Arhiva Novosti

POČINJE DEVETNICA KRALJICI MIRA

I ove godine za obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, 31. po redu, međugorski župljani i hodočasnici pripravljat će se devetnicom koja počinje u petak, 15. lipnja 2012. Svaki dan u 16 sati moli se Krunica na Brdu ukazanja - Podbrdu.  Večernji molitveno - liturgijski program započinje u 18 sati molitvom Krunice, sv. Misa je u 19 sati. Devetnica je prigoda osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke proteklu 31 godinu.

Objavljeno: 15.06.2012.

Moje oči su se potpuno otvorile Bogu

Uoči 31. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju susrećemo hodočasnike iz svih krajeva svijeta. Susreli smo 20-godišnju Meabh Carlin, djevojku iz Irske, koja je u invalidskim kolicima. ''Želim zahvaliti na prilici da sam u Međugorju. Žena koja dovodi skupine je rekla da je netko otkazao prošli tjedan i pozvala me da dođem umjesto te osobe. Meni je blagoslov biti ovdje, osjeća se radost. Nadam se da ću doma ponijeti nadu i mir ljudima''-kazala je Meabh koja nam je ispričala svoju životnu  priču, ispunjenu križevima i patnjom, ali s druge strane mirom i radošću.

Objavljeno: 13.06.2012.

Održana predstava Frame Međugorje

U ponedjeljak, 11. lipnja 2012. nakon večernjeg molitveno-liturgijskog programa u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju je održana predstava ''Sve nečim počinje'' u izvedbi članova Frame Međugorje. Autor teksta je dr. Mile Ćavar, a u predstavi sudjeluje 13 framaša. Predstava govori o životu mladih, njihovim  problemima, te kako  riješiti te probleme. ''To je način navještaja Radosne vijesti, Evanđelja kroz predstavu, igrokaz, dramu, način na koji mi naviještamo Evanđelje''- kazao je fra Slaven Brekalo, duhovni asistent Frame Međugorje.
Franjevačka mladež u Međugorju djeluje od 1995. Pjesmom, molitvom i brojnim drugim aktivnostima, mladi uspješno daju svoj doprinos plodnom duhovnom ozračju ove svjetski poznate župe.

Objavljeno: 12.06.2012.

Svetkovina Tijelova u Međugorju

U Međugorju je svečano proslavljena svetkovina presvetoga Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo, u četvrtak 7.lipnja 2012. U ovome svjetski poznatome molitvenom mjestu toga dana boravile su brojne hodočasničke skupine iz: Italije, Njemačke, Austrije, Slovačke,  Mađarske, Francuske, Češke, Poljske, Kanade,Irske, Australije, Danske, Ukrajine, Koreje i SAD-a. Slavljeno je trinaest sv. misa, od toga četiri na hrvatskom jeziku. Poslije večernje svete Mise na vanjskom oltaru međugorske župne crkve,  koju je predslavio fra Karlo Lovrić, uslijedila je tradicionalna procesija s Presvetim ulicama Međugorja, a predvodio ju je, uz mnoštvo  svećenika i desetak tisuća vjernika, fra Slaven Brekalo.

Objavljeno: 08.06.2012.

Statistike za svibanj 2012.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 190.500

 Broj svećenika koncelebranata: 4140 (133 dnevno)

Objavljeno: 01.06.2012.

Hodočasnik iz Španjolske pješice stigao u Međugorje

Nakon 5 mjeseci pješačenja iz rodne Cordobe u Španjolskoj preko Santiago de Compostele , Rima, Padove u Međugorje je  stigao hodočasnik Diego Garcia Nunez. Ovaj 64-godišnjak propješačio je više od 3000 kilometara kako bi izvršio zavjet. Naime, prije 5 godina dijagnosticiran mu je karcinom i tada je odlučio, ako mu jednoga dana bude bolje doći će pješice Gospi u Međugorje. Slušajući Radio Mariju za Međugorje je čuo prije 15-ak godina i prije godinu dana kada su liječnici ustanovili da mu se karcinom u potpunosti povukao odlučio je sam hodočastiti Kraljici Mira i zahvaliti joj za ozdravljenje.

Objavljeno: 29.05.2012.

Hodočasnici pješaci iz Osijeka

Zvonko Bogi, Vesna Janković, Zlatica Čepo, brat i dvije sestre stigli su pješice iz Osijeka u Međugorje u četvrtak 24. svibnja.  Na put su krenuli 14. svibnja. Još prije Božića su se dogovorili da bi mogli hodočastiti Kraljici Mira u Međugorje. Ovaj put su htjeli zahvaliti na svemu što je za njih učinila. Ističu da su ih svi , koje su sreli na putu  lijepo i srdačno primili.  Svima zahvaljuju. ''Bilo je molitve i radosti tijekom puta. Noge su nas strahovito boljele, ali ujutro kada bismo se dizali sav je umor nestajao. Cijelim putem je Gospa bila s nama, ona nas je vodila,  vrata su nam se sama otvarala. Išli smo svugdje na hodočašća, ali Međugorje je posebno, ne može se riječima opisati''-ističu Zvonko, Vesna i Zlatica koji su članovi Pokreta Božanskog Milosrđa. U Međugorju ostaju do nedjelje 27. svibnja kada u Međugorje dolazi skupina hodočasnika iz Osijeka.

