Arhiva Novosti

25. Međunarodni molitveni susret mladih

25. MLADIFEST

MEĐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Međugorje, 31. 07. - 6. 8. 2014.

EVO TI MAJKE

Četvrtak, 31. 7. 2014.

18.00    - Molitva krunice

19.00    - Svečano otvaranje Festivala, Sv. Misa

21.00    - Klanjanje pred Presvetim: U mojoj ste ruci kao glina u ruci lončarevoj (Jr 18, 6)

 

Objavljeno: 30.07.2014.

Pješice iz Zagreba u Međugorje

Pozivu Gospe Kraljice mira iz Međugorja odazvali su se milijuni hodočasnika iz cijeloga svijeta. Svjedočanstva brojnih možete pročitati na našoj stranici, a ti hodočasnici svjedoče o promjeni života, velikoj zahvalnosti Kraljici mira za primljene blagoslove i rađanju novog puta koji je sada s Kristom. Svoje svjedočanstvo podijelili su s nama Mario Jerković i Matej Lovrić koji su nedavno hodočastili iz Zagreba pješice u Međugorje.

Objavljeno: 29.07.2014.

Novi logotip festivala mladih - Mladifest 2014.

 

Već 25. godinu za redom održava se Međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju - Mladifest. Povodom 25. rođendana predstavljamo i novi vizualni identitet festivala. Novi logotip je jednostavan, ali odašilje duboku poruku. Dva brda, dva simbola Međugorja – Podbrdo i Križevac – tvore srce. Unutar srca je samo Međugorje. Međugorje u srcu – u tvome srcu. Srce je otvoreno, kao što i Gospa želi da srce svakog vjernika bude otvoreno za Boga i bližnje – baš kao i njezino. Srce je simbol Gospine škole u Međugorju

Objavljeno: 29.07.2014.

Fra Goran Azinović proslavio mladu misu

Fra Goran Azinović je u nedjelju, 27. srpnja u 11 sati, u Međugorju u crkvi sv. Jakova apostola proslavio svoju mladu misu. Za svećenika je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali u Mostaru. Propovijed je održao fra Branko Radoš, nekadašnji župnik u Međugorju, a sada dušobrižnik za Hrvate u HKM Luzernu. Istaknujo je da je fra Goran predstavnik župljana ove poznate župe i čitavog našega hrvatskog naroda pred Bogom:

Objavljeno: 28.07.2014.

Hodočasnici iz Ukrajine: „Došli smo moliti za mir u Ukrajini“

Članovi liturgijskog zbora Hosana iz Ukrajine boravili su u Međugorju. Zbor je osnovan prije 17 godina na inicijativu tadašnjeg župnika, i to kao zbor koji će pjevati na misi. No osim toga, nastupaju na raznim festivalima, primjerice festivalima narodne/tradicionalne glazbe, a nastupali su u proteklom vremenu i u Rumunjskoj. U njihovom sastavu djeluje i Vokalno-instrumentalna grupa ''Ave Maria''. Članovi zbora kazali su kako u Međugorju mogu vidjeti Božju ljubav:

Objavljeno: 27.07.2014.

U Međugorju proslavljen blagdan sv. Jakova

Blagdan sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje svečano je proslavljen u petak, 25. srpnja 2014. Svete mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8, i 19 sati, a središnja sv. misa koju je predslavio fra Mario Ostojić slavljena je u 11 sati u Gaju, u blizini međugorske župne crkve. Tradicionalna procesija s kipom sv. Jakova, koji su ove godine nosili članovi međugorske Frame, krenula je prije središnje svete mise iz crkve, uz pjevanje litanija. Na kraju svete mise u Gaju, koju su pjesmom uveličali članovi Mješovitog zbora „Kraljice mira“  pod ravnanjem s. Irene Azinović i članovi tamburaškog sastava Šurmanci pod vodstvom prof. Davora Markote, nazočne župljane i hodočasnike je pozdravio fra Marinko Šakota, međugorski župnik, nakon čega su nastupile folklorne skupine iz međugorske župe.

Objavljeno: 26.07.2014.

IZ GOSPINOG NAZARETA U GOSPINO MEĐUGORJE

Početkom mjeseca srpnja u Međugorju smo susreli hodočasnike iz Izraela, iz Nazareta, a dvoje od njih gostovalo je u programu radiopostaje Mir Međugorje. To su gospođa Therese Daoud i svećenik Souhail Khoury.

O. Souhail kazao je kako je u Međugorju bio prvi put prije dvanaest godina i od tada sa skupinom hodočasnika dolazi svake godine. „Svećenik sam gotovo 28 godina, oženjen sam jer pripadam istočnom obredu Katoličke crkve.

