Arhiva Novosti

Započeo 19. međunarodni seminar za svećenike u Međugorju

Na 19. međunarodnom seminaru za svećenike sudjeluje oko 300 svećenika, đakona i bogoslova iz 25 zemalja: Ukrajine, Koreje, Litve, Njemačke, Švicarske, Austrije, Brazila, Italije, Rusije, Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Francuske, Belgije, SAD-a, Irske, Perua, Ekvadora. Argentine, Španjolske i Poljske. Započeo je u ponedjeljak, 7. srpnja 2014., večernjim molitveno liturgijskim programom. Misno slavlje je predslavio na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova s još 234 svećenika  fra Ljubo Kurtović, župnik u Veljacima. Fra Ljubo je i voditelj seminara.

Objavljeno: 08.07.2014.

19. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA SVEĆENIKE

19.   duhovne vježbe  za svećenike održat će se u Međugorju

od 7. do 12.  srpnja 2014.

 

„Evo ti Majke!“ (Iv 19, 27)

 

„U Gospinoj školi“

PROGRAM SEMINARA

7.srpnja 2014., ponedjeljak

15. 00 – 18. 00  Prijave sudionika (Nova dvorana)

18.00   POČETAK SEMINARA

Molitva krunice, sv. misa, molitva za ozdravljenje i slavna otajstva krunice

Objavljeno: 03.07.2014.

Statistike za lipanj 2014

Broj podijeljenih sv. pricesti: 211 000

Broj svećenika koncelebranata: 4139 (137 dnevno)

Objavljeno: 01.07.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Brojni su hodočasnici u Međugorju tijekom proteklih dana s nama podijelili iskustvo Međugorja. Susreli smo skupinu od 27 hodočasnika iz Ugande. Istaknuli su da su radosni zbog dolaska u Međugorje. „Ovdje se osjeća mir i naša Gospa je uistinu Kraljica mira. Taj mir jednostavno kao da te napadne i nađe se dosta vremena za molitvu u Međugorju”- kazali su hodočasnici iz Ugande. 

Objavljeno: 30.06.2014.

Propovijed fra Branimira Muse na 33.obljetnicu Gospinih ukazanja

Fra Branimir Musa, župnik iz Tihaljine  predslavio je, 25.lipnja 2014. na 33. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju središnje misno slavlje, na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju, zajedno s 247 svećenika. Fra Branimir je istaknuo kako su obljetnice nekih događaja duboko  ukorijenjene u svijest pojedinaca i naroda pa ih narodi i pojedinci pretvaraju u svetkovine i blagdane. Kazao je da i mi svetkujemo današnji dan jer se prije 33 godine, u ovom malom hercegovačkom selu, po riječima šestero vidjelaca – tada djeca, danas odrasli ljudi- ukazala Gospa s Isusom u naručju: „Ako se istina zaključuje iz djelovanja i djela, a ne iz apstraktnih premisa, onda je ovo djelo Božje, jer ovdje u Međugorju raste novi duhovni život. Međugorje kao sinonim ukazanja nije opozicija nego snaga jedne svete katoličke i apostolske Crkve. ''Krist je kriterij i podloga svim istinama''. Ovdje želimo propovijedati Krista i istinu.  Mnogi postavljaju pitanja koliko je ljudi prošlo kroz Međugorje u ove 33 godine. Brojke nisu bitne. Mi ne brojimo hodočasnike ali ja znam da se u prošloj godini u Međugorju pričestilo 2 milijuna vjernika. To je snaga vjere i Crkve, to su čudesa koja hrane pale i grešne i slabe. Ako netko traži čudo da ozdravi, onda mora znati da čudo ne donosi samo zdravlje nego Boga, a s Bogom dolazi sve ostalo: mir, radost, praštanje. Čudo ne govori o čovjeku nego o Bogu. Čudo uvijek pomaže čovjeku da prepozna Boga. Čudo je bijela hostija u kojoj stanuje Bog.Zašto je Bog izabrao baš ovo mjesto?

