Arhiva Novosti

Uočnica Kraljici mira u Međugorju

Na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, osim hodočasnika iz BiH i Hrvatske, boravile su skupine iz Češke, Portugala, Brazila, Poljske, Kine, Kanade, SAD-a, Koreje, Vijetnama, Irske, Engleske, Francuske, Njemačke, Austrije, Slovačke, Slovenije, Italije, Indije, Ukrajine, Litve, Latvije, Belgije, Libanona, Španjolske, Meksika, Rumunjske i Šri Lanke.  (slike)

Objavljeno: 25.06.2015.

Svjedočanstvo fra Damira Pavića o Međugorju: „Poruka Međugorja je poruka mira”

Fra Damir Pavić, župnik u Brestovskom, središnja Bosna, predslavio je večernju svetu misu u Međugorju u utorak 23. lipnja 2015. Fra Damir je predvodio i duhovnu obnovu za župljane Međugorja početkom godine. Tada je kazao da nije bilo Međugorja i Gospe, ne bi postao svećenik.

Objavljeno: 24.06.2015.

ODRŽANA DVADESET I ČETVRTA HODNJA MIRA

I ove godine na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, u srijedu, 24. lipnja 2015.  i na uočnicu 34. obljetnice Gospinih ukazanja  brojni hodočasnici sudjelovali su na 24. hodnji mira, koja je u 6.20h pošla od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Nakon pozdravnoga govora, hodočasnike je na vanjskom oltaru crkve sv Ante na Humcu blagoslovio humački gvardijan fra Velimir Mandić.   (video); (slike)

Objavljeno: 24.06.2015.

Iz Poljske pješice do Međugorja

Nakon 70 dana pješačenja, skupina od pet hodočasnika iz Poljske stigla je pješice u Međugorje u petak, 19. lipnja 2015. U Međugorje su stigli gurajući posebna kolica u kojima je slika Milosrdnog Isusa visoka 3 metra. Jedan od hodočasnika, Roman kazao je za radiopostaju „Mir“ Međugorje da njihov put preko Međugorja vodi do Rima:

Objavljeno: 24.06.2015.

Iz Križevaca biciklom u Međugorje

U Međugorje hodočasnici dolaze na razne načine. Susreli smo ovih dana, uoči 34. obljetnice Gospinih ukazanja, 48-godišnjeg Radeka Nikolića koji je stigao u Međugorje biciklom, u ponedjeljak 22. lipnja 2015., nakon 5 dana putovanja i prijeđenih 600 kilometara. Kako je kazao Radek, put nije bio lagan, ali uz molitvu je sve izdržao. Kaže kako s obitelji dolazi u Međugorje od 2000., a ovo mu je drugo hodočašće biciklom.

Objavljeno: 23.06.2015.

Svjedočanstvo svećenika iz Italije o Međugorju

Don Giuseppe Piva iz Vicenze posjetio je Međugorje proteklih dana. Svoj svećenički put počeo je kod franjevaca Bezgrješnog Srca Marijina, ali zbog zdravstvenih razloga morao je napustiti red i sada djeluje kao dijecezanski svećenik u Palestrini, u oblasti Rima. Prvi put je došao u Međugorje 1986., nakon završene srednje škole. Don Giuseppe svjedoči:

Objavljeno: 22.06.2015.

34. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA

Međugorje će u četvrtak, 25. lipnja proslaviti 34. obljetnicu Gospinih ukazanja. Svete mise na hrvatskom jeziku su  u župnoj crkvi u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i središnja svečana sv. misa u 19 sati.  Nakon toga, u 22 sata nastavlja se program s redovitim mjesečnim cjelonoćnim klanjanjem do 7 sati ujutro. Mole se svi vozači koji ovih dana prometuju cestama Hercegovine da budu pozorni radi pješaka hodočasnika, a svi oni koji dolaze u Međugorje da budu u istinskom duhovnom i molitvenom ozračju.

Objavljeno: 22.06.2015.

HODNJA MIRA

U srijedu, 24. lipnja 2015., na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja uočnica je Gospinih ukazanja. Kao i svake godine, toga dana tradicionalna Međunarodna hodnja mira polazi ujutro u 6 sati ispred samostana sv. Ante na Humcu. Dolazak pred župnu crkvu predviđen je oko 10 sati. Pozivaju se župljani, hodočasnici, posebice mladi da se priduže molitvi. Sv. mise na hrvatskom jeziku toga dana u župnoj crkvi su u 7, 8, 11 i 19 sati. https://vimeo.com/172116394?ref=fb-share&1

Objavljeno: 22.06.2015.

