Arhiva Novosti

Sveta misa za stradale fratre i župljane župe Međugorje

U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova u ponedjeljak ,10. veljače, na blagdan Stepinčeva, slavljena je sveta misa za fratre iz ove župe ubijene koncem Drugoga svjetskog rata i u poraću kao i za župljane stradale u Prvome, Drugome te u Domovinskom ratu. Danas se još ne zna za posljednja počivališta mnogih, ali sjećanje na njih živi u molitvi vjernih. Večernje misno slavlje u 18 sati, u međugorskoj župnoj crkvi, predslavio je fra Ivan Dugandžić u koncelebraciji 6 svećenika.

Objavljeno: 11.02.2014.

PREMINUO FRA ANTE PERKOVIĆ

Fra Ante Perković, član Hercegovačke franjevačke provincije, preminuo je u njedjelju, 09. veljače 2014., pred sv. misu, koju je trebao slaviti  u Stipanićima, župa Tomislavgrad, od srčanog udara  u 77. godini života, 58. godini redovništva i  50. godini svećeništva. Proviđen je sakramentom umirućih. 
Fra Ante je rođen 30. travnja 1937. u Kovačima, župa Tomislavgrad. Nakon osnovne škole u Donjem Brišniku, stupa u Makarskoj u sjemenište 1953., a maturira u Visokom 1958.
Bogosloviju  polazi u Visokom 1958., nastavlja u Sarajevu i završava u Zagrebu na KBF, gdje diplomira 1966.
Franjevački habit oblači 14. srpnja 1956. u Kraljevoj Sutjesci, a vječne zavjete polaže 12. srpnja 1962. na Humcu.
Za svećenika je zaređen 02. kolovoza 1964. na Širokom Brijegu.
Kao svećenik službovao je u Posušju, Tomislavgradu, Frohnleitenu (Austrija), Čerinu, Šuici, Singenu (Njemačka), Vitini, Gradnićima, Frauenfeldu (Švicarska), Međugorju, a smrt ga je zatekla kao župnog vikara u Tomislavgradu.
Bio je gvardijan u Tomislavgradu u vremenu od 1978. do 1985. , kad je iz temelja obnovio tomislavgradsku baziliku.
Sv. misa zadušnica za pok. fra Antu slavit će se 11. veljače 2014. u 13,00 sati u crkvi u Tomislavgradu, a potom sprovodni obredi i ukop na groblju Karalula.
 

Objavljeno: 10.02.2014.

Sjećanje na pobijene franjevce

U Širokom Brijegu je od 4. do 7. veljače obilježena  69. godišnjica stradanja hercegovačkih franjevaca, odnosno četvrdi po redu dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. I ove godine  dan obljetnice, 7. veljače obilježen je kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk«. Tada su pokopana i dvojica hercegovačkih franjevaca, fra Martin Sopta i fra Slobodan Lončar, koji su prošle godine identificirani u masovnoj grobnici u Ljubuškom. U ponedjeljak, 10. veljače spomendan je bl. kardinala Alojzija Stepinca i dan kada se sjećamo stradalih franjevaca međugorske župe. Sveta misa u 18 sati slavit će se za ubijene franjevce i žrtve Prvoga i Drugog svjetskog rata te Domovinskog rata iz župe Međugorje.

Objavljeno: 09.02.2014.

Prvi put uz Međugorju

Clemens s Martiniquea je prvi put došao u Međugorje sa skupinom  hodočasnika iz Francuske. Za Međugorje  je čuo odavno. Htio je doći i ranije, ali svaki put su bile neke prepreke koje su to onemogućavale. Kaže da je Međugorje poznato u cijelome svijetu: „Postoji radiopostaja koja se zove Radio St. Louis. To je vjerska radiopostaja i na njoj se puno govori o Međugorju i sada se na cijelom svijetu zna za mjesto koje se zove Međugorje.

Objavljeno: 06.02.2014.

