Arhiva Novosti

Obljetnica izgradnje križa na Križevcu

U utorak 16. ožujka 2010. navršava se 76 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. Mise pod tim križem. Od dana odluke da se križ gradi, 21. siječnja 1934., prigodom Jubilarne godine našega Spasa, koju je župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan, do dovršetka izgradnje protekla su samo 52 dana. Nacrt za Spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja.

Objavljeno: 15.03.2010.

Završen sedamnaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina vezanih za Međugorje

Sedamnaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina vezanih za Međugorje, s temom «…Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!» (Iv 6, 68), koji je započeo u Međugorju u nedjelju 28. veljače, završio je u četvrtak 4. ožujka svetom Misom zahvalnicom. Na seminaru je nazočilo 189 sudionika iz 15 zemalja. Uz zaseban program i predavanja fra Ivana Landeke, fra Ivana Ivande i fra Danke Perutine, sudionici seminara prisustvovali su i redovitomu večernjem molitveno-liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova. Fra Danko Perutina, jedan od predavača i koordinator seminara, kazao je za radiopostaju „Mir“ Međugorje, između ostaloga, kako ''svi mi vodimo nekoga, ali isto tako smo vođeni od nekoga. Ovdje smo hodočasnici, svi se nalazimo u Isusovoj i Gospinoj školi ljubavi.“ (slike)

Objavljeno: 06.03.2010.

Statistike za veljaču 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 25.000

Broj svećenika koncelebranata: 623 (22 dnevno)
 

Objavljeno: 01.03.2010.

Više cvijeća manje smeća

Župni ured i FRAMA Međugorje u subotu 27. veljače organizirali su akciju čišćenja pod nazivom „Više cvijeća manje smeća“ u Međugorju, Bijakovićima, Šurmancima, Miletini i Vionici. Cilj ovoga pothvata, na koji su bili pozvani svi, od najmlađih do najstarijih, prepoznali su mnogi župljani i tako učinili vlastiti okoliš ljepšim sebi i drugima. Akcija je, po lijepom i sunčanom vremenu započela u 10 sati ujutro, te je do popodnevnih sati prikupljeno više od petsto vreća sitnoga otpada. Po završetku, ovoga hvale vrijednog pothvata, organizirano je zajedničko druženje svih sudionika po zaseocima. Organizatori ovom prigodom zahvaljuju svim sudionicima, osobito gosp. Željku Dugandžiću, direktoru i radnicima Komunalnoga poduzeća iz Čitluka, nadajući se, nakon ovako uspješnoga pothvata, da će u budućnosti ovakvih pozitivnih poticaja i ostvarenja biti još više.
 

Objavljeno: 27.02.2010.

17. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH, HODOČASNIČKIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Sedamnaesti međunarodni susret  voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  28. veljače do 4. ožujka 2010. godine.  Tema susreta je:

«…Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!»(Iv 6, 68)

Objavljeno: 26.02.2010.

Korizma

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 17. veljače, u Katoličkoj Crkvi započela je korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Osobitost je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta. Raspored te pobožnosti u međugorskoj  župi je:
Petkom: Križni put na Križevcu u 14 sati, a u župnoj crkvi sv. Jakova iza večernje sv. Mise.
Nedjeljom: prije pučke mise, tj. u 10 i 30, i nakon večernje sv. Mise u 18 sati.
 

Objavljeno: 19.02.2010.

Poteškoće prijama signala radiopostaje „Mir“ Međugorje

Poštovani slušatelji radiopostaje „Mir“ Međugorje!

Obavještavamo Vas da u narednim danima, zbog tehničkih kvarova, možete imati poteškoće glede prijama našega signala na zemaljskim Odašiljačima, Satelitu i Internetu. Nadamo se skorom normaliziranju odašiljanja. Hvala Vam na razumijevanju!
Ravnateljstvo RPMM

Objavljeno: 16.02.2010.

Sv. Misa u spomen na pobijene fratre iz župe Međugorje

Na ovogodišnji spomendan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače, u župi Međugorje molilo se i za pobijene franjevce koji su rođeni u Međugorju: fra Križana Galića, fra Jozu Bencuna, fra Marka Dragićevića, fra Mariofila Sivrića, fra Grgu Vasilja i fra Jenka Vasilja, šestoricu od 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije koje su partizani pogubili u vrijeme i na samom kraju II. svjetskog rata. Večernje Misno slavlje u 18 sati, u međugorskoj župnoj crkvi, predslavio je fra Karlo Lovrić u koncelebraciji 10 svećenika. Na početku misnog slavlja nazočnima se obratio fra Petar Vlašić, međugorski župnik, koji je kazao kako je gotovo iz svake obitelji u međugorskoj župi netko stradao. Fra Karlo je u propovijedi, govoreći o pobijenim franjevcima, između ostaloga,  rekao: ''Molimo za njih, ali se u isto vrijeme molimo njima. Nisu se preplašili i nisu zatajili Crkvu, naprotiv dali su svoj život za Isusa i domovinu. Hvala im na tome!'' (slike)

Objavljeno: 12.02.2010.

