Arhiva Novosti

Svetkovina Navještenja Gospodinova

Međugorska župa proslavila je u četvrtak, 25. ožujka svetkovinu Navještenja Gospodinova - Blagovijest. Svete Mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u  8, 11 i 18 sati. Za svetkovinu Navještenja Gospodinova u Međugorju su boravili, uz mnoštvo hrvatskih hodočasnika,  i vjernici iz  Austrije, Njemačke, Rumunjske, Italije, Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije te brojne manje skupine iz ostalih europskih država.
 

Objavljeno: 26.03.2010.

IVAN GUDELJ S MLADIM NOGOMETAŠIMA BORAVIO U MEĐUGORJU

Ivan Gudelj, bivši hrvatski nogometaš, danas trener Hrvatske kadetske nogometne reprezentacije, ovih je dana boravio s mladim nogometašima na pripremama u Međugorju. U razgovoru za radiopostaju „Mir“ Međugorje govorio je o svom životnom putu, mladenačkoj želji da postane svećenik, obitelji, vrijednostima, a o dojmovima u Međugorju kaže: „Izuzetno mi je zadovoljstvo biti ovdje ovih nekoliko dana. Osjećam se fantastično, lijepo. Nije mi ovo prvi put, ali sam prvi put ovako dugo. Osjećam se duhovno ispunjenim kao i toliki svijet koji dolazi ovdje u Međugorje.

Objavljeno: 24.03.2010.

''''Pisanica od srca'''' Međugorju

Najveća hrvatska pisanica, „Pisanica od srca“ - uskrsno jaje visine 2,05 m, širine 1,5 m, s postoljem teškim 120 kg, dar Koprivničko-križevačke županije – postavljena je ispred međugorske župne crkve, u ponedjeljak 22. ožujka.  (slike)
 

Objavljeno: 22.03.2010.

Intervju nadbiskupa Alessandra D''Errica za "Radio Mir iz Međugorja i Večernji list"

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Alessandro D'Errico sudjelovao je u radu Biskupske konferencije BiH koja je u četvrtak 18. ožujka završila svoje 48. redovno zasjedanje u Mostaru. Nadbiskup D'Errico susreo se s biskupima te ih, uz ostalo, prve izvijestio o odluci Svete Stolice da se za Međugorje uspostavi posebno međunarodno povjerenstvo koje će istraživati ovaj fenomen. Nadbiskup je u intervjuu za Radio Mir iz Međugorja i Večernji list na poseban način želio ukazati na važnost velikoga tjedna i potrebe priprave vjernika za najveći katolički blagdan.

Objavljeno: 20.03.2010.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2010.

Vidjelica Mirjana DragićeviĆ-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice kod Plavog Križa. Ukazanje je započelo u 13:50  h i trajalo do 13:54 h. (slike)
 

Objavljeno: 18.03.2010.

SVETA STOLICA OSNOVALA MEĐUNARODNO POVJERENSTVO ZA MEĐUGORJE

Sveta Stolica je pri Kongregaciji za nauk vjere osnovala Međunarodno povjerenstvo koje će ispitivati fenomen Međugorja, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice u srijedu 17. ožujka. Povjerenstvom predsjeda kardinal Camillo Ruini, a u povjerenstvu su još kardinali, biskupi, stručnjaci i vještaci.
 

Objavljeno: 18.03.2010.

Obljetnica izgradnje križa na Križevcu

U utorak 16. ožujka 2010. navršava se 76 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. Mise pod tim križem. Od dana odluke da se križ gradi, 21. siječnja 1934., prigodom Jubilarne godine našega Spasa, koju je župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan, do dovršetka izgradnje protekla su samo 52 dana. Nacrt za Spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja.

Objavljeno: 15.03.2010.

Završen sedamnaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina vezanih za Međugorje

Sedamnaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina vezanih za Međugorje, s temom «…Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!» (Iv 6, 68), koji je započeo u Međugorju u nedjelju 28. veljače, završio je u četvrtak 4. ožujka svetom Misom zahvalnicom. Na seminaru je nazočilo 189 sudionika iz 15 zemalja. Uz zaseban program i predavanja fra Ivana Landeke, fra Ivana Ivande i fra Danke Perutine, sudionici seminara prisustvovali su i redovitomu večernjem molitveno-liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova. Fra Danko Perutina, jedan od predavača i koordinator seminara, kazao je za radiopostaju „Mir“ Međugorje, između ostaloga, kako ''svi mi vodimo nekoga, ali isto tako smo vođeni od nekoga. Ovdje smo hodočasnici, svi se nalazimo u Isusovoj i Gospinoj školi ljubavi.“ (slike)

Objavljeno: 06.03.2010.

