Arhiva Novosti

Početak Došašća u Međugorju

 

U nedjelju 27. studenog ušli smo u Došašće - vrijeme priprave za Božić. U Međugorju su, u ovome uobičajeno mirnijemu vremenu, hodočasnici iz SAD-a, Portugala, Koreje, Njemačke i Italije. Lijepo vrijeme privuklo je osobito mnogo hodočasnika za početak Došašća iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Od ponedjeljka 28. studenog u župi Međugorje započinju svete mise zornice Rođenju Kristovu. Svaki dan, osim nedjelje, bit će u župnoj crkvi sveta  Misa zornica u 6 sati. Raspored molitveno-liturgijskoga programa ostaje isti za hrvatske i inozemne hodočasnike.

Objavljeno: 27.11.2011.

Obilježena 11. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U Međugorju je u četvrtak, 24. studenoga, obilježena 11. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Večernju sv. Misu u međugorskoj župnoj crkvi za pok. fra Slavka predslavio je dr. fra Ivan Dugandžić u suslavlju 25 svećenika. Fra Ivan je, između ostaloga, o fra Slavku kazao: ''Spominjemo se danas 11. obljetnice smrti  fra Slavka, franjevca, svećenika koji je od nas svih najduže u Međugorju djelovao i koji je stajao najmarljivije u službi Gospinih poruka. Fra Slavko nije bio samo učitelj posta i molitve, već svima uvjerljiv primjer i poticaj. On nije hodočasnike morao upućivati na Brdo ukazanja i Križevac već ih je predvodio, išao pred njima. Stoga se s ponosom i zahvalnošću sjećamo i molimo Gospodina da mu bude nagrada i plaća.'' I na Križevcu se toga dana sjećalo pok. fra Slavka. U 14 sati molio se Križni put, koji je, uz mnoštvo vjernika, predvodio fra Danko Perutina. Majčino selo, kojega je fra Slavko osnovao, prisjetilo se svoga utemeljitelja uz nazočnost braće franjevca, časnih sestara, djelatnika i štićenika Majčinog sela, članova zajednice Milosrdni Otac i mnogobrojnih župljana i hodočasnika. Pred okupljenima molitvu je predvodio fra Slaven Brekalo, a nakon molitve održana je izložba radova  koje su na temu Međugorja, Majčinog sela i lika i djela Slavka Barbarića napravili štićenici Majčinoga sela. (slike)

Objavljeno: 26.11.2011.

Radiopostaja Mir Međugorje proslavlja 14. rođendan

Radiopostaja ''Mir'' Međugorje 25. studenog 2011. obilježava 14. obljetnicu postojanja. Budući da obljetnica pada u petak, kad se u župi Međugorje redovito posti i moli križni put uz Križevac, ravnatelj, djelatnici, suradnici i podupiratelji Radiopostaje obljetnicu obilježavaju ovom pobožnošću. Molitva križnoga puta, u zajedništvu sa župljanima i hodočasnicima, započinje u podnožju Križevca u 14 sati. Inače, sadašnje prostorije radiopostaje ''Mir'' Međugorje blagoslovio je 7. studenoga 1997. msgr. Lazaro Perez, biskup iz Meksika, a službeni početak emitiranja bio je 25. studenoga 1997. Nakon početnoga prijenosa molitvenoga programa iz međugorske župne crkve sv. Jakova, programska shema postupno se razvijala i širila do današnjega 24-satnoga emitiranja.

Objavljeno: 24.11.2011.

11. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U četvrtak, 24. studenog, navršava se 11 godina od smrti fra Slavka Barbarića. Fra Slavko se rodio 11. ožujka 1946. u Dragićini, a školovao se u Čerinu, Visokom i Sarajevu. Magistrirao je u Grazu, a doktorirao u Freiburgu. Za svećenika je zaređen 1971., nakon čega je djelovao u više hercegovačkih župa. S događajima u Međugorju susreo se 1982., otkad se stavlja u Gospinu službu: molitvom, usmenom i pisanom riječju, svjedočanstvom, sudjelovanjem na molitvenim  susretima diljem svijeta, očinskim prihvaćanjem hodočasnika; brigom za ovisnike, siromašne i djecu o kojoj nema tko skrbiti, organiziranjem različitih sadržaja-hodnje mira, svećeničkog seminara, molitvenog susreta mladih, seminara za  bračne parove, seminara posta i molitve - što Međugorju daje prepoznatljiv pečat. Fra Slavko Barbarić je umro 24. studenog 2000. nakon završene pobožnosti Križnoga puta, na Križevcu, a zemni mu ostaci počivaju na međugorskom groblju Kovačica. Na jedanaestu obljetnicu fra Slavkove smrti molit će se Križni put na Križevcu u 14 sati i slaviti sv. Misa u 18 sati u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova.

