Arhiva Novosti

U molitvi i pjesmi dočekana Nova 2014. godina

U Međugorju su u molitvi i pjesmi Novu 2014. godinu, osim župljana, dočekale i tisuće hodočasnika iz cijeloga svijeta i to skupine iz: Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Italije, Rumunjske, SAD-a, Engleske, Francuske, Poljske, Španjolske, Litve, Ukrajine, Kine i Libanona. Uz njih, na molitvu se slilo i mnoštvo mladih iz Hrvatske i BiH. Svetu misu zahvalnicu za 2013. godinu, u utorak 31. prosinca u 18 sati, predslavio je fra Svetozar Kraljević, u koncelebraciji s 49 svećenika. Nakon sv. mise, članovi zajednice Cenacolo upriličili su žive jaslice na prostoru ispred crkve. Molitveni doček Nove godine započeo je bdjenjem u 22 sata, kojeg je predvodio fra Stanko Ćosić.

Objavljeno: 01.01.2014.

Božićna akcija Frame Međugorje

Međugorska Frama je i ove godine organizirala božićnu akciju pod nazivom „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste”, kako bi i ove godine uljepšala Božić onima kojima je to najpotrebnije. Tako su framaši u stvaralačkoj sekciji izrađivali vijence skoro svaki dan, te su ih napravili velik broj. Vijence su prodavali u Došašću, subotom i nedjeljom. Novcem koji su prikupili uljepšali su blagdane najsiromašnijim župljanima međugorske župe. Iz molitvene skupine mladih, koju je vodio fra Slavko Barbarić, izrasla je Frama Međugorje. Danas u Frami, uz glazbenu sekciju djeluju još i: dramska,medijska,čitalačka, molitvena, stvaralačka, karitativna, sportska i eko-sekcija. Mladi Frame Međugorje svojim djelovanjem uljepšavaju razne događaje u ovoj svjetski poznatoj župi.

Objavljeno: 30.12.2013.

Održan Božićni koncert međugorske župe

U Međugorju je u nedjelju, 29. prosinca, u dvorani bl. Ivana  Pavla II. održan Božićni koncert na kojemu su uz izvođače iz župe Međugorje nastupili i brojni gosti, među kojima svakako valja izdvojiti Doris Dragović, Zoricu Kondžu i Ivana Mikulića.Organizator koncerta je Župni ured Međugorje, a suorganizatori Mjesne zajednice Međugorje i Bijakovići.Čast da ovaj koncert službeno proglasi otvorenim pripala je međugorskom župniku fra Marinku Šakoti koji je na početku pozdravio sve prisutne i zaželio im sretan Božić. Na koncertu su još nastupili veliki zbor župe Međugorje, ženska klapa „Smilje“, Frama Međugorje, klapa „Subrenum“, Dječji zbor „Golubići mira“, Folklorna sekcija Šurmanci, Tamburaški orkestar Šurmanci, fra Karlo Lovrić, mlada pjesnikinja Ivana Buntić, HKUD Sv. Marko Vionica, Frama Međugorje, Stjepan Yesseta. Svoj doživljaj Božića kroz pjesmu publici je predstavila i klapa „Luka“ iz Ploča. Koncert su vodili Sanja Pehar i Robert Pehar, a nakon koncerta ugodno druženje nastavljeno je na prigodnom domjenku. (slike)

Objavljeno: 30.12.2013.

Doček Nove 2014. godine u Međugorju

Međugorje za molitveni doček Nove 2014. godine očekuje nekoliko tisuća hodočasnika, uglavnom mladih, iz čitavoga svijeta. Molitvena noć na Silvestrovo, u utorak  31. 12. 2013., započinje molitvom krunice u 17 sati. Večernja sv. Misa zahvalnica je u 18, a nakon svete Mise zajednica "Cenacolo" uprizoruje Žive jaslice na platou ispred crkve. U 22 sata počinje molitveno bdijenje pred Presvetim, a potom je svečana sv. Misa. I ove godine cjelokupan program moguće je slikom i tonom pratiti u Velikoj dvorani bl. Ivana Pavla II. Doček Nove godine iz župne crkve sv. Jakova u Međugorju uživo će prenositi i Radiopostaja Mir Međugorje.

Objavljeno: 30.12.2013.

Mara i Jure Vasilj iz Međugorja proslavili dijamantni pir

Dijamantni pir ili 60 godina braka u subotu, 28. prosinca 2013. proslavili su Mara i Jure Vasilj iz Međugorja. U  kapelici klanjanja u Međugorju, u 14 sati  obnovu bračnih zavjeta obavili  su  pred međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom uz okupljene članove obitelji, prijatelje i župljane. Supružnici Vasilj potvrdili su jedno drugom kako će se i nakon 60 godina ljubavi i vjernosti nastaviti poštivati u sve dane života, u dobru i zlu. Vjenčali su se  28. prosinca  1953. u međugorskoj župi  sv. Jakova. Vjenčao ih je tadašnji međugorski svećenik fra Jure Zlopaša. Zajednički život mladenci su nakon sklapanja braka  nastavili u Sarajevu, a onda su se 1987. vratili u rodno Međugorje. Jure je poznat i kao dugogodišnji prakaratur u međugorskom župnom uredu.

