Arhiva Novosti

Međugorje u Hong Kongu i Makau

U svibnju 2007., skupina hodočasnika iz Hong Konga i Makaa pohodila je Međugorje. Skupinu je pratio svećenik a hodočašće su organizirale Michelle Yau Ivy (Hong Kong) i sestra Claire-Marie (Makao). S njima je razgovarala Lidija Paris.

Objavljeno: 01.06.2007.

Svjedočanstvo: Mons. Boulos Emile Saadé, maronitski biskup biskupije Batroun (Libanon)

Od 8. do 14. svibnja 2007. na hodočašću u Međugorju boravio je Mons. Boulos Emile Saadé, maronitski biskup biskupije Batroun u Libanonu. Došao je sa skupinom hodočasnika u organizaciji udruge „Prijatelji Marije Kraljice mira“ sa sjedištem u Beirutu. Mons. Boulos Emile Saadé je svećenik od 1958. god. a biskup od 1986. Odgovornost za biskupiju Batroun na sjeveru Libanona nosi od lipnja 1999. Evo što nam je rekao:

Objavljeno: 25.05.2007.

Osamnaesti međunarodni molitveni susret mladih

Osamnaesti međunarodni molitveni susret mladih održat će se u Međugorju od 1. do 6. kolovoza 2007. Tema susreta je: "Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge!" (Iv 13,34) (“Draga djeco! Danas vas pozivam na ljubav. Dječice, ljubite se Božjom ljubavlju… Uskrsli Isus bit će s vama a vi njegovi svjedoci.“ - Poruka, 25. ožujka 2005.) (Vidi i: Međunarodni susreti)

Objavljeno: 24.05.2007.

Maraton mira „Trčimo Gospi“

U subotu 19. svibnja 2007. održan je prvi „Maraton mira i pomirenja“ od Gruda do Međugorja u dužini od 42.195 metara pod nazivom „Trčimo Gospi“. Organizatori su kršćanska udruga Kup-Karmel u suradnji s atletskim klubom Dinamo-Zrinjevac iz Zagreba (Hrvatska), te Studio Nada d.o.o. iz Ljubuškog (BiH). Početak maratona bio je u Grudama, a cilj kod Gospina kipa pred crkvom u Međugorju. Na dionici od Ljubuškog do Međugorja održala se utrka građana u dužini od 15 kilometara.

Objavljeno: 20.05.2007.

Razgovor: Mons. Bernardo Cazzaro, nadbiskup u miru nadbiskupije Puerto Montt (Čile)

Mons. Bernardo Cazzaro, nadbiskup u miru nadbiskupije Puerto Montt (Čile) proveo je najveći dio svog života kao misionar u Čileu. Napustivši aktivnu biskupsku službu vratio se u rodnu Italiju da bi pomagao kao duhovni savjetnik i ispovjednik u marijanskom svetištu Monte Berico.

U svibnju 2007, za vrijeme jednog hodočašća u međugorje s jednom skupinom iz provincije Vittorio Veneto, u razgovoru s Lidijom Paris izrazio je svoje dojmove o Međugorju.

Objavljeno: 18.05.2007.

Mons. Boulos Emile Saadé, maronitski biskup biskupije Batroun (Libanon) na privatnom hodočašću u Međugorju

Od 8. do 14. svibnja 2007. na hodočašću u Međugorju boravi Mons. Boulos Emile Saadé, maronitski biskup biskupije Batroun u Libanonu. Došao je sa skupinom hodočasnika u organizaciji udruge „Prijatelji Marije Kraljice mira“ sa sjedištem u Beirutu. (Razgovor u pripremi)

Objavljeno: 14.05.2007.

Prva sveta pričest u Međugorju

U nedjelju 6. svibnja 2007., osamdeset i dvoje djece iz župe Međugorje pristupilo je Prvoj svetoj pričesti. Na ovaj sakrament sjedinjenja s euharistijskim Isusom pripremili su ih njihovi vjeroučitelji sestra Slavica Kožul, sestra Petra Bagarić i sestra Iva Bešlić. Svečanu svetu Misu predslavio je fra Bože Milić. Slavlje je svojim prekrasnim pjevanjem obogatio zbor „Golubići mira“ pod ravnanjem sestre Slavice Kožul. (photos)

Objavljeno: 08.05.2007.

