Arhiva Novosti

Petorica franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije proslavili su svoje zlatne mise

Večernjom svetom misom 24. srpnja koju je od 19 sati predslavio apostolski nunciji u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, petorica franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije, fra Ivan Dugandžić, fra Tomislav Pervan, fra Ante Kutleša, na službi u Međugorju, te fra Vitomir Musa na službi u Širokom Brijegu i fra Ante Leko na službi u Posušju, proslavili su svoje zlatne mise, 50 godina od prve mise. (FOTO)

Objavljeno: 25.07.2019.

Proslava svetkovine sv. Jakova, zaštitnika međugorske župe

U četvrtak (25. srpnja) svetkovina je sv. Jakova apostola – zaštitnika međugorske župe. Svete mise su samo u župnoj crkvi u 7, 8 i 19 sati. Središnja proslava - svečana sveta misa je u 11 sati u Gaju.

Procesija s kipom kreće iz crkve u 10:45 sati. Ove godine kip će nositi međugorski župljani iz Vionice, a iz župnog ureda pozivaju sve da se uključe u procesiju.

 

Objavljeno: 23.07.2019.

Kardinal Angelo De Donatis otvara, a nadbiskup Rino Fisichella zatvara 30. Mladifest

Kateheze će još na Mladifestu imati i misu slaviti i bivši generalni ministar franjevačkog reda, a sada tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života biskup Jose Rodriguez Carballo; nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini; mons. Dominique Rey, biskup Touluna u Francuskoj; kardinal Antonio Canizares Llovera, nadbiskup Valencije; mons. Vlado Košić, sisački biskup; kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit Vrhbosanski te mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje.

 

Objavljeno: 22.07.2019.

Zlatne mise fra Ivana Dugandžića, fra Tomislava Pervana i fra Ante Kutleše

Tri franjevca koja su na službi u župi Međugorje, fra Ivan Dugandžić, fra Tomislav Pervan i fra Ante Kutleša, proslavit će svoju zlatnu misu (50 godina od prve mise) u srijedu, 24. 7. 2019. u međugorskoj župnoj crkvi.

Svetu misu u 19 sati predvodit će apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto.

Objavljeno: 22.07.2019.

Duhovna obnova za svećenike: Povući se u samoću i izoštriti svoj pogled

-Ovaj seminar, duhovne vježbe u Međugorju, pozivaju nas da se stanovito vrijeme zaustavimo na svom životnom putu i, Gospinom blizinom i zagovorom, utvrdimo pravi cilj našega života i put koji do njega vodi, kazao je fra Miljenko Šteko, kojemu je na misi koncelebriralo 257 svećenika, a već jutros (9. srpnja) na katehezi koju im je držao apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Henryk Hoser bilo ih je oko 350 iz 32 zemlje svijeta.

Prije kateheze mons. Hosera, sve je pozdravio i dobrodoščicu svima poželio, uz molitvu i zaziv blagoslova Duha Svetoga, međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji uz nadbiskupa Hosera drži predavanja na ovoj duhovnoj obnovi. (foto)

 

Objavljeno: 09.07.2019.

Predstavljamo album Marija Zovke „Ave Maria sacred arias“

U suvenirnici Informativnog centra Mir Međugorje može se kupiti novi glazbeni album „Ave Maria sacred arias“. Autorski je to prvijenac Marija Zovke, kojega je počeo producirati još davne 2007. godine. Projekt se razvijao pune dvije godine, gdje je Zovko autorom orkestralnih aranžmana i produkcije.

Vokale je snimao kod svoga dugogodišnjeg prijatelja don Gordana Božića, a razvoj je tekao pod budnim okom još jednoga prijatelja, maestra don Dragana Filipovića. Back vokali na albumu su ženska klapa Drača.

 

Objavljeno: 09.07.2019.

Duhovna obnova za svećenike u Međugorju od 8. do 13. srpnja

U Međugorju se od 8. do 13. srpnja održava duhovna obnova za svećenike. Kao i ranijih godina i ove godine više stotina svećenika sudjelovat će na ovoj Duhovnoj obnovi i molitvenom programu međugorskoj crkvi. Tema ove duhovne obnove, kao i svih ostalih u ovoj godini je u Gospinoj školi „Idi za mnom!“ (Mk 10, 21). 

Detaljan program pogledajte OVDJE.

Objavljeno: 05.07.2019.

Statistike za lipanj 2019.

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 219 000

Broj svećenika koncelebranata: 4567 (147 dnevno)

Objavljeno: 01.07.2019.

Fra Miljenko Šteko: Nikakva sila nije mogla spriječiti čovjeka na putu k njegovoj Majci

Na početku misnog slavlja fra Miljenko Šteko kazao je kako ''želimo slaviti Boga zbog naše svete Crkve, koja je po Kristovu namjesniku, svetom ocu Franji, prepoznala sve plodove Međugorja i ovdje postala posebno prisutna po apostolskom vizitatoru nadbiskupu Henryku Hoseru, koji mi je povjerio predvoditi ovo večerašnje zahvalno misno slavlje i čije vam pozdrave izručujem''.

