Arhiva Novosti

Hodočasnik iz Italije Giorgio Dal Molin : „U Međugorju sam bio oko 200 puta”

Mnoštvo hodočasnika svakodnevno dolazi u Međugorje. Početkom rujna, prema podacima Ureda informacija, u Međugorju su boravile skupine hodočasnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Irske, SAD-a, Francuske, Poljske, Nizozemske, Španjolske, Slovačke, Latvije, Japana, Mađarske, Libanona, Argentine, Češke i Malte. Među hodočasnicima iz Italije susreli smo Giorgio Dal Molin iz Italije. U Međugorju je do sada bio oko 200 puta: „Kao hodočasnik sam dolazio na početku, a sada u Međugorje dovodim skupine. Za Međugorje sam prvi put čuo 1988. godine. Jako me dirnulo ono što se ovdje događalo i odlučio sam proći duhovno iskustvo. Moje prvo hodočašće temeljilo se na znatiželji. Krenuo sam iz Italije da bi vidio što se događa u mjestu koje je važno za Crkvu i cijeli svijet. Ostao sam iznenađen vjerom koju sam ovdje susreo. Ovdje se ta vjera očitovala u hodočasnicima ali nadasve u župljanima. Svoj duhovni put sam ovdje produbio. Dolazio sam u Međugorje kao hodočasnik  do samoga početka rata, a nakon toga sam postao hodočasnik koji je pomagao ljudima koji su ovdje bili u nevolji”-kazao je Dalmunin koji ističe kako ga najviše dira unutarnji doživljaj koji hodočasnici imaju za vrijeme molitve na brdima.

Objavljeno: 12.09.2014.

Sv. misa na Križevcu 14. rujna

Prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe, u međugorskoj  se župi tradicionalno slavi Uzvišenje križa Kristova. Ove godine to je nedjelja, 14. rujna. Svečana sv. misa na Križevcu je u 11 sati. Svi oni koji nisu u mogućnosti pohoditi Križevac mogu sudjelovati na jednoj od sv. misa na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi: u 6, 7, 8,12 i 19  sati. Križ na Križevcu podignut je u Jubilarnoj 1933.godini Otkupiteljeve smrti na križu i do 1981. bio je mjesto molitve župljana i vjernika iz okolnih župa. Nakon Gospina ukazanja 24.lipnja 1981., Križevac postaje mjestom molitve hodočasnika iz cijeloga svijeta. Uoči Uzvišenja križa Kristova, 13. rujna, u podnožju Križevca, bit će održana predstava „Kako se gradio Križevac”, u izvedbi HNK-a Mostar u 20 sati.

Objavljeno: 09.09.2014.

Promjena satnice molitvenoga programa

Prvi ponedjeljak nakon proslave Uzvišenja križa Kristova u Međugorju se mijenja i satnica molitveno-liturgijskog programa. Ove godine to je 15. rujna. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. misa u 18 sati. Slijedi uobičajeni molitveni program nakon sv. mise. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu utorkom i subotom je od 21 do 22 sata. Četvrtkom je Klanjanje nakon večernje svete mise. Molitva krunice na Podbrdu je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme. Sveta misa u 13 sati samo subotom.

Objavljeno: 08.09.2014.

Statistike za kolovoz 2014

Broj podijeljenih sv. pricesti: 364 500

Broj svećenika koncelebranata: 7652 (246 dnevno)

Objavljeno: 01.09.2014.

3. MEĐUNARODNO HODOČAŠĆE ZA OSOBE S INVALIDITETOM “U MARIJINOJ ŠKOLI” 2014.

Koordinator: fra Marinko Šakota, ofm

Treće međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom održat će se od 23. – 26. 10. 2014. u Međugorju. Glavni organizator je Udruga „Susret“ iz Čitluka, u suradnji sa Župnim uredom i „Majčinim selom“. Okupljanje sudionika predviđa se u poslijepodnevnim satima u četvrtak 23. 10. 2014. Župljani župe Međugorje osiguravaju hodočasnicima besplatan smještaj i hranu.
Program hodočašća će kroz dane petka, subote i nedjelje biti ispunjen radionicama, predavanjem i molitvenim sadržajima. U subotu jutro predviđena je molitva na Brdu ukazanja.
Prijave za hodočasnike započet ćemo primati od 1. – 30. 09. 2014. na e-mail adresu: gospina.skola@gmail.com.
U PRIJAVI NAVESTI: točan broj osoba s invaliditetom, osoba u invalidskim kolicima te njihovih roditelja i pratilaca, koliko će dana sudjelovati na seminaru i svoj kontakt.
 

