Arhiva Novosti

PROSLAVA 29. OBLJETNICE GOSPINIH UKAZANJA U MEĐUGORJU

Srijeda, 23. lipnja
- 16,00 Molitva sv. Krunice uz Podbrdo
- 16,30 – 17,30 Kateheza na Vanjskom oltaru – prof. dr. Tomislav Ivančić
- 18,00 Sv. Krunica
- 19,00 Sv. Misa – prof. dr. Tomislav Ivančić
- 20,00 Molitva za zdravlje duše i tijela, Sv. Krunica
- 22,00 – 23,00  Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom Sakramentu
- Mogućnost za Sv. Ispovijed je od 17,30
(slike)

Objavljeno: 23.06.2010.

Devetnica pred 29. obljetnicu

Cijelu se ovu godinu župa Međugorje bilježi povećan broj hodočasnika. To potvrđuju i dosadašnje statistike o podijeljenim svetim pričestima  i svećenicima koji slave svete mise. Veća brojnost hodočasnika prati i ovu Devetnicu u povodu 29. obljetnice Gospinih ukazanja. Ured Informacija zabilježio je već pristigle hodočasnike za Obljetnicu iz Njemačke, Poljske, Italije, Mađarske, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država, Singapura, Češke, Engleske, Irske, Kanade, Koreje, Meksika, Portugala i Brazila.

Objavljeno: 20.06.2010.

Devetnica Kraljici Mira

 

U utorak, 15. lipnja, započela je Devetnica Kraljici Mira. Svaki dan, uključujući i petak, u 16 sati moli se Krunica na Brdu ukazanja - Podbrdu. Večernji molitveno- liturgijski program započinje u 18 sati molitvom Krunice, sv. Misa je u 19 sati. Nakon večernje sv. Mise slijedi redoviti molitveni program u crkvi. Devetnica je prigoda osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke.

Objavljeno: 15.06.2010.

Blagdan sv. Ante u Međugorju

Na blagdan sv. Ante, u nedjelju, 13. lipnja, nakon večernje Sv. Mise, u međugorskoj je župnoj crkvi održan koncert u čast Svecu svega svijeta, sv. Anti Padovanskom. Koncert je održao Višeglasni zbor „Sv. Eufemija“ koji je pristigao upravo iz padovanske župe Abbazia di Pisano, mjesta u kojem je Sv. Ante proživio dio svoga životnoga puta. Zbor je ovim hodočašćem Kraljici Mira, upravo na Svečev blagdan, želio darovati međugorskim župljanima i hodočasnicima prekrasne sakralne izvedbe posvetivši ih Sv. Eufemiji, Sv. Anti i Gospi, Kraljici Mira. Izveli su, između ostalih: Salve Regina, Ave Maria, Magnificat, Regina Coeli, Alleluja itd.  Zbor „Sv. Eufemija“ nastao je 1930. u padovanskoj župi Abbazia di Pisano, a posvećen je Sv. Eufemiji, Djevici i Mučenici. Zbor, sa svojih 50 članova, pod vodstvom maestra Giovannija Fraccara, od svog osnutka animira važnija župska slavlja u liturgijskoj godini. (slike)

Objavljeno: 14.06.2010.

Tijelovo u Međugorju

Za svetkovinu presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, Međugorje su posjetili  hodočasnici iz Poljske, Portugala, Slovenije, Mađarske, Italije, Francuske, Latvije, Amerike, Njemačke, Austrije, Engleske i Irske I naravno Hrvatske i BiH. Umjesto tradicionalne procesije s Presvetim, zbog kiše, nakon večernje sv. Mise bila je pobožnost Klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Uz mnoštvo spomenutih stranih i domaćih hodočasnika, za svetkovinu Tijelova u Međugorje su pristigli i članovi povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz Šibenika, Ogulina i Vinkovaca. U svojim odorama ukrašavali su međugorska molitvena mjesta, te predmolili pojedina otajstva Gospine krunice. (slike)

Objavljeno: 07.06.2010.

Statistike za svibanj 2010.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 172.500

Broj svećenika koncelebranata: 3692 (119 dnevno)

Objavljeno: 01.06.2010.

Sveta potvrda u Međugorju

U Međugorju je u crkvi sv. Jakova u subotu 29. svibnja sakrament svete Potvrde primilo  sedamdeset osmero krizmanika. Sveto misno slavlje u 10 sati  predslavio je mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, koji je krizmanicima i podijelio sakrament. Na početku sv. Mise krizmanike, njihove kumove, roditelje, nazočne svećenike i o. biskupa pozdravio je međugorski župnik fra Petar Vlašić. Svojim pjevanjem svečanost je uveličao veliki Župni zbor pod ravnanjem sestre Slavice Kožul. (slike)

Objavljeno: 29.05.2010.

GOVOR APOSTOLSKOGA NUNCIJA U BOSNI I HERCEGOVINI, NADBISKUPA ALESSANDRA D’ERRICA

GOVOR APOSTOLSKOGA NUNCIJA U BOSNI I HERCEGOVINI, NADBISKUPA ALESSANDRA D’ERRICA, ZA VRIJEME EUHARISTIJSKE LITURGIJE, PRIGODOM ZAJEDNIČKOG ZASJEDANJA BISKUPSKE KONFERENCIJE BOSNE I HERCEGOVINE I HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE. MOSTAR, 24. SVIBNJA 2010.

