Arhiva Novosti

Marija ne čini ništa posebno, ona jest posebna

Razgovor: Mons. Leo Maasburg, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Austrije

U travnju 2009., u Međugorju je boravio mons. Leo Maasburg, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Austrije. Mnogo godina pratio je Majku Tereziju na putovanjima i pri otvaranju novih kuća na više kontinenata. Sestrama Majke Terezije držao je duhovne vježbe po cijelome svijetu. Kad je Majka Terezija 1988. otvorila svoje prve kuće u Moskvi i u Armeniji, o. Leo im je mjesecima bio duhovni pratitelj i time i prvi „službeni“ katolički svećenik u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Nakon toga, zajedno s jednim velikim talijanskim poduzetnikom, izgradio je najveću katoličku radijsku obitelj - Radio Mariju - koja je danas prisutna na svim kontinentima.
U okviru postulacije za beatifikaciju Majke Terezije, bio je jedini član ekipe koji ne pripada zajednici Majke Terezije.

Objavljeno: 25.05.2009.

Duhovna obnova za Hercegovačku franjevačku Provinciju

Duhovna obnova za Hercegovačku franjevačku Provinciju na temu „Od križa do mistike“ (Franjina duhovnost) održana je 20. svibnja u Majčinu selu u Bijakovićima prigodom 800. obljetnice Franjevačkog pokreta. Predavač i predvoditelj duhovne obnove bio je fra Bernardin Škunca iz Hvara. Na obnovi su sudjelovale i časne sestre franjevke. Sudionici su istaknuli kako je duhovna obnova posebna i naglašava zajedništvo.

Objavljeno: 21.05.2009.

Prijatelji Majčina sela iz Italije

U svibnju 2009 godine Majčino selo je posjetio don Gabriele Gminassi iz župe S. Maria in Fabrico iz biskupije Imala u Italiji. On je 2004. god doživio jedno značajno iskustvo s djecom iz Majčina sela. Župljani njegove župe, naime, tada su za djecu iz Majčina sela organizirali hodočašće u Lurd prigodom svjetskog hodočašća djece.

Objavljeno: 19.05.2009.

Nagrada za "Radio mrežu"

Međunarodni festival katoličkih filmova i multimedije održan od 15. do 17. svibnja u poljskom Niepokalanowu nagradio je posebnom nagradom emisiju "Radio mreža" koju su zajedno ostvarili Hrvatski katolički radio, Radio postaja Mir Međugorje i Radio postaja Žepče 28. prosinca 2008. godine.

Objavljeno: 18.05.2009.

Gospin svibanj - mjesec majki

Mjesec svibanj je mjesec majki, Gospin mjesec. U vrtiću sv. Male Terezije u Majčinu selu djeca i odgajatelji pripremaju završnu priredbu u kojoj će istovremeno proslaviti Majčin dan i 800. obljetnicu osnutka Franjevačkog reda. Priredba će se održati 28. svibnja u 9.30 h u Vrtu sv. Franje.

Objavljeno: 14.05.2009.

Majčin dan u Majčinu selu

U petak 8. svibnja u vrtu sv. Franje u Majčinu selu proslavljen je Majčin dan. Djeca iz Osnovne škole u Bijakovićima te djeca iz Majčina sela sa svojim učiteljima i nastavnicima za taj su dan pripremila nekoliko glazbenih točaka.

Objavljeno: 12.05.2009.

Obred primanja, produženja i obnove obećanja Framaša

U nedjelju 24. travnja 2009. godine pod svetom misom u 18 sati, u obredu primanja, produženja i obnove obećanja, Framaši iz župe Međugorje obećali su da će svoju mladost posvetiti Kristu živeći njegovo Evanđelje po primjeru svetog Franje i crpeći snagu iz euharistije, te da će nastojati u svim ljudima - a osobito u siromasima i poniznima - prepoznati lice Krista patnika.

Objavljeno: 06.05.2009.

Zastave 2 m x 1 m za 20. Mladifest

Međugorska župa priprema se za 20. Međunarodni molitveni susret mladih – međugorski MLADIFEST na temu „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5) (vidi: Program)

Objavljeno: 05.05.2009.

Prva sveta pričest u župi Međugorje

U nedjelju 3. svibnja sedamdeset i osmero djece iz župe Međugorje pristupilo je prvoj svetoj pričesti. Svečanu svetu Misu u 10 sati predslavio je fra Miljenko Šteko, a misno slavlje je svojim pjevanjem uveličao međugorski dječji zbor „Golubići mira“ pod ravnanjem sestre Slavice Kožul. Crkva je bila ispunjena dječicom, njihovim roditeljima i brojnim hodočasnicima.

Objavljeno: 04.05.2009.

1. svibnja u Međugorju - Zlatna harfa 2009.

Iznimno velik broj hodočasnika koji su za prvosvibanjske blagdane došli na hodočašće u Međugorje, proljetno vrijeme i 13 dječjih zborova koji su pjevali na večernjoj svetoj Misi 1. svibnja, bili su poticaj da se večernji molitveni program ranije nego što je uobičajeno održi na vanjskom oltaru.

Objavljeno: 02.05.2009.

CD i pjesmarica „Ave Maria“

U izdanju Informativnog centra „MIR“ Međugorje, od 1. svibnja 2009. u međugorskoj suvenirnici možete naći CD i pjesmaricu „Ave Maria“ s duhovnim skladbama maestra Đele Jusića u izvedbi međugorskih zborova „Kraljica Mira“, „Magnificat“ i „Golubići mira“ koje vodi sestra Slavica Kožul.

Objavljeno: 02.05.2009.

Statistike za travanj 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 116.000
Broj svećenika koncelebranata: 2.323 (77 dnevno)

Objavljeno: 01.05.2009.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja.
Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 18h. Sv. Misa je u 19h, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Euharistijsko klanjanje srijedom i subotom je u 22h, a molitva krunice na Podbrdu i Križni put na Križevcu su u 16h.

Objavljeno: 27.04.2009.

Hodočašće motorista

U subotu 25. 04. 2009. g. u Međugorju se održalo hodočašće motorista koje je organizirala Kršćanska udruga KUP-KARMEL, ona ista koja organizira i tradicionalni Maraton mira. Voditelj udruge Robert Rukavina zamislio je ovo moto-hodočašće kao događaj tijekom kojega bi mnogi motociklisti otkrili nove putove i posjetili mjesto kamo su možda oduvijek željeli poći.

Objavljeno: 26.04.2009.

Motociklisti iz Splita na hodočašću u Međugorje

U subotu 25. travnja u Međugorju se održalo hodočašće motorista koje je organizirala Kršćanska udruga KUP-KARMEL. Između ostalih, sudjelovali su i članovi Moto kluba „Fjaka“ iz Splita. Klub je osnovan 2003. god i broji dvadeset i šest članova. Predstavio ih je Oliver Kolovrat. Upitali smo ga:

Objavljeno: 26.04.2009.