Arhiva Novosti

S. Biserka Jagunić: „Ja sam ovdje našla Majku i počela sam snažno moliti “

S početkom proljeća u Međugorje je stigla i sestra Biserka Jagunić, školska sestra franjevka Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije, trenutno na službi u Remetama, Zagreb. S. Biserka bilježi da joj je ovo 214 dolazak u Međugorje. Prvi put je došla u proljeće 1982. sa župnikom i još nekoliko sestara. Poslije  je počela dovoditi hodočasnike, najprije je pratila hodočasnike iz Bosne, zatim Zagreba, Virovitice i  drugih krajeva.

Objavljeno: 22.03.2015.

Održan godišnji kapitul hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Godišnji kapitul hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) održan je od 20. do 22. ožujka 2015. u franjevačkoj kući molitve i susreta Domus pacis u Međugorju.  Na kapitulu su sudjelovali članovi područnog vijeća, ministri mjesnih bratstava, zastupnici mjesnih bratstava, područna predsjednica Frame te zastupnici područnog bratstva Frame.

Objavljeno: 22.03.2015.

Svjedočanstvo o. Charlia Nakouza

O. Charlie Nakouz dolazi iz Libanona.  Prvi put je Međugorje posjetio 1997., a od 2001. godine dolazi tri puta godišnje prateći međugorske hodočasnike kao voditelj skupina.  O. Charlie  je posvjedočio: „Još davno prije sam se susretao s fra Slavkom te vidiocima Ivanom i Marijom. Kad bi im rekao da mole za mene, kako bih spoznao koji je moj put, njihov odgovor je uvijek bio isti. Kazali bi mi da moram sam moliti Kraljicu mira da me vodi u mom životu.

Objavljeno: 22.03.2015.

Svetkovina Navještenja Gospodinova - Blagovijest u Međugorju

U srijedu, 25. ožujka je svetkovina Navještenja Gospodinova- Blagovijest. Svete mise  su u župnoj crkvi svetoga Jakova u 8, 11 i 18 sati. U srijedu, kao i svakoga 25. u mjesecu, u Međugorju je i redovito cjelonoćno klanjanje. U 21 sat počinje zajedničko klanjanje do 22 sata, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro.

Objavljeno: 22.03.2015.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2015.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice. Ukazanje je započelo u 13:47  h i trajalo do 13:53 h.

Objavljeno: 18.03.2015.

Održana korizmena tribina u Međugorju

Korizmena tribina o temi „Muškarac – suprug i otac“ održana je u utorak, 17. ožujka u 19 sati u Međugorju, u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani). Predavačica je bila dr. Jozefina Škarica, specijalistica školske medicine i dugogodišnja savjetnica za brak i obitelj u Šibenskoj biskupiji. Tribina je organizirana uoči svetkovine sv. Josipa, zaštitnika obitelji i očeva.

Objavljeno: 18.03.2015.

„Zvjezdice Isusa i Marije”

Glazbenica iz Rumunjske Melinda Dumitrescu u Međugorje je prvi put stigla 90-tih godina prošlog stoljeća. Ovo ju je mjesto odmah osvojilo. Iako je u to doba studirala violinu na glazbenoj akademiji u Njemačkoj  i zbog svoje izvrsnosti sviranja bila joj je predviđana uspješna svjetska karijera, ona odlučuje doći u Međugorje i tu ostati. S osmijehom na licu kaže: „Sve ove godine nisam požalila što sam izabrala ovaj put, jer sam sretna i zadovoljna, a čak sam naučila i malo govoriti hrvatski”. Njezino sviranje i zvuk violine osvoji sve one koji sudjeluju na klanjanjima u Međugorju ili na različitim susretima, stoga Melindu nazivaju „Gospina violinistica”.  Melinda je sa skupinom glazbenika pokrenula jedan zanimljiv projekt, odnosno Koncerte evangelizacije pod geslom  „Zvjezdice Isusa i Marije”.

Objavljeno: 18.03.2015.

Obred primanja i zavjetovanja u bratstvu OFS-a Međugorje

Dana 15.ožujka 2015., pod svetom misom u 9.30, u župnoj crkvi u Međugorju održan je obred zavjetovanja i primanja novih članova u bratstvo OFS-a u Međugorju.

Tako je bratstvo Međugorje postalo bogatije za 7 novih članova koji su dali trajne zavjete, 3 člana dalo je privremene zavjete a 12 članova ušlo je u novicijat.(slike)

 Jelena Soldo, OFS Međugorje

Objavljeno: 16.03.2015.

Molitvena zajednica „Totus Tuus” plod Međugorja

Brojne molitvene zajednice nastale su kao plod Međugorja. O tome je na susretu organizatora hodočašća, međugorskih molitvenih i karitativnih skupina svjedočila i Patricija Šimunić iz Čakovca, članica marijanske molitvene zajednice „Totus Tuus”. Nastanak zajednice povezan je s Međugorjem. Tijekom svog ljetovanja u Hrvatskoj, mladi bračni par iz Njemačke, posjetio je Međugorje gdje su doživjeli obraćenje. Nakon povratka u Njemačku, počeli su moliti u svojoj obitelji te živjeti Gospine poruke.

