Arhiva Novosti

Predstavnik talijanskog veleposlanstva u BiH u posjetu Međugorju

U ponedjeljak, 24.04.2006. u Međugorju je boravio predstavnik talijanskog veleposlanstva u BiH gospodin Pier Luigi Bianchi-Cagliesi sa suprugom. Pri talijanskom veleposlanstvu u Sarajevu, gospodin Bianchi-Cagliesi zadužen je za odnose s medijima te za suradnju i razvoj.

U župnom uredu, gdin Bianchi-Cagliesi susreo se sa međugorskim župnikom dr. fra Ivanom Sesarom s kojim je razgovarao u životu ove župe, napose o talijanskim hodočasnicima koji ovamo dolaze u velikom broju.

Objavljeno: 25.04.2006.

Svečana Misa u Šurmancima na blagdan Milosrdnog Isusa

U prvu nedjelju po Uskrsu, 23. travnja 2006, u Šurmancima – jednoj od filijalnih crkava župe Međugorje - svečanom Svetom Misom obilježen je blagdan Milosrdnog Isusa.

Objavljeno: 24.04.2006.

Generalni tajnik franjevačkog reda u Međugorju

Fra Sandro Overend Rigillo ofm, generalni tajnik franjevačkog reda, boravio je u Međugorju u travnju 2006. tijekom Velikog tjedna i Uskrsnih blagdana. Za vrijeme svog boravka u međugorskoj župi upoznao se s pastoralnim radom subraće na službi u Međugorju te sa životom župe sv. Jakova apostola.

Objavljeno: 18.04.2006.

Sveto trodnevlje Velikog tjedna - Uskrs

Sveto trodnevlje Velikog tjedna i blagdan Uskrsa i ove su godine u Međugorju okupili brojne hodočasnike sa svih kontinenata i iz raznih jezičnih skupina: engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, češki, slovački, latvijski, rumunjski, flamanski, malteški, arapski (Libanon i Egipat), te hrvatski. (photos)

Objavljeno: 17.04.2006.

7. međunarodni seminar za bračne parove

Sedmi međunarodni seminar za bračne parove održat će se u Međugorju od 1. do 4. studenoga 2006. godine. Tema seminara je: «Obitelj pozvana na praštanje i svetost» («... SEQ CHAPTER \h \r 1pozivam vas, dječice, da najprije praštate u obitelji... neka vaša obitelj bude mjesto gdje se rađa svetost...», iz Gospinih poruka 25. siječnja 1996. i 24. srpnja 1986.)

Preporuča se sa sobom ponijeti slušalice i mali radio sa FM frekvencijom i Bibliju.

Seminar će se održati u dvorani iza crkve. Prilog za troškove seminara 40 € za jedan bračni par. Prijave možete izvršiti putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr, ili putem faxa na broj: 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandzic). Broj sudionika je ograničen zbog prostora, stoga vas molimo da svoje prijave izvršite što prije, a najkasnije do konca rujna. Isto tako molimo sve bračne parove sudionike seminara da sami osiguraju smještaj u Međugorju. (Program)

Objavljeno: 11.04.2006.

Cvjetnica – nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća. U Međugorju, liturgija Cvjetnice započinje na prostru oko temelja stare župne crkve. U procesiji, nakon čitanja evanđelja ulaska Gospodinovog u Jeruzalem te blagoslova grančica, svećenici i narod kreću prema župnoj crkvi gdje se slavi misa Muke Gospodnje. (photos)

Objavljeno: 09.04.2006.

Najtiražniji irski katolički tjednik «The Irish Catholic» zanima se za Međugorje

Početkom travnja 2006. u Međugorju je boravio Michael Kelly, novinar najtiražnijeg irskog katoličkog tjednika «The Irish Catholic» koji priprema seriju članaka o ovom molitvenom središtu. «The Irish Catholic» izlazi od 1888. god., tiskan je u 31.000 primjeraka (što pretpostavlja oko 100.000 čitatelja) i izvještava o životu Crkve u Irskoj i u svijetu. Želi dati alternativu: budući da mnogi mediji donose vijesti koje deprimiraju, smatraju da bi katolički mediji trebali donositi pozitivne sadržaje i nadu.

