Arhiva Novosti

USKRS U MEĐUGORJU

I ove se godine za Uskrs u Međugorju okupio veliki broj hodočasnika, koji su u zajedništvu sa župljanima sudjelovali u liturgiji Vazmenoga trodnevlja. Tijekom ovih dana u Međugorju su boravili hodočasnici iz: Koreje, Brazila, Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke, Portugala, Ukrajine, Slovačke, Libanona, Japana, SAD-a, Irske, Austrije i Rumunjske.  (slike)

Objavljeno: 09.04.2012.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 

 

 Uskrsna cestitka 2012 - Fra Petar Vlasic

Objavljeno: 06.04.2012.

VAZMENO TRODNEVLJE U MEĐUGORJU

Veliki Četvrtak, 5. travnja -  Ovaj dan, u kojem se Crkva spominje ustanovljenja euharistije i svećeništva, dopušteno je slaviti samo Misu posvete ulja i Misu večere Gospodnje. Misu posvete ulja u Katoličkoj Crkvi slavi samo biskup sa svećenicima u Zbornoj crkvi, odnosno Katedrali. U Međugorju, dakle, toga prijepodneva se ne ispovijeda i nema sv. Misa. Molitva Krunice u međugorskoj župnoj crkvi počinje u 17 sati, a u 18 je svečana sveta Misa Večere Gospodnje. Nakon misnoga slavlja vjernici će imati prigodu za klanjanje i tihu molitvu uz Presveti Sakrament sve do pola noći. Prigoda sa sakrament Ispovijedi je od 16 sati do početka misnoga slavlja.

Objavljeno: 04.04.2012.

Članovi riječkog prihvatilišta za beskućnike ''''Ruže sv. Franje'''' u Međugorju

Četrdesetak volontera, članova, simpatizera riječkog prihvatilišta za beskućnike ''Ruže sv. Franje'' boravili su u Međugorju od 31. ožujka do 2.travnja 2012., kako bi zahvalili Kraljici mira za pet godina rada prihvatilišta. Siniša Pucić jedan od volontera u spomenutom prihvatilištu i glavni urednik časopisa ''Ulične svjetiljke'' govorio je za program radiopostaje Mir Međugorje o hodočašću te o prihvatilištu. Cilj rada prihvatilišta je ne samo pružiti najpotrebnijima prenoćište, nego ih prije svega osposobiti za ponovnu integraciju u društvo, ovisno o psihofizičkim i drugim sposobnostima korisnika, provodeći s njima program radne terapije i rehabilitacije. ''Hodočašće je dobra prilika onima koji nam se prvi put pridruže upoznati ih dobro s našim djelovanjem, a Međugorje je uvijek svima draga lokacija za hodočašće''- kazao je Siniša.

Objavljeno: 03.04.2012.

Duhovna obnova časnih sestara iz Hrvatske i BiH u Međugorju

U Međugorju je 31. ožujka održana duhovna obnova časnih sestara franjevki iz Hrvatske i BiH koje rade u zdravstvenim ili socijalnim ustanovama na kojoj je sudjelovalo 40-ak sestara. Tema je bila: ''Patnja, otajstveni Božji govor'', a duhovnu obnovu je predvodio dr. fra Miljenko Šteko. Jedna od sudionica obnove s. Andrea Nazlić, školska sestra franjevka koja radi u splitskoj bolnici je kazala: ''Djelujemo s ljudima koji pate, zato smo izabrali ovu temu. Vrijeme je da se saberemo i o tome razmišljamo. Ovo mjesto nas posebno vrati k sebi''.

Objavljeno: 02.04.2012.

Statistike za ožujak 2012.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 92.300

 Broj svećenika koncelebranata: 1739 (56 dnevno)

Objavljeno: 01.04.2012.

Nedjelja Muke Gospodnje

Davni običaj u mostarsko duvanjskoj biskupiji je da se čitav tjedan od Glušnice, tj. 5.korizmene nedjelje do Cvjetnice, posveti molitvi protiv psovke u našem narodu. Svi župljani i hodočasnici u Međugorju pozvani su da kroz ovaj tjedan sve svoje molitvene nakane, osobito Križni put u petak, prikažu Bogu kao zadovoljštinu za uvrede koje mu se psovkom nanose. Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju liturgija Cvjetnice 1. travnja započinje na temeljima stare župne crkve u 10,30. Nakon toga u procesiji ide se u župnu crkvu sv. Jakova gdje će se slaviti sv. Misa Muke Gospodnje. Misna slavlja u crkvi su i u 7, 8 te 18 sati. Na svim misama bit će blagoslov grančica. Od 14 sati molit će se krunica na Podbrdu. Dan prije Cvjetnice, u subotu 31. ožujka u međugorskoj župnoj crkvi slavit će se u 18 sati sveta Misa za mlade. Međugorska Frama će svojom pjesmom uveličati ovo misno slavlje.

Objavljeno: 29.03.2012.

Trener Manchester Cityja Roberto Mancini u Međugorju

U dvodnevni posjet Međugorju, u ponedjeljak 26. ožujka 2012., došao je trener Manchester Cityja, Roberto Mancini sa svojom obitelji. Sudjelovao je na molitveno liturgijskome programu, obišao međugorska molitvena mjesta i razgovarao s međugorskim franjevcima. U informativnome centru Mir Međugorje održao je i konferenciju za novinare na kojoj je govorio o razlozima posjeta Međugorju, te nekim detaljima iz svijeta športa. Na početku je kazao kako je ovaj posjet Međugorju ispunjenje jedne davno donesene odluke. Prvi put je o Međugorju čuo od jednog svećenika iz Genove, prije više od 25 godina. ''Vjerujem da se radi o jednom posebnom mjestu, doista sam sretan'' - kazao je Roberto Mancini. Govoreći o značenju duhovnosti u svakodnevnom životu, te nogometnoj, odnosno trenerskoj karijeri, Mancini je istaknuo kako vjera ima veliko značenje u njegovom životu. Na kraju je naglasio kako planira ponovno doći u Međugorje, jer je ono za njega posebno mjesto.

