Arhiva Novosti

15. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

Petnaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se

u Međugorju  od  13. do 16. srpnja  2014. godine.

„Povjerenje u braku i odgoju“      

Program:

Nedjelja , 13. srpnja 2014.

15.00 Registracija  sudionika

17.00 Uvod u seminar

18.00 Večernji molitveni program u crkvi

Objavljeno: 13.07.2014.

Završen 19.međunarodni seminar za svećenike u Međugorju

Devetnaesti međunarodni seminar za svećenike, na kojemu se okupilo 306 svećenika i bogoslova iz 25 zemalja, odnosno 11 jezičnih skupina,  završio je sv. misom zahvalnicom u subotu 12. srpnja, koju je predvodio voditelj seminara, fra Ljubo Kurtović, župnik u Veljacima.  Sudionici su došli iz: Ukrajine, Koreje, Litve, Njemačke, Švicarske, Austrije, Brazila, Italije, Rusije, Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Francuske, Belgije, SAD-a, Irske, Perua, Ekvadora, Argentine, Španjolske i Poljske. Tema ovoga međunarodnog seminara bila je: „Evo ti Majke!” „U Gospinoj školi”. Po svjedočanstvima svećenika sudionika, razabiru se izuzetno dobri plodovi i odluka za dolazak za idući susret, dvadeseti po redu, u Međugorju. 

Objavljeno: 12.07.2014.

„U Međugorju sam otkrio duhovno zvanje”

Mladi svećenik Mitja Bulić iz biskupije Novo Mesto (Slovenija) prvi put je sudjelovao na seminaru za svećenike u Međugorju.  Rekao je da je postao svećenik prije godinu dana, a u Međugorju je bio 30-ak puta.  „Vrlo duboka iskustva nosim sa seminara, zanimljivo mi je geslo Evo ti Majke!“,  jer cijeli život živim s Marijom, mislim da me ona vodi Isusu. Ovi dani u Međugorju za mene su velika milost. Ovakvi seminari nam pomažu mnogo u životu, to je nužno i potrebno. Ja mislim da sam ovdje otkrio duhovno zvanje, ovdje sam oživio svoju molitvu, čitanje Božje riječi. Prvi put sam došao kad sam imao 6 godina, i već tada sam osjetio nešto moćno i ne mogu to zaboraviti. Tu se osjeti mir, snaga molitve. Gdje god si u Međugorju, osjetiš mir”-kazao je mladi svećenik iz Slovenije.

Objavljeno: 11.07.2014.

Iskustva sudionika na 19. međunarodnom seminaru za svećenike

U Međugorju je u tijeku 19. međunarodni seminar za svećenike. Sudjeluje oko 300 svećenika, đakona i bogoslova iz 25 zemalja. Fra Luka Zorić, član Hercegovačke franjevačke provincije,  djeluje u Slanom  i prvi put sudjeluje na ovom seminaru:. „Prvi put sam ovdje na duhovnim vježbama. Na seminaru se osjeća  zajedništvo. Sudionici žele  doživjeti uistinu nešto novo kako bi mogli pastoralno bolje djelovati. Svake godine obavljam duhovne vježbe (to je dužan svaki svećenik) . Ne moram ići iz kuće, jer se održavaju duhovne vježbe  i u Slanom ne samo za svećenike nego i za  druge vjernike. Ove godine nisam uspio u duhovnim vježbama doživjeti ono što mogu ovdje doživjeti. Ovdje se opustim i potpuno se predam molitvi".

Objavljeno: 09.07.2014.

Započeo 19. međunarodni seminar za svećenike u Međugorju

Na 19. međunarodnom seminaru za svećenike sudjeluje oko 300 svećenika, đakona i bogoslova iz 25 zemalja: Ukrajine, Koreje, Litve, Njemačke, Švicarske, Austrije, Brazila, Italije, Rusije, Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Francuske, Belgije, SAD-a, Irske, Perua, Ekvadora. Argentine, Španjolske i Poljske. Započeo je u ponedjeljak, 7. srpnja 2014., večernjim molitveno liturgijskim programom. Misno slavlje je predslavio na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova s još 234 svećenika  fra Ljubo Kurtović, župnik u Veljacima. Fra Ljubo je i voditelj seminara.