Obred primanja i obećanja međugorske Frame

U nedjelju, 2. veljače u crkvi sv. Jakova u Međugorju, mladi, članovi Franjevačke mladeži iz Međugorja, imali su obred obećanja pod večernjom sv. misom u 18 sati koju je predslavio fra Slaven Brekalo, područni duhovni asistent, u koncelebraciji 11 svećenika. Taj dan bila je Svijećnica ili Kalandora, tako da je fra Slaven to uklopio u obred obećanja. „Dragi međugorski framaši, ova svetkovina koja se danas slavi i ova vaša obećanja Bogu nisu slučajna da se baš danas slave, jer se ova svetkovina prije zvala blagdan susreta.

Objavljeno: 05.02.2014.

„U Međugorju me oduševio veliki broj mladih”

Član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana don Bosca Josip Petričić čest je hodočasnik u Međugorju. Dolazi iz Zagreba, ima 25 godina. Završio je srednju grafičku školu. Kao mali dječak oduševio se svećeništvom, jer je njegov ujak svećenik: „Preko ljeta sam išao s njim na ispomoć,  i to me oduševilo, jer me činilo radosnim pomagati drugima. To je mali žar koji me potaknuo da krenem u svećeništvo.

Objavljeno: 04.02.2014.

25. jubilarni međugorski Festival mladih

Obavještavamo hodočasničke skupine da će se 25. jubilarni Festival mladih u Međugorju održavati od 31. 7. do 6. 8. 2014., što znači da počinje dan ranije nego prošle godine. Nadamo se da ćete stići organizirati rezervacije zrakoplova i autobusa. Molitveni susret mladih pokrenuo je pokojni fra Slavko Barbarić 1990. godine, okupivši te godine stotinjak mladih, dva svirača s gitarom te nekoliko pjevača, a sve se održavalo u zelenom šatoru. Svake godine broj sudionika se povećavao, te brojem prerastao sva druga međugorska okupljanja. Radujemo se i ove godine vašem dolasku!
 

Objavljeno: 01.02.2014.

Statistike za siječanj 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 50 000

Broj svećenika koncelebranata: 870 (28 dnevno)
 

Objavljeno: 01.02.2014.

Obred obećanja međugorske Frame

U nedjelju, 2. veljače u crkvi sv. Jakova u Međugorju, mladi, članovi Franjevačke mladeži iz Međugorja imat će  obred obećanja pod večernjom svetom misom u 18 sati. Franjevačka mladež  u  Međugorju djeluje od  1995. Izrasla je iz molitvene skupine mladih koju je vodio fra Slavko Barbarić. Prvi susreti Frame održavali su se petkom nakon večernje sv. mise, a tako je ostalo do danas.

Objavljeno: 27.01.2014.

Svjedočanstvo supružnika Kanižaj iz Zagreba

Svake godine Međugorje posjete brojni hodočasnici. Njihova živa svjedočanstva su kockice koje oblikuju predivan mozaik, sliku Međugorja. Supružnici Neli i Igor Kanižaj ističu kako je svaki posjet Međugorju velika radost i novo duboko iskustvo. Igor je Međugorje upoznao još kao framaš i svaki posjet u njegov život bi donosio nešto novo, primarno mir:

Objavljeno: 21.01.2014.

Članovi glazbenog sastava „Novo Nebo“ iz Zenice u Međugorju

Članovi glazbenog sastava „Novo Nebo“ iz župe sv. Ilije u Zenici  boravili su u Međugorju. Glazbeni voditelji sastava su bračni par Danijela i Zoran Čurić. Danijela je kazala kako se 1995. godine prvi put susrela s Međugorjem, kada je imala 15 godina: „Tada nisam bila svjesna što ovo mjesto znači. Ali sada kad god dođem osjetim neku mirnoću, spokoj, to je nešto što se ne može osporiti. I svatko tko dođe ovdje osjeti nešto neprocjenjivo”. I Zoran svjedoči kako mu Međugorje mnogo znači u životu, za njega ono ima jedno posebno ozračje: „Nemoguće je to opisati, definirati. Mislim da svi oni koji su bili ovdje to razumiju”.

Objavljeno: 20.01.2014.

