Arhiva Novosti

Svetkovina Velike Gospe

 

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se u nedjelju, 15. kolovoza. Svete Mise na hrvatskome jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 6, 7, 8, 11 i 19 sati. U tijeku je Devetnica svetkovini Velike Gospe: Večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice, u 19 je sv. Misa. Mise na stranim jezicima su u prijepodnevnim satima Devetnice, a večernji molitveni program simultano se prevodi na sve važnije svjetske jezike. Velik broj hodočasnika iz cijeloga svijeta već je pristigao u Međugorje.

Objavljeno: 12.08.2010.

ZAVRŠIO 21. MLADIFEST

 

Dvadeset i prvi međunarodni molitveni susret mladih - Mladifest koji je započeo u Međugorju u nedjelju 1. kolovoza 2010. pod geslom „Učitelju dobri što mi je činiti da baštinim život vječni“, završio je u petak, 6. kolovoza, sv. Misom zahvalnicom na Križevcu, u 5 sati, koju je predvodio fra Danko Perutina.  Večer prije, 5. kolovoza, međugorski župnik fra Petar Vlašić, kao domaćin, zahvalio je svima, poželio sretan povratak i sve pozvao na sljedeći, 22. Mladifest, koji će se održati u Međugorju u kolovozu 2011.  (slike)
 

Objavljeno: 07.08.2010.

Mnoštvo mladih na Festivalu u Međugorju

Dvadesetprvi međunarodni molitveni susret mladih - Mladifest započeo je u Međugorju u nedjelju, 1. kolovoza 2010. pod geslom „Učitelju dobri što mi je činiti da baštinim život vječni“ i traje do petka, 6. kolovoza.  U nedjelju, nakon molitve Krunice u 18 sati, predstavili su se mladi iz šezdeset i devet  zemalja svijeta, a svima je dobrodošlicu zaželio međugorski župnik fra Petar Vlašić.  Svetu Misu otvorenja predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar.  U večernjim sv. Misama suslavi oko petsto svećenika (500).  (slike)

Objavljeno: 03.08.2010.

Medijski prijenos 21.-og Mladifesta

21 Mladifest možete pratiti audio i video putem naših TV Web kamera, Internet radia, izravno preko navedenih radio postaja:
Radiopostaja Mir Međugorje,
Radio  Maria Austrija,
Radio Maria Južni Tirol,
Radio Maria Srbija (Subotica),

te preko internetskih stranica i linkova uživo audio i video na različitim jezicima:

www.medjugorje.hr

www.medjugorje.de

www.kathtube.com

www.centromedjugorje.org

www.mir.ie

Objavljeno: 01.08.2010.

Statistike za srpanj 2010.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 138.000

Broj svećenika koncelebranata: 4230 (136 dnevno)
 

Objavljeno: 01.08.2010.

21. Međunarodni molitveni susret mladih

 

Međugorje, 1. - 6. 8. 2010.

„Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?“
   (Mk 10,17)


Subota, 31. 07. 2010.
18.00 - molitva krunice
19.00 - sv. Misa - generalna proba zbora i orkestra
20.00 - molitva za ozdravljenje
20.30 - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu - generalna proba zbora i orkestra

Objavljeno: 27.07.2010.

Proslavljen blagdan sv. Jakova

U nedjelju, 25. srpnja, međugorska župa je proslavila svetkovinu sv. Jakova apostola, svoga nebeskog zaštitnika. Svete mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8, i 19 sati, a središnja sv. Misa koju je predvodio fra Slaven Brekalo, mladomisnik Hercegovačke franjevačke provincije, slavljena je u 11 sati u Gaju, u blizini međugorske župne crkve. Tradicionalna procesija s kipom sv. Jakova, kojeg su ove godine nosili predstavnici Vionice, krenula je u 10, 45 sati iz crkve, uz pjevanje litanija. Misno slavlje pjevanjem je uveličao Veliki međugorski zbor pod vodstvom s. Slavice Kožul. Župljani su se za proslavu pripremali trodnevnim molitvenim programom u župnoj crkvi sv. Jakova. U Međugorju je za ovaj blagdan slavljeno još 13 sv. Misa na inozemnim jezicima, a tu su i brojni hodočasnici iz Izraela, Engleske, Francuske, Irske, Italije, Ukrajine, SAD-a, Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske, Latvije... Župa Međugorje utemeljena je 1892. godine i posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika. (slike)
 

Objavljeno: 25.07.2010.

Župa Međugorje sprema se za proslavu sv. Jakova

Župa Međugorje blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jakova apostola, proslavit će središnjim misnim slavljem u nedjelju 25. srpnja u 11 sati, u Gaju blizu crkve. Sv. Misi prethodi procesija s kipom sv. Jakova uz pjevanje litanija. Ove godine kip će nositi predstavnici Vionice, a  za proslavu župljani će se pripremiti trodnevnicom, koja započinje u četvrtak, 22. srpnja, večernjim molitvenim programom od 18 sati. Na dan proslave, u nedjelju je i redovito mjesečno cjelonoćno Klanjanje. U 22 sata započinje zajedničko Klanjanje, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro.

