Arhiva Novosti

Iskustva sudionika susreta organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina u Međugorju

Među sudionicima 21. međunarodnog susreta organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje, koji se održava ovih dana u Međugorju je i Magdalena Kolar iz Baden Wettingena, iz Švicarske. Magdalena desetljećima dovodi hodočasnike u Međugorje:

Objavljeno: 05.03.2014.

21. Međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira i molitvenih skupina

U Međugorju je, u ponedjeljak 3. ožujka, registracijom sudionika započeo Dvadeset i prvi međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje na kojemu prvoga dana sudjeluje oko 250 sudionika iz 17 zemalja: Italije, SAD-a, Engleske, Irske, Rusije, Latvije, Ukrajine, Francuske, Španjolske, Koreje, Njemačke, Austrije, Švicarske, Poljske, Slovenije, Hrvatske i BiH. Susret obilježava tema "Evo ti majke", a predavač na ovogodišnjem seminaru je fra Marinko Šakota, župnik međugorske župe. Sudionici, osim na predavanjima i razgovorima s predavačem, sudjeluju i u večernjem molitveno - liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi, a predviđena je i molitva na Brdu ukazanja i Križevcu. Fra Marinko je, govoreći o temi ovogodišnjeg seminara, kazao da je Majka nama dana i da je ona s nama: „Ona nas vodi i to želimo sebi predočiti jer često zaboravimo da je ona tu. Ona je naša Majka koja nas vodi i voli i zato je trebamo čuti i slijediti. Kao što je Isus rekao Ivanu "Evo ti majke"  tako trebamo i mi osluhnuti ponovno što nam ona govori i poručuje. To će biti teme predavanja ”.
 

Objavljeno: 04.03.2014.

Korizma 2014.

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 05. ožujka 2014., u Katoličkoj crkvi započinje  korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Na svetim misama ujutro i navečer bit će obred pepeljanja-vidljivi znak prihvaćanja posta i pokore. Na Čistu srijedu je obvezan post i nemrs. Osobitost je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta.
Raspored te pobožnosti u međugorskoj  župi je:
Petkom:
Križni put na Križevcu u 14 sati, a u župnoj crkvi sv. Jakova nakon večernje sv. mise u 18 sati. Na filijalama(Šurmanci, Vionica, Miletina) petkom u 16 sati.
 

Objavljeno: 03.03.2014.

Statistike za veljaču 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 28 800

Broj svećenika koncelebranata: 623 (22 dnevno)
 

Objavljeno: 01.03.2014.

21. MEÐUNARODNI SUSRET ORGANIZATORA HODOČAŠĆA, VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Dvadeset prvi  međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  3. do 7. ožujka 2014. godine.  Tema susreta je:

 
„Evo ti Majke!“ (Iv 19, 27)

PROGRAM

Objavljeno: 25.02.2014.

Članovi sastava Antonius iz Sarajeva boravili u Međugorju.

Članovi  sastava Antonius iz Sarajeva boravili su nedavno u Međugorju. Tom su prigodom gostovali i na radiopostaji Mir Međugorje. Složna, vesela i pričljiva ekipa mladih posvjedočila je o radu i svjedočenju kroz duhovnu glazbu, blagoslovu koji su primili kroz 5 godina djelovanja, a sve su povezali pjesmom koja se rađala u njihovim srcima. Plod njihovog rada je album ''Deus meus et omnia – Bog moj i sve moje'', objavljen 2011. godine na kojem se nalazi 11 pjesama.

Objavljeno: 22.02.2014.

Duhovna obnova za župljane župe Međugorje

 

 

I ove godine organiziramo duhovnu obnovu naše župe 21.,22. i 23. veljače (petak, subota i nedjelja). U crkvi sv. Jakova u Međugorju: molitva krunice u 17 sati, sv. misa u 18 sati. Nakon sv. mise u dvorani bl. Ivana Pavla II. (žuta dvorana) predavanje i razmjena iskustava. Duhovnu obnovu predvode franjevci na službi u župi Međugorje. Dođimo i duhovno se obnovimo.

Objavljeno: 18.02.2014.

Susret postulanata

U subotu, 15. veljače 2014. postulanti Franjevačke provincije Bosne Srebrene posjetili su postulante Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru. Postulante iz Visokog i njihovog meštra fra Danijela Rajića dočekalo je osam postulanata i njihov meštar fra Stanko Mabić.

Objavljeno: 17.02.2014.

Danko Kustura iz Splita: „U Međugorju se srce ispunja ljubavlju, radošću i mirom”

Danko Kustura iz Splita prvi je put u Međugorje hodočastio ubrzo nakon što su počela ukazanja te nastavio dolaziti barem dva puta godišnje. Cijeli svoj život živio je kršćanski, no hodočašća u Međugorje osnažila su njegovu vjeru. Redovito čita katolički tisak, a od svoje skromne mirovine prijatelje i rodbinu redovito daruje godišnjom pretplatom na Glasnik mira. Kaže da se glas o ukazanju u Međugorju širio poput vjetra. U Međugorje prvi put hodočasti 10. travnja 1983.:

Objavljeno: 12.02.2014.