Iskustvo obraćenja nakon prvog susreta s Međugorjem

70- godišnji Paulo De Polo iz Trevisa u Italiji hodočastio je ovih dana u Međugorje.  To je njegov 72. posjet, a već više godina dovodi hodočasnike. Prvi put je došao 1990., jer je na poslu čuo o Međugorju od jedne gospođe. Gosp. De Polo svjedoči: „Prvi put dolazim s petero ljudi. Nisam imao tada ni putovnicu, putovao sam preko Slovenije, ne znajući gdje se geografski Međugorje nalazi.

Objavljeno: 21.06.2015.

Međugorski hodočasnik Siniša Pucić: „Međugorje je izvor moje vjere”

Među brojnim hodočasnicima koji u ovom vremenu devetnice Kraljici mira hodočaste u Međugorje susreli smo i Sinišu Pucića  iz Rijeke. Trenutno je franjevački postulant u Samoboru kraj Zagreba. Posvjedočio nam je o svom sadašnjem životu u samostanu te o tome kako je Međugorje utjecalo na njegov životni odabir. Kaže nam kako uvijek rado dođe u Međugorje:

Objavljeno: 19.06.2015.

Međugorje u duhovnoj pripravi za 34. obljetnicu Gospinih ukazanja

U ovoj Devetnici, od 15. lipnja 2015, prema Gospinu kipu na Podbrdo uspinju se skupine hodočasnika sa svih strana svijeta. Svakog se popodneva, u 16 sati moli krunica, koju predmole franjevci na službi u Međugorju. Prijepodnevne svete mise slave se na različitim jezicima, a večernji molitveni program započinje molitvom krunice u 18 sati. U molitvu su ukjlučeni i župljani.

Objavljeno: 17.06.2015.

Iskustvo međugorskog hodočasnika

Hodočasnik iz Rijeke, glazbenik Dorijan Škrobonja u Međugorju je doživio posebno iskustvo Gospine blizine iz koje je nastala i pjesma posvećena Mariji, pod imenom „Ispred tebe Majko“. O svome iskustvu Međugorja Dorijan kaže: „Prvi put sam bio u Međugorju kao dijete sa svojim roditeljima 1987., ili 1988. Iz katoličke sam obitelji, već rano su mi roditelji usadili vjeru prema Majci Božjoj.

Objavljeno: 16.06.2015.

Svetom misom završeno 4. međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom

U Međugorju je u nedjelju, 14. lipnja svetom misom u 11 sati, koju je predslavio fra Marinko Šakota, završeno 4. hodočašće za osobe s invaliditetom koje se održavalo pod geslom „U Marijinoj školi”, a ove godine je okupilo  oko 1500 sudionika.  Župljani župe Međugorje osigurali su besplatan smještaj hodočasnicima koji su pristigli iz Latvije,Ukrajine, Poljske, Slovenije, Slovačke, SAD-a, Italije, te BiH i Hrvatske.Hodočašće za osobe s invaliditetom u Međugorju organizirali su udruga Susret, župni ured Međugorje i Majčino selo.  (slike)

Objavljeno: 15.06.2015.

Devetnica Kraljici mira u Međugorju

 

Za 34. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju međugorski župljani i hodočasnici pripravljaju se devetnicom koja počinje u ponedjeljak, 15. lipnja 2015.  Svaki dan u 16 sati moli se krunica na Brdu ukazanja – Podbrdu.  U petak neće biti križnog puta na Križevcu, nego se također moli krunica na Brdu ukazanja u 16 sati.

Objavljeno: 14.06.2015.

Iskustva sudionika 4. Hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorju „U Marijinoj školi“

Na hodočašću za osobe s invaliditetom u Međugorju, koje traje do 14. lipnja  sudjeluju i hodočasnici iz Ukrajine. „Prošle godine doputovao je samo jedan bus iz Ukrajine, ove godine čak tri, i to zahvaljujući dobrim ljudima. U konkretnim djelima vidjeli smo da ljubav i dobro postoji. Vraćajući se kući, bili smo obnovljeni u duhu.

Objavljeno: 13.06.2015.