Objavljeno: 20.07.2010.

Posvuda se osjeća Gospina prisutnost

 

Između mnoštva hodočasničkih iskustava, od kojih većina ostaje skrivena široj javnosti, svakodnevno susrećemo i one koji javno svjedoče o osobitim milostima koje su dobili na Gospin zagovor. Tako je i s bračnim parom Aide i Javiera Eskildsen, hodočasnicima iz Paname, koji su došli u Međugorje Gospi zahvaliti za dar djeteta kojeg su dobili nakon 9 godina braka. Javier prvi put dolazi u Međugorje 1988. godine. Katolički je odgojen, ali je dugo godina bio udaljen od Crkve. On svjedoči:

Objavljeno: 15.07.2010.

Iz Italije i Češke biciklima u Međugorje

 

Početkom srpnja u Međugorje, koje obiluje hodočasnicima, pristigli su i hodočasnici biciklisti. Skupina iz Italije biciklima je stigla 1. srpnja. Prešli su put od 930 kilometara. Kažu: „Mi smo već pet godina u nekoj vrsti prijateljstva s raznim mjestima, i svake godine idemo na neko drugo hodočašće. Prošle godine smo bili u Lurdu,  a ove godine evo u Međugorju.
 

Objavljeno: 09.07.2010.

Svećenik - egzorcist: ''''Ja više ne mogu živjeti bez Međugorja''''

Svećenik Leonid, iz reda redemptorista, iz ukrajinske provincije, sudjelovao je na 15. međunarodnom seminaru za svećenike u Međugorju, te dao, najprije sudionicima seminara, a onda i novinarima radiopostaje Mir Međugorje, nesvakidašnje svjedočanstvo - koje donosimo onako kako je izgovoreno: „Moje prvo hodočašće u Međugorje bilo je povezano s mojim obvezama i zanimanjem u mojem svećeničkom pozivu.

Objavljeno: 03.07.2010.

Susreti u Međugorju

 

Novinari radiopostaje Mir Međugorje susreli su se s mnogim sudionicima 15. međunarodnog seminara za svećenike u Međugorju (28.6. – 3.7.2010.), na kojem sudjeluje oko 250 svećenika, đakona i bogoslova. Svi oni ističu radost da su u Međugorju i govore da će se rado ponovno vratiti. Amando Sanz i Luis Maria Tejerina, svećenici iz Španjolske, od samoga početka prate događanja ovdje: „Željeli smo biti blizu Gospe.“ – kažu. Već nakon prvoga dolaska, svoja su iskustva prenosili drugima. Činili su to s velikom radošću i oduševljenjem. I nikad se nisu razočarali. Marija ima veliku ulogu u evangelizaciji svijeta – smatraju oni. Neki od sudionika spominju kako su u Međugorje dolazili već u prvim godinama. Sjećaju se sela s malo kuća i noći koje su provodili pod vedrim nebom – jer nije bilo smještaja. Nekoliko mlađih sudionika seminara svjedoči kako je klica njihova zvanja rođena u Međugorju. Ovdje su kako bi se zahvalili Gospi! (slike)

Objavljeno: 01.07.2010.

Statistike za lipanj 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 182.500

Broj svećenika koncelebranata: 4932 (164 dnevno)
 

Objavljeno: 01.07.2010.

U Međugorju započeo 15. međunarodni seminar za svećenike

Petnaesti međunarodni seminar za svećenike započeo je zazivom Duha Svetoga i sv. Misom u 19 sati, na vanjskom oltaru u Međugorju, u ponedjeljak 28. lipnja 2010. Svetu misu predslavio je dr. fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara. Koordinator seminara je dr. fra Miljenko Šteko.
Tematski okvir ovoga međunarodnog seminara, koji traje do subote, 3. srpnja, je: „Hrabri budite, ja sam pobijedio svijet!“ (Iv 16,33) Predavači na seminaru su međugorski franjevci: fra Tomislav Pervan, fra Miljenko Šteko, fra Danko Perutina i fra Svetozar Kraljević.

Objavljeno: 29.06.2010.

PROSLAVLJENA 29. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA U MEĐUGORJU

 

Od utorka, 15. lipnja, kada je započela Devetnica Kraljici Mira, župljani i hodočasnici su svakim danom u 16 sati molili Krunicu na Brdu ukazanja – Podbrdu, kao čin osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke. Večernji molitveno- liturgijski program započinjao je u 18 sati molitvom Krunice, slijedila je svečana sv. Misa u 19 sati, koju su prvih sedam dana predvodili međugorski franjevci. Posljednja dva dana Devetnice, te glavnu sv. Misu na 29. obljetnicu predvodio je prof. dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba. Staze uz Brdo ukazanja i Križevac svakim su danom postajale tješnje radi broja hodočasnika koji se iz dana u dan povećavao.
 (slike)

Objavljeno: 26.06.2010.