Arhiva Novosti

Bračni par iz Obale Bjelokosti o Međugorju

Bračni par Yvette i Armand Joseph Grah iz Obale Bjelokosti dovode hodočasnike u Međugorje. O ukazanjima u Međugorju Yvette je saznala preko jedne knjige, te zajedno sa svojim suprugom odlučila hodočastiti. Yvette se prisjeća prvog organiziranog hodočašća iz Obale Bjelokosti u Međugorje 2007.: „Susreli smo jednoga svećenika koji nam je ponudio da idemo u Svetu Zemlju, ali moj muž je rekao da želi ići u Međugorje.

Objavljeno: 27.03.2015.

Hodočašće Vukovaraca u Međugorje

Međugorje je proteklih dana posjetio veliki broj hodočasnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izdvajamo hodočašće župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru  21. i 22. ožujka 2015. Župa je i ove godine organizirala hodočašće u Međugorje za roditelje krizmanika i prvopričesnika. „Ovo hodočašće je roditeljima kao duhovna priprema za primanje sakramenata njihove djece. I ove godine smo došli s dva autobusa.  Odmah po dolasku pozdravili smo Kraljicu mira ispred međugorske crkve, a potom smo otišli na Križevac gdje smo molili križni put.

Objavljeno: 26.03.2015.

Film „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ u Međugorju

Dokumentarni film „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ prikazat će se u Međugorju, u subotu,  28. ožujka 2015. godine s početkom u 19:30 sati u žutoj dvorani (dvorani sv. Ivana Pavla II). Film je napravljen u produkciji Laudata, na čelu sa Ksenijom Abramović. Redateljica je Nada Prkačin, a traje 60 minuta. Središnja tema dokumentarca „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ je ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća.

Objavljeno: 26.03.2015.

Cvjetnica-Nedjelja Muke Gospodnje

Davni je običaj u Mostarsko duvanjskoj biskupiji da se čitav tjedan od Glušnice, tj. 5. korizmene nedjelje do Cvjetnice, posveti molitvi protiv psovke u našem narodu. Svi župljani i hodočasnici u Međugorju pozvani su da u ovom tjednu sve svoje molitvene nakane, osobito Križni put u petak, prikažu Bogu kao zadovoljštinu za uvrede koje mu se psovkom nanose.

Objavljeno: 26.03.2015.

S. Biserka Jagunić: „Ja sam ovdje našla Majku i počela sam snažno moliti “

S početkom proljeća u Međugorje je stigla i sestra Biserka Jagunić, školska sestra franjevka Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije, trenutno na službi u Remetama, Zagreb. S. Biserka bilježi da joj je ovo 214 dolazak u Međugorje. Prvi put je došla u proljeće 1982. sa župnikom i još nekoliko sestara. Poslije  je počela dovoditi hodočasnike, najprije je pratila hodočasnike iz Bosne, zatim Zagreba, Virovitice i  drugih krajeva.

Objavljeno: 22.03.2015.

Održan godišnji kapitul hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Godišnji kapitul hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) održan je od 20. do 22. ožujka 2015. u franjevačkoj kući molitve i susreta Domus pacis u Međugorju.  Na kapitulu su sudjelovali članovi područnog vijeća, ministri mjesnih bratstava, zastupnici mjesnih bratstava, područna predsjednica Frame te zastupnici područnog bratstva Frame.

Objavljeno: 22.03.2015.

Svjedočanstvo o. Charlia Nakouza

O. Charlie Nakouz dolazi iz Libanona.  Prvi put je Međugorje posjetio 1997., a od 2001. godine dolazi tri puta godišnje prateći međugorske hodočasnike kao voditelj skupina.  O. Charlie  je posvjedočio: „Još davno prije sam se susretao s fra Slavkom te vidiocima Ivanom i Marijom. Kad bi im rekao da mole za mene, kako bih spoznao koji je moj put, njihov odgovor je uvijek bio isti. Kazali bi mi da moram sam moliti Kraljicu mira da me vodi u mom životu.

Objavljeno: 22.03.2015.

Svetkovina Navještenja Gospodinova - Blagovijest u Međugorju

U srijedu, 25. ožujka je svetkovina Navještenja Gospodinova- Blagovijest. Svete mise  su u župnoj crkvi svetoga Jakova u 8, 11 i 18 sati. U srijedu, kao i svakoga 25. u mjesecu, u Međugorju je i redovito cjelonoćno klanjanje. U 21 sat počinje zajedničko klanjanje do 22 sata, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro.