Objavljeno: 26.05.2010.

Biciklima iz Austrije u Međugorje

52-godišnji Reinhard Steininger, iz Austrije sa sestrinim mužem 62-godišnjim Franzom Helmreichom hodočastili su u svibnju u  Međugorje biciklima. Franzu je ovo prvi put da dolazi u Međugorje, a Reinhardu drugi. Na putovanje su krenuli u subotu, 8. svibnja nakon što su dobili blagoslov za hodočasnike u jednoj crkvi. Franz svjedoči: ''Moj veliki problem je taj što na lijevoj nozi imam protezu, veliki problem su bila brda. Reinhard mi je pomogao, on me čekao, uspio sam preći sva ta brda. Vrijeme nas nije baš služilo, bila je kiša, ali imali smo jako dobru opremu i dobro smo se pripremili. Reinhard je bio u Međugorju prije 2 godine, to je bio ženin poklon za njegov 50. rođendan. Kaže kako je u Međugorju puno vidio i doživio. Međugorje ne može opisati, Međugorje se mora  doživjeti.  Ono što je Franza oduševilo u Međugorju jest mnoštvo mladih koji sudjeluju u molitvi. "To je ono što ne možemo kod nas doživjeti''-kaže Franz, koji je najavio ponovno hodočašće biciklom u Međugorje. Zahvalili su svima koji su im pružili gostoprimstvo na putu.

Objavljeno: 21.05.2010.

Međugorski susreti

Damir Jug i Stjepan Božić iz Velike Gorice došli su pješice u Međugorje. Na put su krenuli 1. svibnja, a stigli su na blagdan Uzašašća Gospodinova u četvrtak, 13. svibnja. Damir je u Međugorju prvi put, Stjepan je dolazio i prije.  ''Svaki čovjek ima svoje zavjete, osjećali smo srcem da moramo ići u Međugorje. Zahvaljujući Bogu i Majci Božjoj stigli smo. Put je bio težak, prilagođavali smo se situaciji na terenu'' - ističu Damir i Stjepan. Molili su pred Gospinim kipom ispred međugorske župne crkve te se uspeli na međugorska brda unatoč kiši. Osim hodočasnika iz Hrvatske za blagdan Uzašašća Gospodinova Međugorje su posjetili i brojni hodočasnici iz: Belgije, Nizozemske, Francuske, Italije, Engleske, Irske, SAD-a, Kanade, Meksika, Njemačke, Rumunjske, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske i Kine.

Objavljeno: 16.05.2010.

Statistike za travanj 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 136.200

Broj svećenika koncelebranata: 2612 (87 dnevno)

Objavljeno: 01.05.2010.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi je u 18, a sv. Misa u 19 sati, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Klanjanje je srijedom i subotom u 22 sata. Pobožnost Križnog puta na Križevcu petkom je u 16, a molitva krunice na Podbrdu nedjeljom također u 16 sati.

Objavljeno: 29.04.2010.

Hodočasnička iskustva u Međugorju

Ovo vrijeme u kojem Crkva slavi otajstvo uskrsnuća, koje traje pedeset dana,  u Međugorju je obilježeno brojnim hodočasnicima, među kojima su novinari radiopostaje ''Mir'' Međugorje susreli mnoge zanimljive sugovornike. Svećenik iz Koreje Kim Yong Hwan, kazuje kako je za Međugorje prvi put  čuo tek 2001. Te iste godine navršilo se i 25 godina od njegova svećeničkog ređenja. Bila je to, ujedno, godina velike krize jer je osjećao veliku prazninu u svom svećeničkom pozivu. Upravo te godine dobio je i zamolbu iz Seul Maria centra da pođe u Međugorje kao duhovni pratitelj hodočasnika. Pristaje i dolazi u Međugorje.

Objavljeno: 25.04.2010.

Moto-hodočašće 

Novoosnovani Moto-klub „Brotnjo“  iz Međugorja i Kršćanska udruga „Kup karmel“ iz Zagreba organiziraju drugo po redu hodočašće motorista u Međugorje  pod nazivom ''Moto-hodočašće'' koje će se održati od 23. do 25. travnja 2010. godine. Sudionici će biti stacionirani  u Moto-kampu "Tromeđa", a u sklopu ovog trodnevnog hodočašća biti će upriličen blagoslov vozača i motora. 

Objavljeno: 23.04.2010.

Vazmena osmina u Međugorju

Prvi tjedan vazmenog vremena zove se i Vazmena ili Uskrsna osmina, a čitava liturgija Crkve obilježena je Pashalnim otajstvom.  Iako je kiša gotovo stalno padala, ovo vrijeme u Međugorju je bilo obilježeno raznovrsnim hodočasničkim okupljanjima. Hodočasnici, sa svih strana svijeta,  u ovome su tjednu sudjelovali u 89 misnih slavlja na različitim jezicima, te redovitomu večernjem molitvenom programu. 

Objavljeno: 16.04.2010.