Arhiva Novosti

Pješice iz Švicarske u Međugorje

Nakon tri tjedna u Međugorje je pješice stigao svećenik Jilles Hodni iz Švicarske. Župnik je u jednoj dolini u Švicarskoj, gdje služi već 26 godina. Biskup je odlučio da pođe u drugu župu pa je prije toga odlučio doći u Međugorje koje je prvi put posjetio prije 25 godina. Kaže da to nije ostavilo veliki trag na njega, budući da je došao sam i na jedan dan. „Poslije sam počeo razumijevati kako je Međugorje mjesto velikih milosti, kako je Marija prisutna posebno u ovom mjestu. Mogao sam ići u Santiago de Compostelu, ali odlučio sam pješačiti tri tjedna do Međugorja u samoći kako bi došao Majci.

Objavljeno: 10.10.2013.

Svećenik iz Južnoafričke republike: „Moj svećenički poziv je plod Međugorja”

Wayne  Weldschidt, svećenik iz Južnoafričke republike boravio je u Međugorju treći put. Kazao nam je kako je njegov svećenički poziv plod Međugorja. Zanimljivo je da je čuvar Gospinog svetišta u Gormeu u Africi, a vidi i veliku povezanost  između poruka koje je tamo upućivala Gospa koja se predstavila Svetohraništem Svevišnjeg i poruka Gospe Kraljice Mira iz Međugorja. Jedna knjiga o Međugorju promijenila je njegov život, od tada su njegovi posjeti Međugorju kao vraćanje doma: „Smatram kako je ovo doista blagoslovljeno mjesto i mjesto puno milosti. Obiteljski prijatelj mi je dao knjigu, literaturu o Međugorju i to je bio moj početak upoznavanja Međugorja.

Objavljeno: 08.10.2013.

„Međugorje je mjesto molitve”

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda, svečano je proslavljena u Međugorju u petak, 4. listopada. Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili latinski ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavljen je nakon večernje sv. mise, na uočnicu svetkovine, na vanjskome oltaru župne crkve sv. Jakova. Svetu misu i obred preminuća predvodio je fra Stanko Ćosić. Obredu su nazočili i brojni hodočasnici koji u listopadu, Gospinom mjesecu, borave u Međugorju.

Objavljeno: 04.10.2013.

Proslava svetkovine sv. Franje

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda svečano će se proslaviti u Međugorju u petak , 4. listopada svetim misama u 7.30, 8 te 18 sati. U 8 sati sveta misa je za Franjevački svjetovni red (trećare).Tradicionalni obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavit će se nakon večernje sv. mise na uočnicu svetkovine 3. listopada. Za svetkovinu vjernici se, uz brojne hodočasnike koji su pristigli iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Engleske, Irske, SAD-a, Kanade, Danske, Italije, Francuske, Belgije, Španjolske, Poljske, Češke, Slovačke, Ukrajine, Meksika, Brazila, Vijetnama,Libanona pripravljaju trodnevnicom od utorka, 1. listopada. Krunica kroz trodnevnicu je u 17 sati, a sveta misa u 18 sati. Iz župnog ureda pozivaju sve župljane na molitveni susret, posebice one koji pripadaju velikoj franjevačkoj obitelji; časne sestre franjevke, članove Trećeg svjetovnog reda, te Framu.

Objavljeno: 02.10.2013.

Statistike za rujan 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 242 500

Broj svećenika koncelebranata: 4880 (162 dnevno)

Objavljeno: 01.10.2013.

Iskustva sudionika 2. hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorju

2. po redu hodočašće za osobe s invaliditetom održano je u Međugorju od 20. do 22. rujna pod geslom: „Živite svoju vjeru”. Poticaj za organizaciju susreta je dugogodišnje hodočašćenje s. Rastislave Ralbovsky sa zajednicom osoba s posebnim potrebama iz Đakova. „Moja veza s Međugorjem je Božji poticaj. Od 1995. otkako sam došla u Đakovo i otkako mi je povjeren rad Doma duhovne pomoći,  jedan od prvih usmjerenja  bio je rad s osobama s invaliditetom. Mi smo se uključili u svjetski pokret Vjera i svjetlo. Već od početka smo počeli dolaziti u Međugorje.  To nam je bilo kao dolazak kući svojoj Majci. U srcu mi je uvijek bila želja da se rad proširi, da se pokrene internacionalni susret”-kazala je s. Rastislava koja ističe kako 30 godina imamo Kraljicu mira te je Bog počastio ovaj narod na tako  osobit način. 

Objavljeno: 25.09.2013.

Pješice iz Zagreba u Međugorje

Bojan Zupanz, 29-godišnji mladić iz Zagreba, nakon 10 dana pješačenja stigao je u Međugorje u nedjelju, 22. rujna. Na put je pošao iz zahvale Majci Božjoj za sve što mu je u životu dala. Nije planirao gdje će spavati, sve je bilo prepušteno Božjoj providnosti.  Bojan je prvi put u Međugorju bio prošle godine:„Bilo je lijepo taj put, sv. misa, propovijed, penjanje na Brdo ukazanja, ali to nije bilo ni blizu iskustvu koje sam sada doživio”-kazao je Bojan koji je zahvalio svima koji su mu pomogli na ovome putu.

Objavljeno: 24.09.2013.

