Arhiva Novosti

U Međugorju održan seminar za glazbene sekcije Frame Hercegovina

Od 10. do 12. listopada 2014. godine u  „Kući mira“ u Međugorju održan je seminar za glazbene sekcije Frame Hercegovina, pod geslom „Blagoslovljen Bog uvijeke“. Seminar je organiziralo područno vijeće Frame Hercegovina, a sudjelovalo je 40 framaša iz 16 bratstava. Seminar su pripremili i vodili fra Tihomir Bazina i fra Branimir Novokmet, a prisutan je bio i područni duhovni asistent fra Slaven Brekalo. U petak u 16 sati počelo je okupljanje i prijave framaša. Poslije prijava uslijedio je odlazak na večernju sv. misu u crkvu sv. Jakova. Nakon večere započeo je program seminara; predstavljanje i uvodno predavanje. U subotu je program počeo jutarnjom molitvom, a tijekom dana su bile radionice, na kojima su uvježbavali pjesme za euharistijska slavlja, rad po grupama te plenum. Tijekom cijelog seminara, voditelji su stavili naglasak na odabire pjesama za liturgijsko slavlje. Seminar je protekao u glazbi, pjesmi i molitvi.

Objavljeno: 14.10.2014.

U Međugorju proslavljena svetkovina sv. Franje

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda, svečano je proslavljena u Međugorju u subotu, 4. listopada. Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili latinski ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavljen je nakon večernje sv. mise, na uočnicu svetkovine, na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova. Svetu misu i obred preminuća predvodio je fra Stanko Ćosić. Obredu su nazočili i brojni hodočasnici koji u listopadu, Gospinom mjesecu, borave u Međugorju.

Objavljeno: 08.10.2014.

Međugorski hodočasnik Hans Theo Müller: „Prestao sam brojiti dolaske u Međugorje”

U listopadu, mjesecu  koji je na poseban način posvećen Gospi, u Međugorje pristiže mnoštvo hodočasničkih skupina sa svih strana svijeta. Ured informacija zabilježio je prvih dana mjeseca listopada hodočasničke skupine iz Italije, Francuske, Poljske, Slovenije, Belgije, Španjolske, Argentine, Austrije, Irske, Ukrajine, Slovačke, Češke, Njemačke, Rumunjske, Litve, SAD-a, Kanade, Engleske, Koreje, Libanona i Malezije. Novinari radiopostaje Mir Međugorje proteklih dana susreli su Hansa Thea Müllera iz Njemačke koji u Međugorje dolazi od 1986. godine. Odavno je prestao brojati svoje dolaske, no kaže:

Objavljeno: 02.10.2014.

Statistike za rujan 2014

Broj podijeljenih sv. pricesti: 226 400

Broj svećenika koncelebranata: 4706 (156 dnevno)

Objavljeno: 01.10.2014.

Pješice iz Krašića u Međugorje

Hodočasnik iz Zagreba, 57-godišnji Gordan Bule nedavno je obavio zahvalno hodočašće pješice od Krašića do Međugorja. 18 dana hodočašća za njega su, kaže bili uistinu posebni, a molio je za obitelj, prijatelje, branitelje, za svoj hrvatski narod. O hodočašću je još kazao: „To je bila zahvala nebeskoj Majci, za sve dosada uslišane molitve. Dug je put bio, imao sam prilike moliti za sve. Na hodočašću je bilo i teških trenutaka, makar sam cijeli put podnio dobro, zahvaljujući pripremama. Nosim bogato iskustvo s hodočašća. Naišao sam na vrlo susretljive ljude koji su mi nudili pomoć. Svima njima zahvaljujem na iskrenoj dobrodošlici”.

Objavljeno: 01.10.2014.

Hodočašće članova Mješovitoga pjevačkog zbora župe sv. Euzebija i Polionija iz Vinkovaca

Članovi Mješovitoga pjevačkog zbora "Sv. Cecilija" župe sv. Euzebija i Polionija iz Vinkovaca, s predsjednikom Martinom Miškovićem, ujedno i članovi vinkovačke Matice hrvatske, zajedno s domaćim župnim vikarom Markom Martićem, hodočastili su krajem rujna u općinu Čitluk, odnosno u mjesta Međugorje i Čerin. U subotu 27. rujna Vinkovčani su hodočastili na brdo Križevac i molili pobožnost križnoga puta. Toga dana na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju članovi zbora, predvođeni Dubravkom Vukovarac, pjevali su na večernjem misnom slavlju koje je predslavio fra Ivan Dugandžić u suslavlju 66 svećenika, a među kojima su bili i vlč. Marko Martić i župnik župe Bezgrešnog Srca Marijina iz Vinkovaca o. Ivan Poleto. Subotnji hodočasnički dan završio je klanjanjem na kojemu su sudjelovali  hodočasnici iz cijeloga svijeta.

