Arhiva Novosti

Gradonačelnik Asiza u Međugorju

Gradonačelnik Asiza - grada sv. Franje Asiškoga, Claudio Ricci, u nedjelju 19. srpnja 2009., posjetio je, u pratnji svojih suradnika i čitlučkoga načelnika Ive Jerkića, Međugorje i međugorske franjevce. Obišao je molitveni prostor međugorske župe te u prostorijama Župnoga ureda razgovarao s međugorskim franjevcima.  U razgovoru za radiopostaju "Mir" Međugorje, gradonačelnik je kazao kako je ovaj posjet želio ostvariti upravo prigodom 800-te obljetnice Franjevačkoga reda, te da bi želio, u duhu sv. Franje iz Aiza, povezati brojna svjetska svetišta putevima duhovnosti i humanosti. ''Ovim projektom želimo ići u korak s vremenom, ali pritom ne gubeći identitet i svoje korijene'' - naglasio je gradonačelnik Asiza.

Objavljeno: 22.07.2009.

Proslava sv. Jakova

Međugorska župa proslavit će u subotu, 25. srpnja svetkovinu sv. Jakova apostola, svog nebeskog zaštitnika. Svete mise su samo u župnoj crkvi u 8, 13 i 19 sati, a središnja proslava-svečana sv. Misa je u 11 sati u Gaju. Procesija s kipom sv. Jakova polazi u 10, 45 sati iz crkve. Ove godine kip će nositi predstavnici Bijakovića, a propovijeda fra Miro Šego, gvardijan u franjevačkom samostanu na Humcu. Za proslavu župljani će se pripremiti trodnevnicom koja započinje u srijedu, 22. srpnja.

Objavljeno: 21.07.2009.

Završio četrnaesti međunarodni seminar za svećenike

Četrnaesti međunarodni seminar za svećenike koji je započeo u Međugorju 29. lipnja 2009., na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i sv. Pavla, završen je, u zajedništvu s obiteljima koje su ugostile svećenike, svetom Misom zahvalnicom u subotu, 4. srpnja, u 12 sati. Seminaru, kojeg je predvodio dr. fra Ante Vučković iz Splita, a koordinirao dr. fra Miljenko Šteko, nazočila su 343 svećenika, đakona i bogoslova iz dvadeset i pet zemalja.

Objavljeno: 06.07.2009.

Na koljenima uz Križevac

Vjernici iz Koreje, njih 29., u dobi od devet do sedamdeset i osam godina, sa svojim svećenikom Agnellom Woonseokm Choim, u subotu, 27. lipnja na koljenima su se uspeli na Križevac prigodom 28. Obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju.

Objavljeno: 02.07.2009.

Statistike za lipanj 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 159.000
Broj svećenika koncelebranata: 4.411 (147 dnevno)

Objavljeno: 01.07.2009.

Nova kuća zajednica Milosrdni otac

Zajednica Milosrdni otac, koja djeluje u sklopu Majčinog sela u Bijakovićima, specijalizirana za liječenje ovisnika o drogi, u subotu 20. lipnja proslavila je važan događaj: toga dana u mjestu Gromiljak kraj Kiseljaka otvorena je nova, četvrta kuća ove zajednice.

Objavljeno: 01.07.2009.

ZAPOČEO ČETRNAESTI MEĐUNARODNI SEMINAR ZA SVEĆENIKE

Četrnaesti međunarodni  seminar za svećenike započeo je zazivom Duha Svetoga i sv. Misom u 19 sati na vanjskom oltaru  u Međugorju 29. lipnja 2009. Svetu misu predslavio je dr. fra Ivan Sesar, a propovijedao dr. fra Miljenko Šteko, koordinator seminara.
 

Objavljeno: 30.06.2009.

ČETRNAESTI MEĐUNARODNI SEMINAR ZA SVEĆENIKE

Četrnaesti međunarodni  seminar za svećenike održat će se u Međugorju od 29. lipnja do 4. srpnja 2009. Tema seminara je: «Vi ste moji prijatelji... (Iv 15, 14)» Koordinator seminara je fra Miljenko Šteko, a predavač fra Ante Vučković.

