Arhiva Novosti

Maraton: Međugorje - Bleiburg

Povodom 60-godišnjice Bleiburške tragedije koja se obilježava u subotu 14. svibnja 2005. godine na Bleiburškom polju (Austrija) Počasni Bleiburški vod u koordinaciji s Klubom hrvatskih povratnika iz iseljeništva  organizirali su ultramaraton dug 650 kilometara od Međugorja do Bleiburga.

Objavljeno: 07.05.2005.

Prva pričest u Međugorju

U nedjelju 1. svibnja 76 djece iz župe Međugorje primilo je sakrament Prve svete pričesti u župnoj crkvi svetog Jakova. (photos)

Objavljeno: 02.05.2005.

Ljetni raspored u svetištu

Ljetni raspored molitvenog programa u Svetištu Kraljice Mira u Međugorju počinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 18h. Sv. Misa je u 19h, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Euharistijsko klanjanje srijedom i subotom bit će u 22h, a molitva krunice na Podbrdu i Križni put na Križevcu u 16h. (Vidi: Tjedni program)

Objavljeno: 30.04.2005.

Već deset godina Gospa u gradu Civitavecchia suzi krvave suze

Razgovor s biskupom mons. Girolamom Grillom iz Civitavecchia - “Stablo se prepoznaje po plodovima” navodi biskup Girolamo Grillo Isusovu riječ iz evanđelja, kad ga se zapita spram Gospe što suzi krvave suze u gradu Civitavecchia.

Objavljeno: 29.04.2005.

Župni ured Međugorje ne podržava projekt « Gospa’s Dom »

Brojni hodočasnici postavljaju nam pitanja o izgradnji «Gospinog Doma» koju poduzima organizacija «Fiat Voluntas Tua» i gđa Lynn Hoffman (Tracy, CA, USA). S tim u vezi, župni ured izjavljuje da njihove izjave nisu u skladu s pastoralnim smjernicama ove župe.

Objavljeno: 29.04.2005.

Međugorje i papa Ivan Pavao II – Razgovor s biskupom Hnilicom

Ovaj intervju vodila je Marie Czernin za Njemački Katolički Mjesečni magazin PUR. Bio je objavljen u prosincu 2004. (PUR – Politik und Religion, vrlo uspješan i neovisan njemački magazin koji vode dvojica novinara Bernhard i Martin Muller – braća blizanci stari 43 godine). Njihov je mjesečnik katolički i dostavlja se svim Biskupima Njemačke. Imaju duboku predanost prema Fatimi, gdje je u stvari i rođena ideja za ovaj mjesečnik.

Objavljeno: 28.04.2005.

Nadahnuto govorio o Međugorju

Milan Vuković, doktor prava, sudac Ustavnoga suda Republike Hrvatske izjavljuje: «Kao kardinal, Joseph Ratzinger nikada nije izrekao riječ neprijateljsku, protivničku, zabranjujući i osporavajući glede međugorskih ukazanja». (Vjesnik, Srijeda, 27. travnja 2005.)

Objavljeno: 27.04.2005.

Hodočasnici iz Indonezije

Od 14. do 20. travnja 2005, u Međugorju je boravila skupina hodočasnika iz Djakarte (Indonezija).

Objavljeno: 26.04.2005.

Cjelonoćno tiho klanjanje - za papu Benedikta XVI.

U noći od 25. na 26. travnja, u župnoj crkvi Sv. Jakova bit će cjelonoćno tiho klanjanje i molitva na nakane našeg Svetog Oca Benedikta XVI. Klanjanje počinje u 22 h i završava u 7 h ujutro.

Objavljeno: 25.04.2005.

16. Mladifest

Šesnaesti međunarodni Mladifest održava se u Međugorju od 1. do 6. kolovoza 2005. Tema «Dođosmo pokloniti mu se» (Mt 2, 2) u skladu je s godinom Euharistije i Svjetskim danom mladih koji će sredinom kolovoza u Koelnu okupiti stotine tisuća mladih oko Svetog Oca Pape.

Objavljeno: 25.04.2005.

Krizma u Međugorju i sveta misa za Papu Benedikta XVI.

U nedjelju 24. travnja 2005., 93 krizmanika primilo je u Međugorju sakrament svete potvrde iz ruku Mons. Ratka Perića, mostarskog biskupa. Liturgijsko slavlje započelo je procesijom i svečanim ulaskom u crkvu biskupa, svećenika i krizmanika. (photos)

Objavljeno: 24.04.2005.

Papa nije protiv Međugorja

«Habemus papam – Imamo papu»! Proglas je to koji je razveselio cijelu Crkvu, vjernike i svijet. No, čini se da nekima usklik kako imamo papu nije dovoljan. Pojedini uz to žele imati i rasplamtjeti unutar Crkvene sukobe. Tako jedan hrvatski tjednik na naslovnici uz vijest o novome papi Benediktu XVI. donosi i tvrdnju kako je novi papa protivnik Međugorja. Naravno, već po uobičajenom scenariju u samom tekstu ničim se ne potkrjepljuju takve paušalne ocjene. Doduše, iz konteksta je izvađena izjava iz posebnog pisma Kongregacije za nauk vjere od 8. studenoga 1995. u kojoj se kaže: «Za mjesta ukazanja koja se još istražuju službena su hodočašća zabranjena.». I tu je kraj. Teksta o odnosu novoga Pape prema Međugorju nema.

Objavljeno: 22.04.2005.

Kardinal Puljić: Papa mi je rekao da želi doći u Bosnu i Hercegovinu

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine, izravno je sudjelovao u izboru novoga Pape. Za Katoličku tiskovnu agenciju izjavio je da je tijekom izbora novog Pape doživio duboko iskustvo Crkve kroz zajedničko susretanje kardinala u kongregacijama prije izbora i u konklavi.

Objavljeno: 21.04.2005.

Propovijed kardinala Ratzingera uoči konklava

U ponedjeljak, 18. travnja, njemački je kardinal, dekan kardinalskoga zbora, Joseph Ratzinger predvodio svečanu svetu misu uoči konklava te tom prigodom održao propovijed.

Objavljeno: 20.04.2005.

Papa Benedikt XVI. - Životopis

Kardinal Joseph Ratzinger, dosadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, predsjednik Papinske biblijske komisije, Međunarodne teološke komisije i dekan Kardinalskog zbora, rođen je 16. travnja 1927. u bavarskom mjestu Marktl na Innu.

Objavljeno: 20.04.2005.