Arhiva Novosti

Ivan Pavao Drugi i Hrvati

Papa Ivan Pavao II posjetio je Hrvatsku tri puta (1994., 1998. i 2003.) a Bosnu i Hercegovinu dva puta (1997. i 2003.). Od 11 hrvatskih svetaca i blaženika, on ih je proglasio četvoro: Leopolda Mandića svetim 1983, Kardinala Stepinca blaženim 1998, Mariju od Propetoga blaženom 2003, Ivana Merza blaženim 2003. Nemojmo zaboraviti ni Majku Tereziju koja je Albanka iz Makedonije, ali je vjeru primila preko hrvatskih misionara u Skopju, za koju je hrvatski jezik bio jezik njezine katoličke vjere.

Objavljeno: 12.04.2005.

Blaženka Brdar: s 83 godine još organizira hodočašća!

Ovih dana, osamdesetitrogodišnja Blaženka Brdar iz Rijeke obilježava 150-to hodočašće koje je organizirala u Međugorje. Prvi puta je došla 7. svibnja 1983, pa se dobro sjeća tog teškog razdoblja kad je policija zabranjivala odlazak na Brdo ukazanja i na Križevac, i kad su je fratri iz Rijeke odvraćali od odlazaka u Međugorje. Prvih godina organizirala je po dva autobusa godišnje, a s vremenom ih je bilo i po 12 godišnje. Sve se to događalo bez ikakve promidžbe, jednostavno telefonom i osobnim kontaktima.

Objavljeno: 11.04.2005.

Dvadeset godina vjernosti Međugorju

Luc Gevaert iz flamanskog dijela Belgije na prvo hodočašće u Međugorje došao je 29.03.1985, s cijelom obitelji, da bi ovdje proslavio godišnjicu braka. Od tada su mnogi laici i svećenici, posebno mladi, od njega tražili da ih povede na hodočašće, pa je postao organizator. Dolazio je i za vrijeme rata, bez straha, jer je osjećao Gospinu zaštitu. U međuvremenu, dvoje od njegovo petoro djece su u braku a jedan od njegovih sinova postao je svećenik. Luc je svjedok mnogih milosti, pa čak i izvanrednih iscjeljenja.

Objavljeno: 10.04.2005.

Sveta Misa zadušnica za Papu

U petak 8. travnja navečer, u župnoj crkvi sv. Jakova održana je sveta Misa zadušnica za Svetog Oca Ivana Pavla II. U prepunoj crkvi, Svetu Misu predslavio je župnik fra Branko Radoš u koncelebraciji s međugorskim fratrima i četrdeset i jednim svećenikom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva.

Objavljeno: 09.04.2005.

Hvala, Sveti Oče Ivane Pavle II

Hvala, Sveti Oče Ivane Pavle II

Objavljeno: 08.04.2005.

Križni put i Sv. Misa za Svetog Oca

Sveti Otac Ivan Pavao II. bit će pokopan u petak 8. travnja kripti Bazilike svetog Petra u Rimu. Toga dana ćemo u Međugorju na njegove nakane moliti Put Križa u 14 h i slaviti za njega sv. Misu zadušnicu u 18 h.

Objavljeno: 05.04.2005.

Prigodni radio program za Papu

Od trenutka saznanja kako Papa Ivan Pavao II. teško trpi i boluje, Radiopostaja «Mir» Međugorje emitira poseban cjelodnevni program u čast Svetoga Oca.

Objavljeno: 04.04.2005.

Preminuo je Sveti Otac Ivan Pavao II

Sveti Otac Papa Ivan Pavao II. umro je 2. travnja u 21.37 sati. Župa Međugorje i hodočasnici bili su u klanjanju pred Presvetim. U tom trenutku, svećenik je razmatrao o Isusu u Getsemanskom vrtu koji poziva učenike da s njim bdiju i mole. Pjevalo se: «Ostani tu i uza me bdij» a odmah za tim: «Trebam te, Isuse, tebi se utječem. Ti si izvor života, ti si moja utjeha, molim Te, Isuse, usliši me.»

