Arhiva Novosti

Međugorje i papa Ivan Pavao II – Razgovor s biskupom Hnilicom

Ovaj intervju vodila je Marie Czernin za Njemački Katolički Mjesečni magazin PUR. Bio je objavljen u prosincu 2004. (PUR – Politik und Religion, vrlo uspješan i neovisan njemački magazin koji vode dvojica novinara Bernhard i Martin Muller – braća blizanci stari 43 godine). Njihov je mjesečnik katolički i dostavlja se svim Biskupima Njemačke. Imaju duboku predanost prema Fatimi, gdje je u stvari i rođena ideja za ovaj mjesečnik.

Objavljeno: 28.04.2005.

Nadahnuto govorio o Međugorju

Milan Vuković, doktor prava, sudac Ustavnoga suda Republike Hrvatske izjavljuje: «Kao kardinal, Joseph Ratzinger nikada nije izrekao riječ neprijateljsku, protivničku, zabranjujući i osporavajući glede međugorskih ukazanja». (Vjesnik, Srijeda, 27. travnja 2005.)

Objavljeno: 27.04.2005.

Hodočasnici iz Indonezije

Od 14. do 20. travnja 2005, u Međugorju je boravila skupina hodočasnika iz Djakarte (Indonezija).

Objavljeno: 26.04.2005.

Cjelonoćno tiho klanjanje - za papu Benedikta XVI.

U noći od 25. na 26. travnja, u župnoj crkvi Sv. Jakova bit će cjelonoćno tiho klanjanje i molitva na nakane našeg Svetog Oca Benedikta XVI. Klanjanje počinje u 22 h i završava u 7 h ujutro.

Objavljeno: 25.04.2005.

16. Mladifest

Šesnaesti međunarodni Mladifest održava se u Međugorju od 1. do 6. kolovoza 2005. Tema «Dođosmo pokloniti mu se» (Mt 2, 2) u skladu je s godinom Euharistije i Svjetskim danom mladih koji će sredinom kolovoza u Koelnu okupiti stotine tisuća mladih oko Svetog Oca Pape.

Objavljeno: 25.04.2005.

Krizma u Međugorju i sveta misa za Papu Benedikta XVI.

U nedjelju 24. travnja 2005., 93 krizmanika primilo je u Međugorju sakrament svete potvrde iz ruku Mons. Ratka Perića, mostarskog biskupa. Liturgijsko slavlje započelo je procesijom i svečanim ulaskom u crkvu biskupa, svećenika i krizmanika. (photos)

Objavljeno: 24.04.2005.

Papa nije protiv Međugorja

«Habemus papam – Imamo papu»! Proglas je to koji je razveselio cijelu Crkvu, vjernike i svijet. No, čini se da nekima usklik kako imamo papu nije dovoljan. Pojedini uz to žele imati i rasplamtjeti unutar Crkvene sukobe. Tako jedan hrvatski tjednik na naslovnici uz vijest o novome papi Benediktu XVI. donosi i tvrdnju kako je novi papa protivnik Međugorja. Naravno, već po uobičajenom scenariju u samom tekstu ničim se ne potkrjepljuju takve paušalne ocjene. Doduše, iz konteksta je izvađena izjava iz posebnog pisma Kongregacije za nauk vjere od 8. studenoga 1995. u kojoj se kaže: «Za mjesta ukazanja koja se još istražuju službena su hodočašća zabranjena.». I tu je kraj. Teksta o odnosu novoga Pape prema Međugorju nema.

Objavljeno: 22.04.2005.

Kardinal Puljić: Papa mi je rekao da želi doći u Bosnu i Hercegovinu

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine, izravno je sudjelovao u izboru novoga Pape. Za Katoličku tiskovnu agenciju izjavio je da je tijekom izbora novog Pape doživio duboko iskustvo Crkve kroz zajedničko susretanje kardinala u kongregacijama prije izbora i u konklavi.

Objavljeno: 21.04.2005.

Propovijed kardinala Ratzingera uoči konklava

U ponedjeljak, 18. travnja, njemački je kardinal, dekan kardinalskoga zbora, Joseph Ratzinger predvodio svečanu svetu misu uoči konklava te tom prigodom održao propovijed.

Objavljeno: 20.04.2005.

Papa Benedikt XVI. - Životopis

Kardinal Joseph Ratzinger, dosadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, predsjednik Papinske biblijske komisije, Međunarodne teološke komisije i dekan Kardinalskog zbora, rođen je 16. travnja 1927. u bavarskom mjestu Marktl na Innu.

Objavljeno: 20.04.2005.

Papa Benedikt XVI.: "Srdačno pozdravljam hrvatski narod i dragu Hrvatsku koja je uvijek vjerna"

Kardinal Josip Bozanić rekao je za Katoličku informativnu agenciju (IKA) kako se dogodio njegov prvi susret s novoizabranim papom Benediktom XVI.:

"Jučer nakon izbora Svetoga Oca kardinali su po redu pristupili novome Papi da mu iskažu poštovanje i odanost. Kad sam pristupio i ja Svetome Ocu on je prvi progovorio i rekao: 'Uzoriti, srdačno pozdravljam hrvatski narod i dragu Hrvatsku koja je uvijek vjerna'. Na to sam odgovorio: 'Sveti Oče, hrvatski narod će Vas pratiti molitvama i ljubavlju'. Nato je Sveti Otac odgovorio: 'Hvala lijepa, to mi je najpotrebnije'".

Objavljeno: 20.04.2005.

Joseph Ratzinger - novi Papa Benedikt XVI.

Prvi blagoslov Urbi et orbi pape Benedikta XVI: «Draga braćo i sestre, nakon velikog pape Ivana Pavla II. preuzvišeni kardinali izabrali su mene, poniznog i jednostavnog radnika na Gospodnjoj njivi, za novog papu. Tješi me u toj zadaći da se Gospodin zna služiti i raditi i s nesavršenim sredstvima i nadasve se povjeravam vašim molitvama. U radosti uskrslog Gospodina, uzdajući se u Njegovu stalnu pomoć, idemo naprijed, sigurni da će nam Bog pomoći, i da Marija, njegova ljubljena Majka, stoji uz nas. Hvala vam!», rekao je papa Benedikt XVI. u svom prvom obraćanju oduševljenome mnoštvu na Trgu Sv. Petra.

Neka ga Duh Sveti vodi!

Objavljeno: 19.04.2005.

U Međugorju - klanjanje uoči izbora novog Pape

U subotu 16. travnja, uoči konklave, u Međugorju smo produžili redovito jednosatno subotnje klanjanje i posebno molili za kardinale i za izbor novog Pape.

Objavljeno: 19.04.2005.

Albert i Marie-Thérèse de Theux – Medjugorje u Beneluksu

Albert i Marie-Thérèse de Theux iz Bruxelles-a (Belgija) na čelu su inicijative nazvane «Groupe Contact Medjugorje Benelux» koja okuplja brojne međugorske skupine u Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu.

Objavljeno: 18.04.2005.

Školske sestre franjevke – sedamdeset godina u župi Međugorje

Sedamdeseta obljetnica nazočnosti i rada Školskih sestara franjevaka u župi Međugorje (1935. – 2005.) obilježena je u nedjelju 17. travnja 2005. svečanom večernjom svetom misom koju je predslavio župnik fra Branko Radoš u koncelebraciji s devetnaest svećenika, među kojima i provincijal franjevaca OFM, fra Slavko Soldo.(photos)

Objavljeno: 17.04.2005.