Objavljeno: 21.11.2011.

Susreti u Međugorju

Novinari radiopostaje „Mir“ Međugorje redovito u svojim emisijama ugošćuju međugorske hodočasnike. Evo nekih iskustava: Davor Terzić, kantautor iz Rovinja boravio je sa suprugom Vesnom u Međugorju. Davor je već  dugo godina prisutan na Hrvatskoj glazbenoj sceni, a sudjelovao je na gotovo svim festivalima duhovne glazbe (Uskrs fest, Marija fest, Krapina fest i Frama fest…).  ''Hodočastili smo u Mariju Bistricu, Vepric te evo nas sedmi ili osmi put u Međugorju. Svake godine uspijemo izdvojiti vrijeme za sebe. Naš posao je vezan za glazbu, živimo od toga. Dolazimo zahvaliti za sve što nam je Bog dao u prošlih godinu dana. Ovdje se osjećamo ispunjeno.''- kažu supružnici Terzić. (slike)

Objavljeno: 17.11.2011.

U Međugorju i dalje mnoštvo hodočasnika

 

Međugorje su i  tijekom mjeseca listopada posjetili hodočasnici sa svih strana svijeta. Po broju podijeljenih svetih pričesti, i ovogodišnji listopad prelazi prošlogodišnji za više od sto tisuća. Uz brojne talijanske hodočasnike, krajem listopada i prvih dana studenoga u Ured informacija prijavljene su veće skupine hodočasnika i iz Brazila, Honga Konga, Portugala, Španjolske, Slovenije, Slovačke, Njemačke, SAD-a, Kanade, Francuske, Engleske, Indije, Brazila, Rumunjske, Poljske, Austrije, Mađarske,Češke, Australije, Irske, Belgije te Hrvatske. Radi ovako velikoga broja hodočasničkih skupina, sav večernji molitveno liturgijski program održavao se na Vanjskome oltaru iza župne crkve sv. Jakova - kao u ljetno vrijeme.

Objavljeno: 03.11.2011.

Statistike za listopad 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 251.500

Broj svećenika koncelebranata: 4539 (146 dnevno)

Objavljeno: 01.11.2011.

Listopad u Međugorju

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda svečano je proslavljena u Međugorju u utorak, 4. listopada. Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavljen je nakon večernje sv. Mise, na uočnicu svetkovine, na vanjskome oltaru župne crkve sv. Jakova. U obredu su sudjelovali međugorski framaši, časne sestre franjevke i franjevci na službi u Međugorju, a pjesmom je sve pratio međugorski Veliki zbor. Obredu su nazočili i brojni hodočasnici koji u listopadu, Gospinom mjesecu, borave u Međugorju. Ured informacija zabilježio je skupine hodočasnika iz: Koreje, Brazila, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, Irske, SAD-a, Engleske, Francuske, Poljske, Slovenije, Mađarske, Španjolske, Libanona, Rumunjske, Australije, Slovačke, Belgije, Meksika, Argentine i Portugala. Inače, kao i kolovoz, i ovogodišnji rujan, u statistikama župe Međugorje, je najposjećeniji rujan od početka Gospinih ukazanja - s preko tristo tisuća podijeljenih svetih Pričesti. (slike)

Objavljeno: 08.10.2011.

TRIDESET GODINA MEĐUGORJA

U prigodi 30. obljetnice Gospinih ukazanja u Bijekovićima i Međugorju Župni ured Međugorje i Uredništvo znanstvenog časopisa Hercegovina franciscana organiziraju međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom TRIDESET GODINA MEĐUGORJA. Simpozij će se održati u Međugorju, u Dvorani Ivana Pavla II. u srijedu 5. listopada s početkom u 10 sati. Na njemu će sudjelovati ugledni teolozi, povjesničari, sociolozi i psiholozi iz domovine i inozemstva, kao i oni koji izbližega prate međugorska događanja, kako u prošlosti, tako danas. Simpozij je otvorenoga tipa, pa se pozivaju prije svega župljani župe Međugorje, kao i hodočasnici, ali i osobito međugorski vodiči te djelatnici Informativnog centra Mir Međugorje. Radovi sa simpozija bit će tiskani u sljedećem broju časopisa Hercegovina franciscana do Božića ove godine, a nadamo se i u posebnom zborniku radova. Dobro došli!

