Arhiva Novosti

Obred primanja i obećanja međugorske Frame

U nedjelju, 1. veljače 2015. u crkvi sv. Jakova u Međugorju mladi, članovi Franjevačke mladeži iz Međugorja, imali su obred primanja i obećanja pod večernjom sv. misom u 18 sati koju je predslavio fra Slaven Brekalo, područni duhovni asistent, u koncelebraciji 9 svećenika. 34 framaša dala su prva obećanja, a 28 ih  je produžilo svoj zavjet Franjevačkoj mladeži iz Međugorja.

Objavljeno: 02.02.2015.

Papa Franjo 6. lipnja u Sarajevu

Vatikan (IKA) – „Želim objaviti da ću u subotu, 6. lipnja, ako Bog da, ići u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine“ - rekao je papa Franjo nakon Angelusa u nedjelju, 1. veljače. Papa Franjo pozvao je vjernike na molitvu za ovaj njegov pohod kojemu je cilj ohrabriti tamošnje vjernike katolike, probuditi kvasac dobra i pridonijeti učvršćenju bratstva i mira.

Objavljeno: 02.02.2015.

Statistike za siječanj 2015

Broj podijeljenih sv. pricesti: 45 050

Broj svećenika koncelebranata: 943 (30 dnevno)

Objavljeno: 01.02.2015.

Predstavljamo Franjevački svjetovni red u Međugorju: „Nasljedovati ljubav sv. Franje prema Bogu i čovjeku”

Franjevački svjetovni red djeluje već dugo u župi sv. Jakova u Međugorju. Duhovni asistent fra Ivan Landeka ml. je s članovima bratstva Jurom Čilićem, Marijom Vasilj i Sanjom Ivanković predstavio djelovanje FSR-a u programu radiopostaje „Mir” Međugorje. FSR u Međugorju ima svoju tradiciju, jer je karizma sv. Franje oduševljavala župljane da u svom obiteljskom životu slijede načela i duh sv. Franje. Trenutno u bratstvu u Međugorju djeluje trideset i pet članova, koji se okupljaju svakog utorka.

Objavljeno: 30.01.2015.

Fra Marinko Šakota o 4.međunarodnom hodočašću za osobe s posebnim potrebama

Međugorski župnik fra Marinko Šakota je, gostujući u programu radiopostaje  „Mir” Međugorje, govorio o predstojećem 4. međunarodnom hodočašću za osobe s posebnim potrebama koje će se ove godine održati u nešto drukčijem terminu, od 11. do 14. lipnja 2015. u Međugorju. Iz župnoga ureda već najavljuju hodočašće kako bi se na vrijeme moglo rezervirati što više mjesta za sudionike hodočašća u domovima župljana. Fra Marinko je kazao: „Prošle godine je hodočašće bilo u listopadu, pretprošle u rujnu. Tražimo najbolje vrijeme koje odgovara župljanima, koji bi htjeli primiti sudionike u svoje domove. 

Objavljeno: 28.01.2015.

4. međunarodno hodočašće osoba s posebnim potrebama

 4. međunarodno hodočašće osoba s posebnim potrebama realizirati će se od 11. do 14. lipnja 2015. u Međugorju. Hodočasnike će i ove godine ugostiti  međugorski župljani. Prošlo hodočašće održalo se u mjesecu listopadu 2014. pod geslom  „U Gospinoj školi”, a okupilo je više od 1350 sudionika. Organizatori su i ovog puta bili župni ured Međugorje, udruga „Susret” iz Čitluka i Majčino selo.Unatoč tako velikom broju hodočasnika, svi su bili smješteni po obiteljima, pansionima, hotelima u Međugorju, gdje im se za četiri dana boravka pružio besplatan smještaj i hrana. U to djelo ljubavi uključilo se 85 obitelji iz Međugorja. 

Objavljeno: 27.01.2015.

Svjedočanstvo Christe Tobler, Švicarska

U proljeće nas je posjetio jedan otac benediktinac koji je godinama odlazio u Međugorje na Festival mladih. O tome je pričao s toliko oduševljenja da je iskra morala skočiti. „Onda moram i ja poći. Idem s tobom”, rekao mi je muž. Već godinama živim u nekakvu neobjašnjivu strahu. Nitko ne zna odakle i zašto. Posljednjih je godina taj strah bivao sve jači. Različitim terapijama i vlastitim naporom pokušavala sam ga pobijediti, ali je sve bilo uzalud. Strah me uvijek pratio. 