Objavljeno: 29.12.2013.

ĐAKONSKO REĐENJE

Na blagdan Sv. Stjepana Prvomučenika, đakona, 26. prosinca 2013., u 18,00 sati u prepunoj crkvi na Čerinu  biskup mons. Ratko Perić podijelio je red đakonata trojici naših bogoslova:
fra Hrvoju Miletiću iz župe Svih svetih, Sesvete (Zagreb),
fra Dariu Galiću iz  Donje Blatnice, župa sv. Stjepana, Čerin,
fra Goranu Azinoviću iz župe sv. Jakova apostola st., Međugorje.
Na sv. misi ređenja, uz biskupa i provincijala fra Miljenka Šteku, suslavilo je tridesetak svećenika, a sudjelovali su bogoslovi i novaci, rodbina ređenika i mnoštvo Božjeg puka.

Objavljeno: 28.12.2013.

BOŽIĆNI KONCERT MEĐUGORSKE ŽUPE

U nedjelju, 29.12.2013. u dvorani Ivana Pavla II.(žuta dvorana), u 19:30 održat će se Božićni koncert međugorske  župe. Na koncertu će nastupiti: Zorica Kondža, Doris Dragović, Ivan Mikulić, klapa „Luka“, klapa „Subrenum“, klapa „Smilje“ , Veliki međugorski zbor, „Golubići mira“, Robert Pehar, Ivana Buntić, Stjepan Yeseta, mladi instrumentalisti, HKUD Međugorje, HKUD sv. Marko Vionica, Folklorna sekcija Šurmanci, Tamburaški orkestar Šurmanci, Frama Međugorje i gosti iznenađenja. Tko bude htio, moći će tada dati dobrovoljni prilog za Majčino selo.

Objavljeno: 28.12.2013.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju, 12. rujna 1998., Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 15 sati i 7 minuta i trajalo je 8 minuta. Jakov je, nakon toga, prenio poruku:

"Dječice,  Isus se danas na poseban način želi nastaniti u svakom vašem srcu i dijeliti s vama svaku vašu radost i vašu bol. Zato, dječice, danas na poseban način zavirite u vaša srca i zapitajte se je li uistinu mir i radost rođenjem Isusa obuzela vaša srca. Dječice, ne živite u tami, težite prema svjetlu i prema Božjem spasenju. Djeco, odlučite se za Isusa i darujte mu vaš život i vaša srca, jer samo tako će Svevišnji moći djelovati u vama i preko vas."
 

Objavljeno: 25.12.2013.

BOŽIĆ I BOŽIĆNI BLAGDANSKI DANI U MEĐUGORJU

U utorak, 24. prosinca je Badnji dan, post i nemrs. Posljednja ovogodišnja misa zornica je u 6 sati. Poslijepodne neće biti krunice na Podbrdu. Večernji molitveni program u župnoj crkvi započinje krunicom u 17 sati, a sv. misa Badnje večeri je u 18 sati. Na njoj sudjeluju svi svećenici. Zato je ispovijedanje toga popodneva samo od 16 do 17.30 sati. Poslije večernje svete mise, bit će uprizorene žive jaslice  zajednice Cenacolo. U 22 sata počinje molitveno bdijenje koje traje do ponoći, a zatim slijedi sv. misa polnoćka.
U srijedu, 25. prosinca,  je Božić, svetkovina Isusova rođenja. Svete mise u župnoj crkvi su u 7, 8, 9.30, 11 i 18 sati, a u podružnim crkvama, Miletini, Vionici i Šurmancima, u 10 sati. Poslije pučke mise, župljani uobičajeno dolaze na čestitanje u župne prostorije.
U četvrtak, 26. prosinca, blagdan je svetoga Stjepana prvomučenika. Svete mise su samo u župnoj crkvi u  8, 11 i 18 sati. Toga dana u crkvi u Čerinu, biskup Ratko Perić podijelit će sakrament svetog reda đakonata kandidatu iz župe Međugorje fra Goranu Azinoviću.Ređenje će biti pod svetom misom u 18 sati.
U petak, 27. prosinca, blagdan je svetoga Ivana apostola. Svete mise su samo  u župnoj crkvi u 7.30., i 18 sati. Toga dana započinje i blagoslov obitelji u župi Međugorje.
U subotu, 28. prosinca su Mladenci. Uz uobičajeni molitveni program, toga dana slavi se i sv. misa za djecu i njihove roditelje u 15 sati, a nakon mise bit će uprizorene žive jaslice.
U nedjelju, 29. prosinca u dvorani Ivana Pavla II. održat će se Božićni koncert međugorske župe.
 

Objavljeno: 23.12.2013.

