Arhiva Novosti

Međugorje u pripravi za 33. obljetnicu Gospinih ukazanja

Župljani župe Međugorje te domaći i strani hodočasnici iz cijeloga svijeta pripravljaju se za proslavu 33. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju 25. lipnja. U nedjelju,  15. lipnja  počela je devetnica tijekom koje se svaki dan u 16 sati moli krunica na Brdu ukazanja. Krunica na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova moli se u 18 sati, sv. misa je u 19 sati. Ured informacija prije godišnjice bilježi skupine hodočasnika iz Italije, SAD-a, Slovačke, Rumunjske, Singapura, Belgije, Poljske, Francuske, Švicarske, Austrije, Brazila, Španjolske, Irske, Engleske, Koreje i Kine. Brojni će hodočasnici doći u Međugorje pješice na obljetnicu, a neki su svoj zavjet ispunili ranije.

Objavljeno: 21.06.2014.

Iz Križevaca biciklima u Međugorje

U Međugorje hodočasnici dolaze na razne načine. Susreli smo ovih dana, uoči 33.obljetnice Gospinih ukazanja, dvojicu prijatelja, 46-godišnjeg Radu Nikolića i 54-godišnjeg Ivana Cvrtilu iz Križevaca koji su stigli u Međugorje biciklima, na svetkovinu Tijelova, 19. lipnja 2014. u večernjim satima. Nakon 5 dana putovanja i prijeđenih 531 kilometar najprije su pred župnom crkvom sv. Jakova u Međugorju, zahvalili za sretan dolazak. Kako su nam kazali, put nije bio lagan zbog kiše koja ih je pratila, ali uz molitvu su sve izdržali. Ivan je dolazio u Međugorje biciklom i 2000. godine, a Rade kaže kako s obitelji dolazi u Međugorje tijekom godine. Već dugo ima želju da hodočasti u Međugorje biciklom.

Objavljeno: 20.06.2014.

Svetkovina Tijelova u Međugorju

U četvrtak, 19. lipnja 2014. u Međugorju je svečano proslavljena svetkovina presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. U ovome svjetski poznatom molitvenom mjestu toga dana boravili su hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih zemalja. Tako je Ured informacija zabilježio hodočasničke skupine iz Austrije, Njemačke, Irske, SAD-a, Poljske, Brazila, Hong Konga, Katara, Mađarske, Kanade, Slovačke, Belgije, Švicarske, Francuske, Kine, Koreje, Portugala, Ukrajine, Španjolske i Italije. Tijekom dana slavljeno je 14 svetih misa, uz tri mise na hrvatskom jeziku, slavljene su mise na talijanskom, njemačkom, engleskom, francuskom, ukrajinskom, portugalskom, slovačkom, kineskom, poljskom, mađarskom i španjolskom jeziku.

Objavljeno: 20.06.2014.

Devetnica Kraljici mira u Međugorju

Za 33. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju međugorski župljani i hodočasnici pripravljaju se devetnicom koja je počela u nedjelju, 15. lipnja 2014.  Svaki dan u 16 sati moli se krunica na Brdu ukazanja – Podbrdu.  U petak neće biti križnog puta na Križevcu nego se također moli krunica na Brdu ukazanja u 16 sati. Večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice, a sv. misa je u 19 sati. Devetnica je prigoda osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene u protekle 33 godine preko nebeske Majke.

Objavljeno: 19.06.2014.

Irske hodočasnice: „U Međugorju pronalazimo mir”

U Međugorju u mjesecu lipnju borave hodočasnici iz Njemačke, Austrije, SAD-a, Irske, Italije, Francuske, Koreje, Slovačke, Mađarske Poljske i Engleske. Susreli smo proteklih dana irske hodočasnice koje su nam kazale da u Međugorju uživaju u neopisivu miru. Dolores Toland je prvi put došla prije 10-ak godina, a o Međugorju je čula od prijateljice koja joj je stalno pričala o ovome mjestu.

Objavljeno: 13.06.2014.

Pješice iz Slovenije u Međugorje

Hodočasnik iz Slovenije Sašo Radman prvi je put posjetio Međugorje 2010. godine i kaže da se od tada  sve promijenilo u njegovu životu. Prvi je put došao na nagovor prijatelja, nije razumio Međugorje, ali je osjetio neku posebnu milost. Posvjedočio nam je kako je po povratku iz Međugorja nastavio istraživati o ovome mjestu. Ovoga puta stigao je u Međugorje pješice iz Ljubljane s prijateljem, a put od 500 kilometara, trajao je 12 dana. „Bilo je to posebno i duboko duhovno iskustvo vjere”-istaknuo je Sašo koji je  postio tijekom hodočašća o kruhu i vodi: „Hodočašće je bilo za moju odluku da se približim Bogu, da slušam što mi on govori. Htio sam nešto napraviti, odlučio sam postiti o kruhu i vodi. I na hodočašću do Međugorja sam uvidio da živimo od molitve koja nam daje snagu.” –kazao je Sašo te dodao da je za njega Međugorje mjesto velike milosti.

Objavljeno: 11.06.2014.

