Arhiva Novosti

Nedjelja Muke Gospodnje

 

Davni običaj u mostarsko duvanjskoj biskupiji je da se čitav tjedan od Glušnice, tj. 5.korizmene nedjelje do Cvjetnice, posveti molitvi protiv psovke u našem narodu. Svi župljani i hodočasnici u Međugorju pozvani su da kroz ovaj tjedan sve svoje molitvene nakane, osobito Križni put u petak, prikažu Bogu kao zadovoljštinu za uvrede koje mu se psovkom nanose. Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju liturgija Cvjetnice 17. travnja započinje na temeljima stare župne crkve u 10,30. Nakon toga u procesiji ide se u župnu crkvu gdje će se slaviti sv. Misa Muke Gospodnje. Misna slavlja u crkvi su i u 8 te 18 sati. Na svim misama bit će blagoslov grančica. Od 14 sati molit će se krunica na Podbrdu.

Objavljeno: 13.04.2011.

Predstavnik vlade Republike Italije u Međugorju

 

Raymond  de Cordona, veleposlanik Republike Italije  u Bosni i Hercegovini i Giuseppe Pizza, ministar za znanstvena istraživanja talijanske Vlade predstavili su talijansku  vladu u prigodi otvaranja 14. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, u utorak, 5. travnja. Toga dana posjetili su i Međugorje, a u ime Hercegovačke franjevačke provincije primio ih je vikar dr. fra Miljenko Šteko.  Giuseppe Pizza je za radiopostaju Mir Međugorje izjavio: ‘’Iskoristio sam ovo malo vremena prije odlaska u Rim da svratim u Međugorje kako bi se pomolio u ovom poznatom svetištu u kojem sam prvi put. Ostao sam zatečen jednostavnošću i gostoljubivom dočeku. Ovo mjesto je posebno i poznato kao mjesto molitve u čitavoj Europi''.  Dodao je da je u Italiji marijanska pobožnost duboko ukorijenjena te je ponosan što su  Talijani najbrojniji hodočasnici u ovom mjestu molitve. ‘’Kratko sam ovdje  boravio ali volio bih ponovno doći i provesti ovdje cijeli dan. Osjeti se mir u ovome mjestu i s razlogom Talijani dolaze u tako velikom broju’’-dodao je gospodin Giuseppe. Veleposlanik de Cordona kazao je da je već boravio u Međugorju: ''Rado se vraćam u Međugorje u kojem se osjeća mir. Trebamo u Međugorju zahvaliti franjevcima koji djeluju tu i želim im sve najbolje''.

Objavljeno: 06.04.2011.

Brojni hodočasnici u Međugorju

Početkom mjeseca travnja 2011. brojni hodočasnici, sa svih strana svijeta, stigli su u Međugorje. Lijepo vrijeme i brojnost hodočasnika učinili su pretijesnom međugorsku župnu crkvu, tako da je već u subotu, 2. travnja, večernji molitveni program predvođen s Vanjskoga oltara. Ured informacija prvih dana travnja bilježi skupine hodočasnika iz Meksika, Austrije, Njemačke, SAD-a, Irske, Italije, Mađarske, Španjolske, Albanije, Slovačke, Koreje, Rumunjske, Poljske, organizirane skupine hrvatskih hodočasnika zabilježene su iz Šibenika, Zagreba, Splita, Požege, Drvara… O motivima dolaska tolikih hodočasnika, za radiopostaju „Mir“ Međugorje, Anna Maria Brancatelli iz Catanie, kaže: ‘’Hodočasnici u Međugorje donose sa sobom svoje probleme, patnje, križeve. Mnogi dolaze u teškom stanju, a onda ih vidim potpuno izmijenjene. Pravo je čudo da, kada se vrate kući, mnogi uđu u našu molitvenu skupinu. Mijenjaju se osobe i njihove obitelji. Svaka osoba se vrati svake godine s barem još deset drugih. Evo, među hodočasnicima smo imali dva istinska obraćenja.’’- dodala je na kraju razgovora.

Objavljeno: 03.04.2011.

Statistike za ožujak 2011.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 85.600

Broj svećenika koncelebranata: 1838 (59 dnevno)
 

Objavljeno: 01.04.2011.