Objavljeno: 08.07.2014.

19. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA SVEĆENIKE

19.   duhovne vježbe  za svećenike održat će se u Međugorju

od 7. do 12.  srpnja 2014.

 

„Evo ti Majke!“ (Iv 19, 27)

 

„U Gospinoj školi“

PROGRAM SEMINARA

7.srpnja 2014., ponedjeljak

15. 00 – 18. 00  Prijave sudionika (Nova dvorana)

18.00   POČETAK SEMINARA

Molitva krunice, sv. misa, molitva za ozdravljenje i slavna otajstva krunice

Objavljeno: 03.07.2014.

Statistike za lipanj 2014

Broj podijeljenih sv. pricesti: 211 000

Broj svećenika koncelebranata: 4139 (137 dnevno)

Objavljeno: 01.07.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Brojni su hodočasnici u Međugorju tijekom proteklih dana s nama podijelili iskustvo Međugorja. Susreli smo skupinu od 27 hodočasnika iz Ugande. Istaknuli su da su radosni zbog dolaska u Međugorje. „Ovdje se osjeća mir i naša Gospa je uistinu Kraljica mira. Taj mir jednostavno kao da te napadne i nađe se dosta vremena za molitvu u Međugorju”- kazali su hodočasnici iz Ugande. 

Objavljeno: 30.06.2014.

Propovijed fra Branimira Muse na 33.obljetnicu Gospinih ukazanja

Fra Branimir Musa, župnik iz Tihaljine  predslavio je, 25.lipnja 2014. na 33. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju središnje misno slavlje, na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju, zajedno s 247 svećenika. Fra Branimir je istaknuo kako su obljetnice nekih događaja duboko  ukorijenjene u svijest pojedinaca i naroda pa ih narodi i pojedinci pretvaraju u svetkovine i blagdane. Kazao je da i mi svetkujemo današnji dan jer se prije 33 godine, u ovom malom hercegovačkom selu, po riječima šestero vidjelaca – tada djeca, danas odrasli ljudi- ukazala Gospa s Isusom u naručju: „Ako se istina zaključuje iz djelovanja i djela, a ne iz apstraktnih premisa, onda je ovo djelo Božje, jer ovdje u Međugorju raste novi duhovni život. Međugorje kao sinonim ukazanja nije opozicija nego snaga jedne svete katoličke i apostolske Crkve. ''Krist je kriterij i podloga svim istinama''. Ovdje želimo propovijedati Krista i istinu.  Mnogi postavljaju pitanja koliko je ljudi prošlo kroz Međugorje u ove 33 godine. Brojke nisu bitne. Mi ne brojimo hodočasnike ali ja znam da se u prošloj godini u Međugorju pričestilo 2 milijuna vjernika. To je snaga vjere i Crkve, to su čudesa koja hrane pale i grešne i slabe. Ako netko traži čudo da ozdravi, onda mora znati da čudo ne donosi samo zdravlje nego Boga, a s Bogom dolazi sve ostalo: mir, radost, praštanje. Čudo ne govori o čovjeku nego o Bogu. Čudo uvijek pomaže čovjeku da prepozna Boga. Čudo je bijela hostija u kojoj stanuje Bog.Zašto je Bog izabrao baš ovo mjesto?

Objavljeno: 26.06.2014.