Fra Miljenko Šteko je u svojoj homiliji kazao kako ''Marija i nas upućuje na snagu Duha Svetoga, a ne na naše sile. Upućuje nas otvoriti se Božjoj milosti, potpuno joj se predati i dopustiti da se milost očituje u nama'', a potom se osvrnuo i na ''ovu rijeku milosti Međugorja koja je s Gospom potekla prije trideset osam godina''. (foto)

Objavljeno: 25.06.2019.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2019. Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je Ivanki, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, kazala da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje, koje je trajalo 4  minute (18:37h -18:41h) , Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući. Ukazanju je bila nazočna samo Ivankina obitelj. Nakon ukazanja vidjelica Ivanka je rekla: 

Gospa je dala slijedeću poruku: " DJEČICE, MOLITE, MOLITE, MOLITE. "

Objavljeno: 25.06.2019.

Fra Ljubo Kurtović na uočnicu ukazanja: Međugorje je ostalo i donosi dobar plod

Na uočnicu godišnjice ukazanja Kraljice Mira u Međugorju – na blagdan svetog Ivana Krstitelja (24. lipnja) središnju večernju svetu misu, pred više tisuća vjernika, predslavio je fra Ljubo Kurtović uz koncelebraciju 196 svećenika.

Fra Ljubo Kurtović župnik je na Humcu kod Ljubuškog odakle je na uočnicu godišnjice ukazanja krenula i tradicionalna Hodnja mira – od samostana sv. Ante na Humcu do crkve sv. Jakova u Međugorju. Hodnja je započela molitvom i blagoslovom hodočasnika na vanjskom oltaru svetišta sv. Ante oko 6 sati i 15 minuta, a u Međugorje je stigla oko deset sati. Predvodio ju je međugorski župnik fra Marinko Šakota. (foto)

 

Objavljeno: 24.06.2019.

Raspored molitvenog programa u Međugorju za 38. godišnjicu Gospinih ukazanja

Svete mise u župnoj crkvi, na uočnicu Gospinih ukazanja, na hrvatskom jeziku su u 8, 11 i 19 sati. Nakon večernje svete mise uslijedit će zajedničko jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, koje će se nastaviti u tišini do 6 sati ujutro.

U utorak 25. lipnja je 38. godišnjica Gospinih ukazanja. Svete mise na hrvatskom jeziku su u župnoj crkvi u 6, 7, 8, 9, 11 sati i središnja svečana sveta misa u 19 sati. Kao i svakog 25. u mjesecu, odmah nakon mise bit će zajedničko klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, zatim se nastavlja u tišini do 7 ujutro.

 

Objavljeno: 23.06.2019.

Tisuće vjernika na misi i procesiji na blagdan Tijelova u Međugorju

Na svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelova, 20. lipnja, svečanu večernju svetu misu u 19 sati u Međugorju predslavio je apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, uz koncelebraciju 34 svećenika.

Poslije svete mise uslijedila je procesija s Presvetim ulicama Međugorja u kojoj su sudjelovali župljani, svećenici, redovnici, te brojni hodočasnici. Procesija je nakon liturgijskih procesijskih molitava, biblijskih tekstova i pjesama, završila blagoslovom sudionika Presvetim Oltarskim Sakramentom. (foto)

Objavljeno: 21.06.2019.

Devetnica za 38. obljetnicu ukazanja Kraljice Mira u Međugorju

U ponedjeljak (24. lipnja) na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja i na uočnicu 38. obljetnice Gospinih ukazanja, kao i svih dosadašnjih godina od 1992., u rano jutro bit će i međunarodna Hodnja mira od franjevačkoga samostana na Humcu kod Ljubuškog do međugorske župne crkve sv. Jakova.

U utorak 25. lipnja je 38. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju. Svete mise na hrvatskom jeziku u župnoj crkvi bit će od ranog jutra, a središnja svečana sv. misa bit će u 19 sati. Nakon misnog slavlja počinje redovito mjesečno cjelonoćno euharistijsko klanjanje. Presveti Oltarski Sakrament će biti izložen u crkvi do 7 sati ujutro.

Objavljeno: 14.06.2019.

Završeno 8. međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Mise, svjedočanstva, plesovi, pjesme molitve krunice i križnog puta... To je ono što je obilježilo i ovo hodočašće, a velikom broju njih je ispunjena želja pa su ih nosili na Brdo ukazanja. Mnogi su mislili kako se nikada neće uspeti na Brdo ukazanja zbog svog fizičkog hendikepa, ali u Međugorju ne postoji nemoguće. Župljani župe Međugorje, članovi Marijinih ruku, lovci, članovi zajednice Cenacolo, HGSS, hodočasnici i mnogi drugi kao taxi prijevoz u subotu su neprestano, po nimalo laganom terenu, nosili bolesne i nemoćne k Majci na Brdo Ukazanja.

Nakon nedjeljne mise, pozdrava i razilaska, mnogi već počinju odbrojavati dane kada će opet doći, nestrpljivo čekajući deveto ovakvo hodočašće, jer je ono mnogima jedina prilika da druže s ljdima koji imaju iste probleme, da se bolje upoznaju, ali i da se popnu na Brdu ukazanja, nešto što je većini ljudi svakodnevno moguće. (foto)

Objavljeno: 09.06.2019.