Misa u spomen fra Leonarda Oreča

datum: 21.01.2008.

U ponedjeljak 21.01.2008. navršilo se šest godina od smrti bivšeg međugorskog župnika i osnivača vjersko-humanitarne organizacije „Međugorje-Mir“ dr. fra Leonarda Oreča. U međugorskoj župnoj crkvi u 18 sati za njega se slavila sv. misa koju je predslavio fra Ivan Landeka, dugogodišnji međugorski župnik i sadašnji predsjednik organizacije „Međugorje-Mir“ na čijem je čelu naslijedio fra Leonarda, u suslavlju s fratrima na službi u Međugorju.

            Fra Leonard je služio u Međugorju od 1988. do 1991., od toga je nešto više od godinu dana bio župnikom. Tijekom te tri godine ostavio je neizbrisiv trag kao iskusan i mudar svećenik, te gorljivi širitelj Gospine poruke mira i pomirenja. U njegovome srcu i umu rodile su se mnoge zamisli koje su kasnije i ostvarene. Poznavajući veliki broj ljudi, a poglavito teško stanje našega naroda pogođenoga ratom, 1992. godine utemeljio je humanitarnu udrugu „Međugorje – Mir” u Splitu. Ova Udruga je preko prijatelja Međugorja posredovala desetke tisuća tona humanitarne pomoći našem narodu u godinama Domovinskoga rata i čini to sve do danas. Radio je na duhovnoj obnovi ljudi ranjenih ratnim zbivanjima i, u skladu s Marijinom porukom mira i pomirenja, povezivao narode i religije.

            Od 1997. godine djelovao je u Generalnoj kuriji franjevačkoga reda u Rimu. Na toj službi bio je do srpnja 2001. kada ga je pogodila teška bolest. Upravo tih dana bio je proslavio svoju Zlatnu misu - 50. godina svećeništva.