Objavljeno: 04.10.2011.

Statistike za rujan 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 300.500

 Broj svećenika koncelebranata: 5441 (181 dnevno)

Objavljeno: 01.10.2011.

Završen Dvanaesti međunarodni seminar za bračne parove

Dvanaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio više od 250 sudionika iz osam jezičnih područja održao se u  u Međugorju  od 21. do 24. rujna  2011. godine o  temi: "Brak - u vjeri i s vjerom". Seminarom je ravnao dr. fra Miljenko Šteko, a program se odvijao preko jutarnjih i popodnevnih predavanja prof. Ljilje Vokić, molitveno-liturgijskog programa u međugorskoj crkvi, molitve na Križevcu i Podbrdu. Završio je sv. Misom u subotu, 24. rujna u 11 sati, koju je predvodio fra Marinko Šakota. Među sudionicima susreli smo i one iz daleke  Aljaske. Ralph i Edith su 2000. prvi put posjetili Međugorje. Od te godine počeli su pratiti sva međugorska događanja preko službene međugorske stranice. Vidjeli su informacije i o Seminaru za bračne parove, i odlučili se, zajedno s drugima, doći. Za radiopostaju "Mir" Međugorje kazali su: "Sretni smo što smo ovdje, ovo nam je prvi posjet, svi se odjećamo dobrodošli i od trenutka kad smo zakoračili u Međugorje osjetili smo da se tu događa nešto posebno". (slike)

Objavljeno: 24.09.2011.

12. međunarodni seminar za bračne parove

Dvanaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se
u Međugorju  od  21. do 24. rujna  2011. godine.

                       Tema seminara je:

"Brak -  u vjeri i s vjerom"

Objavljeno: 20.09.2011.

Svečani zavjeti mladih franjevaca u Međugorju

U nedjelju, 18. rujna 2011., na svečanoj večernjoj Svetoj Misi u 18 sati, na vanjskome oltaru iza župne crkve sv. Jakova apostola u Međugorju, trojica mladih franjevačkih bogoslova, članova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM iz Mostara, položila su svoje svečane (doživotne) zavjete. Fra Josip Serđo Ćavar i fra Mario Ostojić su iz župe Međugorje, a fra Stanko Ćosić, podrijetlom iz župe Presvetoga Trojstva, Buhovo. Nakon višegodišnje pripreme i jednomjesečnih duhovnih vježbi, zavjete je primio m.p. o. provincijal, dr. fra Ivan Sesar, predsjedatelj svečanoga misnog slavlja. Liturgijom je ravnao fra Vjekoslav Milićević, a pjevanje su predvodili mladi franjevci Hercegovačke franjevačke provincije. Sve je na kraju pozdravio međugorski župnik, fra Petar Vlašić, čestitajući osobito zavjetovanicima i njihovim roditeljima.

Objavljeno: 19.09.2011.

Pješice iz Litve u Međugorje

Skupina od 90 hodočasnika, svih uzrasta,  stigla je pješice u Međugorje iz Litve. Prvoga dana puta, 24. lipnja, krenulo je 29 hodočasnika, a ostali su im se pridruživali do konačnoga cilja - Međugorja, na putovanju dugom 2300 kilometara. Stigli su u Međugorje, živi i zdravi, 11. rujna, na župnu proslavu blagdana Uzvišenja sv. Križa, te se odmah uputili na Križevac, noseći svoj veliki zavjetni križ. Sudjelovali su na svetoj Misi u 11 sati na Križevcu, a tom prigodom, u ime svega puka, pozdravio ih je i predvoditelj misnog slavlja fra Robert Jolić, zahvalivši im na nesvakidašnjoj žrtvi i vjerničkom svjedočanstvu. Na svom dugom putu prešli su Litvu, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku. Hodočasnici su za vrijeme čitavoga hodočašćenja sa sobom nosili veliki i teški križ, te dva kipa – Srca Isusova i Blažene Djevice Marije.

Objavljeno: 15.09.2011.

Molitveni program – zimski raspored

 U ponedjeljak, 12. rujna, mijenja se termin molitveno-liturgijskog programa u župi Međugorje. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. Misa u 18 sati. Nakon sv. Mise slijede blagoslovne molitve i treći dio krunice. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je četvrtkom nakon večernje sv. Mise, te srijedom i subotom od 21 do 22 sata, a čašćenje križa Gospodinova petkom nakon večernje sv. Mise. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme.

Objavljeno: 11.09.2011.