Svećenik iz Koreje: "Životna promjena u Međugorju"

 

 

 

Mladi franjevac Peter Kim Dae Woo posjetio je Međugorje drugi put. Dolazi iz župe Incon u Koreji. Tamo je na službi kapelana. Za svećenika je zaređen 2009. Kaže kako je najvća njegova životna želja bila postati pjevačem. Studirao je za elektroinženjera, ali njegova velika ljubav bila je glazba, zbog koje je popustio na fakultetu te ističe:  ''Četiri sam godine studirao, ali me studiranje nije zanimalo tako da nisam učio, samo sam pjevao i svirao jer je moj cijeli život bila glazba.  Bio sam student sve do trenutka kad sam upoznao glazbu. Prestao sam ići na  predavanja na fakultetu. Imao sam tada i jedan nadimak '' tvornica psovki'', jer su sve moje riječi bile ružne, ali mene to nije zanimalo, živio sam u svijetu glazbe. Družio sam se s kvazi glazbenicima''. Prvi put u Međugorje dolazi u rujnu 1998. god. Prva spoznaja o Međugorju bila je u veljači 1998. kad je u njegove ruke dospjela jedna knjiga o tom fenomenu.

Objavljeno: 29.03.2011.

Svetkovina Navještenja Gospodinova

Međugorska župa proslavila je u petak, 25. ožujka svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijest koja je i ove godine privukla veliki broj hodočasnika sa svih strana svijeta. Tako su u Međugorju, uz mnoštvo hrvatskih hodočasnika,  toga dana boravili i vjernici iz Njemačke, SAD-a, Italije, Koreje, Rumunjske, Češke, Poljske,Slovenije, Meksika, Portorika i Argentine. Tijekom dana u kapelici klanjanja i župnoj crkvi slavljeno je 11 svetih Misa, 3 na hrvatskom jeziku, u 8, 11 i 18 sati. Kao i svakog 25. u mjesecu, u župnoj crkvi bilo je i cjelonoćno Klanjanje Isusu u Presvetome Oltarskom Sakramentu.  Osobitost je korizmenoga vremena i razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta. Raspored te pobožnosti u međugorskoj  župi je: Petkom: Križni put na Križevcu u 14 sati, a u župnoj crkvi iza večernje sv. Mise. Nedjeljom: prije pučke mise, tj. u 10 i 30, i nakon večernje sv. Mise u 18 sati.

Objavljeno: 26.03.2011.

Više cvijeća, manje smeća

Župni ured Međugorje, Frama Međugorje i O.Š. Bijakovići u subotu 26. ožujka 2011. u našoj župi organiziraju akciju čišćenja pod geslom "Više cvijeća, manje smeća". Cilj ove aktivnosti je odvojiti malo slobodnog vremena kako bi naš okoliš učinili ljepšim i sebi i drugima. Akcija počinje u subotu u 10 sati ujutro.
Svi su pozvani sudjelovati, od najmlađih do najstarijih. Po završetku akcije, u subotu poslijepodne i navečer, biti će organizirano zajedničko druženje svih sudionika po zaseocima.

Objavljeno: 24.03.2011.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2011.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice kod Plavog Križa. Ukazanje je započelo u 13:46  h i trajalo do 13:50 h.
Draga djeco! Ja sam s vama u ime najveće Ljubavi, u ime dragoga Boga koji vam se približio preko moga Sina i pokazao vam pravu ljubav. Ja vas želim povesti Božjim putem. Želim vas naučiti pravoj ljubavi, da je drugi vide u vama, da je vi vidite u drugima, da im budete braća i da drugi vide milosrdnog brata u vama. Djeco moja, ne bojte se otvoriti mi vaša srca. Ja ću vam majčinskom ljubavlju pokazati što od svakoga od vas očekujem, što očekujem od svojih apostola. Pođite sa mnom. Hvala vam.

Objavljeno: 18.03.2011.

DUHOVNA OBNOVA U MEĐUGORJU

Danas je u Međugorju održana duhovna obnova za cijelu Provinciju za ožujak. Ova obnova je ujedno zamišljena i kao seminar u sklopu programa trajne formacije. Tema susreta bila je Pomirenje s Bogom - teorija i praksa. Ovo je drugi put da se u Međugorju u sklopu duhovnih obnova i trajne formacije organizira seminar o sakramentu pomirenja.
Susret je održan u tzv. Žutoj dvorani iza međugorske crkve. Započeo je u 9 i 30 molitvom srednjeg časa, nakon kojeg je slijedilo predavanje dr. don Ante Mateljana, profesora dogmatske teologije na KBF-u u Splitu. (slike)

Objavljeno: 16.03.2011.