Objavljeno: 08.04.2006.

Korizmeni koncert

U subotu 25. ožujka 2006., na blagdan Blagovijesti, u crkvi sv. Jakova u Međugorju održao se korizmeni koncert. Na orguljama je bio Aleksandar Srzić a pjevala je Barbara Sumić, mezzosopran. Pokrovitelj ovog koncerta bilo je poglavarstvo općine Čitluk.

 

Objavljeno: 29.03.2006.

Sedamnaesti međunarodni festival mladih - Mladifest 17 – Međugorje 2006.

Sedamnaesti međunarodni festival mladih - Mladifest 17 – održat će se u Međugorju od 1. do 6. kolovoza 2006. Tema susreta je: "Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi" (Ps 119,105) ("Draga djeco,... svjedočite svojim životom da vjerujete i živite Riječ Božju" – Poruka 25. 1. 2006.) (Program)

Objavljeno: 29.03.2006.

Gospi zahvaljuju za sina

U Međugorju je krajem ožujka 2006 boravila mlada obitelj Oguz iz grada Vaxjo u Švedskoj. Došli su zahvaliti Gospi jer vjeruju da su po njenom zagovoru dobili sina Samuela.

Objavljeno: 28.03.2006.

Posuški kraj u Međugorju

Na Blagovijest, 25. ožujka, vjernici posuškoga kraja hodočastili su u Međugorje. Tog dana na hodočašće se uputilo 6 autobusa i više privatnih automobila iz župa Posušje i Posuški Gradac. Hodočašće su predvodili fratri koji su s vjernicima hodili na Brdo Gospina ukazanja gdje se molila krunica uz kratka razmišljanja koja je imao fra Mario Knezović.

Objavljeno: 27.03.2006.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2006.

Vidjelica Mirjana DragićeviĆ-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina.

Objavljeno: 18.03.2006.

Predsjednik međunarodne katoličke organizacije za mladež iz Indije na hodočašću u Međugorju

Početkom ožujka 2006. na hodočašću u Međugorju boravio je Manoj Sunny, po zanimanju inženjer, međunarodni koordinator katoličkog misionarskog pokreta za mladež «Jesus Youth» iz Indije (Kerala). Pratio ga je George Ettiyil, član organizacije, inače ravnatelj ispostave Lufthanse u zračnoj luci Chenay.

Objavljeno: 13.03.2006.

Ekipa francuske katoličke televizije KTO snimala u Međugorju

Od 6. do 8. ožujka 2006, u Međugorju je boravila ekipa francuske katoličke televizije KTO koju je predvodio Richard Boutry, ravnatelj informativnog programa.

Došli su snimiti dokumentarnu emisiju pod naslovom «Medjugorje, analiza jednog fenomena» koja okuplja svjedočanstva osoba s francuskog jezičnog područja koje već duže vremena rade s hodočasnicima. Pokušat će odgovoriti na slijedeća pitanja: Zašto takva ukazanja, kome, kako? Koje su poruke? Zašto Medjugorje doživljava takav rast? Što traže hodočasnici? Zašto Sveta Stolica još nije izrazila svoje stajalište?

Objavljeno: 09.03.2006.

Nogometaši i čelnici «Hrvatskog Dragovoljca» za svog pokojnog predsjednika

Nogometaši i čelnici Hrvatskog Dragovoljca u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju nazočili su u petak 3. ožujka 2006. misi zadušnici za svog pokojnog bivšeg predsjednika kluba Stjepana Spajića i sve poginule hrvatske branitelje. Uz koncelebraciju desetak svećenika, euharistijsko slavlje predvodio je međugorski župnik dr. fra Ivan Sesar. Na misi je bilo nazočno 110. seniora, juniora i kadeta ovog nogometnog kluba. Nakon mise u ime župnog ureda međugorski župnik je čelništvu kluba uručio Gospin kip i drvene krunice koje će ih trajno podsjećati na Međugorje. Dan ranije svi igrači i čelnici kluba uspeli se na Podbrdo - mjesto Gospina ukazanja. (photos)

Objavljeno: 05.03.2006.