Arhiva Novosti

Božić u Međugorju

Međugorska župa svečano dočekuje i ovogodišnji Božić, najradosniji katolički blagdan. U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, devet dana prije Božića, osim nedjelje, slavile su se svete Mise zornice ujutro u 6h, koje su predslavili međugorski franjevci. Svojim pjevanjem liturgiju je pratila Franjevačka mladež Međugorja - FRAMA. Svakim danom na Podbrdu – brdu Gospina ukazanja molila se krunica u 14 sati.  Na Badnjak večernji program započinje u 17 sati molitvom krunice, a sveta Misa Badnje večeri je u 18 sati. Nakon večernje sv. Mise zajednica Cenacolo uprizoruje žive jaslice na platou ispred župne crkve. Božićno bdijenje započinje u 22 h, i nastavlja se sv. Misom polnoćkom. Na Božić, u subotu, 25. prosinca, sv. Mise su u župnoj crkvi u 8,11 i 18h. Navečer nema uobičajenoga cjelonoćnog klanjanja.  U nedjelju je blagdan sv. Stjepana, prvomučenika i svetkovina Svete obitelji, a svete Mise na hrvatskome jeziku slave se u župnoj crkvi u 8,11 i 18h. Nema krunice na Podbrdu. U ponedjeljak, 27. prosinca je  blagdan sv. Ivana apostola. Svete mise su u 8, 11 i 18h.  Svima želimo radosne i blagoslovljene blagdane!

Objavljeno: 23.12.2010.

Duhovna priprava za Božić u Međugorju

I ove godine međugorska župa pripravlja se za Božić Devetnicom koja započinje u srijedu 15. prosinca. Svakog dana, osim nedjeljom, u župnoj crkvi  slavit će se sv. Misa zornica u 6 sati ujutro. Također, kroz tih devet dana do Božića u 14 sati na Podbrdu molit će se krunica. Večernji molitveno-liturgijski program u crkvi započinje kao i redovito u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. Misa. Ispovijed je svako jutro za vrijeme mise zornice, tj. od 5:30 do 7:30, i za vrijeme večernjega molitvenog programa. U nedjelju 19. prosinca, iza večernje sv. Mise u velikoj dvorani  Župnoga ureda u Međugorju održat će se priredba ''Božić u mom mjestu'', koju priređuju župljani.

Objavljeno: 13.12.2010.

Hodočasnici iz Japana u Međugorju

U vremenu Došašća - priprave za Božić Međugorje posjećuju brojni hodočasnici. Maria Fujie Ito i Paulo Masanovi Yamasaki iz Japana prvi put su u posjetu Međugorju. Putovali su trideset sati da bi posjetili  ovo mjesto molitve i pomirenja. Maria nam je kazala da je za Međugorje čula prije dvadeset godina, ali zbog poslovnih obveza nije mogla ranije doći. Zahvalna je svima na gostoprimstvu te je dodala:  "Vjerujem u Gospine poruke, njezinu prisutnost i u ono što ona govori. Kada odem u mirovinu, doći ću ovdje ponovno.

Objavljeno: 11.12.2010.

U Međugorju proslavljena svetkovina Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije

U Međugorju je svečano proslavljena svetkovina Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije, u srijedu 8. prosinca. Kao i za svaki Gospin blagdan, u ovome svjetski poznatome molitvenom mjestu, boravile su brojne hodočasničke skupine. Ponajviše onih iz BiH i Hrvatske, te organizirano iz Italije, Njemačke, Koreje, Francuske i Engleske. Manje skupine zabilježene su iz čitavoga svijeta – od Amerike do Japana. Mnogi svećenici, kao što je to i uobičajeno, bili su na raspolaganju sa sakrament sv. Ispovijedi. Slavljene su tri sv. Mise na hrvatskome jeziku, dvije na talijanskom te po jedna na njemačkom, korejskom, francuskom i engleskom jeziku.

Objavljeno: 08.12.2010.

Vjernici iz Međugorja na općoj audijenciji kod Pape

Vatikan, (IKA) - Na kraju današnje opće audijencije, u sklopu pozdrava hodočasničkim skupinama na različitim jezicima, Papa se obratio i okupljenim hrvatskim hodočasnicima: "Od srca pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz župe Svetog Jakova iz Međugorja! Vaše hodočašće u Rim je dio puta priprave za Gospodinov dolazak. Stoga, u nadi budite blagovjesnici Božje ljubavi u vašem narodu. Hvaljen Isus i Marija!"

Objavljeno: 02.12.2010.

Statistike za studeni 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 50.600

Broj svećenika koncelebranata: 1241 (41 dnevno) (STATISTIKA)

Objavljeno: 01.12.2010.

Deseta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

Deseta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića, svećenika koji je osamnaest godina života posvetio širenju Gospinih poruka u svijetu i brizi za hodočasnike navršava se u srijedu,  24. studenog.  Fra Slavko Barbarić je umro 24. studenog 2000. nakon završene pobožnosti Križnoga puta, na Križevcu, a zemni mu ostaci počivaju na međugorskom groblju Kovačica. Na desetu obljetnicu fra Slavkove smrti molit će se Križni put na Križevcu u 14 sati i slaviti sv. Misa u 18 sati u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, koju će predvoditi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, fra Ivan Sesar. Ova sveta Misa bit će i spomen na sve pokojne franjevce koji su djelovali u župi Međugorje od početka Gospinih ukazanja.

Objavljeno: 23.11.2010.