Apostoli Mira u Međugorju

Članovi sastava Apostoli Mira iz Zagreba/Mađareva nedavno su boravili u Međugorju. Tom prigodom su posjetili i Radiopostaju „Mir“ Međugorje te ispričali kako je započeo njihov put, kako je Gospodina slaviti pjesmom, ali i osobno iskustvo Međugorja. Ističu kako svaki put u Međugorju osjete mir koji se riječima ne može opisati: „ Uvijek je lijepo doći u Međugorje, napuniti baterije i opet se vratiti u sadašnjost, u obveze s Marijinim blagoslovom koji je prisutan na svakom koraku. Posebna radost, posebna ljubav se osjeti u Međugorju”-kažu mladi, članovi sastava Apostoli Mira. Duhovna glazbena skupina Apostoli mira osnovana je jubilarne 2000. godine. Nastupili su na brojnim molitvenim susretima. 

Objavljeno: 11.02.2014.

Sveta misa za stradale fratre i župljane župe Međugorje

U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova u ponedjeljak ,10. veljače, na blagdan Stepinčeva, slavljena je sveta misa za fratre iz ove župe ubijene koncem Drugoga svjetskog rata i u poraću kao i za župljane stradale u Prvome, Drugome te u Domovinskom ratu. Danas se još ne zna za posljednja počivališta mnogih, ali sjećanje na njih živi u molitvi vjernih. Večernje misno slavlje u 18 sati, u međugorskoj župnoj crkvi, predslavio je fra Ivan Dugandžić u koncelebraciji 6 svećenika.

Objavljeno: 11.02.2014.

PREMINUO FRA ANTE PERKOVIĆ

Fra Ante Perković, član Hercegovačke franjevačke provincije, preminuo je u njedjelju, 09. veljače 2014., pred sv. misu, koju je trebao slaviti  u Stipanićima, župa Tomislavgrad, od srčanog udara  u 77. godini života, 58. godini redovništva i  50. godini svećeništva. Proviđen je sakramentom umirućih. 
Fra Ante je rođen 30. travnja 1937. u Kovačima, župa Tomislavgrad. Nakon osnovne škole u Donjem Brišniku, stupa u Makarskoj u sjemenište 1953., a maturira u Visokom 1958.
Bogosloviju  polazi u Visokom 1958., nastavlja u Sarajevu i završava u Zagrebu na KBF, gdje diplomira 1966.
Franjevački habit oblači 14. srpnja 1956. u Kraljevoj Sutjesci, a vječne zavjete polaže 12. srpnja 1962. na Humcu.
Za svećenika je zaređen 02. kolovoza 1964. na Širokom Brijegu.
Kao svećenik službovao je u Posušju, Tomislavgradu, Frohnleitenu (Austrija), Čerinu, Šuici, Singenu (Njemačka), Vitini, Gradnićima, Frauenfeldu (Švicarska), Međugorju, a smrt ga je zatekla kao župnog vikara u Tomislavgradu.
Bio je gvardijan u Tomislavgradu u vremenu od 1978. do 1985. , kad je iz temelja obnovio tomislavgradsku baziliku.
Sv. misa zadušnica za pok. fra Antu slavit će se 11. veljače 2014. u 13,00 sati u crkvi u Tomislavgradu, a potom sprovodni obredi i ukop na groblju Karalula.
 

Objavljeno: 10.02.2014.

Sjećanje na pobijene franjevce

U Širokom Brijegu je od 4. do 7. veljače obilježena  69. godišnjica stradanja hercegovačkih franjevaca, odnosno četvrdi po redu dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. I ove godine  dan obljetnice, 7. veljače obilježen je kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk«. Tada su pokopana i dvojica hercegovačkih franjevaca, fra Martin Sopta i fra Slobodan Lončar, koji su prošle godine identificirani u masovnoj grobnici u Ljubuškom. U ponedjeljak, 10. veljače spomendan je bl. kardinala Alojzija Stepinca i dan kada se sjećamo stradalih franjevaca međugorske župe. Sveta misa u 18 sati slavit će se za ubijene franjevce i žrtve Prvoga i Drugog svjetskog rata te Domovinskog rata iz župe Međugorje.

Objavljeno: 09.02.2014.

Prvi put uz Međugorju

Clemens s Martiniquea je prvi put došao u Međugorje sa skupinom  hodočasnika iz Francuske. Za Međugorje  je čuo odavno. Htio je doći i ranije, ali svaki put su bile neke prepreke koje su to onemogućavale. Kaže da je Međugorje poznato u cijelome svijetu: „Postoji radiopostaja koja se zove Radio St. Louis. To je vjerska radiopostaja i na njoj se puno govori o Međugorju i sada se na cijelom svijetu zna za mjesto koje se zove Međugorje.

Objavljeno: 06.02.2014.

Obred primanja i obećanja međugorske Frame

U nedjelju, 2. veljače u crkvi sv. Jakova u Međugorju, mladi, članovi Franjevačke mladeži iz Međugorja, imali su obred obećanja pod večernjom sv. misom u 18 sati koju je predslavio fra Slaven Brekalo, područni duhovni asistent, u koncelebraciji 11 svećenika. Taj dan bila je Svijećnica ili Kalandora, tako da je fra Slaven to uklopio u obred obećanja. „Dragi međugorski framaši, ova svetkovina koja se danas slavi i ova vaša obećanja Bogu nisu slučajna da se baš danas slave, jer se ova svetkovina prije zvala blagdan susreta.

Objavljeno: 05.02.2014.