Arhiva Novosti

Svjetski mediji sve više se zanimaju za Međugorje

U svibnju 2006, nekoliko televizijskih i radio ekipa, kao i novinara, posjetili su Međugorje jer se njihove medijske kuće zanimaju za ovaj svjetski fenomen koji će uskoro obilježiti svoju 25. obljetnicu. U Međugorju je bila ekipa australske televizije, ekipa RTBF (frankofonska mreža) iz Belgije, novinari radija BBC i novinar jednih od najtiražnijih škotskih dnevnih novina.

U ožujku je u Međugorju snimala ekipa francuske katoličke televizije KTO, a u travnju je reportažu pisao novinar najtiražnijeg irskog katoličkog časopisa «The Irish Catholic».

Objavljeno: 13.05.2006.

Prva pričest u Međugorju

U nedjelju 7. svibnja 78 djece iz župe Međugorje primilo je sakrament Prve svete pričesti u župnoj crkvi svetog Jakova. Na ovaj sakrament kršćanske inicijacije pripremili su ih njihovi vjeroučitelji: sestra Slavica Kožul, sestra Petra Bagarić i fra Stjepan Martinović. U petak, 5. svibnja, djeca su po prvi puta pristupila sakramentu svete ispovijedi. Pratili su ih njihovi roditelji koji su se također ispovjedili. (photos)

Objavljeno: 08.05.2006.

Malteški bolničari opet u Međugorju

1. svibnja 2006, članovi Prve pomoći Maltežana iz Kölna (Njemačka) i dragovoljci započeli su svoju ovogodišnju službu u Međugorju. U službi hodočasnika i župljana bit će do 1. studenog ove godine. U subotu, 20. svibnja, bit će nazočni na sv. Misi za hodočasnike njemačkog jezičnog područja.

Malteški red poziva sve dragovoljce koji se žele uključiti u ovu službu da im se jave. (Vidi: http://www.malteser.de)

Objavljeno: 06.05.2006.

Susret hrvatske katoličke mladeži – Pula 2006.

U Puli je 29. travnja 2006. održan Susret hrvatske katoličke mladeži. Susret je postao već tradicionalan. Održava se svake dvije godine i okuplja mlade iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i bliže dijaspore. «Učitelj je ovdje i zove te», riječi su iz Ivanovog evanđelja i one su bile geslo i tema vodilja ovog okupljanja. Na početku Susreta sve je sudionike pozdravio biskup porečko-pulski, Ivan Milovan.

Objavljeno: 05.05.2006.

Razgovor: Sestra Isabel Bettwy, Steubenville, Ohio (USA)

Sestra Isabel Bettwy je osnivačica i ravnateljica Udruge Milosrdne Majke koja ima za cilj čašćenje Marije kroz molitvu i odgoj. Jedna od djelatnosti te udruge bila je i organizacija hodočašća na mjesta marijanske pobožnosti diljem svijeta, najviše u Međugorje. Sestra Isabel došla je po prvi puta u Međugorje u listopadu 1983. Hodočasnike je počela dovoditi 1994, i to u svojstvu ravnateljice ureda za putovanja Franjevačkog sveučilišta Steubenville.

Objavljeno: 29.04.2006.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja.

Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 18h. Sv. Misa je u 19h, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Euharistijsko klanjanje srijedom i subotom je u 22h, a molitva krunice na Podbrdu i Križni put na Križevcu u 16h.

Objavljeno: 28.04.2006.

Predstavnik talijanskog veleposlanstva u BiH u posjetu Međugorju

U ponedjeljak, 24.04.2006. u Međugorju je boravio predstavnik talijanskog veleposlanstva u BiH gospodin Pier Luigi Bianchi-Cagliesi sa suprugom. Pri talijanskom veleposlanstvu u Sarajevu, gospodin Bianchi-Cagliesi zadužen je za odnose s medijima te za suradnju i razvoj.

U župnom uredu, gdin Bianchi-Cagliesi susreo se sa međugorskim župnikom dr. fra Ivanom Sesarom s kojim je razgovarao u životu ove župe, napose o talijanskim hodočasnicima koji ovamo dolaze u velikom broju.

Objavljeno: 25.04.2006.

