Arhiva Novosti

16. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA SVEĆENIKE

Šesnaesti međunarodni  seminar za svećenike održat će se u Međugorju od 4. do 9. srpnja 2011.
Tema seminara je: „SVEĆENIK I SAKRAMENT POMIRENJA – SUVREMENI IZAZOVI“
 

PROGRAM SEMINARA

Objavljeno: 03.07.2011.

Statistike za lipanj 2011.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 225.000

Broj svećenika koncelebranata: 5136 (171 dnevno)

Objavljeno: 01.07.2011.

Obilježena 30. obljetnica Gospinih ukazanja

Međugorje je, u subotu 25. lipnja, obilježilo 30. godišnjicu Gospinih ukazanja, ujedno najposjećeniju brojem hodočasnika. Prema podacima Ureda informacija u Međugorju su toga dana boravili hodočasnici sa svih kontinenata. Uz brojne hodočasnike iz Hrvatske i BiH, veće organizirane skupine zabilježene su i iz Austrije, Njemačke, SAD-a, Irske, Meksika, Slovenije, Latvije, Litve, Italije, Mađarske, Slovačke, Francuske, Švicarske, Rumunjske, Poljske, Češke, Belgije, Španjolske, Portugala, Koreje, Ukrajine, Kanade, Obale Bjelokosti i Libanona. Uz česte hodočasničke skupine iz Koreje, za ovu godišnjicu organizirano su pristigle i skupine iz Kine te Novoga Zelanda. Tijekom dana u župnoj crkvi i kapelici klanjanja slavljene su 22 sv. Mise. (slike)

Objavljeno: 26.06.2011.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

 

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2011.
Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je Ivanki, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, kazala da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine.
Ukazanje, koje je trajalo 8  minuta, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući. Ukazanju je bila nazočna samo Ivankina obitelj.
Nakon ukazanja vidjelica Ivanka je rekla:       
Gospa mi je  govorila  o 1. tajni i na  kraju je rekla: „Draga djeco, primite moj majčinski blagoslov.“

Objavljeno: 25.06.2011.

20. jubilarna hodnja mira

Na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja i na uočnicu 30. obljetnice Gospinih ukazanja tisuće hodočasnika sudjelovalo je na jubilarnoj 20. hodnji mira, koja je u 6h krenula od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Hodočasnike iz: Austrije, Njemačke, SAD-a, Kanade, Irske, Engleske, Brazila, Kolumbije, Meksika, Kine, Australije, Afrike, Novog Zelanda, Slovenije, Latvije, Italije, Mađarske, Slovačke, Francuske, Rumunjske, Poljske, Češke, Belgije, Španjolske, Portugala, Koreje, Ukrajine, Hrvatske i BiH  na početku je pozdravio i blagoslovio humački gvardijan fra Velimir Mandić. Uz  molitvu i pjesmu u čast Kraljice mira pristigli su pred međugorsku župnu crkvu sv. Jakova oko 10 i 15, gdje ih je dočekao  fra Miljenko Šteko. Potom su sudionici Hodnje mira i drugi nazočni vjernici sudjelovali u pobožnosti klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Hodnji mira nazočili su i inicijatori ovoga hodočasničkoga poduhvata predvođeni Hubertom Liebherrom, obraćenim njemačkim poduzetnikom. (slike)

Objavljeno: 24.06.2011.

30. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

 

Međugorje će u subotu, 25. lipnja proslaviti 30. obljetnicu Gospinih ukazanja.
Na uočnicu, u petak 24. lipnja, u 6 sati ujutro započinje tradicionalna međunarodna Hodnja Mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Prigoda za sakrament pomirenja je tijekom dopodneva, te od 17 sati poslije podne.Večernji molitveno-liturgijski  program započinje molitvom krunice u 18 sati, a u 19 sati je misno slavlje koje će predslaviti provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar. Od 22 sata je cjelonoćno Klanjanje.Na dan obljetnice 25. lipnja   misna slavlja na hrvatskom jeziku bit će slavljena u  5, 6, 7, 8, 9, 11 i 16 sati. Prigoda za sakrament pomirenja je tijekom cijeloga dana. Središnji večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice i nastavlja se misnim slavljem u 19 sati koje  će predslaviti fra Zvjezdan Linić. Mole se svi vozači koji ovih dana prometuju cestama Hercegovine da budu pozorni radi pješaka hodočasnika, a sve one koji dolaze u Međugorje da budu u istinskom duhovnom i molitvenom ozračju.