Objavljeno: 27.06.2009.

Proslavljena 28. obljetnica gospinih ukazanja

U Međugorju je 25. lipnja 2009. proslavljena dvadeset osma godišnjica Gospinih ukazanja. Brojni hodočasnici sa svih pet kontinenata, različitih boja i običaja, bili su ujedinjeni u molitvi i jeziku koji svi razumiju – jeziku ljubavi po Kraljici mira.

Od srijede navečer slijevale su se kolone hodočasnika pješaka iz Hercegovine, Bosne, Republike Hrvatske i pojedinci iz drugih krajeva Europe.

Objavljeno: 26.06.2009.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2009.

Objavljeno: 25.06.2009.

Hodnja mira

Danas, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, kao i svih dosadašnjih godina od 1992., održana je „Hodnja mira“od franjevačkoga samostana na Humcu kod Ljubuškog do međugorske župne Crkve. Hodnja je započela molitvom i blagoslovom hodočasnika ispred svetišta sv. Ante na Humcu u 6 sati ujutro. Brojni hodočasnici iz čitavoga svijeta, zajedno sa župljanima župe Međugorje, predvođeni fra Dankom Perutinom i drugim svećenicima i redovnicima, nakon gotovo četiri sata hodočašćenja za križem, uz molitvu i pjesmu, stigli su pred međugorsku crkvu. Sudionike je najprije pozdravio župnik fra Petar Vlašić, a molitveni dio predvodio je fra Vjekoslav Milićević.  Hodnja je završila blagoslovom s Presvetim.

Objavljeno: 24.06.2009.

28. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA

U četvrtak je dvadeset osma godišnjica Gospinih ukazanja. Svete mise na hrvatskom jeziku su  u župnoj crkvi u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i središnja svečana sv. misa u 19 sati.  U 22 sata je redovito mjesečno cjelonoćno klanjanje do 7 sati ujutro. Mole se svi vozači koji ovih dana prometuju cestama Hercegovine da budu pozorni radi pješaka hodočasnika, a sve one koji dolaze u Međugorje za Godišnjicu da se pridržavaju propisa policije koja će uredovati u prometu.

Objavljeno: 22.06.2009.

HODNJA MIRA

U srijedu 24. lipnja, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja je Uočnica. Kao i svake godine toga dana Hodnja mira polazi ujutro u 6 sati ispred samostana sv. Ante na Humcu. Dolazak pred župnu crkvu predviđen je u 10 sati. Sv. mise na hrvatskom jeziku u župnoj crkvi su u 8, 11 i 19 sati. U 22 sata počinje molitveno bdijenje-klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu: zajedničko do 24 sata, a nakon toga klanjanje se nastavlja u tišini do 5 sati ujutro.

Objavljeno: 21.06.2009.

DUHOVNA PRIPRAVA - DEVETNICA

U ovoj Devetnici, od 15. lipnja 2009., gotovo neprekidno, danju i noću, prema Gospinu kipu na Podbrdo uspinju se skupine hodočasnika sa svih strana svijeta. Svakog se popodneva, unatoč kišnom vremenu, u 16 sati moli krunica. Prijepodnevne svete Mise slave se na različitim jezicima, a večernji molitveni program započinje molitvom krunice u 18 sati. Večernje svete Mise u ovoj Devetnici predslave međugorski franjevci.

Objavljeno: 14.06.2009.

TIJELOVSKA PROCESIJA

Na svetkovinu presvetoga Tijela i Krvi Kristove - Tijelova, 11. lipnja, svečanu večernju Misu predslavio je fra Svetozar Kraljević. Kao i dosadašnjih godina, poslije svete Mise uslijedila je procesija s Presvetim ulicama Međugorja u kojoj su sudjelovali, uz brojne svećenike, redovnike, te tisuće hodočasnika i ovogodišnji međugorski prvopričesnici i krizmanici. Procesija je nakon liturgijskih procesijskih molitava, biblijskih tekstova i pjesama, završila blagoslovom sudionika s Presvetim oltarskim sakramentom.

Objavljeno: 12.06.2009.