Arhiva Novosti

Prvo zasjedanje Komisije za Međugorje

Rim, (IKA) - Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 13. travnja priopćenje s prvog zasjedanja Međunarodne istražne komisije za Međugorje, održanog 26. ožujka. Članovi Komisije kojom predsjeda nekadašnji vikar Rimske biskupije kardinal Camillo Ruini, su kardinal Jozef Tomko, nekadašnji prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, kardinal Julian Herranz, nekadašnji predstojnik Vijeća za tumačenje tekstova zakonika, nadbiskup Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetaca, mons. Tony Anatrella, psihoanalitičar i stručnjak za socijalnu psihijatriju, mons. Pierangelo Sequeri, profesor fundamentalne teologije na Teološkom fakultetu u Milanu, o. David Maria Jaeger, savjetnik Vijeća za tumačenje tekstova zakonika, o. Zdzislaw Jozef Kijas, relator Kongregacije za kauze svetaca; o. Salvatore M. Perrella s Papinskoga teološkog fakulteta "Marianum", tajnik komisije o. Achim Schütz s Papinskoga lateranskog sveučilišta i dotajnik komisije mons. Krzysztof Nykiel iz Kongregacije za nauk vjere.

Objavljeno: 14.04.2010.

USKRS U MEĐUGORJU

Središte liturgijske godine jest Kristova Muka, Smrt i Uskrsnuće, u bogoslužju Crkve nazvano pashalnim ili vazmenim otajstvom. To sveto trodnevlje Krista raspetoga, pokopanog i uskrsloga, kao godišnje spomen – slavlje, u Međugorju je proslavljeno uz župljane te uz, dosad neviđen broj, domaćih i stranih hodočasnika. Liturgijska slavlja čitavi Veliki tjedan, a osobito tri dana - od večeri Velikoga četvrtka do uskrsne nedjelje, pretvorila su čitavi prostor oko crkve sv. Jakova u molitveni prostor. (slike)

Objavljeno: 05.04.2010.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 Uskrsna cestitka - Fra Petar Vlasic 

 

Objavljeno: 03.04.2010.

Bez Međugorja nikada ne bih bio igrao u „Pasiji“

Glavnom ulogom u filmu Mela Gibsona „Pasija“, Jim Caviezel postigao je svjetsku slavu. Tko je taj glumac koji se tako dojmljivo suživio s likom Isusovim? Osobno tvrdi da bez međugorskih iskustava nikada ne bi bio prihvatio tu ulogu. U Međugorju je, naime, iskusio jednu do tada nepoznatu dimenziju vjere. U veljači ove godine po šesti je puta hodočastio u Međugorje, a nakon toga posjetio i Beč. S njim je u Beču razgovor vodio Christian Stelzer za časopis „Oase des Friedens“, a hrvatski prijevod donosi najnoviji „Glasnik mira“ iz Međugorja.

Objavljeno: 02.04.2010.

Statistike za ožujak 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 80.500

Broj svećenika koncelebranata: 1434 (46 dnevno)

Objavljeno: 01.04.2010.

VAZMENO TRODNEVLJE U MEĐUGORJU

Velika Subota - Vazmeno bdijenje - 3. travnja – Na Veliku Subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba u molitvi i postu. Prijepodne u međugorskoj crkvi nema nikakvih obreda. Molitva Krunice počinje u 20 sati, a Vazmeno bdijenje u 21 sat. Ispovijed do početka obreda. Molitveni program, kao i obično, prenosi i radiopostaja ''Mir'' Međugorje.
Nedjelja, 4. travnja, Uskrsnuće Gospodinovo - Svete Mise na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi su u 8, 11 i 18 sati.
 

Objavljeno: 01.04.2010.

U VELIKOM TJEDNU BROJNI HODČASNICI IZ AUSTRIJE U MEĐUGORJU

U mnoštvu od dvije tisuće hodočasnika iz Austrije, koji su za Cvjetnicu pristigli na hodočašće u Međugorje, susreli smo i Aloisa Epnera, 79-godišnjeg umirovljenog učitelja iz Gornje Austrije. Djetinjstvo je proveo u rodnoj Hrvatskoj, a nakon Drugoga svjetskog rata, zajedno s mnogim sunarodnjacima, pred partizanima odlazi u Austriju. Alois je prvi put hodočastio u Međugorje 1984. i otada je neumoran Gospin hodočasnik.
 

Objavljeno: 31.03.2010.

