Arhiva Novosti

Prva Nacionalna duhovna obnova Frame BiH

Od 5. do 7. prosinca 2014. godine u Međugorju je održana prva Nacionalna duhovna obnova Frame Bosne i Hercegovine pod geslom:„Besplatno primiste i besplatno dajte” (Mt 10, 8).  Osnovni cilj duhovne obnove je priprema za Božić, ali i rad na povezivanju dvaju područnih bratstava, Hercegovine i Bosne Srebrene. U Međugorju na duhovnoj obnovi okupilo se 100-ak framaša iz cijele BiH. Program je počeo okupljanjem i prijavama u dvorani Ivana Pavla II., nakon čega su framaši išli na krunicu i svetu misu u župnu crkvu sv. Jakova. Tijekom duhovnog trodnevlja mladi su sudjelovali u večrnjem molitvenom programu, posjetima Brdu ukazanja i Križevcu. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu je, po mnogim framašima,  bio najljepši dio ove duhovne obnove koja je završena zajedničkom svetom misom.

Objavljeno: 11.12.2014.

Humanitarna akcija "Srcem za Posavinu"

U svibnju ove godine velike poplave su pogodile Posavinu. Mnogi još uvijek nisu u svojim domovima, a kako kaže fra Marijan Živković, župnik i gvardijan u Tolisi i oni  u ovom vremenu iščekuju Božić i nadaju se svjetlu i toplini koje daruje malo dijete Isus u božićnoj noći. Mnoge su njihove obitelji osiromašene i još uvijek se nadaju i raduju svakoj pomoći ljudi dobre volje i dobroga srca.

Radiopostaja Mir Međugorje i Humanitarna udruga Međugorje Mir Majčino selo organiziraju humanitarnu akciju ''Srcem za Posavinu''. Pozivamo vas da ovoga došašća otvorite svoja srca za potrebite i pomognete bližnjima novčanim prilozima, hranom, higijenskim potrepštinama, kućanskim aparatima  i rabljenim namještajem. Svoje priloge možete donijeti u Humanitarnu udrugu Međugorje Mir Majčino selo svakim radnim danom od 8 do 16h.

Odazovimo se ovom pozivu na pomoć i riječima župnika fra Marijana koji kaže: ''Nemojte nas zaboraviti jer još uvijek trebamo vašu pomoć!''

Objavljeno: 10.12.2014.

PREMINUO KREŠIMIR ŠEGO

Rano jutros u Međugorju je, nakon teške bolesti, preminuo Krešimir Šego, dugogodišnji glavni urednik, međugorskog mjesečnika Glasnik mira. Rodio se 11. veljače 1950., u Međugorju. Osnovnu školu završio je u Međugorju i Čitluku, a srednju u Čapljini. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Radio je kao novinar u Sarajevu te kao profesor u gimnaziji u Čitluku.
Pisao je pjesme, eseje, književne kritike. Posljednji ispraća polazi u srijedu 10. prosinca 2014. u 13.30 sati, ispred kuće žalosti u Međugorju. Pokop će biti na groblju Kovačica u Međugorju. POČIVAO U MIRU BOŽJEM!     
 

Objavljeno: 09.12.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Carla Nicolini dolazi iz Italije. Već dugi niz godina je učiteljica i ravnateljica u školi. U Međugorje je prvi put došla 1986.godine i to je iskustvo palo u zaborav. Drugi put dolazi 1999., i od tada je Međugorje posjetila 30-ak puta. „To je puno, već sam na početku vidjela što je Međugorje. Shvatila sam da je želja upoznati sve više i više Gospu bila snažna u meni. Gospa je ovdje jako prisutna. To mi je pomoglo shvatiti tko sam ja. I 2010. sam izvršila posvetu svoga života. I od tada je počeo prekrasan, snažan put put radosti,  unatoč poteškoćama i križevima koji nisu nedostajali.

Objavljeno: 08.12.2014.

