Arhiva Novosti

Svetkovina Tijelova u Međugorju

U četvrtak 30. svibnja 2013. u Međugorju je svečano proslavljena svetkovina presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo.
U ovome svjetski poznatome molitvenom mjestu toga dana boravile su brojne hodočasničke skupine iz: Austrije, Njemačke, Engleske, SAD-a, Irske, Italije, Slovačke, Kine, Poljske, Francuske, Španjolske, Ukrajine i Rumunjske. Slavljeno je 15 svetih Misa, od toga četiri na hrvatskom jeziku.
Nakon večernje svete Mise na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova, koju je predslavio fra Svetozar Kraljević u suslavlju s 48 svećenika, uslijedila je tradicionalna procesija s Presvetim ulicama Međugorja.
 

Objavljeno: 01.06.2013.

Statistike za svibanj 2013

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 198 500

Broj svećenika koncelebranata: 3972 (128 dnevno)
 

Objavljeno: 01.06.2013.

‘’Oduševljava nas mnoštvo koje pristupa sakramentu ispovijedi’’

Među brojnim hodočasnicima koji su tijekom svibnja boravili u Međugorju, susreli smo hodočasnike iz Njemačke, časnu sestru Jency Naduvilaparambil i svećenika Mathew Jacob Matatila, te organizatoricu hodočašća Marlis Deutsch. I s. Jency i vlč. Mathew podrijetlom su iz Indije, a već godinama su na službi u Njemačkoj.

Objavljeno: 28.05.2013.

Pješice iz Slavonskog Broda u Međugorje

Proteklih dana u Međugorje su pristizale razne hodočasničke skupine, no jedna se ipak izdvojila po svojoj posebnosti. Naime, riječ je o hodočasnicima iz Slavonskog Broda i Dervente, članovima molitvene zajednice „Treće srce“ koja moli za nerođene, za život, koji su u Međugorje došli pješice. Nakana njihova pješačkog hodočašća bila je molitva za nerođene.
U deset dana prešli su više od 350 km i, posvjedočili su nam, doživjeli nevjerojatne stvari…      „Uz osnovnu molitvenu nakanu, u Međugorje smo došli zahvaliti Majci Božjoj za sve što nam je dala i za sve što imamo, ponajprije za naše obitelji“ – rekli su nam hodočasnici pješaci.
 

Objavljeno: 18.05.2013.

"U Međugorju se osjeća veliki mir"

Svećenik Sean Parsons iz Engleske ovih je dana četvrti put boravio u Međugorju. Ovaj je put došao s još troje hodočasnika. O ukazanjima u Međugorju čuo je od svoje tetke časne sestre, što ga je potaknulo da posjeti ovo mjesto. Četiri godine nakon prvoga posjeta odlazi u sjemenište, a Kraljici Mira ponovno dolazi i to  sa svojim  roditeljima.
Vlč. Parsons nam je posvjedočio: „Nekoliko tjedana nakon što sam zaređen  vratio sam se u Međugorje. Ovdje se osjeća veliki mir, velika radost u slavljenju Mise i na ispovijedima. Prekrasno je čuti iskustva hodočasnika za vrijeme ispovijedi kad možemo vidjeti da su se njihova srca promijenila. Kada dođu u ovo mjesto svi žele odbaciti ono pogrješno u svome životu i vratiti se Isusu. Hodočasnici čitaju Gospine poruke, zapravo ih svi čitamo, no koliko ih stvarno živimo, drugo je pitanje. Svatko osobno treba se odlučiti za život po njima, a Gospa nas neumorno poziva, posebice da molitvu krunice stavimo u središte svog života i tako se obratimo.“

Objavljeno: 17.05.2013.

Prvi put u Međugorju

Dulcinea Candida De Macedo Von Der Eijk rođena je u Brazilu, a danas živi u Amsterdamu. Na hodočašće je došla zbog svoje velike i duboke ljubavi prema Mariji. U Međugorju je prvi put i jako je zahvalna što joj se ispunila želja. Svjedoči da osjeća kako ju je Marija pozvala. Još je kazala:
''Sviđa mi se u Međugorju i sigurna sam da ću se vratiti. Bila sam i na ispovijedi, imamo našega svećenika. Jučer smo bili na Križevcu i tako je predivno, tako je lijepo biti ovdje i moliti sa cijelim svijetom.''

Objavljeno: 16.05.2013.

"U Međugorju sam zbog molitve"

Simalon Kohonde, svećenik iz Benina u Africi koji  živi i radi u misiji u Francuskoj, ovih je dana posjetio Međugorje. S nama je rado podijelio svoje iskustvo Međugorja: „U Međugorje sam došao zahvaliti Bogu i Djevici Mariji jer bez njihove pomoći ne bih mogao obavljati svoju misiju. Razlog mog hodočašća također je taj što trebam mir i, prije svega, molitvu. Mogu reći da je Međugorje, praktički, 'cijeli svijet na jednom mjestu', mjesto gdje možemo moliti srcem.“

Objavljeno: 15.05.2013.