Objavljeno: 26.06.2014.

Proslavljena 33.obljetnica Gospinih ukazanja

33. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju svečano je obilježena u srijedu, 25. lipnja 2014. Uz brojne hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Međugorju su u većim organiziranim skupinama boravili hodočasnici iz Italije, Mađarske, Njemačke, Francuske, Irske, SAD-a, Rumunjske, Kine, Vijetnama, Portorika, Slovenije, Poljske, Belgije, Slovačke, Koreje, Švicarske, Austrije, Australije, Španjolske, Albanije, Brazila, Hong-Konga, Meksika, Ukrajine, Libanona, Kanade, Kolumbije, Litve, Latvije, Portugala, Šri Lanke, Argentine, Urugvaja i Ugande. Osim uobičajenim prometnim sredstvima, zamjetljiv broj hodočasnika, posebice mladi, u Međugorje je pristigao pješice kako bi ispunili svoje zavjete Kraljici mira i zahvalili za udijeljene milosti. (slike)

Objavljeno: 26.06.2014.

Uočnica Kraljici mira u Međugorju

Večernju svetu misu na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predslavio je, u koncelebraciji 188 svećenika, fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja u Čitluku. Misno je slavlje uveličao veliki zbor Kraljice mira pod ravnanjem s. Irene Azinović. Fra Miro je na početku pozdravio sve okupljene, kako je kazao, u predvečerje obljetnice Gospina ukazanja. U propovijedi je, između ostalog istaknuo:

Objavljeno: 25.06.2014.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2014.
Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je Ivanki, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, kazala da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje, koje je trajalo 4  minute, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući. Ukazanju je bila nazočna samo Ivankina obitelj. Nakon ukazanja vidjelica Ivanka je rekla:      
„ Gospa nam je dala svoj majčinski blagoslov“.

Objavljeno: 25.06.2014.

DVADESET I TREĆA HODNJA MIRA

U utorak, 24. lipnja 2014.,  brojni hodočasnici sa svih strana svijeta sudjelovali su  na 23. međunarodnoj hodnji mira Humac – Međugorje. Oko šest sati međugorski župnik fra Marinko Šakota, obraćajući se hodočasnicima, pozvao je na sabranost da u molitvi i pjesmi mogu hoditi prema Međugorju. Pred sami polazak Hodnje mira, humački gvardijan fra Velimir Mandić obratio se hodočasnicima: „ Neka i ovaj vaš put bude doprinos hvali i slavi Bogu koji će dati mir svim ljudima na svijetu”. Uz molitvu i pjesmu u čast Kraljice mira, sudionici su pred međugorsku župnu crkvu sv. Jakova stigli oko 10 sati. Tom su prigodom sudionici Hodnje mira i drugi nazočni vjernici sudjelovali u pobožnosti klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu i primili blagoslov s Presvetim.  (slike)

Objavljeno: 24.06.2014.

33. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA

Međugorje će u srijedu, 25. lipnja 2014. proslaviti 33. obljetnicu Gospinih ukazanja. Svete mise toga dana na hrvatskom jeziku slavit će se u 5,6,7,8,9,11 i središnja svečana sv.misa u 19 sati. Kao i svakog 25.u mjesecu, od 22 do 23 sata bit će Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a nakon toga nastavlja se redovito mjesečno cjelonoćno klanjanje do 7 sati ujutro. Na uočnicu, svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja u utorak, 24. lipnja u 6 sati ujutro polazi tradicionalna međunarodna Hodnja mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju.

Objavljeno: 23.06.2014.

