Arhiva Novosti

Statistike za studeni 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 47.300
 
Broj svećenika koncelebranata: 1.118 (37 dnevno)

Objavljeno: 08.12.2009.

Obilježena 9. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U Međugorju je obilježena deveta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića koji je umro 24. studenoga 2000. u 15 i 30 na Križevcu nakon završene pobožnosti Križnoga puta. Brojni župljani i hodočasnici uspeli se na Križevac moleći Križni put  u 14 sati, koji je predvodio fra Vjekoslav Milićević. U 18 sati slavljena je sveta misa u župnoj crkvi koju je u suslavlju s 18 svećenika predslavio fra Danko Perutina.

Objavljeno: 26.11.2009.

Hodočašće siromaha, prosjaka i beskućnika iz Zagreba u Međugorje

Kršćanska udruga Kup Karmel organizirala je 17. i 18. studenoga besplatno hodočašće  stotinjak siromaha, prosjaka i beskućnika iz Zagreba i još nekih gradova s područja Republike Hrvatske međugorskoj Kraljici Mira.  Tijekom boravka u Međugorju  pohodili su Podbrdo, nazočili  molitveno-liturgijskom programu u župnoj crkvi sv. Jakova te posjetili Majčino selo.

Objavljeno: 21.11.2009.

9. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U utorak 24. studenog navršava se devet godina od smrti fra Slavka Barbarića, svećenika koji je osamnaest godina života posvetio širenju Gospinih poruka u svijetu i brizi za hodočasnike.

Objavljeno: 17.11.2009.

Dr. Johannes Mikl, autor pjesme Gospa, majka moja boravio u Međugorju

Dr. Johannes Mikl, liječnik, kardiolog iz Austrije, autor pjesme Gospa, majka moja, koja se često pjeva u međugorskoj župnoj crkvi, nedavno je boravio u Međugorju. U razgovoru za radiopostaju "Mir" Međugorje, dr. Mikl, između ostaloga, kaže kako je 1983. godine čuo za Gospina ukazanja u Međugorju, te ubrzo, s još dvojicom prijatelja, i posjetio ovo hodočasničko mjesto.

Objavljeno: 12.11.2009.

DESETI MEĐUNARODNI SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

U Međugorju je u srijedu 4. studenoga započeo Deseti  međunarodni seminar  za bračne parove s tematskim okvirom: «Ljubav nikada ne prestaje i presahnuće ljubavi». Seminar je u popodnevnim satima otvorio koordinator dr. fra Miljenko Šteko, a potom je sve nazočne pozdravio župnik fra Petar Vlašić. Seminar, koji traje do subote, 7. studenoga, predvodi dr. fra Ante Vučković, član franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Međunarodni seminar simultano se prevodi na više svjetskih jezika.
 

Objavljeno: 05.11.2009.

Bivši Apostolski nuncij u Austriji boravio u Međugorju

Krajem listopada u Međugorju je nekoliko dana boravio nadbiskup Edmond Farhat, biši Apostolski nuncij u Austriji, te predvodio misno slavlje za brojne austrijske hodočasnike prigodom njihova nacionalnoga blagdana , u ponedjeljak 26. listopada.

Objavljeno: 04.11.2009.

Statistike za listopad 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 156.000
Broj svećenika koncelebranata: 3.417 (110 dnevno)

Objavljeno: 01.11.2009.

Mnoštvo hodočasnika u Međugorju u listopadu, Gospinu mjesecu

U mjesecu listopadu, Gospinu mjesecu mnoštvo hodočasnika sa svih strana svijeta posjetilo je Međugorje. Izdvojit ćemo skupinu hodočasnika iz Novske. Organizator ovog hodočašća je Damir Potalec, vjeroučitelj koji već 10 godina organizira hodočašća iz Novske u Međugorje. Posjetili su Brdo ukazanja i Križevac te sudjelovali na misnim slavljima.


Objavljeno: 30.10.2009.

Iz Poljske biciklom u Međugorje

Krzysztof Kowal, (1966.)  dijecezanski svećenik iz Poljske stigao je biciklom u Međugorje u večernjim satima na Misijsku nedjelju, 18. listopada 2009. Hodočasnička vožnja biciklom od Krakowa do Međugorja trajala je puna dva tjedna. Na ovaj neobičan hodočasnički put potaknuo ga je, kaže, prijatelj svećenik koji mu je pričao o svom pozitivnom iskustvu u Međugorju.


Objavljeno: 30.10.2009.

Predstavljena knjiga "Međugorje - mala enciklopedija"

Knjiga "Međugorje-mala enciklopedija" autorice Ljubice Benović predstavljena je 15. listopada u Čitluku u sklopu kulturne manifestacije ''Dani Matice hrvatske u Brotnju''. O knjizi su govorili dr. fra Tomislav Pervan i prof. Krešimir Šego. Autorica Ljubica Benović je u tisuću malenih priča-natuknica ispričala povijest ukazanja, rast župe, život i rast vidjelaca, zemljopisne, povijesne i klimatske posebnosti ovoga kraja i okolice, ali i povijest hodočasničkih mjesta te hodočasnički i molitveni život u međugorskoj župi. 

 

Objavljeno: 17.10.2009.

Kardinal dr. Christoph Schönborn o Međugorju

ovi broj „Glasnika mira“ prenosi riječi  kardinala dr. Christopha Schönborna  na kraju molitvenog susreta za mir s Marijom Pavlović-Lunetti u bečkoj katedrali 15. rujna 2009. Kardinal je okupljenim vjernicima, između ostaloga, rekao: „Veliki je dar to što Majka Božja želi biti tako blizu svoj svojoj djeci! Ona je to pokazala na tolikim mjestima u svijetu, a već dugi niz godina na sasvim poseban način svoju blizinu iskazuje u Međugorju.

Objavljeno: 16.10.2009.

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske održan je od 8. do 11. listopada u Međugorju. Domaćini su  bili Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM i njihov novicijat na Humcu. Sudjelovalo je devetnaest novaka.Susret je započeo molitvom krunice, sv. Misom i predstavljanjem novicijata.

Objavljeno: 13.10.2009.

U P I T N I K

Poštovani, svrha i cilj ovog upitnika je pravljenje popisa svećenika koji su dobili poziv preko Međugorja, pa bismo vas zamolili da ispunite sljedeće podatke: (upitnik)

Objavljeno: 12.10.2009.

Članovi zajednice ''''Vjera i svijetlo'''' iz Đakova u Međugorju

Krajem rujna Međugorje su posjetili članovi zajednice ''Vjera i svjetlo'' iz Đakova. Zajednica skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju, predvodi ju s. Rastislava Ralbovski. Zajednica ima četrdeset članova, a u nju su, osim djece, uključeni njihovi roditelji i prijatelji.

Objavljeno: 08.10.2009.