Objavljeno: 26.01.2015.

Fra Ante Vučković o iskustvu Međugorja

Na stranicama portala fratri3.net, portala bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije može se pročitati intervju s fra Antom Vučkovićem, svećenikom, teologom i filozofom. Fra Ante je, između ostalog, govorio i o iskustvu Međugorja  i sudjelovanja na 25. susretu mladih. On je svakodnevno mlade kroz katehezu učio moliti, sudjelovati u zajednici, u radu i predanju nebeskoj Majci, pozivajući ih poput evanđeliste Ivana ''Evo ti Majke'', da se Majci potpuno predaju.  „Mladifest u Međugorju za mene je bio dragocjeno iskustvo susreta s mladim ljudima koji su nošeni potrebom za Bogom, molitvom, zajedništvom u Duhu Božjemu. Svoje oduševljenje nisam krio. Naprotiv. Bio sam jako zadovoljan što sam smio biti dio događanja.

Objavljeno: 25.01.2015.

Dvadeset i pet godina djelovanja zbora ''''Kraljica mira''''

U Međugorju već dvadeset i pet godina  djeluje  mješoviti zbor „Kraljica mira” koji je osnovan 1990. Od tada pa sve do danas zbor uveličava liturgijska slavlja te sve važnije događaje u župi. Trenutno zbor ima 40 odličnih pjevača, a njime od 2010. ravna s. Irena Azinović. Tijekom protekle godine zbor je imao i veći broj zapaženih nastupa. U srpnju je održao samostalni koncert u dvorani Ivana Pavla II., nastupivši s vrlo raznolikim i bogatim programom. S. Irena je tada  zahvalila svima koji su došli na koncert: „Ovom prigodom također želim zahvaliti svima koji podupiru  rad župnoga zbora, našem  župniku fra Marinku kao i obiteljima članova zbora na velikom  razumijevanju. Biti  ovdje u Međugorju velika je milost ali i odgovornost, ustrajati u svemu tome nije lako. Zato,  zahvaljujem  Bogu i dragoj Gospi za ove divne ljude  s kojima radim. Velika pomoć u našem radu je naša draga profesorica Katja koja  zaslužuje iskreno  hvala”. - kazala je tom prigodom s. Irena.

Objavljeno: 24.01.2015.

Franjevački svjetovni red u Međugorju

Franjevački svjetovni red u Međugorju osnovao je 17. rujna 1885. fra Anzelmo Čulina. Po podacima iz 1940., župa broji 625 članova Trećega reda. Nakon ukazanja Blažene Djevice Marije 1981.godine, ne samo FSR nego i cijela župa odišu mirom i radosti. Iste je godine u našoj župi bio obred primanja novih članova. Sve veće blagdane i svetkovine članovi slave zajedništvom. Od 1991. do 2007. nemamo službenih podataka o djelovanju i radu FSR-a. Znamo samo da se FSR nikada nije ugasio. Godine 2007. blagopokojni župnik fra Petar Vlašić oživio je FSR te preuzeo duhovno vodstvo trećara. Svake prve subote u mjesecu slavi se sakrament pomirenja, svetu misu za trećare, kao i za pokojne članove FSR-a.

Objavljeno: 23.01.2015.

Obljetnica blagoslova međugorske župne crkve

Ove godine navršava se 46. godina od blagoslova međugorske župne crkve sv. Jakova. Nakon utemeljenja župe 1892., prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine. Zbog trusnoga tla na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati, a cijelo zdanje tonuti, pa se odmah nakon I. Svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve, na kojoj su radovi trajali od 1934. do 19. siječnja 1969., kada je bila i blagoslovljena. Crkva sv. Jakova danas je žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života ne samo župljana već i hodočasnika iz cijeloga svijeta. Povjesničar dr.fra Robert Jolić kazao je za program radiopostaje Mir Međugorje da je o tome događaju pisao i Glas Koncila: „Sve je bilo svečano i sve se govorilo u superlativima, i vjerujem da je taj događaj zavrijedio da se tako o njemu govori. Taj završetak, taj blagoslov bio je kraj jednoga dugoga puta, koji je započeo trideset i više godina prije toga. Tek se početkom 1969. uspjelo dovršiti crkvu ugrubo. Dakako da je radova bilo i nakon toga. I naši franjevci, fra Stanko Vasilj i fra Leonard Oreč su poslali jedan izvještaj Glasu Koncila koji je tiskan početkom veljače 1969., a 2012. to je objavljeno u Oazi mira. Bilo je mnoštvo svijeta. Pozvan je i provincijal, tada je rečeno i što je tko darovao”-istaknuo je dr. fra Robert Jolić.