Pješaci hodočasnici iz Slovenije

U Međugorje je u petak, 4.  ožujka 2011., stigla skupina od osam hodočasnika  iz mjesta Kamnik u Sloveniji. Na dugo i pomno planirano hodočašće osmero ih je pošlo iz Kamnika, prvu dionicu su prošli svi skupa pješice, da bi njih šestero put nastavilo automobilom, a dvojica - Miha Hribovšek i Vido Kregar - propješačili su put od 560 kilometara za 14 dana.

Objavljeno: 12.03.2011.

Osamnaesti susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina vezanih za Međugorje

U Međugorju je u nedjelju, 6.ožujka registracijom sudionika započeo 18. međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina  vezanih za Međugorje.  Na susretu se okupilo oko 350 sudionika, najviše njih iz Italije, zatim Bolivije, Španjolske, Francuske, Češke, Slovačke, Austrije, Njemačke, Irske, Engleske itd.  Tema susreta je: <<...Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta >>(Mt 28, 20). Sudionici će sudjelovati  na predavanjima, razgovorima s predavačima, u večernjem molitveno-liturgijskom programu te drugim programima koji su za njih organizirani do četvrtka, 10. ožujka. Koordinator ovoga susreta je fra Danko Perutina, međugorski franjevac. Prvi ovakav susret održan je u Međugorju od 21 do 23. lipnja 1994. godine, zatim u Baškoj vodi, u Tučepima, više puta u Neumu, da bi se od 2000. godine ponovno počeo održavati u Međugorju.

Objavljeno: 07.03.2011.

Prvi dani ožujka u Međugorju

 

U prvim danima mjeseca ožujka 2011. prema podacima Ureda informacija Međugorje su posjetile hodočasničke skupine iz Italije, Francuske, SAD-a, Njemačke i Rumunjske. Slavljene su svete Mise na hrvatskom jeziku te jezicima hodočasničkih skupina iz spomenutih zemalja. U utorak, 1. ožujka na večernjoj Svetoj Misi u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova suslavila su 23 svećenika. I dalje je u tijeku zimski raspored molitvenog programa u Međugorju koji traje do 1. svibnja. Prvi dani ožujka, od  6. do 10., okupit će u Međugorju organizatore hodočašća, voditelje međugorskih centara u svijetu, te molitvenih i dobrotvornih skupina  vezanih za Međugorje. Tema susreta je: «…Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta ». Predavači na ovogodišnjem seminaru su fra Tomislav Pervan, fra Danko Perutina i fra Mate Dragićević.

Objavljeno: 03.03.2011.

Statistike za veljaču 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 26.900

Broj svećenika koncelebranata: 780 (27 dnevno)

Objavljeno: 01.03.2011.

Pečat je priznanje poslanju Apostolske nuncijature u BiH

 

ALESSANDRO D'ERRICO

Pečat je priznanje poslanju Apostolske nuncijature u BiH


Redakcija Večernjeg lista BiH proglasila je papinskog izaslanika najzaslužnijom osobom za promicanje međureligijskog dijaloga


Piše: Zoran Krešić (Večernji list)

 

Izaslanik Svete Stolice u BiH, nadbiskup Alessandro D’Errico diplomat je čija je služba u posljednjih pet godina u BiH protkana živom zauzetošću za ovu državu i njezine narode, izgradnju skladne kompozicije u kojoj bi i Hrvati katolici bili u jednakoj poziciji s druga dva naroda. Redakcija Večernjeg lista proglasila je nuncija D’Errica najzaslužnijom osobom za promicanje međureligijskog dijaloga i snošljivosti.Objavljeno: 28.02.2011.

''''U Međugorju se živi vjera''''

U Međugorju, kako je to uobičajeno u veljači, vlada mirnije razdoblje s manje hodočasnika. Prema podacima Ureda informacija od početka veljače Međugorje su posjetile skupine hodočasnika iz Češke, Austrije, Njemačke, SAD-a, Italije, Koreje i Poljske. Susreli smo Radoslava Daduliaka iz Slovačke koji  trenutno živi u Pragu. Sa suprugom Marijom posjetio je Međugorje prvi put. Ispričao nam je o svom životu, te da je pun dojmova o Međugorju.  ''To je prvo mjesto gdje osjećam da ljudi žive s Bogom u svom životu.  Čuje se molitva ljudi, tu se živi vjera! Za mene je Međugorje najljepše mjesto na svijetu'' - kazao je Radoslav.

Objavljeno: 11.02.2011.