Proslava svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

U ponedjeljak, 8. prosinca svetkovina je Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Sv. mise na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi u Međugorju su u 6 (sv. misa zornica),11 i 18 sati. Večernji molitveni program, kao i redovito, počinje krunicom u 17 sati, potom slijedi večernja sveta misa. Od početka Došašća, pa sve do Božića, svakim danom, osim nedjeljom, u župnoj crkvi slavi se sveta misa zornica u 6 sati. A u petak, 12. prosinca,nakon večernje svete mise u 19.30., u dvorani Ivana Pavla II., održat će se promocija Zbornika radova o fra Stanku Vasilju i promocija Zbirke odabranih pjesama, himni i misa fra Stankovih. U glazbenom dijelu programa sudjeluju Veliki župni zbor i klapa Luka.

Objavljeno: 07.12.2014.

Međugorje u pripravi za Božić

U tijeku su pripreme za Božić u župi Međugorje. Uz molitveno-duhovnu pripravu župljana i hodočasnika kroz svete mise zornice u 6h, u župi se gradi i Betlehem na prostoru platoa ispred crkve sv. Jakova. Već nekoliko dana momci iz zajednice Cenacolo grade Betlehem za žive jaslice koje će biti uprizorene od Badnjaka. Zajednica Cenacolo tradicionalno godinama uprizoruje žive jaslice za sve župljane i hodočasnike koji posjećuju Međugorje.

Objavljeno: 05.12.2014.

Don Pietro Paterlini: „Na poseban način su me se dojmila međugorska brda”

Međugorje je posjetio don Pietro Paterlini, talijanski svećenik, iz biskupije Reggio Emilia Guastalla. Za Međugorje je prvi put čuo osamdesetih godina. A prvi posjet  se dogodio u prosincu 2009., kada je don Pietro Međugorje posjetio s jednom malom skupinom hodočasnika iz  župe. „Imao sam želju doći u Međugorje, jer sam prije toga posjetio Gospina svetišta u Italiji i Francuskoj. U Međugorju sam našao vrlo snažno ozračje molitve. Kad dođeš u Međugorje, jednostavnije moliš. A na poseban način su me se dojmila međugorska brda: Brdo ukazanja, gdje se moli krunica  i Križevac, s pobožnošću Križnog puta. Nazvao bih Međugorje velikom školom molitve”. – ističe don Pietro  dodaje kako je vidio  brojne plodove obraćenja u Međugorju.

Objavljeno: 03.12.2014.

Statistike za studeni 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 61 000

Broj svećenika koncelebranata: 1264 (42 dnevno)

Objavljeno: 01.12.2014.

Prvi Mladifest u Poljskoj

Nakon 25 godina Mladifesta u Međugorju, održan je prvi festival mladih i u Poljskoj. Osim Bijele Hrvatske i pape u bijelom (sv. Ivana Pavla II.), Poljake i Hrvate sada veže i Međugorje. Poljaci su i ranije hodočastili u Međugorje, no sada na neki način Međugorje ide u Poljsku i ta će povezanost biti čvršća i plodonosnija. Tako je barem izgledalo tijekom tri dana druženja mladih Poljaka i mladih iz Međugorja. (slike)

Objavljeno: 28.11.2014.

Došašće u Međugorju

U nedjelju, 30. studenog počinje došašće - vrijeme priprave za Božić. Od  ponedjeljka, 1. prosinca, u župi Međugorje počinju i svete mise zornice. Svaki dan, osim nedjelje, bit će u župnoj crkvi sveta misa zornica u 6 sati, koju će prenositi i radiopostaja Mir Međugorje. Ove godine biti će još jedna posebnost, a to je da kroz to vrijeme neće biti jutarnjih misa u 7:30, već samo misa zornica u 6 sati, na kojoj će se moliti i za  pokojne. U Međugorju su, u ovome uobičajeno mirnijem vremenu, boravili hodočasnici iz  Poljske, Latvije, SAD-a, Italije, Slovačke, Koreje i Austrije.

