Arhiva Novosti

Zlatna harfa

Zlatna harfa je tradicionalni susret dječjih zborova koji se svake godine održava u župama.

Prva Zlatna harfa održala se 1. srpnja 1984. u Kočerinu, u Hercegovini, i okupila je dvjestotinjak malih pjevača. Inicijativu je dao fra Mićo Pinjuh, tadašnji župnik u Kočerinu. Svaki je zbor otpjevao dvije tematske i jednu slobodnu liturgijsku skladbu. Temeljne zadaće Harfe su obnova liturgijskog pjevanja, poticanje suradnje među voditeljima crkvenog pjevanja kao i poticanje stvaralačkog duha skladatelja.

Objavljeno: 03.05.2008.

Prvi svibnja – blagdan Uzašašća

Blagdan Uzašašća, blagdan svetog Josipa radnika i početak Marijina mjeseca svibnja u Međugorje je ove godine doveo velik broj hodočasnika. Budući da je Prvi svibnja u mnogim zemljama državni praznik i neradni dan, mnogi su taj produženi vikend iskoristili za hodočašće. Molitveni program održavao se na vanjskom oltaru.

Objavljeno: 02.05.2008.

Statistike za ožujak i travanj 2008.

Ožujak 2008.:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 99.000

Broj svećenika koncelebranata: 1.605 (51 dnevno)


Travanj 2008.:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 88.000

Broj svećenika koncelebranata: 2093 (70 dnevno)

Objavljeno: 01.05.2008.

TAJNIK SVETE STOLICE ZA ODNOSE S DRŽAVAMA SUSREO SE S UPRAVOM HERCEGOVAČKE PROVINCIJE U MOSTARU

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama (ministar vanjskih poslova), nadbiskup Dominique (Joseph Francois) Mamberti, koji od 26. do 29. travnja 2008. boravi u službenom pohodu Bosni i Hercegovini, susreo se u nedjelju 27. travnja u franjevačkom samostanu u Mostaru s Upravom Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Susretu su nazočili i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico, te njihovi najbliži suradnici, savjetnik Nuncijature u Državnom tajništvu Svete Stolice, mons. Miguel Buendi Maury i tajnik Nuncijature, mons. Waldemar Stanislav Sommertag.

Objavljeno: 29.04.2008.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja.

Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 18h. Sv. Misa je u 19h, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Euharistijsko klanjanje srijedom i subotom je u 22h, a molitva krunice na Podbrdu i Križni put na Križevcu su u 16h.

Objavljeno: 28.04.2008.

Obred primanja i obećanja u Frami

Framaši Frame Međugorje su 20. travnja 2008. imali obred primanja i obećanja pod misom u 18 sati koju je predvodio regionalni duhovni asistent fra Sretan Ćurčić uz nazočnost ostalih duhovnih asistenata. U Framu su po prvi put primljena 32 framaša, obećanja je produžilo 29 framaša, a po prvi put su dali obećanja 33 framaša.

Objavljeno: 22.04.2008.

Hodočasnici iz Hrvatske u Međugorju

Članovi Udruge hrvatskih branitelja iz Siska kod Kraljice Mira

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, klub INE Sisak, 5. i 6. travnja bili su na hodočašću u Međugorje, čime im se ispunila dugogodišnja želja. Osamdeset članova ove udruge i članova njihovih obitelji te drugih vjernika iz Siska po dolasku u Međugorje molili su križni put na Križevcu i sudjelovali u večernjem molitvenom programu.

Objavljeno: 21.04.2008.

Učenici OŠ Žepče na hodočašću u Međugorju

Stotinu i četrdeset učenika OŠ Žepče u pratnji sedmoro učitelja boravilo je u Međugorju 10. i 11. travnja 2008.

Prema riječima učiteljice Elizabete, u Žepču ima mnogo djece, pa OŠ Žepče broji 1500 učenika.

Objavljeno: 11.04.2008.

Josip Friščić, Potpredsjednik Hrvatskog Sabora, posjetio Međugorje

U srijedu 2. travnja, nakon što je nazočio otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, Međugorje je u pratnji g. Ive Jerkića, načelnika općine Čitluk, posjetio Josip Friščić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora. U ime župnika koji je nažalost bio odsutan primio ga je fra Svetozar Kraljević.

Objavljeno: 03.04.2008.

Proslavljen blagdan Milosrdnog Isusa u Šurmancima

Filijalna crkva međugorske župe u Šurmancima posvećena Milosrdnom Isusu svake godine na Mali Uskrs slavi obljetnicu posvećenja. Vjernici se za blagdan pripremaju devetnicom Krunice Milosrdnog Isusa. Na sam blagdan, središnje slavlje je sveta Misa koju je ove godine predslavio fra Miljenko Šteko. Na Misi su se mještanima pridružili i brojni hodočasnici.

Objavljeno: 30.03.2008.

„Međugorje nadilazi našu nadležnost“, kaže Kardinal Puljić

U Večernjem listu od 21. 03. 2008. Ivan Tolj objavljuje razgovor s kardinalom Vinkom Puljićem, sarajevskim nadbiskupom.

Pitanje: Nedavno objavljeni intervju državnoga tajnika Svete Stolice, kardinala Tarcisia Bertonea, da slučaj Međugorje treba preispitivati, potaknuo je brojna nagađanja. Je li Biskupska konferencija BiH razmatrala to pitanje i hoće li, doista, Međugorje biti ponovno pod službenim promatranjem?

Objavljeno: 25.03.2008.

Sveto trodnevlje - Uskrs

Sveto trodnevlje Velikog tjedna u Međugorju je okupilo hodočasnike iz cijeloga svijeta: osim iz europskih zemalja, ove su godine Uskrs ovdje proslavile i skupine iz Argentine, Nove Kaledonije, SAD-a, Koreje i Libanona. (photos)

Objavljeno: 24.03.2008.

19. Međunarodni festival mladih - Mladifest 19 – Međugorje 2008.

Devetnaesti međunarodni festival mladih - Mladifest 19 – održat će se u Međugorju od 1. do 6. kolovoza 2008. Tema susreta je: „Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci“ - Dj 1,8. (“Nek vam u tišini Duh Sveti govori i dopustite Mu da vas obraća i mijenja.“ - Poruka, 25. srpnja 2006.) - (Program u pripremi)

Objavljeno: 20.03.2008.

Cvjetnica – Nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća. Isusa gledamo u veličini njegove svemoćne ljubavi po kojoj kaže: „Polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga.“ (Evanđelje po Ivanu 10,17-18) (photos)

Objavljeno: 19.03.2008.

PODSJETNIK: Najava hodočašća i kontakt sa vodičima

Najave hodočašća prije dolaska u Međugorje potrebne su da bi Ured informacija mogao organizirati program za hodočasnike i tako im bolje služiti. Zato molimo sve organizatore hodočašća da najave dolazak svoje skupine na e-mail adresu: informacije@medjugorje.hr ili na telefon/fax: 00 387 36 651 988.

Preporučamo svim organizatorima da koriste usluge mjesnih vodiča: http://medjugorjeguides.com.

Sve dodatne informacije kao i posredovanje u traženju vodiča za vašu skupinu (za hrvatski, engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, poljski, češki i slovački jezik) možete dobiti u Uredu informacija na gore navedenu e-mail adresu i telefon.

Objavljeno: 18.03.2008.