Objavljeno: 25.07.2014.

Predstavljena knjiga "Život za druge" o fra Jozi Vasilju

Knjiga ''Život za druge'' o fra Jozi Vasilju predstavljena je u srijedu, 23. srpnja  u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, u sklopu pripreme za blagdan sv. Jakova. Knjigu su priredili fra Ivan Dugandžić i fra Filip Sučić. Međugorski župnik fra Marinko Šakota uputio je prvi pozdravni govor kazavši da je radostan jer može pozdraviti sve na predstavljanju knjige o fra Jozi: „Fra Jozo je biser naše župe i čitavog svijeta. On je ponovno živ, jer smo oživjeli sjećanje na njega"-kazao je fra Marinko, a u ime Hercegovačke franjevačke provincije prisutnima se obratio generalni vikar fra Ivan Ševo, istaknuvši da su fra Jozi dolazili mnogi, posebice mladi.

Objavljeno: 24.07.2014.

Predstavljena zbirka pjesama fra Karla Lovrića "Iz života za život"

''Iz života za život“ naslov je prve zbirke pjesama fra Karla Lovrića, koja je izbor iz njegove privatne arhive ili još bolje rečeno iz njegovog sažimanja doživljenog u stihove, katkad slobodne, katkad u desetercu. Promocija ove zbirke mnoge je iznenadila, zapravo nisu ni znali da fra Karlo piše stihove. Zbirka je predstavljena 22. srpnja u dvorani Ivana Pavla II., a svojim izvedbama večer je uveličao tamburaški orkestar Šurmanci. Da je ova zbirka ugledala svjetlo dana, može se zahvaliti idejnom začetniku,  međugorskom župniku fra Marinku Šakoti koji je na početku večeri pozdravio sve prisutne te zahvalio fra Karlu na ovoj zbirci poezije. Fra Karlo u Međugorju pastoralno djeluje, svakodnevno posjećuje bolesnike, velik dio života proveo je  u Švicarskoj živeći s našim iseljenicima i dijeleći s njima breme života. Pjesme koje su se našle u ovoj zbirci nisu same sebi svrha, iskustvo su pastorala, rezultat djelovanja s obiteljima, poruka za budući trenutak. Ove pjesme će vas nasmijati, razveseliti, potaknuti ili možda promijeniti na bolje – što je i bila fra Karlova želja.  Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je nadarenim studentima Fonda fra Slavko Barbarić.

Objavljeno: 23.07.2014.

Mlada misa fra Gorana Azinovića

Fra Goran Azinović će u nedjelju, 27. srpnja, u Međugorju u crkvi sv. Jakova apostola proslavit  svoju mladu misu u 11 sati. Fra Goran, sin Srećka i Mirele r. Pehar, rođen je 28. rujna 1988. u Konjicu. U tijeku ratnih zbivanja obitelj Azinović odlazi iz Konjica i nastanjuje se u Međugorju u župi sv. Jakova apostola. Sjemenište je pohađao u Visokom, završivši franjevačku klasičnu gimnaziju. U Franjevački red stupio je na Humcu 2007. Teološki studij završio je u Zagrebu, za đakona zaređen u Čerinu. Đakonsku godinu proveo je na Humcu. Za svećenika je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali u Mostaru.

Objavljeno: 23.07.2014.

Održan samostalni koncert Mješovitog zbora "Kraljice Mira" župe Međugorje

Župa Međugorje priprema se za blagdan svoga zaštitnika sv. Jakova koji će se svečano proslaviti u petak, 25. srpnja. Svaku večer pred blagdan, od 19. srpnja, uz molitveni proigram, upriličuje se poseban program. U ponedjeljak, 21. srpnja, nakon večernjeg misnog slavlja održan je samostalni koncert Mješovitog zbora ''Kraljice Mira'' župe Međugorje u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani). Na početku koncerta sve prisutne pozdravio je međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je zahvalio članovima zbora, a kao gosti nastupili su David Parkes i Jakov Čolo. Korepetitor, odnosno glasovirska i orguljaška pratnja bila je prof. Katja Krolo Šarac. Posjetitelji su imali prigodu čuti razne skladbe u izvedbi pjevača i pjevačica koji su predanim radom i umijećem pjevanja ugradili sebe u život župe, a osobito u liturgijska slavlja tijekom 24 godine postojanja. Izvedene su i dvije skladbe za koje je s. Irena napisala tekst i glazbu.  Skladbe nose naziv „U visine tvoje'' i „O nebo, nebo daleko”. Zborom ''Kraljice Mira'' ravnale su brojne časne sestre, a od 2010. godine tu dužnost je preuzela s. Irena Azinović. S. Irena je na kraju zahvalila svima koji su došli na koncert: „Ovom prigodom također želim zahvaliti svima koji podupiru  rad župnoga zbora, našem  župniku fra Marinku kao i obiteljima članova zbora na velikom  razumijevanju. Biti  ovdje u Međugorju velika je milost ali i odgovornost, ustrajati u svemu tome nije lako. Zato,  zahvaljujem  Bogu i dragoj Gospi za ove divne ljude  s kojima radim. Velika pomoć u našem radu je naša draga prof .Katja koja  zaslužuje iskreno  hvala. Hvala našim dragim gostima večeri Davidu i Jakovu što su se odazvali našem pozivu i svojim pjevanjem  obogatili ovaj koncert”.

