Arhiva Novosti

U Međugorju nastupio mađarski pijanistički virtuoz Gergely Bogányi

Sinoć je u dvorani Blaženog Ivana Pavla II.u Međugorju svjetski poznati pijanist Gergely Bogányi iz Mađarske održao dobrotvorni koncert kao zahvalu Gospi. Uz Bogányia, na koncertu na kojemu su prikupljani dobrovoljni prilozi za Majčino selo u Bijakovićima nastupili su i mladi glazbenici iz Šurmanaca koji su koncert otvorili izvodeći „Mađarske igre“ Johannesa Brahmsa. (slike)

Objavljeno: 25.10.2013.

Fra Miljenko Šteko, novi predsjednik europskih provincijala OFM

Na XI. Općoj skupštini Konferencije Franjevaca OFM Europe (UFME), koja se održava u Rimu od 21. do 25. listopada, na kojoj sudjeluje 49. provincijala OFM Europe, 4. tajnika Konferencija i 5. Generalnih definitora, za Predsjednika Konferencije izabran je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara.

Objavljeno: 25.10.2013.

U Međugorju dobrotvorni koncert Gergelya Bogányia za Majčino Selo

U četvrtak, 24. Listopada u 20 sati u dvorani Blaženog Ivana Pavla II. (žuta dvorana iza crkve sv. Jakova) u Međugorju svjetski poznati pijanist Gergely Bogányi iz Mađarske održat će dobrotvorni koncert kao zahvalu Gospi. Dobrovoljni prilozi koji se prikupe tom prigodom biti će predani Majčinom Selu u Bijakovićima. PozIvaju se svi župljani, žitelji Brotnja i hodočasnici da budu gosti ovog koncerta kako bi zajedno zahvalili Gospi.
 

Objavljeno: 23.10.2013.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Talijanski svećenik p. Giuseppe Sometti u Brazilu je u misijama već 40. godina.  Govorio nam je o radu u misijama te o iskustvu Međugorja koje je posjetio prvi put 1985.  P. Giuseppe ističe kako je bio zadovoljan kada je čuo o Gospinim ukazanjima ali je u sebi imao kritički duh budući da je studirao paranormalne psihološke pojave. Radi s ovisnicima i napuštenom djecom, a o samim počecima je kazao:

Objavljeno: 21.10.2013.

Damir Agičić iz Slavonskog Broda: „U Međugorju smo dobili duhovnu snagu''''

Damir Agičić iz Slavonskog Broda u Međugorje je prvi put hodočastio prije trideset godina. Otada redovito više puta godišnje sa svojom obitelji ili s hodočasničkim skupinama dolazi Kraljici Mira. Prve glasove o Međugorju čuo je u vrijeme prvih ukazanja od kolege na studiju. Razgovarao je sa suprugom o tome pa su odlučili još tada na bračnom putovanju, uz nekoliko dana provedenih na moru u svibnju 1983., posjetiti i Međugorje s namjerom da sve sami vide iz prve ruke.

Objavljeno: 17.10.2013.

Gregorie Ahangbonon iz Benina: „Međugorje je neobično, posebno mjesto”

Pater Lionello Melchiori i Gregorie Ahangbonon boravili su u Međugorju. Pater Lionello pripada afričkim misijama, a trenutno živi u Genovi. Kaže da Gregorie ima poseban poziv od Boga. Njegovo je poslanje rođeno u traženju Boga u bolesnima, koje je on pronašao među najnapuštenijima. Gregorie je tu aktivnost počeo prije 30 godina. Podrijetlom je iz Benina, ali od 1971. živi u Obali Bjelokosti. Oženjen je i otac šestero djece.

Objavljeno: 15.10.2013.

Listopad u Međugorju

Od početka listopada, mjeseca koji je na poseban način posvećen Gospi, u Međugorje pristiže mnoštvo hodočasničkih skupina sa svih strana svijeta. Ured informacija bilježi skupine iz Mađarske, Njemačke, Austrije, Španjolske, Češke, Slovačke, Poljske, Francuske, Italije, Engleske, Irske, SAD-a, Belgije, Rumunjske, Ukrajine, Švicarske, Kanade te naravno skupine iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susreli smo hodočasnika iz Slavonskog Broda. Njegovo ime je fra Domagoj Šimunović. Za Međugorje je čuo već prvih dana ukazanja od jednoga kolege. S autobusom hodočasnika iz Slavonskoga Broda došao je u Međugorje 1981. godine.

Objavljeno: 12.10.2013.

Pješice iz Švicarske u Međugorje

Nakon tri tjedna u Međugorje je pješice stigao svećenik Jilles Hodni iz Švicarske. Župnik je u jednoj dolini u Švicarskoj, gdje služi već 26 godina. Biskup je odlučio da pođe u drugu župu pa je prije toga odlučio doći u Međugorje koje je prvi put posjetio prije 25 godina. Kaže da to nije ostavilo veliki trag na njega, budući da je došao sam i na jedan dan. „Poslije sam počeo razumijevati kako je Međugorje mjesto velikih milosti, kako je Marija prisutna posebno u ovom mjestu. Mogao sam ići u Santiago de Compostelu, ali odlučio sam pješačiti tri tjedna do Međugorja u samoći kako bi došao Majci.