Svečana Misa u Šurmancima na blagdan Milosrdnog Isusa

U prvu nedjelju po Uskrsu, 23. travnja 2006, u Šurmancima – jednoj od filijalnih crkava župe Međugorje - svečanom Svetom Misom obilježen je blagdan Milosrdnog Isusa.

Objavljeno: 24.04.2006.

Generalni tajnik franjevačkog reda u Međugorju

Fra Sandro Overend Rigillo ofm, generalni tajnik franjevačkog reda, boravio je u Međugorju u travnju 2006. tijekom Velikog tjedna i Uskrsnih blagdana. Za vrijeme svog boravka u međugorskoj župi upoznao se s pastoralnim radom subraće na službi u Međugorju te sa životom župe sv. Jakova apostola.

Objavljeno: 18.04.2006.

Sveto trodnevlje Velikog tjedna - Uskrs

Sveto trodnevlje Velikog tjedna i blagdan Uskrsa i ove su godine u Međugorju okupili brojne hodočasnike sa svih kontinenata i iz raznih jezičnih skupina: engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, češki, slovački, latvijski, rumunjski, flamanski, malteški, arapski (Libanon i Egipat), te hrvatski. (photos)

Objavljeno: 17.04.2006.

7. međunarodni seminar za bračne parove

Sedmi međunarodni seminar za bračne parove održat će se u Međugorju od 1. do 4. studenoga 2006. godine. Tema seminara je: «Obitelj pozvana na praštanje i svetost» («... SEQ CHAPTER \h \r 1pozivam vas, dječice, da najprije praštate u obitelji... neka vaša obitelj bude mjesto gdje se rađa svetost...», iz Gospinih poruka 25. siječnja 1996. i 24. srpnja 1986.)

Preporuča se sa sobom ponijeti slušalice i mali radio sa FM frekvencijom i Bibliju.

Seminar će se održati u dvorani iza crkve. Prilog za troškove seminara 40 € za jedan bračni par. Prijave možete izvršiti putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr, ili putem faxa na broj: 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandzic). Broj sudionika je ograničen zbog prostora, stoga vas molimo da svoje prijave izvršite što prije, a najkasnije do konca rujna. Isto tako molimo sve bračne parove sudionike seminara da sami osiguraju smještaj u Međugorju. (Program)

Objavljeno: 11.04.2006.

Cvjetnica – nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća. U Međugorju, liturgija Cvjetnice započinje na prostru oko temelja stare župne crkve. U procesiji, nakon čitanja evanđelja ulaska Gospodinovog u Jeruzalem te blagoslova grančica, svećenici i narod kreću prema župnoj crkvi gdje se slavi misa Muke Gospodnje. (photos)

Objavljeno: 09.04.2006.

Najtiražniji irski katolički tjednik «The Irish Catholic» zanima se za Međugorje

Početkom travnja 2006. u Međugorju je boravio Michael Kelly, novinar najtiražnijeg irskog katoličkog tjednika «The Irish Catholic» koji priprema seriju članaka o ovom molitvenom središtu. «The Irish Catholic» izlazi od 1888. god., tiskan je u 31.000 primjeraka (što pretpostavlja oko 100.000 čitatelja) i izvještava o životu Crkve u Irskoj i u svijetu. Želi dati alternativu: budući da mnogi mediji donose vijesti koje deprimiraju, smatraju da bi katolički mediji trebali donositi pozitivne sadržaje i nadu.

Objavljeno: 08.04.2006.

Korizmeni koncert

U subotu 25. ožujka 2006., na blagdan Blagovijesti, u crkvi sv. Jakova u Međugorju održao se korizmeni koncert. Na orguljama je bio Aleksandar Srzić a pjevala je Barbara Sumić, mezzosopran. Pokrovitelj ovog koncerta bilo je poglavarstvo općine Čitluk.

 

Objavljeno: 29.03.2006.

Sedamnaesti međunarodni festival mladih - Mladifest 17 – Međugorje 2006.

Sedamnaesti međunarodni festival mladih - Mladifest 17 – održat će se u Međugorju od 1. do 6. kolovoza 2006. Tema susreta je: "Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi" (Ps 119,105) ("Draga djeco,... svjedočite svojim životom da vjerujete i živite Riječ Božju" – Poruka 25. 1. 2006.) (Program)

Objavljeno: 29.03.2006.