Objavljeno: 22.03.2015.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2015.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice. Ukazanje je započelo u 13:47  h i trajalo do 13:53 h.

Objavljeno: 18.03.2015.

Održana korizmena tribina u Međugorju

Korizmena tribina o temi „Muškarac – suprug i otac“ održana je u utorak, 17. ožujka u 19 sati u Međugorju, u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani). Predavačica je bila dr. Jozefina Škarica, specijalistica školske medicine i dugogodišnja savjetnica za brak i obitelj u Šibenskoj biskupiji. Tribina je organizirana uoči svetkovine sv. Josipa, zaštitnika obitelji i očeva.

Objavljeno: 18.03.2015.

„Zvjezdice Isusa i Marije”

Glazbenica iz Rumunjske Melinda Dumitrescu u Međugorje je prvi put stigla 90-tih godina prošlog stoljeća. Ovo ju je mjesto odmah osvojilo. Iako je u to doba studirala violinu na glazbenoj akademiji u Njemačkoj  i zbog svoje izvrsnosti sviranja bila joj je predviđana uspješna svjetska karijera, ona odlučuje doći u Međugorje i tu ostati. S osmijehom na licu kaže: „Sve ove godine nisam požalila što sam izabrala ovaj put, jer sam sretna i zadovoljna, a čak sam naučila i malo govoriti hrvatski”. Njezino sviranje i zvuk violine osvoji sve one koji sudjeluju na klanjanjima u Međugorju ili na različitim susretima, stoga Melindu nazivaju „Gospina violinistica”.  Melinda je sa skupinom glazbenika pokrenula jedan zanimljiv projekt, odnosno Koncerte evangelizacije pod geslom  „Zvjezdice Isusa i Marije”.

Objavljeno: 18.03.2015.

Obred primanja i zavjetovanja u bratstvu OFS-a Međugorje

Dana 15.ožujka 2015., pod svetom misom u 9.30, u župnoj crkvi u Međugorju održan je obred zavjetovanja i primanja novih članova u bratstvo OFS-a u Međugorju.

Tako je bratstvo Međugorje postalo bogatije za 7 novih članova koji su dali trajne zavjete, 3 člana dalo je privremene zavjete a 12 članova ušlo je u novicijat.(slike)

 Jelena Soldo, OFS Međugorje

Objavljeno: 16.03.2015.

Molitvena zajednica „Totus Tuus” plod Međugorja

Brojne molitvene zajednice nastale su kao plod Međugorja. O tome je na susretu organizatora hodočašća, međugorskih molitvenih i karitativnih skupina svjedočila i Patricija Šimunić iz Čakovca, članica marijanske molitvene zajednice „Totus Tuus”. Nastanak zajednice povezan je s Međugorjem. Tijekom svog ljetovanja u Hrvatskoj, mladi bračni par iz Njemačke, posjetio je Međugorje gdje su doživjeli obraćenje. Nakon povratka u Njemačku, počeli su moliti u svojoj obitelji te živjeti Gospine poruke.

Objavljeno: 15.03.2015.

Međugorje i Irska

Gospodin Paul Wallace iz Irske predstavio je Nacionalno međugorsko vijeće za Irsku. Paul smatra da su Irci bili među prvim narodima koji su došli u Međugorje kao hodočasnici:  „Kada smo 1981. čuli da se Gospa ukazuje iza željezne zavjese u  Međugorju, svi smo bili jako znatiželjni. Ja poznajem dvije gospođe koje su došle u kolovozu 1981. U ranim godinama mnogi su ljudi dolazili ili pojedinačno ili u manjim organiziranim skupinama. Oni bi donosili informacije o onome što se događalo, ali često su one bile pogrješne. Hodočasnici koji su ozbiljno shvatili hodočašće 1987. pozvali su pok. fra Slavka Barbarića u Irsku. Kao rezultat tog posjeta nastalo je Nacionalno međugorsko vijeće za Irsku.

Objavljeno: 14.03.2015.

Korizmena duhovna obnova za mlade u Međugorju

Mladi iz župe sv. Josipa s Trešnjevke u Zagrebu boravili su početkom ožujka u  Međugorju na korizmenoj duhovnoj obnovi. Zajedno s kapelanom te župe, posjetili su međugorska molitvena mjesta te Majčino selo, a sudjelovali su i u pobožnosti klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu. Sudionica ovoga hodočašća Petra Konta o dojmovima je kazala:

Objavljeno: 12.03.2015.