Objavljeno: 28.08.2014.

Šahisti iz Ruščice kod Slavonskog Broda u Međugorju

Članovi šahovskog kluba „Posavac“ iz prigradskog naselja Ruščica, kod Slavonskog Broda, u kolovozu su jedanaesti put hodočastili u Međugorje. Šahisti su s članovima svojih obitelji redovito sudjelovali u večernjem molitvenom programu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju te molitvi na Brdu ukazanja i na Križevcu. Za program radiopostaje „Mir“ Međugorje, predsjednik kluba Mato Opačak je istaknuo kako svake godine dolaze u Međugorje nakon svetkovine Velike Gospe. Ovaj put je bilo i desetak hodočasnika koji su boravili prvi put u Međugorju. Oduševljeni su i najavili su hodočašće i iduće godine. Osim hodočasnika iz Hrvatske, krajem kolovoza u Međugorju su boravili hodočasnici iz Italije, Austrije, Francuske, Irske, SAD-a, Španjolske, Mađarske, Ukrajine, Njemačke, Kanade, Libanona, Malte, Poljske.

Objavljeno: 27.08.2014.

Mladi hodočasnik Sean Hickey iz Irske: „U Međugorju sam doživio veliko obraćenje”

26-godišnji Sean Hickey dolazi iz grada Killkeny u Irskoj. Ovoga ljeta u Međugorju je boravio 8. put, a sudjelovao je i na Festivalu mladih. Istaknuo je da je prigodom prvog posjeta Međugorju doživio zaista veliko obraćenje: „Odlučili smo osnovati molitvenu skupinu u Killkenyiju i već smo doveli više stotina mladih iz Killkenyija, sastajemo se svakog petka, molimo krunicu, imamo klanjanje. Utjecaj Međugorja na mlade je nevjerojatan, njihovi životi se mijenjaju, a i životi ljudi oko njih, pa tako i cijeloga društva kod nas u Irskoj. Sve ovo govorim i iz vlastitog iskustva, kako sam se sam pomaknuo, obratio i preobrazio te uspostavio osoban odnos s Isusom i Gospom. Danas jednako tako gledam mlade koji rastu u svome odnosu prema Bogu. U Irskoj su mladi rastreseni svakakvim sadržajima i teško ih je pokrenuti na ovakve divne stvari. Zato ih dovodimo u Međugorje na tjedan dana svake godine i tu mogu podijeliti i iskusiti vjeru sa svim mladima iz cijeloga svijeta, mogu vidjeti kako drugi mladi reagiraju i suživljavaju se sa svojom vjerom.

Objavljeno: 22.08.2014.

U Međugorju proslavljena svetkovina Velike Gospe

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u   Međugorju je proslavljena uz posebno velik broj domaćih te hodočasnika iz inozemstva. Hodočasnici, među kojima je najviše bilo mladih, cijele su noći i jutra pješice pristizali u Međugorje, ispovijedali se i sudjelovali na sv. misama. Prva sv. misa na hrvatskom jeziku slavljena je u 6 sati, potom u 7,8,9,11 te večernja sveta misa u 19 sati koju je na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predslavio fra Ivan Dugandžić , u koncelebraciji 70 svećenika.  (slike)

Objavljeno: 15.08.2014.

Svetkovina Velike Gospe

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se u petak, 15. kolovoza. Svete mise na hrvatskome jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 6, 7, 8, 9, 11, a večernja sveta misa je u 19 sati. Večernji molitveno-liturgijski program i ovoga dana započinje u 18 sati molitvom krunice. Mise na stranim jezicima su u prijepodnevnim satima. U danima prije svetkovine Velike Gospe u Međugorju borave  inozemni hodočasnici iz Austrije, Njemačke, Irske, SAD-a, Francuske, Italije, Slovačke, Češke, Mađarske, Kine, Poljske i Španjolske.

Objavljeno: 11.08.2014.