Predstava "U godinama gladi" odigrana u Međugorju

Predstava  “U godinama gladi”, autora fra Ante Marića, i u režiji Tine Laco prikazana je u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, u nedjelju, 19. siječnja pred brojnom publikom. Dramska predstava „U godinama gladi“ govori o tegobnom vremenu gladi na početku 20. stoljeća u kojemu je fra Didak, unatoč brojnim problemima i poteškoćama na koje je nailazio, uspio više tisuća siromašne i gladne hercegovačke djece odvesti i privremeno  smjestiti u Slavoniju i tako ih spasiti od sigurne smrti. U  predstavi je nastupilo 15 glumaca članova dramske sekcije HKUD-a Didak iz Gradnića, među kojima je bio i fra Marinko Šakota, međugorski župnik, koji je u predstavi utjelovio lik fra Didaka Buntića.

Objavljeno: 20.01.2014.

Međunarodno istražno povjerenstvo o Međugorju završilo s radom

Međunarodno istražno povjerenstvo u petak 17. siječnja održala je svoju posljednju sjednicu o tom hodočasničkom mjestu

Vatikan, (IKA) – Međunarodno istražno povjerenstvo o Međugorju, pod predsjedanjem bivšega rimskog vikara kardinala Camilla Ruinia, održalo je svoju posljednju sjednicu u petak 17. siječnja, izjavio je 18. siječnja pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi. Rezultati ispitivanja će biti predani Kongregaciji za nauk vjere na daljnju obradu.
Prema tvrdnjama šest osoba, u Međugorju se u lipnju 1981. ukazala Gospa, a ukazuje se još i danas. Nadležna Biskupska konferencija 1991. godine izrazila je suzdržanost glede fenomena te je zabranila službena hodočašća u mjesto.
Vatikanska komisija u ožujku 2010. od Kongregacije je preuzela zadaću provjere toga hodočasničkog mjesta. Međutim, u središtu njihova rada nisu ipak bila Marijina ukazanja, nego duhovni život i dušobrižničko praćenje hodočasnika koji dolaze u Međugorje.
Marijina navodna ukazanja u Međugorju započela su 24. lipnja 1981. Šestero djece tada je izjavilo da im se Gospa ukazala dok su čuvali ovce. Ukazanja, prema kazivanju sada već odraslih vidjelica i vidjelaca, događaju se dosta učestalo i danas. Gospa im pri tom daje precizne izjave o crkvenim i o raznim drugim temama.

Objavljeno: 19.01.2014.

Svjedočanstvo vjere i mira u Međugorju

Književnica iz Rijeke Diana Rosandić  svjedočila je za Radiopostaju Mir Međugorje o pronalasku  vjere i mira u Međugorju. Gospođa Diana je rođena u obitelji u kojoj nije bilo Gospodina. Jedan izvanredan događaj u djetinjstvu učinio je da je primila sakramente, upoznala Gospodina, no pravu vjeru i mir svjedoči doživjela je upravo u Međugorju.

Objavljeno: 16.01.2014.

Dvanaesta godišnjica smrti fra Leonarda Oreča

Ove godine, u utorak, 21. siječnja, navršava se 12 godina od smrti bivšega međugorskog župnika i osnivača vjersko-humanitarne organizacije „Međugorje-Mir“ fra Leonarda Oreča (Posuški Gradac, 1928. - Zagreb, 2002.). Fra Leonard je služio u Međugorju od 1988. do 1991., a od toga je nešto više od godinu dana bio župnik. Tijekom te tri godine ostavio je neizbrisiv trag kao iskusan i mudar svećenik, te gorljiv širitelj Gospine poruke mira i pomirenja. 1992. godine utemeljio je humanitarnu udrugu „Međugorje – Mir” u Splitu. Ova Udruga je preko prijatelja Međugorja posredovala desetke tisuća tona humanitarne pomoći našem narodu u godinama Domovinskoga rata. Od 1997. fra Leonardo je djelovao u Generalnoj kuriji franjevačkoga reda u Rimu. Na toj službi bio je do srpnja 2001. kada ga je pogodila teška bolest. Upravo tih dana bio je proslavio svoju zlatnu misu - 50. godina svećeništva. Preminuo je u Zagrebu,  21.siječnja 2002. Pokopan je 23. siječnja u Posušju.
 

Objavljeno: 13.01.2014.