Arhiva Novosti

Susreti u Međugorju

 

Novinari radiopostaje Mir Međugorje susreli su se s mnogim sudionicima 15. međunarodnog seminara za svećenike u Međugorju (28.6. – 3.7.2010.), na kojem sudjeluje oko 250 svećenika, đakona i bogoslova. Svi oni ističu radost da su u Međugorju i govore da će se rado ponovno vratiti. Amando Sanz i Luis Maria Tejerina, svećenici iz Španjolske, od samoga početka prate događanja ovdje: „Željeli smo biti blizu Gospe.“ – kažu. Već nakon prvoga dolaska, svoja su iskustva prenosili drugima. Činili su to s velikom radošću i oduševljenjem. I nikad se nisu razočarali. Marija ima veliku ulogu u evangelizaciji svijeta – smatraju oni. Neki od sudionika spominju kako su u Međugorje dolazili već u prvim godinama. Sjećaju se sela s malo kuća i noći koje su provodili pod vedrim nebom – jer nije bilo smještaja. Nekoliko mlađih sudionika seminara svjedoči kako je klica njihova zvanja rođena u Međugorju. Ovdje su kako bi se zahvalili Gospi! (slike)

Objavljeno: 01.07.2010.

Statistike za lipanj 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 182.500

Broj svećenika koncelebranata: 4932 (164 dnevno)
 

Objavljeno: 01.07.2010.

U Međugorju započeo 15. međunarodni seminar za svećenike

Petnaesti međunarodni seminar za svećenike započeo je zazivom Duha Svetoga i sv. Misom u 19 sati, na vanjskom oltaru u Međugorju, u ponedjeljak 28. lipnja 2010. Svetu misu predslavio je dr. fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara. Koordinator seminara je dr. fra Miljenko Šteko.
Tematski okvir ovoga međunarodnog seminara, koji traje do subote, 3. srpnja, je: „Hrabri budite, ja sam pobijedio svijet!“ (Iv 16,33) Predavači na seminaru su međugorski franjevci: fra Tomislav Pervan, fra Miljenko Šteko, fra Danko Perutina i fra Svetozar Kraljević.

Objavljeno: 29.06.2010.

PROSLAVLJENA 29. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA U MEĐUGORJU

 

Od utorka, 15. lipnja, kada je započela Devetnica Kraljici Mira, župljani i hodočasnici su svakim danom u 16 sati molili Krunicu na Brdu ukazanja – Podbrdu, kao čin osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke. Večernji molitveno- liturgijski program započinjao je u 18 sati molitvom Krunice, slijedila je svečana sv. Misa u 19 sati, koju su prvih sedam dana predvodili međugorski franjevci. Posljednja dva dana Devetnice, te glavnu sv. Misu na 29. obljetnicu predvodio je prof. dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba. Staze uz Brdo ukazanja i Križevac svakim su danom postajale tješnje radi broja hodočasnika koji se iz dana u dan povećavao.
 (slike)

Objavljeno: 26.06.2010.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2010.
Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je Ivanki, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, kazala da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine.
Ukazanje, koje je trajalo 6  minuta, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući. Ukazanju je bila nazočna samo Ivankina obitelj.
Nakon ukazanja vidjelica Ivanka je rekla:       
Gospa mi je  govorila  o 5. tajni i na  kraju je rekla: „Draga djeco, primite moj majčinski blagoslov.“

Objavljeno: 25.06.2010.

PROSLAVA 29. OBLJETNICE GOSPINIH UKAZANJA U MEĐUGORJU

Srijeda, 23. lipnja
- 16,00 Molitva sv. Krunice uz Podbrdo
- 16,30 – 17,30 Kateheza na Vanjskom oltaru – prof. dr. Tomislav Ivančić
- 18,00 Sv. Krunica
- 19,00 Sv. Misa – prof. dr. Tomislav Ivančić
- 20,00 Molitva za zdravlje duše i tijela, Sv. Krunica
- 22,00 – 23,00  Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom Sakramentu
- Mogućnost za Sv. Ispovijed je od 17,30
(slike)

Objavljeno: 23.06.2010.

Devetnica pred 29. obljetnicu

Cijelu se ovu godinu župa Međugorje bilježi povećan broj hodočasnika. To potvrđuju i dosadašnje statistike o podijeljenim svetim pričestima  i svećenicima koji slave svete mise. Veća brojnost hodočasnika prati i ovu Devetnicu u povodu 29. obljetnice Gospinih ukazanja. Ured Informacija zabilježio je već pristigle hodočasnike za Obljetnicu iz Njemačke, Poljske, Italije, Mađarske, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država, Singapura, Češke, Engleske, Irske, Kanade, Koreje, Meksika, Portugala i Brazila.

Objavljeno: 20.06.2010.

Devetnica Kraljici Mira

 

U utorak, 15. lipnja, započela je Devetnica Kraljici Mira. Svaki dan, uključujući i petak, u 16 sati moli se Krunica na Brdu ukazanja - Podbrdu. Večernji molitveno- liturgijski program započinje u 18 sati molitvom Krunice, sv. Misa je u 19 sati. Nakon večernje sv. Mise slijedi redoviti molitveni program u crkvi. Devetnica je prigoda osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke.

Objavljeno: 15.06.2010.