Objavljeno: 30.09.2014.

Proslava svetkovine sv. Franje u Međugorju

Svetkovina sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkoga reda, svečano će se proslaviti u Međugorju u subotu , 4. listopada svetim misama u 7.30, 13  te 18 sati. U 7.30 sati sveta misa je za Franjevački svjetovni red (trećare).Tradicionalni obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavit će se nakon večernje sv. mise na uočnicu svetkovine, u petak  3. listopada. Iz župnog ureda pozivaju sve župljane na molitveni susret, posebice one koji pripadaju velikoj franjevačkoj obitelji; časne sestre franjevke, članove Trećeg svjetovnog reda, te Framu.

Objavljeno: 29.09.2014.

Carmel Kelly iz Irske: „Međugorje mi znači sve u životu”

79-godišnja Carmel Kelly  iz Irske u Međugorje je dovela 100. skupinu po redu. Ovdje je prvi put došla 1997., zbog supruga, a o svom prvom dolasku u Međugorje je kazala:  „Do 1997. sam svake druge  godine išla u Lourdes. O Međugorju nisam znala apsolutno ništa. Moj suprug, koji nikad nije bio u Lourdesu i nikad nije htio ići u religijska mjesta čitao je o Međugorju i rekao mi da bi htio doći ovamo. Budući da je izrazio želju da ide na neko hodočasničko mjesto, rezervirala sam mjesta za 22 svibnja. Početkom ožujka on je počeo osjećati bol u prsima i liječnici su ga liječili od vrlo jake infekcije pluća.

Objavljeno: 25.09.2014.

Marin Čilić u rodnom Međugorju

Marin Čilić, pobjednik ovogodišnjeg US  Opena, u svoje rodno Međugorje došao je u utorak, 16. rujna. Dočekali su ga brojni međugorski župljani i hodočasnici koji su mu čestitali na osvojenoj pobjedi.  Marina su također dočekali i čestitali mu međugorski franjevci, predvođeni međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom. Poslije je Marin sudjelovao u večernjem molitveno-liturgijskom programu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju, od 17 sati u molitvi krunice, a potom i na svetoj misi zahvalnici  u 18 sati koju je predslavio međugorski župnik, u koncelebraciji 67 svećenika. Svojom pjesmom slavlje su uveličali Frama, zbor Prijatelji i mješoviti župni zbor Kraljice Mira. Nakon svete mise, priređen je prigodni program za Marina koji je zahvalio svima koji su mu bili potpora u ovim danima.

Objavljeno: 17.09.2014.

Svečano zavjetovanje u Međugorju

 U nedjelju, 14. rujna 2014.,  u Međugorju su četvorica braće Hercegovačke franjevačke provincije: fra Augustin Čordaš,  fra Ivan Marić, fra Alen Pajić, i fra Ivan Penavić položili su svečane (doživotne) zavjete. Svečanu večernju misu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u 19 sati, koja je počela svečanom procesijom, predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko u suslavlju 87 svećenika. Svojim pjevanjem uveličali su je bogoslovi, uz ravnanje fra Stanka Mabića. Provincijal  je iskazao svoju radost zbog slavljenja zavjeta u Međugorju, u Gospinoj blizini, što je bio odabir braće zavjetovanika. Posebno je istaknuo i blagdan Uzvišenja svetog križa koji se slavio taj dan: „Što nam ovaj blagdan, ovdje u Međugorju, u ovoj župi s Križevcem poručuje?

Objavljeno: 16.09.2014.