Biciklom iz Češke do Međugorja uz prvu obljetnicu svećeničkog ređenja

Početkom svibnja 2007. mladi svećenik Zdenek Fučik iz župe Mikulov u biskupiji Brno u Češkoj odlučio je doći na hodočašće u Međugorje biciklom da bi tako Bogu zahvalio za svoj svećenički poziv i za prvu godinu svog svećeništva. Svećeničko ređenje primio je 24. lipnja 2006., točno na 25. obljetnicu prvog ukazanja u Međugorju.

Objavljeno: 07.05.2007.

Povijest jednog kasnog zvanja: Sestra Rita Marie Sofka, SAD

Bilo je to 1991. godine. Nakon večere kod mojih roditelja, otac mi je dao pogledati jednu video kasetu o Međugorju. Uvijek sam voljela Gospu. Fasciniralo me je da se ukazuje u ovoj zemlji, i rekla sam ocu: Kako je to moguće? To traje već deset godina, a nikad nisam nijednog svećenika čula da o tome govori u crkvi! Otac mi je rekao da je film snimio jedan protestant! Te večeri bla je velika oluja i nisam se mogla vratiti svojoj kući, pa sam prenoćila kod roditelja. Tijekom te noći osjetila sam Gospinu nazočnost u sobi. Nikad prije mi se ništa slično nije dogodilo. S jedne sam strane bila uzbuđena, s druge nervozna, ali osjećala sam mir. Te se noći nešto dogodilo. Gospa me taknula. To mi je uvijek ostalo u pamćenju. Kad god bih čula riječ Međugorje, to bi me fasciniralo.

Objavljeno: 05.05.2007.

Nadbiskup u miru Bernardo Cazzaro u posjetu Međugorju

Početkom svibnja 2007., u Međugorju je boravio Mons. Bernardo Cazzaro, nadbiskup u miru nadbiskupije Puerto Montt (Čile). Došao je sa skupinom hodočasnika iz Italije. Otkada je napustio aktivnu biskupsku službu, Mons. Cazzaro služi kao duhovni savjetnik i ispovjednik u svetištu Monte Berico kod Vicenze u Italiji. (Razgovor u pripremi.)

Objavljeno: 04.05.2007.

Malteški bolničari opet u Međugorju

1. svibnja 2007, članovi Prve pomoći Maltežana iz Kölna (Njemačka) i dragovoljci započeli su svoju ovogodišnju službu u Međugorju. U službi hodočasnika i župljana bit će do 1. studenog ove godine. Malteški red poziva sve dragovoljce koji se žele uključiti u ovu službu da im se jave. (Vidi: http://www.malteser.de)

Objavljeno: 02.05.2007.

Statistike za ožujak i travanj 2007.

Ožujak 2007.:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 69.000

Broj svećenika koncelebranata: 1.246


Travanj 2007.:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 136.500

Broj svećenika koncelebranata: 2.565

Objavljeno: 01.05.2007.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja.

Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 18h. Sv. Misa je u 19h, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Euharistijsko klanjanje srijedom i subotom je u 22h, a molitva krunice na Podbrdu i Križni put na Križevcu u 16h.

Objavljeno: 30.04.2007.

Štafeta Bolzano – Međugorje

Trinaestoro prijatelja, članova jedne sportske skupine iz mjesta Zanica kod Bolzana u Italiji poduzelo je hodočasničku štafetu dugu 640 kilometara od svoje župe do Međugorja. Svakog dana hodalo se odnosno trčalo od 7 sati ujutro do pola devet navečer. Članovi štafete izmjenjivali su se svakih dvanaestak kilometara, neki su hodali a neki trčali, već prema mogućnostima. Jedan sudionik s invaliditetom hodao je puna dva kilometra. Da bi na taj način došli od Bolzana do Međugorja trebalo im je sedam dana. Put ih je vodio do Ancone gdje su se ukrcali na trajekt za Split, zatim od Splita preko Stobreča, Šestanovca i Zagvozda, Slivna, Vitine i Ljubuškog do Međugorja. U pratnji su se nalazile dvije kamp-prikolice u kojima su noćili.

Objavljeno: 27.04.2007.

Novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije

U Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji izabrana je nova Uprava. Za provincijala je izabran naš župnik fra Ivan Sesar. Fra Ivanu čestitamo i želimo mu uspjeh u radu, Božji blagoslov i zagovor Kraljice Mira u obnašanju ove odgovorne službe.

Objavljeno: 18.04.2007.