Gisella Barreto: „Nakon Međugorja sam osjetila da se moj svijet počeo mijenjati”

Hodočasnica iz Argentine Gisella Barreto posjetila je Međugorje. Gisella je jako poznata osoba u Argentini, ali i u latinsko-američkim zemljama. Bila je nekoliko puta missica, poznata voditeljica, lice s TV ekrana. Iako je živjela u svijetu glamura ništa od toga je nije učinilo sretnom. Kako bi ispunila jednu želju svoje majke 2010. godine, dolazi u Međugorje i od tada se mijenja njezin živjet.

Objavljeno: 18.12.2013.

Došašće u Međugorju

U Međugorju ovo vrijeme iščekivanja Božića, vrijeme Došašća, ispunjeno je aktivnijom pripravom župljana i hodočasnika za proslavu svetkovine rođenja Spasitelja. U župnoj crkvi s. Jakova u Međugorju tijekom Došašaća slave se svete mise zornice svakim danom, osim nedjelje, u 6 sati. U sklopu te priprave u tijeku je devetnica. U 14 sati svaki dan do 23. prosinca moli se krunica uz Podbrdo. Uređuje se i prostor oko međugorske crkve. Članovi zajednice Cenacolo ispred crkve podižu Betlehem, pripremaju žive jaslice koje će uprizoriti u božićnim danima.

Objavljeno: 17.12.2013.

Počela Devetnica rođenju Isusovu

U nedjelju, 15. prosinca u Međugorju je  počela Devetnica  rođenju Isusovu  krunicom uz Podbrdo u 14 sati koju je predmolio fra Josip Marija Katalinić- svakodnevno se moli do 23. prosinca na Podbrdu.  Večernji molitveno-liturgijski program u crkvi započinje kao i obično u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. misa, a nakon mise uobičajeni molitveni program. Kroz cijelo Došašće u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, osim nedjelje, slave se svete Mise zornice  u 6h, koje predslave međugorski franjevci. Mogućnost Ispovijedi je svako jutro od 5,30 do 7,30 i za vrijeme večernjeg molitvenog programa. Ured informacija u Došašću u Međugorju bilježi posjete hodočasnika iz Italije,  SAD-a, Koreje, Francuske, Španjolske, Libanona, Ukrajine, Rumunjske i Meksika.

Objavljeno: 16.12.2013.

O. Mateo Mario: „U Međugorju doživljavamo iskustvo milosrdne Božje ljubavi”

O. Mateo Mario član je zajednice Naše Gospe Kraljice mira u Sao Paulu u Brazilu, koja je plod Međugorja. Prije nego je postao svećenikom, završio je studij kemije te nekoliko godina radio u kemijskoj tvornici, imao dobru plaću i živio, kako kaže, po zakonima svijeta. Premda je odgojen u kršćanskoj obitelji, u to vrijeme nije često pohađao crkvu. Sve se promijenilo jednim slučajnim susretom sa Svetim pismom. Prvi je put Međugorje posjetio 2002. dok je bio u novicijatu:

Objavljeno: 12.12.2013.

Međugorje u pripravi za Božić

Od ponedjeljka, 2. prosinca u Međugorju se slave svete mise zornice u 6 sati kojima se župljani pripravljaju za svetkovinu Božića, rođenja Isusova.  Devetnica  započinje u nedjelju,  15. prosinca krunicom uz Podbrdo, u 14 sati - svakodnevno se moli do 23. prosinca. Večernji molitveno-liturgijski program u crkvi započinje kao i obično u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. misa, a nakon mise uobičajeni molitveni program. U nedjeljama došašća klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu je nakon pučke mise. Članovi zajednice Cenacolo, ispred međugorske župne crkve sv. Jakova, pripremaju žive jaslice koje će uprizoriti u božićno vrijeme.

Objavljeno: 10.12.2013.

Fra Stanko Ćosić: Razmišljanje o Došašću

Opet smo u omiljenom vremenu godine, u pripremi za Božić, u došašću. To je vrijeme kad sjedinjujemo prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost jer se sjećamo Kristova prvog dolaska kad nam je otvorio vrata spasenja, vrata čije je zasune grijeh zapriječio. Budućnost jer gledamo na drugi Kristov dolazak koji će biti potpuno očitovanje dara što ga sada budno čekamo. A sadašnjost, jer možemo radosno klicatia: „Gospodin dolazi!“, živeći sadašnjost u napetosti Njegova čina našega spasenja i Njegova konačnog dolaska. Zato je sadašnje vrijeme za kršćane usmjerenost prema obećanoj neprolaznosti u Kristu koji daje smisao vremenu u kojem živimo i pretvara ga u iskustvo vječnosti. Vrijeme je dragocjeno samo zato jer nam je darovano kao mogućnost življenja vječnosti. Stoga, izgubljeno vrijeme nije ono u kojemu smo propustili nešto učiniti, nego vrijeme u kojemu nismo bili svjesni punine vremena. Zato uvijek iznova u došašću imamo priliku za buđenje, za otvaranje očiju, za radost svakodnevnice. Kršćanin je čovjek nade koji kroči u nadi, vjeri i ljubavi kroz svoj život.

Objavljeno: 02.12.2013.