Arhiva Novosti

Tijelovo u Međugorju

Za svetkovinu presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, Međugorje su posjetili  hodočasnici iz Poljske, Portugala, Slovenije, Mađarske, Italije, Francuske, Latvije, Amerike, Njemačke, Austrije, Engleske i Irske I naravno Hrvatske i BiH. Umjesto tradicionalne procesije s Presvetim, zbog kiše, nakon večernje sv. Mise bila je pobožnost Klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Uz mnoštvo spomenutih stranih i domaćih hodočasnika, za svetkovinu Tijelova u Međugorje su pristigli i članovi povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz Šibenika, Ogulina i Vinkovaca. U svojim odorama ukrašavali su međugorska molitvena mjesta, te predmolili pojedina otajstva Gospine krunice. (slike)

Objavljeno: 07.06.2010.

Statistike za svibanj 2010.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 172.500

Broj svećenika koncelebranata: 3692 (119 dnevno)

Objavljeno: 01.06.2010.

Sveta potvrda u Međugorju

U Međugorju je u crkvi sv. Jakova u subotu 29. svibnja sakrament svete Potvrde primilo  sedamdeset osmero krizmanika. Sveto misno slavlje u 10 sati  predslavio je mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, koji je krizmanicima i podijelio sakrament. Na početku sv. Mise krizmanike, njihove kumove, roditelje, nazočne svećenike i o. biskupa pozdravio je međugorski župnik fra Petar Vlašić. Svojim pjevanjem svečanost je uveličao veliki Župni zbor pod ravnanjem sestre Slavice Kožul. (slike)

Objavljeno: 29.05.2010.

GOVOR APOSTOLSKOGA NUNCIJA U BOSNI I HERCEGOVINI, NADBISKUPA ALESSANDRA D’ERRICA

GOVOR APOSTOLSKOGA NUNCIJA U BOSNI I HERCEGOVINI, NADBISKUPA ALESSANDRA D’ERRICA, ZA VRIJEME EUHARISTIJSKE LITURGIJE, PRIGODOM ZAJEDNIČKOG ZASJEDANJA BISKUPSKE KONFERENCIJE BOSNE I HERCEGOVINE I HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE. MOSTAR, 24. SVIBNJA 2010.

Objavljeno: 26.05.2010.

Biciklima iz Austrije u Međugorje

52-godišnji Reinhard Steininger, iz Austrije sa sestrinim mužem 62-godišnjim Franzom Helmreichom hodočastili su u svibnju u  Međugorje biciklima. Franzu je ovo prvi put da dolazi u Međugorje, a Reinhardu drugi. Na putovanje su krenuli u subotu, 8. svibnja nakon što su dobili blagoslov za hodočasnike u jednoj crkvi. Franz svjedoči: ''Moj veliki problem je taj što na lijevoj nozi imam protezu, veliki problem su bila brda. Reinhard mi je pomogao, on me čekao, uspio sam preći sva ta brda. Vrijeme nas nije baš služilo, bila je kiša, ali imali smo jako dobru opremu i dobro smo se pripremili. Reinhard je bio u Međugorju prije 2 godine, to je bio ženin poklon za njegov 50. rođendan. Kaže kako je u Međugorju puno vidio i doživio. Međugorje ne može opisati, Međugorje se mora  doživjeti.  Ono što je Franza oduševilo u Međugorju jest mnoštvo mladih koji sudjeluju u molitvi. "To je ono što ne možemo kod nas doživjeti''-kaže Franz, koji je najavio ponovno hodočašće biciklom u Međugorje. Zahvalili su svima koji su im pružili gostoprimstvo na putu.

Objavljeno: 21.05.2010.

Međugorski susreti

Damir Jug i Stjepan Božić iz Velike Gorice došli su pješice u Međugorje. Na put su krenuli 1. svibnja, a stigli su na blagdan Uzašašća Gospodinova u četvrtak, 13. svibnja. Damir je u Međugorju prvi put, Stjepan je dolazio i prije.  ''Svaki čovjek ima svoje zavjete, osjećali smo srcem da moramo ići u Međugorje. Zahvaljujući Bogu i Majci Božjoj stigli smo. Put je bio težak, prilagođavali smo se situaciji na terenu'' - ističu Damir i Stjepan. Molili su pred Gospinim kipom ispred međugorske župne crkve te se uspeli na međugorska brda unatoč kiši. Osim hodočasnika iz Hrvatske za blagdan Uzašašća Gospodinova Međugorje su posjetili i brojni hodočasnici iz: Belgije, Nizozemske, Francuske, Italije, Engleske, Irske, SAD-a, Kanade, Meksika, Njemačke, Rumunjske, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske i Kine.

Objavljeno: 16.05.2010.

Statistike za travanj 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 136.200

Broj svećenika koncelebranata: 2612 (87 dnevno)

Objavljeno: 01.05.2010.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi je u 18, a sv. Misa u 19 sati, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Klanjanje je srijedom i subotom u 22 sata. Pobožnost Križnog puta na Križevcu petkom je u 16, a molitva krunice na Podbrdu nedjeljom također u 16 sati.