Objavljeno: 26.05.2012.

Hodočasnik sa stoljećem života

John O' Sullivan je stigao u Međugorje sa skupinom  hodočasnika iz grada Killarneya, u Irskoj. Ne bi to ništa bilo neuobičajeno da se ne radi o hodočasniku koji je 5. travnja navršio 100 godina. Ovo mu je deveto hodočašće u Međugorje. Prvi put je došao 2002. O ovom mjestu je saznao od ljudi koji su već bili međugorski hodočasnici. Zdravlje ga dobro služi te se i ovom prilikom uspeo na Podbrdo i Križevac, naravno u pratnji ostalih hodočasnika. ''Čuo sam o Međugorju i odlučio sam doći. Nisam mislio da će biti toliko lijepo. Poslije sam govorio ljudima o Međugorju. Putovao sam na druga mjesta, ali više volim otići u Međugorje''-kazao je John koji nam je najavio i iduće hodočašće.

Objavljeno: 25.05.2012.

Iz Budimpešte pješice u Međugorje

Annamária Vécsey iz Budimpešte je stigla pješice u Međugorje s još jednim hodočasnikom. Učinila je to i 2008. godine.  Pošli su 12. travnja, a stigli na svetkovinu Uzašašća Gospodnjeg 19. svibnja. I ovoga puta, kako će sama kazati, potaknuta Božjom riječju, odlučila se odazvati. Znala je što je čeka na putu, no unatoč godinama - ima ih šezdeset i osam, te zdravstvenim poteškoćama, rekla je: ''Idem''. Kada su došli Gospi u Međugorje, na svoj cilj, zaboravili su sve teškoće u putu i vremenske neprilike, a prevladala su lijepa sjećanja na susrete s ljudima. Božjom providnošću smatra da je susretala iste osobe kao i prije 4 godine, koje su joj kao i tada rado pomagale. Radosna i zahvalna dragom Bogu i Gospi da su uspješno stigli živi i zdravi, zahvaljuje svima koji su im pomogli na ovom putovanju.

Objavljeno: 23.05.2012.

Vodiči skupina iz Kanade

Bračni par Patricia i Jack Duggan iz Kanade ovih dana borave u Međugorju. Prvi put su ovamo došli 1993. godine, kada su pomagali izbjegličkim kampovima u BiH. Patricia svjedoči: ''O Međugorju sam čula od jednog svećenika. Bilo je puno problema, imala sam malu djecu i nisam odmah mogla doći. Sve što želimo jest pomagati drugima, a igrom slučaja ja i muž smo postali vodiči skupina. Doveli smo mnoge ljude iz Kanade u Međugorje, a dolazimo dva puta godišnje. Međugorje je naš drugi dom''. Patricia ističe kako su vidjeli jako puna obraćenja u svojim skupinama nakon Međugorja.

Objavljeno: 22.05.2012.

Sakrament Svete Potvrde u Međugorju

U subotu, 19. svibnja 2012., u  župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju 81 krizmanik primio je sakrament Svete Potvrde kojim se kršteni obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije povezuju s Crkvom. Sakrament Potvrde kandidatima je podijelio mjesni biskup, mons. Ratko Perić, pod Svetom Misom u 10 sati. Dan prije, 18. svibnja krizmanici, njihovi kumovi i roditelji imali su ispovijed.

Objavljeno: 19.05.2012.

Pravoslavni hodočasnici iz Izraela u Međugorju

Trideset četiri hodočasnika, pravoslavne vjeroispovijesti, iz različitih dijelova Izraela, stigli su u Međugorje 11. svibnja 2012. Još neki će im se pridružiti u idućim danima. Susreli smo ih na početku hodočašća. ''Došli smo kući, svojoj Majci. Svi smo mi kršćani i svi smo mi sjedinjeni s Bogom. Nema razlika u raju. Mi se ovdje osjećamo kao da nam je mjesto ovdje'' - kazali su hodočasnici iz Izraela koji u Međugorju ostaju 10 dana.

Objavljeno: 11.05.2012.

Biciklom iz Njemačke u Međugorje

Hodočasnici u Međugorje pristižu na različite načine. Hodočasnik na biciklu i nije osobita novost, međutim kad se radi o čovjeku koji je prešao sedamdeset godina, onda je to ipak nesvakidašnji događaj. Radi se o 71-godišnjem Nijemcu, Helmutu Kϋhnu koji je iz sjevernoga djela Njemačke stigao u Međugorje biciklom.

Objavljeno: 10.05.2012.

Međugorski hodočasnici

Uz hodočasnike iz dvadesetak država svijeta, novinari radiopostaje „Mir“ Međugorje susreli su ovih dana i one iz Paname. Lorena Varela, supruga potpredsjednika Paname, drugi je put ovdje. Za Međugorje je čula preko svoje majke koja je oduvijek željela posjetiti Međugorje, ali hodočašće nije bilo moguće radi teške bolesti. Umrla je prošle godine. Nedugo nakon smrti majke, Lorena sa svojom sestrom odlučila hodočastiti.

Objavljeno: 06.05.2012.

Statistike za travanj 2012.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 183.500

 Broj svećenika koncelebranata: 3417 (113 dnevno)

Objavljeno: 01.05.2012.