Arhiva Novosti

Statistike za veljača 2016

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 34 400

Broj svećenika koncelebranata: 780 (26 dnevno)

Objavljeno: 01.03.2016.

Svećenik iz Poljske: „Međugorje je blagoslovljeno mjesto“

Mnogi koriste ovo mirnije zimsko razdoblje za hodočašćenje u Međugorje. Tako su se proteklih dana, Uredu informacija u Međugorju prijavile manje skupine hodočasnika iz Francuske, Engleske, Mađarske, Koreje Italije, Španjolske, SAD-a i Poljske. U programu radiopostaje  „Mir“ Međugorje gostovao je fr. Krystian Strycharski koji je hodočastio sa skupinom  iz Poljske. 

Objavljeno: 27.02.2016.

Mladi župe Međugorje okupljeni u molitvi

Mladi župe sv. Jakova u Međugorju svaku večer tijekom korizme, osim petka i nedjelje, od 20 sati i 30 minuta zajednički  mole krunicu na Brdu ukazanja. U programu radiopostaje „Mir“ Međugorje Radoslav Šego, jedan od inicijatora molitvenih odlazaka na Podbrdo, kazao je  da su s molitvom počeli prije više od 3 godine:

Objavljeno: 26.02.2016.

Vlč. Ciril Čuš: „Odlučio sam da ću svake godine ići u Međugorje“

Predvoditelj ovogodišnje duhovne obnove međugorske župe od 19. do 21. veljače bio je vlč. Ciril  Čuš, župnik u dvjema slovenskim župama, Žetale i Stoperce. Tom je prigodom govorio i o svome iskustvu Međugorja, u koje je hodočastio više od 40 puta. S prijateljem je prvi put došao u Međugorje 1996. „U noći kad su svi spavali, otišao sam na Križevac.  I molio sam Isusa da mi pomogne.

Objavljeno: 24.02.2016.

23. MEÐUNARODNI SUSRET ORGANIZATORA HODOČAŠĆA, VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Dvadeset treći  međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  29. veljače do 4. ožujka 2016. godine. 

Objavljeno: 24.02.2016.

38 hodočasnika s otočja Walis i Futuna u Međugorju

P. Fatauli Amasio  dolazi iz male zemlje, točnije zajednice otoka koji se zovu Walis i Futuna, a nalaze se između Nove Kaledonije i Tahitija u Tihom oceanu i prekomorski je teritorij Francuske. P. Fatauli je sa skupinom hodočasnika hodočastio u Međugorje. Zanimljivo je da su stanovnici na otoku sagradili repliku međugorske crkve sv. Jakova i gaje veliku pobožnost prema Gospi.

Objavljeno: 23.02.2016.

Nastavljaju se susreti župljana u korizmi

Susreti međugorskih župljana u korizmi nastavljaju se svake srijede, nakon večernje svete mise, u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani). Nakon Miletine, u srijedu 24. veljače domaćin je filijala Šurmanci. Najavljujući ove susrete, međugorski župnik fra Marinko Šakota je kazao:

 

Objavljeno: 22.02.2016.

Završena duhovna obnova u Međugorju

U Međugorju je od 19. do 21. veljače 2016. održana duhovna obnova župe koju je vodio vlč. Ciril Ćuš, iz Slovenije. Duhovna obnova je počela u petak, 19. veljače večernjim molitveno liturgijskim programom u župnoj crkvi. Molitvu krunice prvoga dana predmolio je fra Josip Marija Katalinić, a svetu misu predslavio je vlč. Ciril, u koncelebraciji 7 svećenika.

Objavljeno: 22.02.2016.

Brojni seminari u Međugorju i u 2016. godini

U Međugorju se tijekom godine, uz redovite seminare posta i molitve, održavaju i različiti međunarodni seminari. Neki od njih imaju dugogodišnju tradiciju, a neki su pokrenuti tek prije nekoliko godina. Ti seminari namijenjeni su svećenicima, laicima, voditeljima centara mira, bračnim parovima, liječnicima, medicinskom osoblju.

Objavljeno: 20.02.2016.

Počinje duhovna obnova u župi Međugorje

Duhovna obnova župe Međugorje ove godine održat će se od 19. do 21. veljače, a predvodit će je vlč. Ciril Ćuš, iz Slovenije. Fra Marinko Šakota, međugorski župnik, potaknuo je župljane na dolazak na duhovnu obnovu: „U petak, subotu i nedjelju je duhovna obnova za župljane, naravno i za druge iz okolnih mjesta. Vlč. Ciril Ćuš, mlad i iskusan duhovnik, voditi će nas kroz ovu duhovnu obnovu.

Objavljeno: 19.02.2016.

Održana „Misijska večer“ u Međugorju

U sklopu Misijske večeri, koja je okupila mnoštvo posjetitelja,  u subotu, 13. veljače u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju prikazan je dokumentarni film o 40-godišnjem djelovanju školskih sestara franjevki splitske provincije u DR Kongo „Školske sestre franjevke u srcu Afrike“. Sestre su otišle u Kongo 1974. i do danas uvelike doprinose duhovnom i socijalnom razvoju u mjestu Luhwinja.

Objavljeno: 16.02.2016.

Duhovna obnova međugorske župe

U Međugorju tijekom siječnja i veljače boravi manji broj hodočasnika. Postalo je  uobičajeno da se u ovom vremenu za međugorske župljane organizira duhovna obnova koja će se održati 19.,20., i 21. veljače (petak, subota i nedjelja). Program duhovne obnove počinje u crkvi sv. Jakova molitvom krunice u 17 sati i nastavlja se svetom misom u 18 sati.

Objavljeno: 15.02.2016.

Pobožnost Križnoga puta u korizmenom vremenu u Međugorju

Osobitost  je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta koji se moli, kako po našim crkvama tako i po obiteljima.  U međugorskoj župi pobožnost je petkom: na  Križevcu s početkom u 14 sati; u župnoj crkvi sv. Jakova nakon večernjeg misnog slavlja koje počinje u 18 sati. Na filijalama (Šurmanci, Vionica, Miletina) prema dogovoru župljana.

Objavljeno: 12.02.2016.

Život međugorske župe u zimskim danima

Siječanj i veljača drugačiji su mjeseci u Međugorju od ostalih mjeseci u godini. Osim po nazočnosti pokojeg stranog hodočasnika ili manje skupine koji su namjerno odabrali ovo mirno razdoblje za osobnu molitvu, župa svetog Jakova u tom se razdoblju ne razlikuje mnogo od drugih hercegovačkih župa. Sakramentalni i pastoralni život župe teče uobičajeno dalje: (slike)

 

Objavljeno: 12.02.2016.

Slavljena sveta misa za stradale fratre i župljane župe Međugorje

U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, u srijedu, 10. veljače, na blagdan Stepinčeva, slavljena je sveta misa za fratre iz ove župe ubijene koncem Drugoga svjetskog rata i u poraću kao i za župljane stradale u Prvome, Drugome te u Domovinskom ratu. Danas se još ne zna za posljednja počivališta mnogih, ali sjećanje na njih živi u molitvi vjernih.

Objavljeno: 11.02.2016.