Supružnici Markuz: „Međugorje nas uvijek osnaži, tako da možemo hoditi hrabro kroz svakodnevicu”

Supružnici Markuz iz Pokupskog, kod Velike Gorice u Hrvatskoj, Stjepan i Ivančica boravili su s troje djece u Međugorju uoči 33. obljetnice Gospinih ukazanja. Stjepanov prvi susret s Međugorjem bio je 1983., a Ivančicin 1993. Nakon što su se vjenčali, a potom dobili djecu, redovito barem jednom godišnje, svi zajedno, posjete Međugorje. Supružnici Markuz ističu da ih Međugorje uvijek osnaži, tako da mogu hoditi hrabro kroz svakodnevicu. Stjepan kaže kako su i ove godine s radošću planirali dolazak u Međugorje:

Objavljeno: 23.06.2014.

Međugorje u pripravi za 33. obljetnicu Gospinih ukazanja

Župljani župe Međugorje te domaći i strani hodočasnici iz cijeloga svijeta pripravljaju se za proslavu 33. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju 25. lipnja. U nedjelju,  15. lipnja  počela je devetnica tijekom koje se svaki dan u 16 sati moli krunica na Brdu ukazanja. Krunica na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova moli se u 18 sati, sv. misa je u 19 sati. Ured informacija prije godišnjice bilježi skupine hodočasnika iz Italije, SAD-a, Slovačke, Rumunjske, Singapura, Belgije, Poljske, Francuske, Švicarske, Austrije, Brazila, Španjolske, Irske, Engleske, Koreje i Kine. Brojni će hodočasnici doći u Međugorje pješice na obljetnicu, a neki su svoj zavjet ispunili ranije.

Objavljeno: 21.06.2014.

Iz Križevaca biciklima u Međugorje

U Međugorje hodočasnici dolaze na razne načine. Susreli smo ovih dana, uoči 33.obljetnice Gospinih ukazanja, dvojicu prijatelja, 46-godišnjeg Radu Nikolića i 54-godišnjeg Ivana Cvrtilu iz Križevaca koji su stigli u Međugorje biciklima, na svetkovinu Tijelova, 19. lipnja 2014. u večernjim satima. Nakon 5 dana putovanja i prijeđenih 531 kilometar najprije su pred župnom crkvom sv. Jakova u Međugorju, zahvalili za sretan dolazak. Kako su nam kazali, put nije bio lagan zbog kiše koja ih je pratila, ali uz molitvu su sve izdržali. Ivan je dolazio u Međugorje biciklom i 2000. godine, a Rade kaže kako s obitelji dolazi u Međugorje tijekom godine. Već dugo ima želju da hodočasti u Međugorje biciklom.

Objavljeno: 20.06.2014.

Svetkovina Tijelova u Međugorju

U četvrtak, 19. lipnja 2014. u Međugorju je svečano proslavljena svetkovina presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. U ovome svjetski poznatom molitvenom mjestu toga dana boravili su hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih zemalja. Tako je Ured informacija zabilježio hodočasničke skupine iz Austrije, Njemačke, Irske, SAD-a, Poljske, Brazila, Hong Konga, Katara, Mađarske, Kanade, Slovačke, Belgije, Švicarske, Francuske, Kine, Koreje, Portugala, Ukrajine, Španjolske i Italije. Tijekom dana slavljeno je 14 svetih misa, uz tri mise na hrvatskom jeziku, slavljene su mise na talijanskom, njemačkom, engleskom, francuskom, ukrajinskom, portugalskom, slovačkom, kineskom, poljskom, mađarskom i španjolskom jeziku.

Objavljeno: 20.06.2014.

Devetnica Kraljici mira u Međugorju

Za 33. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju međugorski župljani i hodočasnici pripravljaju se devetnicom koja je počela u nedjelju, 15. lipnja 2014.  Svaki dan u 16 sati moli se krunica na Brdu ukazanja – Podbrdu.  U petak neće biti križnog puta na Križevcu nego se također moli krunica na Brdu ukazanja u 16 sati. Večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice, a sv. misa je u 19 sati. Devetnica je prigoda osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene u protekle 33 godine preko nebeske Majke.

Objavljeno: 19.06.2014.