Arhiva Novosti

Međunarodni zbor i orkestar i ove godine pjesmom prati Međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju

Idemo ususret 26. međunarodnom molitvenom susretu mladih u Međugorju koji će se održati od 31. srpnja do 6. kolovoza. Nezaobilazan dio susreta je i Međunarodni zbor i orkestar koji pjesmom animira program susreta. Zborom i orkestrom posljednjih 6. godina ravna prof. Damir Bunoza, a ovih dana članovi imaju intenzivne probe. 

Objavljeno: 29.07.2015.

O međunarodnom susretu mladih u Međugorju

Zamisao o molitvenom susretu mladih rodila se u srcu jednog mladoga hodočasnika iz Engleske krajem Marijanske godine (1988.), koju je on podijelio sa fra Slavkom Barbarićem. Fra Slavko je podupro ovu zamisao i započeo organizirati i voditi Festival do svoje smrti 24. studenoga 2000. godine. Nakon dugih razgovora i dobre volje, uspješno je održan prvi susret.

Objavljeno: 28.07.2015.

Sve spremno za početak 26. međunarodnog susreta mladih

U Međugorju su u tijeku posljednje pripreme za 26. međunarodni molitveni susret mladih. Ovaj susret na kojemu se okupljaju mladi iz cijeloga svijeta pokrenuo je pokojni fra Slavko Barbarić 1990. godine, okupivši te godine stotinjak mladih, dva svirača s gitarom te nekoliko pjevača, a sve se održavalo u zelenom šatoru. Svake godine broj sudionika se povećavao, te je brojem prerastao sva druga međugorska okupljanja.

Objavljeno: 28.07.2015.

Pješice iz Zagreba u Međugorje na Mladifest

Nakon jutarnje sv. mise, u subotu 18. srpnja, skupina od šest hodočasnika, Nikola Bodružić, Vigor Grego, Patrik Horvat, Karlo Jandrijević, Matija Ricov i Danijel Stanić zaputila se prema Međugorju. Započeli su petnaest dana hoda, odnosno svakodnevno će proći 30 do 35 kilometara. Hodočašće su nazvali „Labora et ambulans ora“ odnosno „Radi i hodajući moli“ prema benediktinskom geslu „Moli i radi“ ,jer će u spornom hodu većinu vremena provesti u molitvi i pjesmi.

Objavljeno: 27.07.2015.

Župljani župe Međugorje proslavili blagdan sv. Jakova

Međugorska župa proslavila je u subotu, 25. Srpnja, blagdan sv. Jakova apostola, svoga nebeskog zaštitnika. Svete mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7,8 i 19 sati, a središnja sv. misa koju je predvodio fra Josip Serđo Ćavar, trenutno na službi u Posušju, slavljena je u 11 sati u Gaju kod stare međugorske crkve.  (slike)

Objavljeno: 25.07.2015.

Održana predstava „Kako se gradio Križevac“

Pred svetkovinu sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje, u četvrtak, 23. srpnja, u dvorani Ivana Pavla II., u Međugorju glumci HNK-a Mostar Robert Pehar, Velimir Pšeničnik Njirić i Dragan Šuvak, u režiji Dragana Komadine, izveli su predstavu „Kako se gradio Križevac“. U predstavi je sudjelovalo i Kulturno-umjetničko društvo „Sv. Marko” iz Vionice. Predstava je premijerno izvedena ispod Križevca prošle godine, a potom u Posušju.

Objavljeno: 25.07.2015.

Ljetna hodočašća

 

 Za večernjeg misnog slavlja u Međugorju sve klupe oko vanjskog oltara popune vjernici. A da su korisne i u ranim jutarnjim satima pokazuje slika dvojice mladića koji su na njima utonuli u dubok san. Nakon noćnog pješačenja, o čemu svjedoče stopala bosonog hodočasnika, nije ih probudilo ni škljocanje fotoaparata ni škripanje pijeska pod nogama.

Objavljeno: 23.07.2015.

Projekt „Križevac” u Malawiju, plod Međugorja

Vince Owen iz Engleske u Međugorju je na hodočašću sa svojom obitelji. Prvi put je u Međugorje došao 1988. S nama je rado podijelio svoje iskustvo Međugorja te nam kazao više o projektu naziva „Križevac”. Vince svjedoči:  „U Malawiju radimo na projektu „Križevac”. Kakve veze ima Križevac s Engleskom i Malawijem, zanimljivo je pitanje jer se tu preklapa nekoliko priča.

Objavljeno: 23.07.2015.