Statistike za veljaču 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 25.000

Broj svećenika koncelebranata: 623 (22 dnevno)
 

Objavljeno: 01.03.2010.

Više cvijeća manje smeća

Župni ured i FRAMA Međugorje u subotu 27. veljače organizirali su akciju čišćenja pod nazivom „Više cvijeća manje smeća“ u Međugorju, Bijakovićima, Šurmancima, Miletini i Vionici. Cilj ovoga pothvata, na koji su bili pozvani svi, od najmlađih do najstarijih, prepoznali su mnogi župljani i tako učinili vlastiti okoliš ljepšim sebi i drugima. Akcija je, po lijepom i sunčanom vremenu započela u 10 sati ujutro, te je do popodnevnih sati prikupljeno više od petsto vreća sitnoga otpada. Po završetku, ovoga hvale vrijednog pothvata, organizirano je zajedničko druženje svih sudionika po zaseocima. Organizatori ovom prigodom zahvaljuju svim sudionicima, osobito gosp. Željku Dugandžiću, direktoru i radnicima Komunalnoga poduzeća iz Čitluka, nadajući se, nakon ovako uspješnoga pothvata, da će u budućnosti ovakvih pozitivnih poticaja i ostvarenja biti još više.
 

Objavljeno: 27.02.2010.

17. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH, HODOČASNIČKIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Sedamnaesti međunarodni susret  voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  28. veljače do 4. ožujka 2010. godine.  Tema susreta je:

«…Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!»(Iv 6, 68)

Objavljeno: 26.02.2010.

Korizma

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 17. veljače, u Katoličkoj Crkvi započela je korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Osobitost je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta. Raspored te pobožnosti u međugorskoj  župi je:
Petkom: Križni put na Križevcu u 14 sati, a u župnoj crkvi sv. Jakova iza večernje sv. Mise.
Nedjeljom: prije pučke mise, tj. u 10 i 30, i nakon večernje sv. Mise u 18 sati.
 

Objavljeno: 19.02.2010.

Poteškoće prijama signala radiopostaje „Mir“ Međugorje

Poštovani slušatelji radiopostaje „Mir“ Međugorje!

Obavještavamo Vas da u narednim danima, zbog tehničkih kvarova, možete imati poteškoće glede prijama našega signala na zemaljskim Odašiljačima, Satelitu i Internetu. Nadamo se skorom normaliziranju odašiljanja. Hvala Vam na razumijevanju!
Ravnateljstvo RPMM

Objavljeno: 16.02.2010.

Sv. Misa u spomen na pobijene fratre iz župe Međugorje

Na ovogodišnji spomendan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače, u župi Međugorje molilo se i za pobijene franjevce koji su rođeni u Međugorju: fra Križana Galića, fra Jozu Bencuna, fra Marka Dragićevića, fra Mariofila Sivrića, fra Grgu Vasilja i fra Jenka Vasilja, šestoricu od 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije koje su partizani pogubili u vrijeme i na samom kraju II. svjetskog rata. Večernje Misno slavlje u 18 sati, u međugorskoj župnoj crkvi, predslavio je fra Karlo Lovrić u koncelebraciji 10 svećenika. Na početku misnog slavlja nazočnima se obratio fra Petar Vlašić, međugorski župnik, koji je kazao kako je gotovo iz svake obitelji u međugorskoj župi netko stradao. Fra Karlo je u propovijedi, govoreći o pobijenim franjevcima, između ostaloga,  rekao: ''Molimo za njih, ali se u isto vrijeme molimo njima. Nisu se preplašili i nisu zatajili Crkvu, naprotiv dali su svoj život za Isusa i domovinu. Hvala im na tome!'' (slike)

Objavljeno: 12.02.2010.

Klapa ''''Nostalgija'''' iz Zagreba u Međugorju 

Klapa ''Nostalgija'' iz Zagreba 7. veljače uveličala je klapskim izvođenjem pjevanog dijela mise večernje misno slavlje, u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova. Na misi su izveli Klapsku misu“ autora Živka Ključe (Opuzen, 1955.) koju je klapa uvježbala i praizvela 1998. Uvježbani klapski glasovi izveli su i pjesme Bliže o bliže Bože moj, Signore delle cime, Divici Mariji skladbu koju je priredio Šime Marović na stihove Marka Marulića te na kraju Ave Maria. (slike)

Objavljeno: 08.02.2010.