Klapa ''''Nostalgija'''' iz Zagreba u Međugorju 

Klapa ''Nostalgija'' iz Zagreba 7. veljače uveličala je klapskim izvođenjem pjevanog dijela mise večernje misno slavlje, u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova. Na misi su izveli Klapsku misu“ autora Živka Ključe (Opuzen, 1955.) koju je klapa uvježbala i praizvela 1998. Uvježbani klapski glasovi izveli su i pjesme Bliže o bliže Bože moj, Signore delle cime, Divici Mariji skladbu koju je priredio Šime Marović na stihove Marka Marulića te na kraju Ave Maria. (slike)

Objavljeno: 08.02.2010.

Statistike za siječanj 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 41.000

Broj svećenika koncelebranata: 866 (27 dnevno)
 

Objavljeno: 01.02.2010.

Međugorje - Dan molitve za mir u Svetoj zemlji

Prigodom obilježavanja 2. međunarodnog dana molitve za mir u Svetoj zemlji, u nedjelju 31. siječnja, u međugorskoj župnoj crkvi slavljena je na tu nakanu sveta misa u 8 sati koju je predvodio dr. fra Miljenko Šteko. Međugorje, poznato mjesto mira i pomirenja, jedno od 1000 mjesta u svijetu gdje se na ovaj dan molilo za mir u Svetoj zemlji. U poruci potpore, koja je toga dana čitana, Mons. Mario Toso, Tajnik Papinskoga Vijeća za Pravdu i Mir, ističe kako je mir uvijek dar Božji, te ohrabruje sudionike: Ustrajte u molitvi za mir ! Međugorje je uz Jeruzalem, Betlehem, Gazu, Rim, Moskvu, London, Paris, New York, te ostale gradove Europe, Azije, Afrike i Amerike prihvatilo poziv udruga Mladi za život iz Jeruzalema i Papaboys iz Rima, djelatno sudjelujući u ovome cjelodnevnome molitvenom zajedništvu, koje je otvorio o. Pierbattista Pizzaballa, kustos Svete zemlje u Jeruzalemu.

Objavljeno: 31.01.2010.

Međugorje pod snijegom

U srijedu 27. siječnja 2010. Međugorje se probudilo pod snijegom. Bijelom se pokrivaču najviše vesele djeca.  Mir – obilježje međugorske stvarnosti - pod snijegom osobito nadahnjuje fotografe koji ovih dana bilježe neponovljive prizore međugorskoga mirnog krajobraza. (slike)
 

Objavljeno: 29.01.2010.

NK Dinamo na pripremama u Međugorju

Nogometaši zagrebačkoga nogometnog kluba Dinamo, pod vodstvom predsjednika Mirka Barišića i trenera Krunoslava Jurčića, boravili su u Međugorju pripremajući se za predstojeću nogometnu sezonu. Uz redovite sportske aktivnosti, članovi hrvatskoga prvoligaškog prvaka nazočili su i u duhovnoj obnovi koju su za njih, u petak, 22. siječnja, organizirali međugorski franjevci. Najprije su se uspeli uz Brdo ukazanja moleći krunicu, a potom nazočili duhovnome nagovoru i sv. Misi u Kapelici klanjanja. Kao što je to u Međugorju uobičajeno, sudionici duhovne obnove mogli su pristupiti i sakramentu sv. Ispovijedi ili duhovnome razgovoru s međugorskim svećenicima. Osim članova Dinama, u Međugorju ovih dana borave i drugi hrvatski športski klubovi sudjelujući u redovitom molitvenom programu ove poznate župe.
(slike)

Objavljeno: 28.01.2010.

Obred obećanja međugorske FRAME

Članovi Franjevačke mladeži (FRAMA) međugorske župe u nedjelju 24. siječnja  imali su obred  obećanja za vrijeme sv. Mise u 18 sati, koju je, u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, predvodio fra Marinko Šakota. Sudjelovao je i fra Danko Perutina, duhovni asistent međugorske Frame.  63 framaša iz župe Međugorje je prvi put dalo ili produžilo svoje obećanje, a na svečanosti prisustvovali su i framaši iz Humca-Ljubuški koji su pjesmom uveličali ovo slavlje, zatim iz Čerina, Čitluka, Drinovaca, Gorice, Sovića, Ružića i dr.

Objavljeno: 25.01.2010.

Obilježena osma godišnjica smrti fra Leonarda Oreča

U četvrtak, 21. siječnja u 18 sati, u međugorskoj župnoj crkvi slavljena je sv. Misa za negdašnjeg međugorskog župnika i ostale pokojne svećenike koji su službovali u Međugorju. Koncelebrirano Misno slavlje predvodio je dr. fra Miljenko Šteko, koji je, navodeći riječi 56 psalama, između ostaloga, kazao: „Sve je zapisano u knjizi Božjoj. Po toj knjizi i mi računamo sve ovo vrijeme spomenute pokojne subraće, a upravo se danas navršilo osam godina od smrti negdašnjega međugorskog župnika dr. fra Leonarda Oreča, koji je svjetlo dana ugledao u Posuškom Gracu godine 1928., a „sestricu smrt“ dočekao 2002. u Zagrebu. Njegovi dani izbrojeni su u 74. godini života, 55. redovništva i 51. svećeništva – upravo kad je proslavio svoju Zlatnu misu - 50. godina svećeništva! A njegovi zemni ostaci čekaju uskrsnuće mrtvih u franjevačkoj grobnici u Posušju.

Objavljeno: 22.01.2010.