Svjedočanstvo Gabrielle Colins o iskustvu Međugorja

Između mnoštva hodočasničkih iskustava, od kojih većina ostaje skrivena široj javnosti, svakodnevno susrećemo i one koji javno svjedoče o osobitim milostima koje su dobili na Gospin zagovor. Tako je i s Gabrielle Colins iz Irske. Prvi put je u Međugorje došla, kako kaže, samo zbog svoje sestre: „Odgojena sam i odrasla kao katolkinja, ali kroz neko vrijeme prestala sam ići u crkvu.

Objavljeno: 19.07.2015.

Proslava blagdana sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje

U subotu, 25. srpnja, blagdan je sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje koja je utemeljena 1892. godine i od svoga osnutka posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika.  Svete mise u župnoj crkvi na blagdan sv. Jakova slave se u 7, 8 i 19 sati, a središnja proslava je svečana sveta misa u 11 sati u Gaju. Procesija s kipom, koji će ove godine nositi članovi Majčinog sela i i zajednice  Milosrdnog oca, polazi iz crkve u 10, 45 sati.

Objavljeno: 18.07.2015.

Prva skupina svećenika iz Kine na seminaru za svećenike

Na ovogodišnjem seminaru za svećenike sudjelovalo je i 28 svećenika iz Kine. Kako je do toga došlo objašnjava vlč. Joseph Dong iz grada Xian, provincija Shaan Xi.

„Za nas je to svojevrsno čudo. Naime, posljednjih su godina učestala hodočašća iz Hong Konga u Međugorje. Vjernici su saznali za ovaj seminar i obavijestili nas. Pripremali smo se više od mjesec dana jer je kod nas jako teško izaći iz zemlje.

Objavljeno: 17.07.2015.

Predstava „Kako se gradio Križevac“

U četvrtak, 23. srpnja, u dvorani Ivana Pavla II., u Međugorju u 21h glumci HNK-a Mostar Robert Pehar, Velimir Pšeničnik Njirić i Dragan Šuvak, u režiji Dragana Komadine, izvode predstavu „Kako se gradio Križevac“. Predstava je premijerno izvedena ispod Križevca, a potom u Posušju. U predstavi se radi o odnosima u našoj župi uoči gradnje Križevca. Predstava je bogata i humorom i poučnim porukama.

Objavljeno: 16.07.2015.

Mons. Ján Babjak, DI, prešovski nadbiskup i metropolit iz Slovačke na seminaru za svećenike

 

Mons. Babjak kaže da su ga na dolazak u Međugorje nagovorili njegovi studenti, studenti teologije na prešovskom grkokatoličkom fakultetu na kojemu predaje: „Dosta ih je bilo na Mladifestu pa su me nagovarali da i ja dođem, ali kako u tom terminu već imam neka zaduženja, izabrao sam ovaj seminar. Pozvao sam sedamnaest svećenika, dvojicu bogoslova i još četvero mladih, ukupno nas 24 grkokatolika iz Slovačke. Jako sam radostan jer sam ponovio, otkrio i upoznao mnogo novih stvari o duhovnosti, svećeništvu, Božjoj volji… Pater Ivan Mandurić je sve to tako dobro prenio da sam ga pozvao da nam održi duhovne vježbe u Prešovu. Dobili smo puno materijala za meditiranje i razmišljanje koje sada kod kuće trebamo sami u svome srcu razrađivati… Druga stvar koju osjećam je intenzivna duhovna atmosfera koja se poput mozaika gradila od više duhovnih sadržaja koje smo imali priliku ovdje živjeti: klanjanje, molitva na Podbrdu i Križevcu, predavanja, svjedočanstva Zajednice Cenacolo…“

Objavljeno: 16.07.2015.

Mons. Radosław Zmitrowicz, pomoćni biskup u biskupiji Kamyanets-Podilsky, Ukrajina, na seminaru za svećenike

„Prvi puta sam na seminaru. Lijepo mi je, dobre su teme i sviđa mi se ta prisutnost svećenika iz cijeloga svijeta. Po mom mišljenju, ovdje je ipak najvažnije samo mjesto na kojem se seminar događa. Naime, Papa je rekao da se zbog mnogih malih ratnih sukoba u svijetu na neki način zapravo događa treći svjetski rat.

Objavljeno: 16.07.2015.

Svetom misom završio Šesnaesti međunarodni seminar za bračne parove

 

Šesnaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio trideset i četiri bračna para i tri svećenika  iz Slovačke, Ukrajine, SAD-a, Francuske, Italije, Hrvatske i BiH održao se u Međugorju  od 12. do 15. srpnja  2015. godine o  temi: „Brak i obitelj - početak boljega svijeta u Gospinoj školi“. (slike)

 

Objavljeno: 15.07.2015.