CVJETNICA U MEĐUGORJU

Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju je, kao i dosadašnjih godina, liturgija Cvjetnice 28. ožujka započela na temeljima stare župne crkve u 10,30. U liturgijski predviđenoj procesiji, nakon čitanja evanđelja o ulasku Gospodinovu u Jeruzalem te blagoslova grančica, ministranti, čitači, pjevači, svećenici i puk Božji – župljani i hodočasnici, krenuli su prema vanjskome oltaru iza župne crkve gdje je u 11 sati slavljena sv. Misa Muke Gospodnje. Župljanima su se i ove godine pridružili brojni hodočasnici iz okolnih mjesta BiH, Hrvatske te iz Inozemstva, a osobito brojni bili su hodočasnici iz Austrije. Tijekom dana, osim na hrvatskome, slavljene su svete Mise i na španjolskom, flamanskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Mnoštvo hodočasnika pridružilo se i molitvenom zajedništvu krunice na Podbrdu u 14 sati. (slike)
 

Objavljeno: 30.03.2010.

Korizmeni koncert

Korizmeni koncert „Miserere Nobis“ održan je u župnoj crkvi sv. Jakova apostola u Međugorju, uoči Cvjetnice, u subotu 27. ožujka u 19 sati. Na koncertu je sudjelovao Katedralni Oratorijski zbor - Mostar, pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića,koji redovito nastupa u mostarskoj katedrali, a pratio ih je i Simfonijski Orkestar - Mostar. Svoj doprinos lijepome ugođaju u prepunoj međugorskoj crkvi dali su i studenti Glazbene akademije Sveučilišta u Splitu. Dirigent jednosatnoga koncerta bio je Hari Zlodre.
 

Objavljeno: 28.03.2010.

Svetkovina Navještenja Gospodinova

Međugorska župa proslavila je u četvrtak, 25. ožujka svetkovinu Navještenja Gospodinova - Blagovijest. Svete Mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u  8, 11 i 18 sati. Za svetkovinu Navještenja Gospodinova u Međugorju su boravili, uz mnoštvo hrvatskih hodočasnika,  i vjernici iz  Austrije, Njemačke, Rumunjske, Italije, Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije te brojne manje skupine iz ostalih europskih država.
 

Objavljeno: 26.03.2010.

IVAN GUDELJ S MLADIM NOGOMETAŠIMA BORAVIO U MEĐUGORJU

Ivan Gudelj, bivši hrvatski nogometaš, danas trener Hrvatske kadetske nogometne reprezentacije, ovih je dana boravio s mladim nogometašima na pripremama u Međugorju. U razgovoru za radiopostaju „Mir“ Međugorje govorio je o svom životnom putu, mladenačkoj želji da postane svećenik, obitelji, vrijednostima, a o dojmovima u Međugorju kaže: „Izuzetno mi je zadovoljstvo biti ovdje ovih nekoliko dana. Osjećam se fantastično, lijepo. Nije mi ovo prvi put, ali sam prvi put ovako dugo. Osjećam se duhovno ispunjenim kao i toliki svijet koji dolazi ovdje u Međugorje.

Objavljeno: 24.03.2010.

''''Pisanica od srca'''' Međugorju

Najveća hrvatska pisanica, „Pisanica od srca“ - uskrsno jaje visine 2,05 m, širine 1,5 m, s postoljem teškim 120 kg, dar Koprivničko-križevačke županije – postavljena je ispred međugorske župne crkve, u ponedjeljak 22. ožujka.  (slike)
 

Objavljeno: 22.03.2010.

Intervju nadbiskupa Alessandra D''Errica za "Radio Mir iz Međugorja i Večernji list"

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Alessandro D'Errico sudjelovao je u radu Biskupske konferencije BiH koja je u četvrtak 18. ožujka završila svoje 48. redovno zasjedanje u Mostaru. Nadbiskup D'Errico susreo se s biskupima te ih, uz ostalo, prve izvijestio o odluci Svete Stolice da se za Međugorje uspostavi posebno međunarodno povjerenstvo koje će istraživati ovaj fenomen. Nadbiskup je u intervjuu za Radio Mir iz Međugorja i Večernji list na poseban način želio ukazati na važnost velikoga tjedna i potrebe priprave vjernika za najveći katolički blagdan.

Objavljeno: 20.03.2010.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2010.

Vidjelica Mirjana DragićeviĆ-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice kod Plavog Križa. Ukazanje je započelo u 13:50  h i trajalo do 13:54 h. (slike)
 

Objavljeno: 18.03.2010.

SVETA STOLICA OSNOVALA MEĐUNARODNO POVJERENSTVO ZA MEĐUGORJE

Sveta Stolica je pri Kongregaciji za nauk vjere osnovala Međunarodno povjerenstvo koje će ispitivati fenomen Međugorja, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice u srijedu 17. ožujka. Povjerenstvom predsjeda kardinal Camillo Ruini, a u povjerenstvu su još kardinali, biskupi, stručnjaci i vještaci.
 

Objavljeno: 18.03.2010.