Objavljeno: 22.07.2014.

Bračni par Šarčević: „Međugorje nam je drugi dom”

Šimo i Nada Šarčević došli su u Međugorje iz župe sv. Josipa radnika, iz Belišća kako bi sudjelovali na 15. međunarodnom seminaru za bračne parove koji je održan od 13. do 16. srpnja. U braku su 35 godina, a ovo im je drugo sudjelovanje na seminaru za bračne parove, o kojem su kazali: „Na seminarima se može puno toga naučiti, što podijeliti sa svojom suprugom, što podijeliti kad je teško. Jako nam je lijepo, puno toga smo naučili o braku”. Nada je kazala da u Međugorje dolazi od samih početaka, bila je ovdje više od 30 puta:

Objavljeno: 21.07.2014.

Proslava blagdana sv. Jakova

U petak 25. srpnja blagdan je sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje koja je utemeljena 1892. godine i od svoga osnutka posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika.  Svete mise u župnoj crkvi na blagdan sv. Jakova slave se u 7, 8 i 19 sati, a središnja proslava, svečana sveta misa je u 11 sati u Gaju. Procesija s kipom, koji će ove godine nositi predstavnici međugorske Frame, polazi iz crkve u 10, 45 sati. Molitveni program je redovit kao svaku večer, molitva krunice je u 18, a sv. misa u 19 sati. U petak je i redovito cjelonoćno klanjanje. U 22 sata počinje zajedničko klanjanje, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro. Župljani se za proslavu pripremaju molitvenim programom kroz šest dana, od 19. srpnja. A organiziran je i prigodan program u dvorani Ivana Pavla II. iz kojega  izdvajamo: 21.srpnja, u 20.30 sati, koncert Velikog zbora međugorske župe; 22. srpnja u 20 sati predstavljanje zbirke pjesama fra Karla Lovrića; 23. srpnja u 20 sati, predstavljanje knjige ''Život za druge'' i dokumentarnog filma o fra Jozi Vasilju.

Objavljeno: 21.07.2014.

U Međugorju održan 15. međunarodni seminar za bračne parove

Na 15. međunarodnom seminaru za bračne parove u Međugorju sudjelovao je 131 sudionik iz  13  zemalja od 13. do 16. srpnja  2014. godine. Tema seminaraje bila: „Povjerenje u braku i odgoju“. Predavač je bila dr. Jozefina Škarica. Predavanja su prevođena na sedam jezika. Uz jutarnja i poslijepodnevna predavanja  odvijao se i molitveno-liturgijski program (krunica i sveta misa) u međugorskoj crkvi, križni put na Križevcu i molitva krunice na Podbrdu. Završio je sv. misom u srijedu, 16. srpnja, koju je predvodio međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je bio i koordinator seminara. (slike)

Objavljeno: 16.07.2014.

Iz Hondurasa i Floride na seminar za bračne parove u Međugorje

Među sudionicima seminara za bračne parove u Međugorju susreli smo dva para koji su stigli zaista iz daleka. Jedan od njih su Edith Dantes – Castillo i Jose Dantes – Castillo s Floride – Miami, a drugi  Elio David Alvarenga i Lourdes Alvarenga iz Hondurasa. Jose je kazao da je drugi put na seminaru, jer ima toliko stvari da se nauči za obitelj. Zaželio je puno uspjeha onima koji će doći poslije njih na ovaj seminar.  Lourdes i Elio imaju desetero djece. Deveti puta su u Međugorju, a prvi puta na seminaru za bračne parove. „Kad sam prvi put pozvala supruga da pođe sa mnom u Međugorje, rekao je da sam luda. A nakon tolikih dolazaka, sada je on veliki zaljubljenik u Međugorje, isto kao i Jose.”- kazala je Lourdes.

Objavljeno: 16.07.2014.