Frama Međugorje izvela 1. samostalni koncert

Franjevačka mladež iz Međugorja održala je u ponedjeljak, 9. lipnja svoj prvi samostalni koncert u dvorani Ivana Pavla II. u  Međugorju. Koncert je bio poseban jer su se, pored duhovnih popularnih pjesama, izvodili i zabavni evergreeni te pjesme s Festivala mladih. Damir Bunoza, voditelj pjevačke sekcije Frame Međugorje, kazao je kako s Framom radi 2 godine: „Bilo je plesa, pjevanja, govora, upoznavanje s pjevačima, zborom, s voditeljima drugih sekcija. Osim pjevačke sekcije, ima i gitarska, klarinet, saksofon, flauta, violina.

Objavljeno: 10.06.2014.

Znanstveni simpozij u povodu 10. obljetnice smrti dr. fra Ljudevita Rupčića

U povodu 10. obljetnice smrti dr. fra Ljudevita Rupčića, u  subotu, 07. lipnja 2014. u Međugorju, u organizaciji Župnog ureda u Međugorju, Franjevačke teologije u Sarajevu i Biblijskog instituta KBF-a u Zagrebu održan je znanstveni simpozij na kojem je sudjelovalo 11 predavača. U svom uvodnom pozdravu, prilikom otvaranja simpozija, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko  kratko je predstavio fra Ljudevitov život te istaknuo kako je on  jedan od najpoznatijih biblijskih stručnjaka koji je dolazio s hrvatskoga govornog područja.

Objavljeno: 09.06.2014.

ISKUSTVA MEĐUGORSKIH HODOČASNIKA

Brendan Romann s Floride prvi je put posjetio Međugorje. I ranije je htio doći,  ali jednostavno nije bio u mogućnosti.  Ističe kako su trenuci koje je proveo u Međugorju za njega posebni. U Međugorju je sudjelovao i na seminaru za liječnike i medicinsko osoblje koji je organiziran krajem svibnja. Student je druge godine medicine i nada se da će na kraju biti bolničar: „Ovaj seminar mi pomaže da shvatim kako drugima možemo pomoći kroz duhovno ozdravljenje, a ne samo kroz medicinu. Treba da dopremo do njih i dotaknemo ih duhovno i pomognemo im na način koji ne mogu dobiti preko medicine. Taj posao ne bi trebao biti pretežak. Vjerujem da ga je puno lakše raditi uz određenu obuku ”-kazao je Brendan.

Objavljeno: 08.06.2014.

U Međugorju održan humanitarni koncert za pomoć poplavljenim područjima

U ponedjeljak 2. lipnja na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova, u organizaciji župe Međugorje održan je koncert za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Na koncertu su sudjelovali: Zbor Kraljice mira, Jakov Čolo, Frama Međugorje, Melinda Dumitrescu, David Parkes, zbor „Prijatelji“. Jela Odak, predsjednica Društva vodiča za hodočasnike u župi Međugorje kazala je da je glavni inicijator ovog koncerta bio Jakov Čolo:
 

Objavljeno: 04.06.2014.

ZNANSTVENI SIMPOZIJ

U subotu, 07. lipnja 2014. u Međugorju u dvorani Ivana Pavla II. (žuta dvorana) Župni ured Sv Jakova u Međugorju, Franjevačka teologija u Sarajevu i Biblijski institut KBF-a u Zagrebu organiziraju Znanstveni simpozij povodom 10. obljetnice smrti dr. fra Ljudevita Rupčića.
 
PROGRAM

Objavljeno: 03.06.2014.

U Međugorju održan Drugi međunarodni duhovni seminar za liječnike i medicinsko osoblje

U Međugorju je, u subotu 31. svibnja, misnim slavljem završio Drugi međunarodni duhovni seminar za liječnike i medicinsko osoblje na kojemu se okupilo 110 sudionika  iz 18 zemalja, i to iz: Rusije, Litve, Ukrajine, Francuske, Poljske, Češke, Austrije, Italije, Puerto Rica, Paragvaja, Kolumbije, Engleske, Kariba, Irske, Slovačke, SAD-a, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Seminar je otvoren u srijedu 28. svibnja 2014., a predavači su bili p. Kornelije Marko Glogović, provincijal Hrvatske pavlinske provincije i fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Tema Drugog seminara za liječnike i medicinsko osoblje bila je „Duhovna obnova za dušu i tijelo“.

Objavljeno: 02.06.2014.

Statistike za svibanj 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 204 200

Broj svećenika koncelebranata: 3663 (118 dnevno)

Objavljeno: 01.06.2014.

2. MEĐUNARODNI DUHOVNI SEMINAR ZA LIJEČNIKE I MEDICINSKO OSOBLJE

Tema: Duhovna obnova za dušu i tijelo
2. Međunarodni seminar za liječnike i medicinsko osoblje održat će se u Međugorju od 28. do 31. svibnja 2014.

Program

Objavljeno: 26.05.2014.

POZIV

Vijest o nezapamćenim poplavama koje su pogodile dijelove Hrvatske, Bosne i Srbije obišla je svijet. Stoga su mnogi hodočasnici pitali, je li stradalo Međugorje i na koji način se može pomoći ugroženima. Međugorje je prostorno daleko od ugroženih područja, ali želi biti blizu svima onima koji su osjetili i osjećaju posljedice ove velike prirodne nepogode. Stoga pozivamo sve hodočasnike, ljude dobre volje i prijatelje Međugorja da se odazovu i pomognu prema svojim mogućnostima. To je moguće učiniti preko naše humanitarne udruge Međugorje Mir – Majcino selo (koja je još u vrijeme rata usmjeravala vašu pomoć) uplaćujući svoj dar na žiro račun:

Objavljeno: 20.05.2014.