Objavljeno: 29.04.2010.

Hodočasnička iskustva u Međugorju

Ovo vrijeme u kojem Crkva slavi otajstvo uskrsnuća, koje traje pedeset dana,  u Međugorju je obilježeno brojnim hodočasnicima, među kojima su novinari radiopostaje ''Mir'' Međugorje susreli mnoge zanimljive sugovornike. Svećenik iz Koreje Kim Yong Hwan, kazuje kako je za Međugorje prvi put  čuo tek 2001. Te iste godine navršilo se i 25 godina od njegova svećeničkog ređenja. Bila je to, ujedno, godina velike krize jer je osjećao veliku prazninu u svom svećeničkom pozivu. Upravo te godine dobio je i zamolbu iz Seul Maria centra da pođe u Međugorje kao duhovni pratitelj hodočasnika. Pristaje i dolazi u Međugorje.

Objavljeno: 25.04.2010.

Moto-hodočašće 

Novoosnovani Moto-klub „Brotnjo“  iz Međugorja i Kršćanska udruga „Kup karmel“ iz Zagreba organiziraju drugo po redu hodočašće motorista u Međugorje  pod nazivom ''Moto-hodočašće'' koje će se održati od 23. do 25. travnja 2010. godine. Sudionici će biti stacionirani  u Moto-kampu "Tromeđa", a u sklopu ovog trodnevnog hodočašća biti će upriličen blagoslov vozača i motora. 

Objavljeno: 23.04.2010.

Vazmena osmina u Međugorju

Prvi tjedan vazmenog vremena zove se i Vazmena ili Uskrsna osmina, a čitava liturgija Crkve obilježena je Pashalnim otajstvom.  Iako je kiša gotovo stalno padala, ovo vrijeme u Međugorju je bilo obilježeno raznovrsnim hodočasničkim okupljanjima. Hodočasnici, sa svih strana svijeta,  u ovome su tjednu sudjelovali u 89 misnih slavlja na različitim jezicima, te redovitomu večernjem molitvenom programu. 

Objavljeno: 16.04.2010.

Prvo zasjedanje Komisije za Međugorje

Rim, (IKA) - Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 13. travnja priopćenje s prvog zasjedanja Međunarodne istražne komisije za Međugorje, održanog 26. ožujka. Članovi Komisije kojom predsjeda nekadašnji vikar Rimske biskupije kardinal Camillo Ruini, su kardinal Jozef Tomko, nekadašnji prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, kardinal Julian Herranz, nekadašnji predstojnik Vijeća za tumačenje tekstova zakonika, nadbiskup Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetaca, mons. Tony Anatrella, psihoanalitičar i stručnjak za socijalnu psihijatriju, mons. Pierangelo Sequeri, profesor fundamentalne teologije na Teološkom fakultetu u Milanu, o. David Maria Jaeger, savjetnik Vijeća za tumačenje tekstova zakonika, o. Zdzislaw Jozef Kijas, relator Kongregacije za kauze svetaca; o. Salvatore M. Perrella s Papinskoga teološkog fakulteta "Marianum", tajnik komisije o. Achim Schütz s Papinskoga lateranskog sveučilišta i dotajnik komisije mons. Krzysztof Nykiel iz Kongregacije za nauk vjere.

Objavljeno: 14.04.2010.

USKRS U MEĐUGORJU

Središte liturgijske godine jest Kristova Muka, Smrt i Uskrsnuće, u bogoslužju Crkve nazvano pashalnim ili vazmenim otajstvom. To sveto trodnevlje Krista raspetoga, pokopanog i uskrsloga, kao godišnje spomen – slavlje, u Međugorju je proslavljeno uz župljane te uz, dosad neviđen broj, domaćih i stranih hodočasnika. Liturgijska slavlja čitavi Veliki tjedan, a osobito tri dana - od večeri Velikoga četvrtka do uskrsne nedjelje, pretvorila su čitavi prostor oko crkve sv. Jakova u molitveni prostor. (slike)

Objavljeno: 05.04.2010.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 Uskrsna cestitka - Fra Petar Vlasic 

 

Objavljeno: 03.04.2010.

Bez Međugorja nikada ne bih bio igrao u „Pasiji“

Glavnom ulogom u filmu Mela Gibsona „Pasija“, Jim Caviezel postigao je svjetsku slavu. Tko je taj glumac koji se tako dojmljivo suživio s likom Isusovim? Osobno tvrdi da bez međugorskih iskustava nikada ne bi bio prihvatio tu ulogu. U Međugorju je, naime, iskusio jednu do tada nepoznatu dimenziju vjere. U veljači ove godine po šesti je puta hodočastio u Međugorje, a nakon toga posjetio i Beč. S njim je u Beču razgovor vodio Christian Stelzer za časopis „Oase des Friedens“, a hrvatski prijevod donosi najnoviji „Glasnik mira“ iz Međugorja.

Objavljeno: 02.04.2010.