Arhiva Novosti

Predsjednik međunarodne katoličke organizacije za mladež iz Indije na hodočašću u Međugorju

Početkom ožujka 2006. na hodočašću u Međugorju boravio je Manoj Sunny, po zanimanju inženjer, međunarodni koordinator katoličkog misionarskog pokreta za mladež «Jesus Youth» iz Indije (Kerala). Pratio ga je George Ettiyil, član organizacije, inače ravnatelj ispostave Lufthanse u zračnoj luci Chenay.

Objavljeno: 13.03.2006.

Ekipa francuske katoličke televizije KTO snimala u Međugorju

Od 6. do 8. ožujka 2006, u Međugorju je boravila ekipa francuske katoličke televizije KTO koju je predvodio Richard Boutry, ravnatelj informativnog programa.

Došli su snimiti dokumentarnu emisiju pod naslovom «Medjugorje, analiza jednog fenomena» koja okuplja svjedočanstva osoba s francuskog jezičnog područja koje već duže vremena rade s hodočasnicima. Pokušat će odgovoriti na slijedeća pitanja: Zašto takva ukazanja, kome, kako? Koje su poruke? Zašto Medjugorje doživljava takav rast? Što traže hodočasnici? Zašto Sveta Stolica još nije izrazila svoje stajalište?

Objavljeno: 09.03.2006.

Nogometaši i čelnici «Hrvatskog Dragovoljca» za svog pokojnog predsjednika

Nogometaši i čelnici Hrvatskog Dragovoljca u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju nazočili su u petak 3. ožujka 2006. misi zadušnici za svog pokojnog bivšeg predsjednika kluba Stjepana Spajića i sve poginule hrvatske branitelje. Uz koncelebraciju desetak svećenika, euharistijsko slavlje predvodio je međugorski župnik dr. fra Ivan Sesar. Na misi je bilo nazočno 110. seniora, juniora i kadeta ovog nogometnog kluba. Nakon mise u ime župnog ureda međugorski župnik je čelništvu kluba uručio Gospin kip i drvene krunice koje će ih trajno podsjećati na Međugorje. Dan ranije svi igrači i čelnici kluba uspeli se na Podbrdo - mjesto Gospina ukazanja. (photos)

Objavljeno: 05.03.2006.

Filipinci osjećaju posebnu zahvalnost prema Kraljici Mira

Krajem veljače i početkom ožujka 2006, devet svećenika kongregacije Naše Gospe od Presvetog Trojstva s Filipina došlo je u Međugorje proslaviti desetu obljetnicu svećeničkog ređenja. Ovo hodočašće predvodi O. Alejandre Vergara, SOLT, filipinski provincijal te kongregacije osnovane 1958. god. u SAD, a čiji su članovi svećenici, časne sestre, oženjeni đakoni, laici i obitelji.

Objavljeno: 04.03.2006.

Obred primanja i obećanja franjevačke mladeži

U nedjelju, 26. veljače 2006, pod večernjom svetom misom u 18 sati, franjevačka mladež (FRAMA) iz Međugorja slavila je obred primanja i obećanja. To je najvažniji događaj u jednom bratstvu Frame. Obredom primanja 43 mladih su postali novi članovi Frame. (photos)

Objavljeno: 01.03.2006.

Igrači N.K. Primošten u Međugorju

Koncem veljače, 25. i 26., u Međugorju su na pripremama boravili mlađi i stariji pioniri NK Primošten. Vodio ih je predsjednik kluba gospodin Slobodan Jurin.

Za boravka u Međugorju odigrali su i dvije utakmice, s NK Međugorje i NK Željezničar iz Sarajeva.

Mladi igrači iskoristili su i za duhovnu okrjepu: zajednički su posjetili Brdo ukazanja te kazali kako će iduće godine školski raspust iskoristiti za jednotjedne pripreme i molitvu u mjestu koje je na njih ostavilo snažan dojam.

Objavljeno: 01.03.2006.

13. međunarodni susret voditelja centara mira i međugorskih molitvenih, hodočasničkih i karitativnih skupina

Trinaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje održat će se u Međugorju od 5. do 9. ožujka 2006. godine. Tema susreta je: ...bit ćete mi svjedoci...sve do kraja zemlje... (Dj 1, 8)

Objavljeno: 25.02.2006.

Korizmeni molitveni program

U Korizmi, od Pepelnice 1. ožujka do Cvjetnice 9. travnja, u župnoj crkvi sv. Jakova molit će se Put križa poslije večernje Svete mise svakog petka (umjesto čašćenja Križa) i svake nedjelje (umjesto molitve za zdravlje duše i tijela i treće krunice).