Sudionici o 25. molitvenom susretu mladih u Međugorju

U Međugorje na Festival mladih nerijetko zajedno dolaze cijele obitelji, mladež i djeca s roditeljima. Susreli smo jednu takvu obitelj, Hrvate iz Züricha, obitelj Nikolić. Njihova je poruka - dođite u Međugorje. Ljiljana Nikolić je majka četvero djece, a dolazi već više godina u Međugorje. Kratko nam je kazala: „Na Festivalu nisam prvi put, svaku godinu dovodim svoju djecu. Pokušavamo Međugorje prenijeti na obitelj, na prijatelje, radno mjesto“.Njezin suprug ističe kako u Međugorje dolaze 20-ak godina.

Objavljeno: 08.08.2014.

Svetom misom na Križevcu završen 25. molitveni susret mladih u Međugorju

Dvadeset i peti međunarodni molitveni susret mladih – Mladifest, koji je počeo u četvrtak 31. srpnja 2014., završio je u srijedu, 6. kolovoza sv. misom zahvalnicom na Križevcu u 5 sati ujutro, koju je predslavio fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje. Mladifest je održan pod geslom „Evo ti Majke“.
(slike) ; ( video)

Objavljeno: 07.08.2014.

Posljednji dan svjedočanstava 25. molitvenog susreta mladih u Međugorju

U utorak, 5. kolovoza na Festivalu u Međugorju, u jutarnjem dijelu programa mladi su  imali prigodu čuti Salvadora Iñigueza Moralesa iz Meksika. Kada mu je bilo 10 godina, baka mu je po prvi put pričala o Međugorju i od tada živi i širi Gospine poruke. Po zanimanju je medicinski njegovatelj u gerijatriji, tako da već dugo vodi „dvostruki život“: tijekom dana njeguje stare i bolesne ljude, a uvečer se „naoruža“ krunicama i Gospinim kipom te ide u najperifernije i najopasnije dijelove Guadalahare gdje preko Gospinih poruka evangelizira prostitutke, transvestite i homoseksualce, osniva molitvene skupine u njihovim četvrtima i sam moli s njima, mnogo puta i na ulici. (slike); (video)

Objavljeno: 06.08.2014.

Program Festivala mladih u ponedjeljak, 4. kolovoza

Sve je ovih dana u Međugorju u znaku mladih. U tijeku je 25. međunarodni molitveni susret mladih koji se odvija pod geslom „Evo ti Majke“. Na susretu sudjeluju mladi iz 60 država. Jutarnji program Festivala mladih u Međugorju i u ponedjeljak, 4. kolovoza počeo je molitvom i nastavio se katehezom fra Ante Vučkovića. Mladi su potom čuli  svjedočanstvo Mirjane Dragićević-Soldo koja je pozvala mlade da budu apostoli i svjedoci Božje ljubavi, da mole za svećenike, te da u svijetu žive u Božjem zajedništvu s ostalom braćom i sestrama.  (slike)

Objavljeno: 05.08.2014.

Mlada hodočasnica Joelle Modard: „Međugorska poruka je jako snažna i ohraburjuća''’

21-godišnja Joelle Modard je iz Švicarske. Sudjelovala je na ovogodišnjem Festivalu mladih, a ovo joj je 13. dolazak u Međugorje. „Već sam kao djevojčica s roditeljim dolazila ovamo,  tako da znam češće doći, ne samo za Festival mladih. Međugorje je čudesno, tu pronalazim mir i imam puno dragocjenih sjećanja vezanih uz ovo mjesto'’ - kaže Joelle o svom iskustvu Međugorja  te ističe da svaki put nauči nešto novo:  „To je jako moćna potvrda za moj život. Inače u Švicarskoj duhovni život mladih ljudi je jako slab. U svakoj župi imate jednu ili dvije mlade osobe koje su aktivne u duhovnom životu, pa smo zato odlučili imati susrete s mladima iz naše regije koji traže i žive Božju prisutnost. Organiziramo duhovna događanja jer je bolje biti u zajedništvu, nego  sam u župi.

Objavljeno: 05.08.2014.

Benedikt von Perger: „Za mene je najljepše klanjanje”

Na molitveni susret mladih u Međugorje je stigao iz Njemačke 16-godišnji Benedikt von Perger. Kazao je da je u Međugorju šesnaesti put. Oduševio ga je veliki  broj mladih ljudi koji se predaju Bogu, a istaknuo je da je za njega najljepše klanjanje kada je prostor oko crkve posve ispunjen i  mladi u tišini svoj pogled upiru prema naprijed - prema Isusu u pokaznici. Mladi hodočasnik je još o dojmovima s Festivala mladih i o klanjanju kazao:

Objavljeno: 04.08.2014.