Blagdan sv. Ante u Međugorju

Na blagdan sv. Ante, u nedjelju, 13. lipnja, nakon večernje Sv. Mise, u međugorskoj je župnoj crkvi održan koncert u čast Svecu svega svijeta, sv. Anti Padovanskom. Koncert je održao Višeglasni zbor „Sv. Eufemija“ koji je pristigao upravo iz padovanske župe Abbazia di Pisano, mjesta u kojem je Sv. Ante proživio dio svoga životnoga puta. Zbor je ovim hodočašćem Kraljici Mira, upravo na Svečev blagdan, želio darovati međugorskim župljanima i hodočasnicima prekrasne sakralne izvedbe posvetivši ih Sv. Eufemiji, Sv. Anti i Gospi, Kraljici Mira. Izveli su, između ostalih: Salve Regina, Ave Maria, Magnificat, Regina Coeli, Alleluja itd.  Zbor „Sv. Eufemija“ nastao je 1930. u padovanskoj župi Abbazia di Pisano, a posvećen je Sv. Eufemiji, Djevici i Mučenici. Zbor, sa svojih 50 članova, pod vodstvom maestra Giovannija Fraccara, od svog osnutka animira važnija župska slavlja u liturgijskoj godini. (slike)

Objavljeno: 14.06.2010.

Tijelovo u Međugorju

Za svetkovinu presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, Međugorje su posjetili  hodočasnici iz Poljske, Portugala, Slovenije, Mađarske, Italije, Francuske, Latvije, Amerike, Njemačke, Austrije, Engleske i Irske I naravno Hrvatske i BiH. Umjesto tradicionalne procesije s Presvetim, zbog kiše, nakon večernje sv. Mise bila je pobožnost Klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Uz mnoštvo spomenutih stranih i domaćih hodočasnika, za svetkovinu Tijelova u Međugorje su pristigli i članovi povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz Šibenika, Ogulina i Vinkovaca. U svojim odorama ukrašavali su međugorska molitvena mjesta, te predmolili pojedina otajstva Gospine krunice. (slike)

Objavljeno: 07.06.2010.

Statistike za svibanj 2010.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 172.500

Broj svećenika koncelebranata: 3692 (119 dnevno)

Objavljeno: 01.06.2010.

Sveta potvrda u Međugorju

U Međugorju je u crkvi sv. Jakova u subotu 29. svibnja sakrament svete Potvrde primilo  sedamdeset osmero krizmanika. Sveto misno slavlje u 10 sati  predslavio je mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, koji je krizmanicima i podijelio sakrament. Na početku sv. Mise krizmanike, njihove kumove, roditelje, nazočne svećenike i o. biskupa pozdravio je međugorski župnik fra Petar Vlašić. Svojim pjevanjem svečanost je uveličao veliki Župni zbor pod ravnanjem sestre Slavice Kožul. (slike)

Objavljeno: 29.05.2010.

GOVOR APOSTOLSKOGA NUNCIJA U BOSNI I HERCEGOVINI, NADBISKUPA ALESSANDRA D’ERRICA

GOVOR APOSTOLSKOGA NUNCIJA U BOSNI I HERCEGOVINI, NADBISKUPA ALESSANDRA D’ERRICA, ZA VRIJEME EUHARISTIJSKE LITURGIJE, PRIGODOM ZAJEDNIČKOG ZASJEDANJA BISKUPSKE KONFERENCIJE BOSNE I HERCEGOVINE I HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE. MOSTAR, 24. SVIBNJA 2010.

Objavljeno: 26.05.2010.

Biciklima iz Austrije u Međugorje

52-godišnji Reinhard Steininger, iz Austrije sa sestrinim mužem 62-godišnjim Franzom Helmreichom hodočastili su u svibnju u  Međugorje biciklima. Franzu je ovo prvi put da dolazi u Međugorje, a Reinhardu drugi. Na putovanje su krenuli u subotu, 8. svibnja nakon što su dobili blagoslov za hodočasnike u jednoj crkvi. Franz svjedoči: ''Moj veliki problem je taj što na lijevoj nozi imam protezu, veliki problem su bila brda. Reinhard mi je pomogao, on me čekao, uspio sam preći sva ta brda. Vrijeme nas nije baš služilo, bila je kiša, ali imali smo jako dobru opremu i dobro smo se pripremili. Reinhard je bio u Međugorju prije 2 godine, to je bio ženin poklon za njegov 50. rođendan. Kaže kako je u Međugorju puno vidio i doživio. Međugorje ne može opisati, Međugorje se mora  doživjeti.  Ono što je Franza oduševilo u Međugorju jest mnoštvo mladih koji sudjeluju u molitvi. "To je ono što ne možemo kod nas doživjeti''-kaže Franz, koji je najavio ponovno hodočašće biciklom u Međugorje. Zahvalili su svima koji su im pružili gostoprimstvo na putu.

Objavljeno: 21.05.2010.

Međugorski susreti

Damir Jug i Stjepan Božić iz Velike Gorice došli su pješice u Međugorje. Na put su krenuli 1. svibnja, a stigli su na blagdan Uzašašća Gospodinova u četvrtak, 13. svibnja. Damir je u Međugorju prvi put, Stjepan je dolazio i prije.  ''Svaki čovjek ima svoje zavjete, osjećali smo srcem da moramo ići u Međugorje. Zahvaljujući Bogu i Majci Božjoj stigli smo. Put je bio težak, prilagođavali smo se situaciji na terenu'' - ističu Damir i Stjepan. Molili su pred Gospinim kipom ispred međugorske župne crkve te se uspeli na međugorska brda unatoč kiši. Osim hodočasnika iz Hrvatske za blagdan Uzašašća Gospodinova Međugorje su posjetili i brojni hodočasnici iz: Belgije, Nizozemske, Francuske, Italije, Engleske, Irske, SAD-a, Kanade, Meksika, Njemačke, Rumunjske, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske i Kine.

Objavljeno: 16.05.2010.