Objavljeno: 15.03.2015.

Međugorje i Irska

Gospodin Paul Wallace iz Irske predstavio je Nacionalno međugorsko vijeće za Irsku. Paul smatra da su Irci bili među prvim narodima koji su došli u Međugorje kao hodočasnici:  „Kada smo 1981. čuli da se Gospa ukazuje iza željezne zavjese u  Međugorju, svi smo bili jako znatiželjni. Ja poznajem dvije gospođe koje su došle u kolovozu 1981. U ranim godinama mnogi su ljudi dolazili ili pojedinačno ili u manjim organiziranim skupinama. Oni bi donosili informacije o onome što se događalo, ali često su one bile pogrješne. Hodočasnici koji su ozbiljno shvatili hodočašće 1987. pozvali su pok. fra Slavka Barbarića u Irsku. Kao rezultat tog posjeta nastalo je Nacionalno međugorsko vijeće za Irsku.

Objavljeno: 14.03.2015.

Korizmena duhovna obnova za mlade u Međugorju

Mladi iz župe sv. Josipa s Trešnjevke u Zagrebu boravili su početkom ožujka u  Međugorju na korizmenoj duhovnoj obnovi. Zajedno s kapelanom te župe, posjetili su međugorska molitvena mjesta te Majčino selo, a sudjelovali su i u pobožnosti klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu. Sudionica ovoga hodočašća Petra Konta o dojmovima je kazala:

Objavljeno: 12.03.2015.

Svjedočanstvo Sane Nassar iz Libanona

Sana Nassar iz Libanona sudjelovala je  na Dvadeset drugom međunarodnom susretu organizatora hodočašća, voditelja centara mira, međugorskih molitvenih i karitativnih skupina. Sana je osnovala neprofitabilnu organizaciju „Prijatelji Marije, Kraljice mira“ kojoj je cilj služiti Gospinim porukama iz Međugorja. U Međugorje prvi put dolazi 1986., a 1996. je s obitelji i sa skupinom prijatelja organizirala prvo hodočašće u Međugorje koje je trebalo biti samo za obitelj i prijatelje. 

Objavljeno: 11.03.2015.

81. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

U ponedjeljak, 16. ožujka  2015. navršava se 81 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. mise pod tim križem. Od dana odluke da se križ gradi, 21. siječnja 1934., prigodom Jubilarne godine našega Spasa, koju je međugorskim župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan, do dovršetka izgradnje protekla su samo 52 dana. Nacrt za spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja. Iduće godine, 12. travnja, upriličena je pokornička procesija na Križevac i poslije nje slavljena sv. misa. 

Objavljeno: 10.03.2015.

4. MEĐUNARODNO HODOČAŠĆE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

U MARIJINOJ ŠKOLI” 2015.

Koordinator: fra Marinko Šakota, župnik

Četvrto međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom održat će se u Međugorju od 11. do 14. lipnja 2015.  Glavni organizator je Udruga „Susret“ iz Čitluka u suradnji sa Župnim uredom Međugorje i „Majčinim selom“. Okupljanje i smještaj sudionika predviđen je u poslijepodnevnim satima u četvrtak, 11. lipnja  2015. u atriju zgrade Radiopostaje "Mir" Međugorje (zgrada na dnu velikog parkinga iza crkve).

Župljani župe Međugorje i ove godine darivaju hodočasnicima besplatan smještaj i hranu. Svaka osoba s invaliditetom ima pravo imati pratnju (prijatelja ili volontera), a ukoliko se radi o djetetu, može ga pratiti cijela obitelj.

Program hodočašća će biti ispunjen radionicama, predavanjima, svjedočanstvima i molitvom. U petak popodne predviđeno je vrijeme za pobožnost križnog puta na Križevcu, a u subotu ujutro predviđena je zajednička molitva na Brdu ukazanja.

Prijave za sudjelovanje na hodočašću primat će se do 15. 05. 2015. na e-mail adresu: gospina.skola@gmail.com.

U PRIJAVI NAVESTI: koliko će dana, osoba i pratnja, sudjelovati na hodočašću, kontakt telefon, ukupan broj hodočasnika: broj osoba s invaliditetom, od toga koliko je osoba u invalidskim kolicima i broj osoba u pratnji.  

 

Objavljeno: 09.03.2015.

Završen susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, međugorskih molitvenih i karitativnih skupina

Dvadeset drugi susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, međugorskih molitvenih i karitativnih skupina, na kojemu se okupilo 400 sudionika iz 23 zemlje, završio je sv. misom zahvalnicom u petak 6. ožujka, koju je predvodio koordinator seminara fra Marinko Šakota, župnik međugorske župe. Tema ovoga međunarodnog seminara  bila je: „Mir vama”. Fra Marinko je,  između ostalog, okupljenim sudionicima kazao:

Objavljeno: 06.03.2015.