Arhiva Novosti

Svjedočanstvo: Fra Vincenzo Brocanelli, ofm, moderator misijske evangelizacije u Franjevačkom redu

Fra Vinzenzo Brocanelli, moderator misijske evangelizacije u Franjevačkom redu manje braće, prigodom svoj prvog boravka u Međugorju u subotu, 22. 10. 2005., dao je slijedeće svjedočanstvo:

«U Međugorju se nalazim prvi put. Popeo sam se na Brdo ukazanja. Mislim da je ovo jedno veliko središte duhovnosti. Jednom riječju, ako ljudi ovamo dolaze da ljube Isusa više, bit će sposobni da ljube bližnjega više, i bit će novi misionari. O fratrima koji djeluju ovdje mogu reći samo najbolje. Na raspolaganju su ljudima koji dolaze, i što mi se čini najvažnijim, zadovoljni su svojom službom.»

Objavljeno: 19.11.2005.

Razgovor: Mons. José Domingo Ulloa Mendieta, O.S.A., pomoćni biskup panamske nadbiskupije

U rujnu 2005. u Međugorju je na privatnom hodočašću, zajedno sa sedamnaest hodočasnika, boravio mons. José Domingo Ulloa Mendieta, O.S.A., pomoćni biskup panamske nadbiskupije. S njim je razgovarao Dragan Soldo, novinar Radiopostaje «Mir» Međugorje.

Objavljeno: 18.11.2005.

Četiri biskupa u Međugorju

Uz mnogobrojne hodočasnike u petak, 4. studenog, svetište Kraljice mira u Međugorju pohodila su četiri biskupa, tri iz Malavija: mons. Thomas Msusa, aktualni dijecezanski biskup u biskupiji Zomba, njegov prethodnik biskup u miru mons. Allan Chamgwera i mons. Remi Joseph Gustave Saint-Marie, dijecezanski biskup u biskupiji Dedza, te biskup iz Kanade mons. Joseph Faber MacDonald, dijecezanski biskup u biskupiji Saint John, New Brunswick.

Objavljeno: 10.11.2005.

Franjevci iz Rima u Međugorju

Fra Vinzenzo Brocanelli, generalni tajnik za misije u Franjevačkom redu manje braće, i fra Šime Samac, generalni definitor Franjevačkog reda, posjetili su Međugorje u subotu, 22. 10. 2005.

Objavljeno: 24.10.2005.

Mons. Michael Pearse Lacey, umirovljeni pomoćni biskup Toronta (Kanada) na četvrtom privatnom hodočašću u Međugorju

Od 9. do 17. listopada 2005., u Međugorju je na svojem četvrtom privatnom hodočašću boravio mons. Pearce Lacey, umirovljeni pomoćni biskup Toronta. Došao je sa skupinom hodočasnika iz Kanade.

Objavljeno: 20.10.2005.

Dani kruha

Dani kruha, manifestacija koju učenici i djelatnici Osnovne škole Bijakovići već nekoliko godina organiziraju u prostorijama škole, ove se godine održala pred župnom crkvom svetog Jakova. Smisao ovog događanja je zahvaliti za «kruh naš svagdašnji» i za život koji nam dolazi od Boga, te naučiti kako najbolje koristiti kruh i sve Božje darove.

Objavljeno: 14.10.2005.

Svjedočanstvo: mons. Stanislas Lukumwena, ofm, biskupija Kole, Kongo

Na svom drugom privatnom hodočašću u Međugorju, u rujnu 2005, boravio je mons. Stanislas Lukumwena Lumbala, O.F.M., biskup biskupije Kole u Demokratskoj Republici Kongo. Za svećenika je zaređen 1979., a za biskupa 1998. Mons. Lukumwena je prvi Afrikanac franjevački provincijal u Kongu, i prvi Afrikanac zaređen za biskupa u Kongu. U Međugorje je došao sam, na nekoliko dana osobne molitve i duhovne obnove.

Objavljeno: 13.10.2005.

Talijanska delegacija posjetila Međugorje

Delegacija talijanskog Ministarstva infrastrukture i transporta na čelu s Vincenzom Corbijem boravila je u Međugorju 13.10.2005. Gospodin Vincenzo Corbi sa suradnicima posjetio je Župni ured, gdje se susreo sa župnikom dr. fra Ivanom Sesarom.

Objavljeno: 13.10.2005.

Podsjetnik organizatorima i pratiteljima hodočašća

Još jedanput podsjećamo organizatore i pratitelje hodočašća da bez dozvole Župnog ureda nikome nije dopušteno voditi skupine po međugorskim molitvenim mjestima (župna crkva i prostor oko nje, molitveni prostor oko kipa Uskrslog, Brdo ukazanja, Križevac, Plavi križ, groblje itd.).

Objavljeno: 06.10.2005.

Obred Preminuća svetog Franje

Posebnom liturgijom koja se održava 3. listopada, u predvečerje blagdana svetog Franje, franjevačka obitelj diljem svijeta obilježava prelazak u vječnost – «Tranizitus» - svog svetog osnivača.

Objavljeno: 05.10.2005.

Biciklom od Gospe Bistričke do Gospe Međugorske

Krajem rujna 2005., Danko Vrančić (52) iz Strmeca (Donja Stubica, Hrvatska) biciklom je hodočastio od hrvatskog nacionalnog svetišta Marije Bistrice do Međugorja.

Objavljeno: 30.09.2005.

Zajednički koncert talijanskog i međugorskog zbora

U subotu, 24. 09. 2005. u prepunoj crkvi sv. Jakova u Međugorju zajednički koncert održali su talijanski zbor «I Cantori Veneti» pod ravnanjem maestra Maurizia Betteta i međugorski Veliki župni zbor Kraljice mira pod ravnanjem časne sestre Slavice Kožul. (photos)

Objavljeno: 29.09.2005.

Svjedočanstvo: mons. Issam John Darwish

Mons. Issam John Darwish, BSO, DD., eparh Melkitske katoličke crkve Australije i Novog Zelanda, boravio je na privatnom hodočašću u Međugorju od 12. do 19. rujna 2005. U Međugorju je proslavio 33. obljetnicu svećeništva. Rodom je iz Sirije. Prije nego što je 1996. postao biskup za Melkite u Australiji i na Novom Zelandu, radio je s napuštenom djecom u Libanonu.

Objavljeno: 28.09.2005.

Radio «Mir» Međugorje pokreće dvije nove tematske emisije

U okviru svoje jesensko-zimske sheme Radiopostaja 'MIR' Međugorje pokrenula je dvije nove tematske emisije: 'Miris zavičaja' (urednica Milka Rozić, svake druge srijede u 15.15h) i 'Učitelju, gdje stanuješ?" (urednik Dragan Soldo, svakog drugog utorka u 15.15h).

Objavljeno: 27.09.2005.

Biskup iz Konga u Međugorju

Na svom drugom privatnom hodočašću u Međugorju boravi mons. Stanislas Lukumwena Lumbala, O.F.M., biskup biskupije Kole u Demokratskoj Republici Kongo.

Objavljeno: 25.09.2005.