Put križa na Križevcu i dalje se održava svakog petka u 14 sati.

Objavljeno: 24.02.2006.

Stotinu studenata s Franjevačkog sveučilišta iz Steubenville-a na hodočašću u Međugorju

Početkom veljače 2006. u Međugorju je boravila skupina od 100 studenata s Katoličkog franjevačkog sveučilišta Steubenville (SAD). Hodočašće je pratio o. Dave Pivonka, TOR, franjevac trećoredac, potpredsjednik Sveučilišta.

Objavljeno: 23.02.2006.

Jedanaesti međunarodni  seminar za svećenike

Jedanaesti međunarodni  seminar za svećenike održat će se u Međugorju od 3. do 8. srpnja 2006. Tema seminara je: «Duhovnost svećenika» («...Molimo, dječice,..., da bi Crkva uskrsnula u ljubavi...» iz poruke od 25. ožujka 1999.)

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila seminar.marija@medjugorje.hr, ili putem faxa na broj 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandžić).

Objavljeno: 16.02.2006.

Obljetnica mučeničke smrti franjevaca povezanih s Međugorjem

10. veljače, na blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u župi Međugorje redovito se slavi spomen na mučeničku smrt franjevaca koji su rođeni u Međugorju ili su u ovoj župi pastoralno djelovali.

Objavljeno: 11.02.2006.

Razgovor: David Ianni, pijanist i skladatelj iz Luksemburga

David Ianni, pijanist i skladatelj iz Luksemburga, bio je u Međugorju da bi Novu 2006. godinu započeo u molitvi. Na hodočašće je došao s katoličkom zajednicom «Amici di Dio» iz Austrije. (Vidi: http://www.amicididio.com)

Objavljeno: 01.02.2006.

MEĐUGORJE – MIR

Vjersko – humanitarna udruga


“Draga djeco!

"... molite za darove Duha Svetoga, da u duhu ljubavi budete svakim danom i u svakoj situaciji bliže bratu čovjeku i da u mudrosti i ljubavi nadvladate svaku poteškoću. Ja sam s vama i zagovaram svakog od vas pred Isusom." (Poruka, 25. svibnja 2000. )

 

Vjersko – humanitarna udruga “Međugorje – Mir” osnovana je 1992. godine kao nastavak aktivnosti Caritasa Župnog ureda Međugorje. Na samom početku rata, radi lakšeg komuniciranja sa svijetom pojavila se potreba otvaranja ureda župnog Caritasa Međugorje u Splitu. Nakon nekoliko mjeseci uspješnog rada kao karitativne međugorske organizacije uvidjelo se da bi, zbog lakše i uspješnije suradnje sa carinskim i drugim nadležnim organima bilo uputnije osnovati ured registriran u Republici Hrvatskoj. Tako je osnovana udruga Međugorje - Mir, čiji je ravnatelj i duhovni voditelj  bio pok. fra Leonard Oreč.

Objavljeno: 25.01.2006.

Razgovor s mons. Thomasom Msusom, biskupom Zombe, Malavi

Mons. Thomas Msusa, biskup Zombe u Malaviju, boravio je u Međugorju u studenom 2005. S njim je na hodočašće došao i njegov umirovljeni prethodnik mons. Allan Chamgwera, te mons. Remi Joseph Gustave Saint-Marie, biskup u biskupiji Dedza.

Objavljeno: 23.01.2006.

Novo međugorsko glasilo: GLASNIK MIRA

 U siječnju 2006. god. Informativni centar "Mir" Međugorje započeo je tiskati međugorski mjesečnik pod imenom "GLASNIK MIRA".
Kroz nepunih petnaest godina čitatelji su imali prigodu iz mjeseca u mjesec pratiti “Glas mira” koji je – koliko bijaše u (za)danim prilikama moguće – pratio, izvješćivao i promicao duhovnost koja je izrasla iz onoga što je započelo u kasnim popodnevnim satima povijesnoga 24. lipnja 1981. Kroz petnaestak godina, tj. tamo negdje od pada bezbožnoga komunizma, u tom smo glasilu imali prigodu stavljati na papir, pratiti, suživljavati se te živjeti duhovnost koja se rodila ovdje. To glasilo bijaše i ostade trajni spomen na jedno prijelomno razdoblje u povijesti svijeta, Katoličke crkve i ove župe koja je promišlju Providnosti bačena u žarište svjetskih zbivanja i Kristove Crkve.

Objavljeno: 21.01.2006.