Arhiva Novosti

„Međugorje je za mene sveto mjesto”

Sredinom mjeseca rujna 2016. ured informacija bilježi u Međugorju  skupine hodočasnika iz Ukrajine, Češke, Mađarske, Slovačke, SAD-a, Engleske, Irske, Kanade, Španjolske, Belgije, Francuske, Italije, Libanona, Koreje, Malte, Rumunjske, Austrije, Švicarske, Njemačke, Poljske i Brazila.

Objavljeno: 15.09.2016.

Šahisti iz Ruščice kod Slavonskog Broda hodočastili u Međugorje

Članovi Šahovskog kluba „Posavac” iz slavonskog brodskog prigradskog naselja Ruščica u kolovozu su trinaesti put hodočastili u Međugorje. Tom prilikom su sudjelovali na pojedinačnom šahovskom turniru „Međugorje 2016.”

Objavljeno: 13.09.2016.

Proslavljen blagdan Uzvišenja svetoga križa u Međugorju

U Međugorju je 11. rujna 2016. proslavljen blagdan Uzvišenja svetoga križa koji se u međugorskoj župi tradicionalno slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe.  Svete su mise slavljene u župnoj crkvi u 7, 8, 12 i 18 sati. Svečana sv. misa, koju je predvodio fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene, slavljena je uz sudjelovanje mnoštva župljana i hodočasnika na Križevcu u 11 sati.(slike)

Objavljeno: 12.09.2016.

Predstavljamo humanitarnu udrugu „Marijine Ruke“

Humanitarna udruga „Marijine Ruke“  osnovana je u srpnju 2016. u Međugorju s ciljem pomoći siromašnima i svima kojima je pomoć potrebna. Prije osnutka udruge u župi Međugorje djelovao je Ured za potrebite.

Objavljeno: 11.09.2016.

Hodočašće u Međugorje zajednice Totus Tuus

Međugorje je mjesto molitve i otvaranja srca, svjedoče mladi koji su od 22. do 26. kolovoza s  molitvenom zajednicom Totus Tuus hodočastili u Međugorje.

„Pet dana intenzivnog duhovnog programa, molitve krunice, posta, slavljenja, duhovnih nagovora voditelja, čitanja riječi Božje, ispovijedi, slavljenja sv. mise, klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu, odlazaka na Brdo ukazanja i Križevac učinili su da se naša srca ispune radošću Duha Svetoga.

Objavljeno: 10.09.2016.

Proslavljen blagdan Male Gospe u Međugorju

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije-Mala Gospa, u četvrtak, 8. rujna u Međugorju bio je u znaku posjeta domaćih i stranih hodočasnika koji su sudjelovali na svetim misama koje su slavljene u crkvi sv. Jakova i kapelici klanjanja, a slavljeno je ukupno 12 svetih misa.

Objavljeno: 09.09.2016.

O proslavi Uzvišenja sv. Križa u župi Međugorje

1900. obljetnica Isusove smrti na križu i poziv pape Pija XI. cijeloj Crkvi, potakli su tadašnjeg međugorskog župnika fra Bernardina Smoljana na gradnju križa – vidljivog znaka pripadnosti Crkvi i Kristu. Na brdu Šipovac iznad Međugorja tako je izgrađen križ - dokaz sloge, dobre volje i požrtvovnosti ovoga puka. Župljani su, uz veliku muku, na leđima i konjima, iznosili na vrh brda neretvansku pržinu, cement, željezo, drvo, vodu.

Objavljeno: 08.09.2016.

„I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili “

U Jubilarnoj sv. godini devetnaestoljetnice smrti na križu našega Spasitelja Isusa, koja je započela u travnju 1933. i završila u travnju 1934. župljani župe Međugorje, sa svojim su župnikom fra Bernardinom Smoljanom, odlučili su učiniti nešto od onoga na što je poticao papa Pio XI. i mjesni biskup o. Alojzije Mišić. Nije im dugo trebalo da jedne večeri, na sastanku župljana održanom 21. siječnja 1934., odluče: (slike)

Objavljeno: 08.09.2016.

Župna proslava Uzvišenja križa Kristova u Međugorju

U nedjelju, 11. rujna 2016. župna je proslava Uzvišenja križa Kristova. Svete mise su u župnoj crkvi sv. Jakova u 7, 8, 12 i 18 sati. Svečana sv. misa je na Križevcu u 11 sati. U filijalnim crkvama nema sv. misa.

Blagdan Uzvišenja svetog križa u župi Međugorje tradicionalno se slavi prve nedjelje poslije Male Gospe.

Objavljeno: 07.09.2016.

Proslava blagdana Male Gospe u Međugorju

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa u četvrtak 8. rujna svečano će biti proslavljen u župi sv. Jakova u Međugorju. Svete mise su samo u župnoj crkvi sv. Jakova u 8, 11 i 18 sati. Večernji molitveno-liturgijski program počinje u 17 sati molitvom krunice. Nakon večernje svete mise je pobožnost klanjanja.

Objavljeno: 05.09.2016.

Majka Terezija proglašena svetom

Vatikan, (IKA) – Blažena Majka Terezija u nedjelju, 4. rujna  je u Vatikanu proglašena svetom. Obred kanonizacije predvodio je papa Franjo na Trgu sv. Petra u Vatikanu na kojem se okupilo nepregledno mnoštvo ljudi iz cijeloga svijeta, poglavito Albanije, u kojoj je nova svetica rođena, i Indije, zemlje u kojoj je živjela i umrla. U prvi red pokraj oltara Papa je dao smjestiti 1.500 siromaha, za koje se nova svetica brinula s velikom ljubavlju.

Objavljeno: 04.09.2016.

Hrvatske misionarke u Ekvadoru hodočastile u Međugorje

Sestre družbe Službenica milosrđa, s. Iva Jelić i s. Antonela Medić, misionarke u Ekvadoru hodočastile su u Međugorje. S. Iva svake 3. godine, kada je na odmoru, obvezno dođe barem jednom u Međugorje. „Ove godine po drugi put sam u Međugorju. Uvijek osjetim nešto posebno, i uvijek se želim vratiti ponovno.

Objavljeno: 03.09.2016.

Pobožnost klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu u župi Međugorje

Prilikom razgovora s brojnim hodočasnicima u Međugorju, doznajemo kako ih se u Međugorju najviše dojmila pobožnost Klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. I tijekom ovogodišnjeg Međunarodnog susreta mladih, poseban utjecaj na mlade je ostavila pobožnost klanjanja koja je bila nakon večernje svete mise.

Objavljeno: 01.09.2016.

Statistike za kolovoz 2016.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 311 400

Broj svećenika koncelebranata: 6557 (211 dnevno)

Objavljeno: 01.09.2016.

Hodočasnici o iskustvu Međugorja

Zadnjih dana ljetne satnice molitvenog programa, kada su se u Međugorju uz jutarnju i večernju svakodnevno slavile i svete mise u 13 sati na koje je dolazio veliki broj hodočasnika, u programu Radiopostaje „Mir“ Međugorje neki od njih govorili su o iskustvu Međugorja.

Objavljeno: 01.09.2016.