Guy Murphy: Dolaskom u Međugorje primamo tolike milosti

Guy Murphy, 49-godišnji kemijski inženjer iz Chicaga, SAD, koji se proteklih petnaest godina posvetio vođenju hodočasnika u Međugorje i druga svetišta, početkom studenoga ove godine ponovno je boravio u našem mjestu. Guy kaže: Od svih svetišta, najviše čuda i obraćenja događa se ovdje, što je uistinu za sve blagoslov. Međugorje je za sve nas, iz cijelog svijeta, dom. No, nisam oduvijek tako osjećao za Međugorje, a danas sam vrlo sretan što mogu biti ovdje, zahvalan Gospi na njenim riječima ohrabrenja kojima nas poziva.

Objavljeno: 17.11.2010.

Claudia Koll na hodočašću u Međugorju

U Međugorju je početkom studenoga boravila čuvena talijanska glumica i obraćenica Claudia Koll. Za radiopostaju „Mir“ Međugorje progovorila je otvoreno o svom životu i obraćenju. Kao da slušamo neispisanu ispovijest Marije Magdalene u naše dane. Ispričala je tegobe svoga odrastanja bez majke - koja je umirala dok se ona rađala. Život s bakom, školovanje, krize identiteta i onda životnu izgubljenost u svijetu filma. Nakon nečednih prizora po filmovima, Claudia u Jubilarnoj, 2000-toj godini, prolazi kroz jubilejska vrata bazilike sv. Petra u Rimu i od toga trenutka osjeća kako se ruši njeno dotadašnje životno djelo.

Objavljeno: 14.11.2010.

Amerikanka Colleen Willard: U Međugorju sam ozdravila

Colleen Willard već je 35 godina u braku i majka je trojice odraslih sinova. Nedavno je sa suprugom Johnom ponovno hodočastila u Međugorje i tom nam je prigodom ispričala kako je ozdravila od tumora na mozgu, za koji su liječnici ustvrdili kako ga nije moguće operirati. Colleen tvrdi da  je njezin oporavak počeo nakon što je, 2003., posjetila Međugorje. Njezino svjedočanstvo prevedeno je na više jezika i objavljeno u 92 zemlje diljem svijeta. 

Objavljeno: 08.11.2010.

Mara Santangelo, proslavljena talijanska tenisačica u Međugorju

U mnoštvu hodočasnika koji su posjetili Međugorje početkom studenoga našla se i Mara Santangelo, proslavljena talijanska tenisačica, s kojom su razgovarali novinari radiopostaje „Mir“ Međugorje. Rođena je u gradiću blizu Rima, poslije se seli u Trentino. S pet godina počela je igrati tenis, osvajala mnoge domaće i međunarodne turnire, a profesionalnu karijeru turnira završila ove godine radi ozljede na lijevoj nozi. Mara je, između ostaloga, kazala: „Došla sam u Međugorje da bi se približila vjeri. Vjernica sam od ranoga djetinjstva. Moja vjera je posebno ojačala u dobi od 16 godina, kad je moja majka poginula u prometnoj nesreći. Pronašla sam nešto snažno u sebi, otkrila novu vjeru koja mi otvara srce. Sigurno ću još mnogo puta doći u Međugorje. Vidim svoju budućnost svjetlu, sve više u blizini Božjoj, u vjeri. A ono što će biti na razini uspjeha i projekata u budućnosti, bit će onako kako Gospodin odluči. Ja ću se sa svoje strane truditi, molit ću.“ - kazala je Mara.
 

Objavljeno: 06.11.2010.

Radiopostaja "MIR" Međugorje na satelitu HOT BIRD 6 ima nove parametre za Europu, Bliski Istok i Sjevernu Afriku

 

Nove parametre treba postaviti do 9. studenoga 2010.
Ime satelita: HOT BIRD 6
Pozicija: 13° E (stupnjeva istočno)
Transponder br. 90
Prijamna frekvencija: 12 520 MHz
Polarizacija: V (vertikalna)
Symbol rate: 27 500 Msymb/s
FEC (Forward Error Correction): 3/4

Objavljeno: 04.11.2010.

Svetkovina Svih Svetih i Dušnog dana u Međugorju

Na svetkovinu  Svih svetih i Dušnog dana groblja i posljednja počivališta postaju mjesta naše zahvale i prisjećanja pa ih tradicionalno obilazimo i prisjećamo se u molitvi svojih pokojnika. Na svetkovinu Svih Svetih i Dušni dan na svim grobljima u međugorskoj župi slave se svete Mise. Uz župljane koji žive izvan rodnoga mjesta, a redovito u ove dane pohode župu, u Međugorju borave i brojni hodočasnici iz raznih krajeva svijeta. Upravo radi njihove brojnosti, neuobičajeno za ovo vrijeme godine, neki od molitvenih i liturgijskih susreta održavaju se na Vanjskome oltaru iza župne crkve sv. Jakova.

Objavljeno: 01.11.2010.

Statistike za listopad 2010.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 148.500

Broj svećenika koncelebranata: 4441 (143 dnevno) (STATISTIKA)
 

Objavljeno: 01.11.2010.

LISTOPAD U MEĐUGORJU

Od početka ovoga listopada, mjeseca koji je na poseban način posvećen Gospi, u Međugorje pristiže mnoštvo hodočasničkih skupina sa svih strana svijeta. Ured informacija zabilježio je hodočasničke skupine iz Austrije, Švicarske, Mađarske, Njemačke, Engleske, Irske, Češke, Italije, Brazila, Francuske, Portugala, Amerike, Poljske, Australije, El Salvadora, Argentine, Meksika, Egipta, Belgije, Nizozemske, Rumunjske, Koreje, Kanade, Slovenije, Španjolske, Kolumbije, Ukrajine, Latvije, Vijetnama i Slovačke. Osobito brojne skupine hodočasnika pristižu iz Hrvatske.

Objavljeno: 17.10.2010.