Hodočašće osoba s posebnim potrebama iz Splita

Volonteri akademske ili studentske crkve sv. Filipa Nerija iz Splita ove su godine prvi put organizirali hodočašće za osobe s posebnim potrebama Kraljici Mira u Međugorje. Hodočašće je održano u nedjelju 12. svibnja, a  sudjelovalo je 180 hodočasnika, od čega su polovica bili pratitelji i volonteri.
Nakon svete Mise u župnoj crkvi, hodočasnici su svoj program nastavili u Majčinom selu. Duhovni pratitelj hodočašća bio je don Jozo Mužić, a pomoć osobama s posebnim potrebama, ponajprije u kretanju oko crkve i u Majčinu selu, pružili su i neki članovi-volonteri međugorske Frame.

Objavljeno: 14.05.2013.

Održan Prvi međunarodni seminar za liječnike i medicinsko osoblje u Međugorju

Prvi međunarodni seminar za liječnike i medicinsko osoblje, na kojemu se okupilo više od 150 liječnika, farmaceuta, tehničara, medicinskih sestara te članova pokreta za život  iz 15 zemalja, završio je u subotu 11. svibnja misnim slavljem.
Seminar je otvoren u utorak 7. srpnja 2013., a predavači su bili fra Ante Vučković, dekan KBF-a u Splitu, i fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Tema Prvog seminara za liječnike i medicinsko osoblje bila je „Duhovna obnova za dušu i tijelo“.
Osim sudjelovanja na predavanjima i razmjene iskustava, sudionici seminara sudjelovali su i na redovitome molitveno-liturgijskome programu međugorske župe. U jutarnjim satima u srijedu su molili Krunicu na Podbrdu, a u petak Križni put na Križevcu.
 

Objavljeno: 13.05.2013.

Prva sveta Pričest u Međugorju

Nakon završene vjeronaučne priprave,  5. svibnja 2013. u 10 sati Prvoj svetoj Pričesti u župi Međugorje pristupilo je tridesetero djece. Svečanu svetu Misu predslavio je fra Slaven Brekalo, a slavlje je svojim skladnim pjevanjem uveličao međugorski dječji zbor „Golubići mira“.
Uz svečanost ovoga župnog slavlja, osobitost Međugorja čini i nazočnost velikoga broja hodočasnika iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Brazila, Engleske, Irske, SAD-a, Kanade, Francuske, Italije, Poljske, Libanona, Mađarske, Belgije, Češke, Nizozemske, Koreje i Kine.

Objavljeno: 08.05.2013.

Od Španjolske, preko Međugorja, do Jeruzalema

Pierre i Esther Decazes, mladi francuski bračni par, odlučili su se na jedno zanimljivo hodočašće na koje su krenuli iz svetišta sv. Jakova - Santiago de Compostela u Španjolskoj, preko Međugorja, do Jeruzalema. Pierre i Esther do Međugorja su pješačili pet mjeseci.
„Godine 2004. hodočastio sam u Santiago de Compostelu premda tada nisam bio vjernik. Imao sam veliki problem u životu i odlučio sam, ako se riješi, otići u Jeruzalem. Godinu dana nakon toga našao sam vjeru, i moj se problem riješio. Tada sam shvatio da je obećanje koje sam dao ozbiljno i da ga se moram izvršiti“ – kazao je Pierre koji je tada bio na drugoj godini medicine i nije bilo pogodno vrijeme za takav put. No na devetoj godini studija medicine prilike su povoljnije, te je predložio i svojoj zaručnici Ester da krene s njim. Nakon razmišljanja, prihvatila je poziv, te su krenuli tri tjedna nakon vjenčanja, 10.studenog prošle godine. U Jeruzalem planiraju stići u rujnu.
 

Objavljeno: 07.05.2013.

Sakrament Svete potvrde u Međugorju

U subotu 4. svibnja 2013. u  župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju 90 krizmanika primilo je sakrament Svete potvrde kojim se kršteni obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije povezuju s Crkvom.
Sakrament Potvrde kandidatima je podijelio mjesni biskup, mons. Ratko Perić pod svetom Misom u 10 sati. Dan prije, 3. svibnja, krizmanici, njihovi kumovi i roditelji pristupili su sakramentu svete ispovijedi.
 

Objavljeno: 06.05.2013.

Statistike za travanj 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 160 000

Broj svećenika koncelebranata: 3232 (107 dnevno)
 

Objavljeno: 01.05.2013.

Fra Ivan Matić: „Međugorje je mjesto mira i pomirenja“

Fra Ivan Matić svećenik je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Životni put iz rodnog Janjeva vodio ga je u Hrvatsku, u Zagreb, gdje započinje i njegov franjevački put,  koji je obilježen radom s mladima.  Studirao je u Rimu u vrijeme nastanka Franjevačke mladeži, te Asizu, odakle ponovno, 2000., dolazi u Zagreb, u crkvu sv. Franje na Kaptolu..

Objavljeno: 30.04.2013.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi je u 18, a sv. Misa u 19 sati, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Klanjanje je srijedom i subotom u 22 sata. Pobožnost Križnog puta na Križevcu petkom je u 16, a molitva krunice na Podbrdu nedjeljom također u 16 sati.

Objavljeno: 29.04.2013.