Ivan Pavao II. bio je marijanski Papa. Njegovo papinsko geslo bilo je «Totus tuus ego sum et omnia mea tua sunt». Marija je za njega bila Majka Crkve i put koji vodi prema Kristu. U tom je smislu obnovio marijansku pobožnost, posebno molitvu krunice, uvodeći u Ružarij Otajstva svjetla. Uvijek je govorio da se marijanska pobožnost mora živjeti kristocentrično i o tome je pisao, posebno u enciklici «Redemptoris Mater» (1987) i u Apostolskom pismu «Rosarium Virginis Mariae» (2002), ali i u Apostolskom pismu «Novo Millennio Ineunte» (2001) u kojem je Mariji povjerio život ljudi i svijeta novog tisućljeća.

Sveti Otac nije službeno priznao međugorska ukazanja ali je u njih vjerovao i to je mnogima rekao. Tijekom svojeg pontifikata provodio je ono na što je Gospa pozivala.

Objavljeno: 03.04.2005.

Umro je Papa

Papa je umro u 21.37 sati.
 

Objavljeno: 02.04.2005.

365. organizirano hodočašće u Međugorje Franza Gollowitscha

Franz Gollowitsch (Fragollo Reisen, Austrija) organizirao je prvo hodočašće u Međugorje 8. srpnja 1985. Tijekom 20 godina, u Međugorje je osobno dopratio 365 hodočašća, što znači da je u autobusu proveo dvije godine, a u Međugorju više od tri godine svog života... Nije odustajao ni za vrijeme rata, kada je uz hodočasnike neumorno dovozio i humanitarnu pomoć te pomagao ratnu siročad.

Objavljeno: 01.04.2005.

Međugorje moli za Papu

Zbog teškog zdravstvenog stanja Svetog Oca, u Međugorju se danas na svim sv. Misama posebno moli na Papine nakane.

Objavljeno: 01.04.2005.

Noćno klanjanje za Papu i za Crkvu

Dok Sveti Otac, prema riječima svojih najbližih suradnika, «već gleda Boga», i u Međugorju se za njega stalno moli. U subotu 02.04. redoviti subotnji sat klanjanja u 21 h produžuje se sve do 24 h, na Papine nakane i za Crkvu.

Objavljeno: 01.04.2005.

Križni put od Zagreba do Međugorja

Josip Coha krenuo je na hodočašće u Međugorje iz dubokim snijegom prekrivene Bistre Gornje kod Zagreba u nedjelju 6. ožujka. Do cilja je stigao u petak, 18. ožujka u kratkim rukavima pri temperaturi od 22°C. Blagoslov za hodočašće dobio je župnika Tomice Novosela i zagrebačkog pomoćnog biskupa Mons. Vlade Košića.

Objavljeno: 22.03.2005.

Novi izgled naših stranica

Poštovani posjetitelji, kao što vidite u opticaj smo pustili novi izgled web stranica Svetišta Kraljice mira. Nadamo se da će vam se novi izgled svidjeti i da ćemo biti još bliže vama šireći Gospine poruke i glas iz Međugorja. Sve možebitne komentare možete slati na naše e-mail adrese.

Objavljeno: 21.03.2005.

Verastegui u Međugorju

Zvijezda meksičkih sapunica Eduardo Verastegui prvi put je pohodio svetište Kraljice mira u Međugorju polovicom ožujka 2005. Za Međugorje saznao od svoje učiteljice engleskog jezika prije tri godine, kad se iz Meksika preselio u američki Los Angeles. Engleski je morao naučiti kako bi u petom mjesecu ove godine počeo snimati film u SAD za koji je već potpisao ugovor. Njegova je učiteljica privržena Majci Božjoj i Međugorju, i ona mu je pričala o Gospinim ukazanjima, vidiocima, porukama, ispovijedima i molitvama u Međugorju. «Tada je i počelo moje obraćenje. Počeo sam ići u svakodnevno u crkvu, a među katolicima gdje sam god dolazio čulo se samo riječi "Međugorje, Međugorje"…» priča nam Eduardo.

Objavljeno: 18.03.2005.