Proslavljena 33.obljetnica Gospinih ukazanja

33. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju svečano je obilježena u srijedu, 25. lipnja 2014. Uz brojne hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Međugorju su u većim organiziranim skupinama boravili hodočasnici iz Italije, Mađarske, Njemačke, Francuske, Irske, SAD-a, Rumunjske, Kine, Vijetnama, Portorika, Slovenije, Poljske, Belgije, Slovačke, Koreje, Švicarske, Austrije, Australije, Španjolske, Albanije, Brazila, Hong-Konga, Meksika, Ukrajine, Libanona, Kanade, Kolumbije, Litve, Latvije, Portugala, Šri Lanke, Argentine, Urugvaja i Ugande. Osim uobičajenim prometnim sredstvima, zamjetljiv broj hodočasnika, posebice mladi, u Međugorje je pristigao pješice kako bi ispunili svoje zavjete Kraljici mira i zahvalili za udijeljene milosti. (slike)

Objavljeno: 26.06.2014.

Uočnica Kraljici mira u Međugorju

Večernju svetu misu na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predslavio je, u koncelebraciji 188 svećenika, fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja u Čitluku. Misno je slavlje uveličao veliki zbor Kraljice mira pod ravnanjem s. Irene Azinović. Fra Miro je na početku pozdravio sve okupljene, kako je kazao, u predvečerje obljetnice Gospina ukazanja. U propovijedi je, između ostalog istaknuo:

Objavljeno: 25.06.2014.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2014.
Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je Ivanki, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, kazala da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje, koje je trajalo 4  minute, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući. Ukazanju je bila nazočna samo Ivankina obitelj. Nakon ukazanja vidjelica Ivanka je rekla:      
„ Gospa nam je dala svoj majčinski blagoslov“.

Objavljeno: 25.06.2014.

DVADESET I TREĆA HODNJA MIRA

U utorak, 24. lipnja 2014.,  brojni hodočasnici sa svih strana svijeta sudjelovali su  na 23. međunarodnoj hodnji mira Humac – Međugorje. Oko šest sati međugorski župnik fra Marinko Šakota, obraćajući se hodočasnicima, pozvao je na sabranost da u molitvi i pjesmi mogu hoditi prema Međugorju. Pred sami polazak Hodnje mira, humački gvardijan fra Velimir Mandić obratio se hodočasnicima: „ Neka i ovaj vaš put bude doprinos hvali i slavi Bogu koji će dati mir svim ljudima na svijetu”. Uz molitvu i pjesmu u čast Kraljice mira, sudionici su pred međugorsku župnu crkvu sv. Jakova stigli oko 10 sati. Tom su prigodom sudionici Hodnje mira i drugi nazočni vjernici sudjelovali u pobožnosti klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu i primili blagoslov s Presvetim.  (slike)

Objavljeno: 24.06.2014.

33. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA

Međugorje će u srijedu, 25. lipnja 2014. proslaviti 33. obljetnicu Gospinih ukazanja. Svete mise toga dana na hrvatskom jeziku slavit će se u 5,6,7,8,9,11 i središnja svečana sv.misa u 19 sati. Kao i svakog 25.u mjesecu, od 22 do 23 sata bit će Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a nakon toga nastavlja se redovito mjesečno cjelonoćno klanjanje do 7 sati ujutro. Na uočnicu, svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja u utorak, 24. lipnja u 6 sati ujutro polazi tradicionalna međunarodna Hodnja mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju.

Objavljeno: 23.06.2014.

Supružnici Markuz: „Međugorje nas uvijek osnaži, tako da možemo hoditi hrabro kroz svakodnevicu”

Supružnici Markuz iz Pokupskog, kod Velike Gorice u Hrvatskoj, Stjepan i Ivančica boravili su s troje djece u Međugorju uoči 33. obljetnice Gospinih ukazanja. Stjepanov prvi susret s Međugorjem bio je 1983., a Ivančicin 1993. Nakon što su se vjenčali, a potom dobili djecu, redovito barem jednom godišnje, svi zajedno, posjete Međugorje. Supružnici Markuz ističu da ih Međugorje uvijek osnaži, tako da mogu hoditi hrabro kroz svakodnevicu. Stjepan kaže kako su i ove godine s radošću planirali dolazak u Međugorje:

Objavljeno: 23.06.2014.