Objavljeno: 23.01.2015.

Molitveno-odgojni seminar za djevojke održan u Međugorju

Svetom misom u nedjelju, 18. siječnja u Međugorju je završen dvodnevni seminar za djevojke 1. i 2. razreda srednje škole, u organizaciji Školskih sestara franjevki Mostar. Susret se održavao u kućiDomus pacis“. Sudjelovale su 32 djevojke, iz Posušja, Ljubuškog, Širokog Brijega i Gorice-Sovići. Školske sestre franjevke Mostar već gotovo 25 godina održavaju molitvene susrete za djevojke. „Najveći poticaj da nastavimo rad jesu povratne informacije djevojaka koje se rado prisjećaju seminara, dolaze ponovno. I to je nama veliko ohrabrenje. Seminari sami po sebi nisu ciljano organizirani da bismo mi privukli djevojke da dođu u samostan.

Objavljeno: 20.01.2015.

Hodočasnička iskustva u Međugorju

Hodočasnik iz Engleske Liam Driver svjedoči da mu je Međugorje u potpunosti promijenilo život. Liam je za Međugorje doznao od svoje bake koja mu je redovito slala Gospine poruke, a prvi put u Međugorje dolazi u prosincu 2005. godine. Od tada dovodi skupine hodočasnika. Za radiopostaju „Mir” Međugorje govorio je o svome životu i plodovima Međugorja: „Moj stariji brat koji se drogirao ovdje je doživio obraćenje i sad je misionar u SAD-u. Sve su to plodovi Međugorja. Poruke je teško živjeti, ali Gospa kaže, ako joj se potpuno predamo, onda ništa neće biti problem.

Objavljeno: 20.01.2015.

Pokopan prof. Marko Vasilj

Na groblju Srebrenica u Miletini u subotu, 17. siječnja pokopan je prof. Marko Vasilj, dugogodišnji suradnik radiopostaje Mir Međugorje. Rodio se 1940. u Miletini- Međugorju, gdje je i završio osnovnu školu. Gimnaziju pohađa u Zagrebu i Ljubuškom gdje i maturira. Kao gimnazijalac, počinje se baviti novinarstvom i kazalištem. Prvu godinu studija završava u Sarajevu, njemački i francuski jezik s književnostima. Studij nastavlja u Zadru gdje na Filozofskome fakultetu diplomira hrvatski jezik i južnoslavenske  književnosti te njemački jezik i književnost. 

Objavljeno: 19.01.2015.

Trinaesta godišnjica smrti fra Leonarda Oreča

U srijedu, 21. siječnja 2015., navršava se 13 godina od smrti bivšega međugorskog župnika i osnivača vjersko-humanitarne organizacije „Međugorje-Mir“ fra Leonarda Oreča (Posuški Gradac, 1928. - Zagreb, 2002.). Fra Leonard je služio u Međugorju od 1988. do 1991., a od toga je nešto više od godinu dana bio župnik. Tijekom te tri godine ostavio je neizbrisiv trag kao iskusan i mudar svećenik, te gorljiv širitelj Gospine poruke mira i pomirenja. 1992. godine utemeljio je humanitarnu udrugu „Međugorje – Mir” koja i danas djeluje. Od 1997. fra Leonardo je djelovao u Generalnoj kuriji franjevačkoga reda u Rimu. Na toj službi bio je do srpnja 2001., kada ga je pogodila teška bolest. Upravo je tih dana bio proslavio svoju zlatnu misu - 50. godina svećeništva. Preminuo je u Zagrebu,  21.siječnja 2002. Pokopan je 23. siječnja u Posušju.

Objavljeno: 13.01.2015.