Obavijest o pobožnosti Klanjanja

Brojni hodočasnici ističu kako ih se u Međugorju najviše dojmila pobožnost klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Od 1. listopada klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu bit će utorkom od 21 do 22 sata, a ne više srijedom, kao do sada. Tako će župljani i hodočasnici moći sudjelovati u pobožnosti Klanjanja utorkom i subotom od 21 do 22 sata te četvrtkom nakon večernje svete mise.

Objavljeno: 23.09.2013.

Počelo 2. hodočašće za osobe s invaliditetom u Međugorju

2. po redu hodočašće za osobe s invaliditetom održava se u Međugorju od 20. do 22. rujna pod geslom: „Živite svoju vjeru”. Hodočašće je  okupilo više od 460 sudionika, koje su ugostili međugorski župljani.  I ovaj put, kao i toliko puta do sada, pokazali su da imaju veliko srce i posvjedočili zašto je Gospa izabrala ovu župu na poseban način. Većina programa održava se u prostorijama Majčinog sela koje je zajedno sa župom Međugorje  i Udrugom „Susret“ iz Čitluka i glavni organizator susreta. Poticaj za organizaciju ovog susreta je dugogodišnje hodočašćenje s. Rastislave Ralbovsky sa zajednicom osoba s posebnim potrebama iz Đakova. Program je ispunjen radionicama, predavanjima i molitvenim sadržajima.
 

Objavljeno: 20.09.2013.

2. HODOČAŠĆE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Hodočašće za osobe s invaliditetom „Živite svoju vjeru”  održat će se u Međugorju od 20. do 22. rujna.  Kao i prošle godine, većina programa održavat će se u prostorijama Majčinog sela koje je zajedno sa Župom i udrugom „Susret“ iz Čitluka i glavni organizator susreta. Okupljanje sudionika predviđa se u poslijepodnevnim satima u četvrtak, 19. rujna. Program susreta bit će ispunjen radionicama, predavanjima i molitvenim sadržajima. U subotu jutro predviđena je i molitva na Podbrdu, a u nedjelju sv. misa.
 

Objavljeno: 17.09.2013.

Proslavljen blagdan Uzvišenja Križa Kristova

Blagdan Uzvišenja križa Kristova svečano je proslavljen u Međugorju u nedjelju, 15. rujna 2013. godine,  uz sudjelovanje župljana i mnogobrojnih hodočasnika. U župnoj  je crkvi  slavljeno pet sv. misa na hrvatskome jeziku: u 6, 7, 8,12 i 19  sati. Svečana sv. misa na Križevcu, koju je predslavio fra Ljubo Kurtović, slavljena je u 11 sati. Prije početka mise, molila se Krunica. „Na poseban način, ovo brdo i ovo mjesto  natopljeno je Božjom prisutnošću, Gospinom blizinom, koja nas je pozvala i poziva da dođemo njezinom Sinu, govoreći nam da se molimo pred križem, jer s križa se dobivaju velike milosti. Ovo brdo natopljeno je trudom i naporom župljana koji su gradili ovaj križ prije gotovo 80 godina’’-kazao je fra Ljubo u propovijedi. Od proslave Uzvišenja križa Kristova u Međugorju se mijenja i satnica molitveno-liturgijskog programa. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. misa u 18 sati. Slijedi uobičajeni molitveni program nakon sv. mise. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu srijedom i subotom je od 21 do 22 sata. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme. (slike)

Objavljeno: 16.09.2013.

Promjena satnice molitvenoga programa

Prvi ponedjeljak nakon proslave Uzvišenja križa Kristova u Međugorju se mijenja i satnica molitveno-liturgijskog programa. Ove godine to je 16. rujna. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. misa u 18 sati. Slijedi uobičajeni molitveni program nakon sv. mise. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu srijedom i subotom je od 21 do 22 sata. Molitva krunice na Podbrdu je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme. Sveta misa u 13 sati samo subotom.
 

Objavljeno: 12.09.2013.

Sv. Misa na Križevcu

Prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe, u međugorskoj  se župi tradicionalno slavi Uzvišenje križa Kristova. Ove godine to je nedjelja, 15 rujna. Svečana sv. misa na Križevcu je u 11 sati. Za sve one koji nisu u mogućnosti pohoditi Križevac, mogu sudjelovati na jednoj od sv. misa na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi: u 6, 7, 8,12 i 19  sati. Križ na Križevcu podignut je u Jubilarnoj 1933.godini Otkupiteljeve smrti na križu i do 1981. bio je mjesto molitve župljana i vjernika iz okolnih župa. Nakon Gospina ukazanja 24.lipnja 1981., Križevac postaje mjestom molitve hodočasnika iz cijeloga svijeta.
 

Objavljeno: 09.09.2013.

Početak rujna u Međugorju

I početkom mjeseca rujna u Međugorju borave hodočasnici sa svih strana svijeta. Ured informacija bilježi skupine hodočasnika iz Francuske, Italije, Engleske, SAD-a, Kanade, Libanona, Belgije, Španjolske, Paname, Slovačke, Malte, Albanije, Mađarske, Rumunjske, Češke, Slovenije, Švicarske, Njemačke, Austrije, Irske, Poljske. Susreli smo skupinu iz Poljske u posebnim odorama koja je sudjelovala u večernjem molitveno-liturgijskom program u nedjelju, 1. rujna.

Objavljeno: 04.09.2013.

Statistike za kolovoz 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 374 200

Broj svećenika koncelebranata: 7492 (241 dnevno)
 

Objavljeno: 01.09.2013.