Objavljeno: 27.11.2014.

Seminar za prvoobećanike – „Gospodine što hoćeš da učinim”

Po prvi put, područno vijeće Frame Hercegovina organiziralo je seminar za prvoobećanike, koji je održan u Međugorju od 7. do 9. studenog 2014. godine. Na seminaru, pod geslom „Gospodine što hoćeš da učinim?”, sudjelovalo je 37 framaša iz 16 bratstava. Framaši koji su u ovoj školskoj godini dali svoja prva obećanja ili će ih tek dati na seminaru su imali priliku naučiti što su zapravo obećanja, kome ih daju i zašto, te sz razmišljali o tom velikom koraku za njih i njihovo bratstvo.

Objavljeno: 26.11.2014.

Duhovna obnova i hodočašće mladih u Međugorje

Početkom studenog u Međugorju je u organizaciji studenata Hrvatske dominikanske provincije i mladih iz župe Kraljice svete krunice iz Zagreba održana duhovna obnova i hodočašće mladih. Ovogodišnje hodočašće u Međugorje organizirali su fr. Ivan Marija Tomić i Maja Marić, župljanka župe Kraljice svete krunice. Mladi su posjetili  Brdo ukazanja i Križevac te sudjelovali u  večernjem molitveno-liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi. Pri povratku, nekolicina mladih svjedočila je prisutnima o primljenim milostima na ovom hodočašću.

Objavljeno: 26.11.2014.

Obilježena četrnaesta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U Međugorju je u ponedjeljak, 24. studenoga, obilježena 14. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Večernju sv. misu u međugorskoj župnoj crkvi za pok. fra Slavka predslavio je fra Stanko Ćosić u suslavlju 25 svećenika. Fra Stanko je u propovijedi, između ostalog, kazao: „Na današnji dan se sjećamo čovjeka koji je svoje srce sjedinio s Majčinskim srcem Blažene Djevice Marije i poticao čovjeka da se vrati svome srcu. Fra Slavko je svojim djelovanjem i primjerom pokušao moliti, postiti, slaviti misu, ispovijedati se, govoriti, ali također i šutjeti srcem. I kao svaki prorok svoga vremena, ni on nije imao odgovore na sva pitanja, nego se sam nalazio pred pitanjima, u traženju istine. Fra Slavko je sve više otkrivao blago skriveno u dubini srca i  poziva sve da traže to blago”. I na Križevcu se toga dana sjećalo pok. fra Slavka. U 14 sati molio se Križni put ,uz mnoštvo vjernika. Majčino selo, kojega je fra Slavko osnovao, prisjetilo se također svoga utemeljitelja.

Objavljeno: 25.11.2014.

14. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U ponedjeljak  24. studenog, četrnaesta je obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Umro je toga datuma 2000. godine , nakon završene pobožnosti Križnoga puta na Križevcu, a zemni mu ostaci počivaju na međugorskome groblju Kovačica. Na četrnaestu obljetnicu fra Slavkove smrti na Križevcu će se u 14 sati moliti Križni put, a sv. misa za fra Slavka slavit će se u 18 sati u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova.

Objavljeno: 23.11.2014.

Hodočasnici iz Brazila u Međugorju

Otac Paulo Sergio Correia boravio je u Međugorju sa skupinom hodočasnika iz Sao Paola, Brazil. Ovo mu je 4. posjet Međugorju. Kaže da je za Međugorje čuo u samim počecima, ali za dolazak se odlučio tek 2012.: „Neki župljani su dolazili ranije, i pokušavali su me dovesti u Međugorje. Sad sam došao da zahvalim Kraljici mira za sve što mi je pružila. I mislim da je najvažnija poruka Međugorja poruka mira. Zahvaljujem na gostoprimstvu koje sam doživio”. - kazao je otac Paulo.

Objavljeno: 13.11.2014.