Evo nekoliko izjava stranih hodočasnika koje su, među tisućama pristiglih, ovih dana susreli naši novinari:

(slike)

Objavljeno: 22.06.2011.

Devetnica Kraljici Mira

 

U srijedu, 15. lipnja 2011., započinje Devetnica Kraljici Mira. Svaki dan, uključujući i petak, u 16 sati moli se Krunica na Brdu ukazanja - Podbrdu. Večernji molitveno - liturgijski program započinje u 18 sati molitvom Krunice, sv. Misa je u 19 sati. Svaki dan Devetnice bit će pobožnost  Klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, četvrtkom i petkom poslije večernje svete Mise, a ostale dane od 22 do 23 sata.
Devetnica je prigoda osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke proteklih 30 godina.

Objavljeno: 13.06.2011.

Statistike za svibanj 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 195.500

Broj svećenika koncelebranata: 4010 (129 dnevno)

Objavljeno: 01.06.2011.

Sakrament Svete Potvrde u Međugorju

 

U subotu, 28. svibnja, u  župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju osamdesetero krizmanika primilo je sakrament Svete Potvrde kojim se kršteni obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije povezuju s Crkvom. Sakrament Potvrde kandidatima je podijelio mjesni biskup, mons. Ratko Perić, pod Svetom Misom u 10 sati. Obraćajući se krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima, te ostalim vjernicima u crkvi, biskup Perić je u propovijedi tumačio ulomak iz prvoga čitanja  iz Djela apostolskih o događajima s drugoga misijskog putovanja sv. Pavla.
 

Objavljeno: 30.05.2011.

Svibanj u Međugorju

 

 

 

U drugoj polovici mjeseca svibnja 2011. brojni hodočasnici, sa svih strana svijeta, stigli su u Međugorje. Ured informacija bilježi skupine hodočasnika iz Slovenije, Slovačke, Poljske, Njemačke, Austrije, Engleske, SAD-a, Irske, Kanade, Italije, Francuske, Španjolske, Mađarske i Belgije, Kine, Koreje, Argentine, Urugvaja itd. Među mnoštvom hodočasnika u Međugorju se našao i mons. Jean Damascène Bimenyimana, biskup biskupije Cyangugu u Ruandi. Biskup je od 1997., a  2008. prvi put posjećuje Međugorje. „Jedna od naših župa je u prijateljskoj vezi s jednom župom u biskupiji Graz. I skupina iz Graza svake godine dolazi u Ruandu. Mnogi iz te skupine svake godine dolaze i u Međugorje. Oni su organizirali i moj dolazak u Međugorje''- kaže biskup Jean te dodaje: „Kad sam došao, zaključio sam da je ovdje Bog prisutan. To je mjesto molitve, obraćenja, mjesto na kojem su ponuđene izvanredne mogućnosti molitve. Mi smo u Ruandi iskusili genocid, i trebamo moliti za mir i pomirenje u Ruandi.“ Na radiopostaji ''Mir'' Međugorje govorio je o životu i ratu u Ruandi, o pok. fra Vjeki Ćuriću, o Međugorju  te o ponovnom povratku u Međugorje.

Objavljeno: 26.05.2011.