U Međugorju proslavljen blagdan Uzvišenja Križa Kristova

Blagdan Uzvišenja križa Kristova svečano je proslavljen u Međugorju u nedjelju,  14. rujna 2014. godine,  uz sudjelovanje župljana i mnogobrojnih hodočasnika. U župnoj  je crkvi slavljeno pet sv. misa na hrvatskome jeziku: u 6, 7, 8,12 i 19 sati. Svečana sv. misa na Križevcu, koju je predslavio fra Franjo Dušaj iz Crne Gore, slavljena je u 11 sati. Prije početka mise, molila se krunica koju je predmolio fra Marinko Šakota, međugorski župnik.  „Križ na vrhu ovoga brda nije podignut samo kao zavjetni čin u vrijeme nevolja i gladi, iako znamo da su se zavjetovali. Ovaj križ za nas i za sav narod Božji ima dublje značenje, a to je proročki navještaj spasenja. Gospodin Isus u Matejevom evanđelju kaže svojim apostolima: „Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati“. U ovih 80 godina je zaista mnogima došlo spasenje preko ovoga križa, i svega što se kroz ovo vrijeme događalo i događa. I to su plodovi o kojima Isus govori. Evanđelje je jučer, danas i ono ostaje i za sutra. I preci naši postaviše na vrh ovoga brda križ. Ja ga krstih nedavno da je to Božji gromobran. Zato su i Međugorje i svi mi koji ovdje dolazimo pod velikom Božjom zaštitom. Mnogi se ovdje osjećaju dobro, čak i bolje nego kod kuće. Mnogi bi se i preselili ovamo. Jer brdo Tabor je u Svetoj Zemlji, a brdo Tabor je tamo gdje je Isus. I ovo je brdo Tabor’’. - kazao je fra Franjo u propovijedi.  (slike)

Objavljeno: 15.09.2014.

Hodočasnik iz Italije Giorgio Dal Molin : „U Međugorju sam bio oko 200 puta”

Mnoštvo hodočasnika svakodnevno dolazi u Međugorje. Početkom rujna, prema podacima Ureda informacija, u Međugorju su boravile skupine hodočasnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Irske, SAD-a, Francuske, Poljske, Nizozemske, Španjolske, Slovačke, Latvije, Japana, Mađarske, Libanona, Argentine, Češke i Malte. Među hodočasnicima iz Italije susreli smo Giorgio Dal Molin iz Italije. U Međugorju je do sada bio oko 200 puta: „Kao hodočasnik sam dolazio na početku, a sada u Međugorje dovodim skupine. Za Međugorje sam prvi put čuo 1988. godine. Jako me dirnulo ono što se ovdje događalo i odlučio sam proći duhovno iskustvo. Moje prvo hodočašće temeljilo se na znatiželji. Krenuo sam iz Italije da bi vidio što se događa u mjestu koje je važno za Crkvu i cijeli svijet. Ostao sam iznenađen vjerom koju sam ovdje susreo. Ovdje se ta vjera očitovala u hodočasnicima ali nadasve u župljanima. Svoj duhovni put sam ovdje produbio. Dolazio sam u Međugorje kao hodočasnik  do samoga početka rata, a nakon toga sam postao hodočasnik koji je pomagao ljudima koji su ovdje bili u nevolji”-kazao je Dalmunin koji ističe kako ga najviše dira unutarnji doživljaj koji hodočasnici imaju za vrijeme molitve na brdima.

Objavljeno: 12.09.2014.

Sv. misa na Križevcu 14. rujna

Prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe, u međugorskoj  se župi tradicionalno slavi Uzvišenje križa Kristova. Ove godine to je nedjelja, 14. rujna. Svečana sv. misa na Križevcu je u 11 sati. Svi oni koji nisu u mogućnosti pohoditi Križevac mogu sudjelovati na jednoj od sv. misa na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi: u 6, 7, 8,12 i 19  sati. Križ na Križevcu podignut je u Jubilarnoj 1933.godini Otkupiteljeve smrti na križu i do 1981. bio je mjesto molitve župljana i vjernika iz okolnih župa. Nakon Gospina ukazanja 24.lipnja 1981., Križevac postaje mjestom molitve hodočasnika iz cijeloga svijeta. Uoči Uzvišenja križa Kristova, 13. rujna, u podnožju Križevca, bit će održana predstava „Kako se gradio Križevac”, u izvedbi HNK-a Mostar u 20 sati.

Objavljeno: 09.09.2014.

Promjena satnice molitvenoga programa

Prvi ponedjeljak nakon proslave Uzvišenja križa Kristova u Međugorju se mijenja i satnica molitveno-liturgijskog programa. Ove godine to je 15. rujna. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. misa u 18 sati. Slijedi uobičajeni molitveni program nakon sv. mise. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu utorkom i subotom je od 21 do 22 sata. Četvrtkom je Klanjanje nakon večernje svete mise. Molitva krunice na Podbrdu je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme. Sveta misa u 13 sati samo subotom.

Objavljeno: 08.09.2014.

Statistike za kolovoz 2014

Broj podijeljenih sv. pricesti: 364 500

Broj svećenika koncelebranata: 7652 (246 dnevno)

Objavljeno: 01.09.2014.