Objavljeno: 10.10.2013.

Svećenik iz Južnoafričke republike: „Moj svećenički poziv je plod Međugorja”

Wayne  Weldschidt, svećenik iz Južnoafričke republike boravio je u Međugorju treći put. Kazao nam je kako je njegov svećenički poziv plod Međugorja. Zanimljivo je da je čuvar Gospinog svetišta u Gormeu u Africi, a vidi i veliku povezanost  između poruka koje je tamo upućivala Gospa koja se predstavila Svetohraništem Svevišnjeg i poruka Gospe Kraljice Mira iz Međugorja. Jedna knjiga o Međugorju promijenila je njegov život, od tada su njegovi posjeti Međugorju kao vraćanje doma: „Smatram kako je ovo doista blagoslovljeno mjesto i mjesto puno milosti. Obiteljski prijatelj mi je dao knjigu, literaturu o Međugorju i to je bio moj početak upoznavanja Međugorja.

Objavljeno: 08.10.2013.

„Međugorje je mjesto molitve”

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda, svečano je proslavljena u Međugorju u petak, 4. listopada. Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili latinski ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavljen je nakon večernje sv. mise, na uočnicu svetkovine, na vanjskome oltaru župne crkve sv. Jakova. Svetu misu i obred preminuća predvodio je fra Stanko Ćosić. Obredu su nazočili i brojni hodočasnici koji u listopadu, Gospinom mjesecu, borave u Međugorju.

Objavljeno: 04.10.2013.

Proslava svetkovine sv. Franje

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda svečano će se proslaviti u Međugorju u petak , 4. listopada svetim misama u 7.30, 8 te 18 sati. U 8 sati sveta misa je za Franjevački svjetovni red (trećare).Tradicionalni obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavit će se nakon večernje sv. mise na uočnicu svetkovine 3. listopada. Za svetkovinu vjernici se, uz brojne hodočasnike koji su pristigli iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Engleske, Irske, SAD-a, Kanade, Danske, Italije, Francuske, Belgije, Španjolske, Poljske, Češke, Slovačke, Ukrajine, Meksika, Brazila, Vijetnama,Libanona pripravljaju trodnevnicom od utorka, 1. listopada. Krunica kroz trodnevnicu je u 17 sati, a sveta misa u 18 sati. Iz župnog ureda pozivaju sve župljane na molitveni susret, posebice one koji pripadaju velikoj franjevačkoj obitelji; časne sestre franjevke, članove Trećeg svjetovnog reda, te Framu.

Objavljeno: 02.10.2013.

Statistike za rujan 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 242 500

Broj svećenika koncelebranata: 4880 (162 dnevno)

Objavljeno: 01.10.2013.

Iskustva sudionika 2. hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorju

2. po redu hodočašće za osobe s invaliditetom održano je u Međugorju od 20. do 22. rujna pod geslom: „Živite svoju vjeru”. Poticaj za organizaciju susreta je dugogodišnje hodočašćenje s. Rastislave Ralbovsky sa zajednicom osoba s posebnim potrebama iz Đakova. „Moja veza s Međugorjem je Božji poticaj. Od 1995. otkako sam došla u Đakovo i otkako mi je povjeren rad Doma duhovne pomoći,  jedan od prvih usmjerenja  bio je rad s osobama s invaliditetom. Mi smo se uključili u svjetski pokret Vjera i svjetlo. Već od početka smo počeli dolaziti u Međugorje.  To nam je bilo kao dolazak kući svojoj Majci. U srcu mi je uvijek bila želja da se rad proširi, da se pokrene internacionalni susret”-kazala je s. Rastislava koja ističe kako 30 godina imamo Kraljicu mira te je Bog počastio ovaj narod na tako  osobit način. 

Objavljeno: 25.09.2013.

Pješice iz Zagreba u Međugorje

Bojan Zupanz, 29-godišnji mladić iz Zagreba, nakon 10 dana pješačenja stigao je u Međugorje u nedjelju, 22. rujna. Na put je pošao iz zahvale Majci Božjoj za sve što mu je u životu dala. Nije planirao gdje će spavati, sve je bilo prepušteno Božjoj providnosti.  Bojan je prvi put u Međugorju bio prošle godine:„Bilo je lijepo taj put, sv. misa, propovijed, penjanje na Brdo ukazanja, ali to nije bilo ni blizu iskustvu koje sam sada doživio”-kazao je Bojan koji je zahvalio svima koji su mu pomogli na ovome putu.

Objavljeno: 24.09.2013.

Obavijest o pobožnosti Klanjanja

Brojni hodočasnici ističu kako ih se u Međugorju najviše dojmila pobožnost klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Od 1. listopada klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu bit će utorkom od 21 do 22 sata, a ne više srijedom, kao do sada. Tako će župljani i hodočasnici moći sudjelovati u pobožnosti Klanjanja utorkom i subotom od 21 do 22 sata te četvrtkom nakon večernje svete mise.

Objavljeno: 23.09.2013.