Iz Belgije pješice u Međugorje

 

Skupina od osam hodočasnika stigla je u ponedjeljak 16. svibnja 2011. pješice iz Belgije u Međugorje. Vođa puta bio je Hrvat Marko Pinčić, koji je u razgovoru za radiopostaju Mir Međugorje, zajedno sa suprugom Yvonne Lespagnard, govorio o ovom neobičnom pothvatu.  Marko je rođen u Zadru, oženjen Belgijankom i dugo godina s obitelji živi u Belgiji. Nakon razgovora sa suprugom i još nekoliko osoba odlučili su se na hodočašće. Među ovih osmero hodočasnika je i gospodin od 84 godine, te medicinska sestra koja se brinula za njih tijekom puta. Marko je, između ostaloga, kazao: „Mi smo testirali kako će ići, pošli smo, odlučili ići 500 km godišnje. Putujemo već tri godine. Nakon prekida bi se ponovno vraćali na mjesto gdje smo došli. Ove godine napravili smo ono što je ostalo, i računamo da smo prepješačili oko dvije tisuće kilometara.

Objavljeno: 17.05.2011.

Obred primanja i obećanja međugorske Frame

 

U nedjelju, 8.svibnja, na Vanjskome oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju, 80-ak mladih, članova Franjevačke mladeži iz Međugorja imali su obrede primanja i obećanja pod večernjom sv. Misom u 19 sati. Sv. Misa je započela procesijom mladih sa svijećama u rukama i pjesmom, a predslavio ju je fra Josip Vlašić, regionalni duhovni asistent, u koncelebraciji 40 svećenika. Obredom je ravnao fra Slaven Brekalo, duhovni asistent međugorske Frame, a svojim pjevanjem misno slavlje je uveličao zbor mladih predvođen glazbenom sekcijom Frame s Humca. Na završetku svečanoga misnog slavlja sudionicima se obratio i međugorski župnik fra Petar Vlašić. Franjevačka mladež  u Međugorju djeluje od  1995. Pjesmom, molitvom i brojnim drugim aktivnostima, oni daju svoj doprinos plodnom duhovnom ozračju ove svjetski poznate župe. (slike)

Objavljeno: 10.05.2011.

Razgovor s kardinalom Christopfom Schönbornom

 

S posebnom se zahvalnošću sjećam uspinjanja na Podbrdo i Križevac

Na prijelazu iz 2009. u 2010. godinu bečki je nadbiskup kardinal Christoph Schönborn prvi put privatno posjetio Međugorje i zajednicu Cenacolo koja u njemu djeluje godinama. Kardinal je htio posjetiti mjesto iz kojeg su potekli mnogobrojni „dobri plodovi“. Međugorje je za nj „škola normalnog kršćanskog življenja u kojoj se uči vjerovati u Krista, moliti, živjeti od euharistije, prakticirati ljubav prema bližnjemu, jačati ono sržno u svakidašnjem kršćanskom životu“, naglasio je kardinal u jednom razgovoru neposredno po svom povratku u Beč.

Objavljeno: 06.05.2011.

PRVA SVETA PRIČEST U MEĐUGORJU

 

Nakon završene vjeronaučne priprave,  u nedjeljnom euharistijskom slavlju 1. svibnja 2011., u 10 sati, Prvoj Svetoj Pričesti u župi Međugorje pristupilo je 74 djece – 42 dječaka i 32 djevojčice. Svečanu svetu Misu predslavio je međugorski župnik fra Petar Vlašić, a slavlje je uveličao, svojim skladnim pjevanjem, međugorski dječji zbor „Golubići mira“. Uz svečanost ovoga župnog slavlja, osobitost Međugorja čini i prisutnost velikoga broja hodočasnika iz Austrije, Njemačke, Švicarske, SAD-a, Engleske, Irske, Italije, Francuske, Koreje, Slovenije, Belgije, Libanona, Španjolske, Poljske, Portugala, Kanade, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Odgovarajući na traženje mnogih hodočasnika, beatifikacija Ivana Pavla II., s Trga sv. Petra u Vatikanu, mogla se izravno pratiti, slikom i tonom, na velikome videozidu pokraj Vanjskoga međugorskog oltara. (slike)

Objavljeno: 04.05.2011.

Statistike za travanj 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 131.600

Broj svećenika koncelebranata: 2539 (84 dnevno)
 

Objavljeno: 01.05.2011.