Objavljeno: 27.03.2012.

Izložena velika uskrsna pisanica

U ponedjeljak 26.ožujka 2012. na prostoru ispred župne crkve sv. Jakova u Međugorju  ponovno je izložena velika uskrsna pisanica, dar Koprivničko-križevačke županije Međugorju. Svečanosti je nazočio fra Marinko Šakota, franjevac na službi u Međugorju, gosp. Ivo Jerkić, načelnik općine Čitlluk, Velimir Pleša generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru kao i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, te predstavnici Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.  Radi se o projektu izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive koji je osmišljen u Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije. Pisanica darovana Međugorju dio je projekta „Pisanica od srca“ pokrenutog 2007. godine sa željom da veliko uskrsno jaje diljem hrvatskih, europskih i svjetskih gradova pronese poruku ljubavi, mira i prijateljstva.

Objavljeno: 26.03.2012.

Radiopostaja "Mir" Međugorje izravno prenosila predstavljanje knjige u čast Nunciju D''Erricu

U prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru,u srijedu 21. ožujka, predstavljena je knjiga Večernjeg lista "IN HONOREM Alessandro D'Errico Apostolski nuncij u BiH". Večernji list zajedno sa sunakladnicima "Maticom hrvatskom" i "Napretkom" izdao je knjigu u kojoj se opisuje diplomatski život mirnog čovjeka u nemirnoj Bosni i Hercegovini. Izravan prijenos događaja ostvarila je radiopstaja "Mir" Međugorje, a signal su preuzimale i brojne druge radiopostaje i internetski portali. Prihodi od prodaje knjige namijenjeni su djeci u Burundiju, o kojima je skrbila ubijena sestra Lukrecija Mamić. Dan poslije, 22. ožujka, Izdavač, Večernji list, objavio je i intervju s Nuncijem. Jedno od pitanja odnosio se i na Međugorje: "Na početku razgovora pitao sam Vas za najvažnije događaje ovih godina u odnosima između Svete Stolice i Crkve u Bosni i Hercegovini, te ste spomenuli i osnivanje Međunarodne komisije o Međugorju. Znam da je rad te komisije povjerljiv, ali može li se reći da je Međugorje s njezinim osnutkom postalo „crkveni distrikt“?

Objavljeno: 24.03.2012.

Časne sestre grkokatolkinje  iz Ukrajine u Međugorju

U Međugorju je od 10. do 15. ožujka 2012.  boravila prvi put skupina od 64 časne sestre grkokatolkinje  iz 14 redova iz Ukrajine. Otac Petro Kobalj je  organizator hodočašća, redovito sudjeluje na Seminarima za svećenike u Međugorju.''Sestre su poželjele putovati u Međugorje da svjedoče o ovom mjestu u Ukrajini, jer mnoge od njih rade u kućama milosrđa. Žele naučiti molitve, i žele to donijeti u samostane u kojima djeluju. Vidjele su u Međugorju što znači živa crkva''- kazao je o. Petro. O svom iskustvu Međugorja te o svojim redovima govorile su s. Maria, s. Ljubomira, s. Tadeja i s. Nazarija. S. Marija pripada Redu sv. Josipa, kazala nam je da riječima ne može opisati ono što je osjetila u Međugorju: ''Mislim da je to čudo što se dogodilo. Prije moga putovanja za Međugorje, imala sam jake bolove u kralježnici. Liječnici su napravili sve što su mogli. Sestra koja živi sa mnom me hrabrila i govorila da će sve biti u redu i da pođemo u Međugorje. Kazala sam da ne mogu ni hodati, a kamoli putovati. Tijekom puta osjećala sam bolove, zahvaljujući Božjoj pomoći došla sam u Međugorje.'' Kaže da je doživjela veliko čudo jer se čak uspela na brdo Križevac. S. Ljubomira iz  Reda službenica Bezgrješne Djevice Marije posvjedočila je da imaju jednu molitvenu skupinu zahvaljujući Međugorju.''Posebno sam zahvalna Kraljici mira, jer sam duboko osjetila njezinu prisutnost, vratila mi je mir u srce'' - dodala je s. Ljubomira.

Objavljeno: 19.03.2012.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2012.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice kod Plavog Križa. Ukazanje je započelo u 14:00  h i trajalo do 14:05 h.
Draga djeco! Dolazim među vas jer želim biti vaša majka, vaša zagovornica. Želim biti spona između vas i nebeskog Oca, vaša posrednica. Želim vas uzeti za ruke i koračati s vama u borbi protiv nečistoga duha. Djeco moja, posvetite mi se posve. Ja ću uzeti vaše živote u svoje majčinske ruke i naučit ću ih miru i ljubavi i onda predati svome Sinu. Od vas tražim da molite i postite, jer ćete samo tako znati na pravi način svjedočiti moga Sina po mome majčinskom srcu. Molite za svoje pastire da ujedinjeni u mome Sinu mogu uvijek radosno navješćivati riječ Božju. Hvala vam.

Objavljeno: 18.03.2012.

Biskup iz Mozambika u Međugorju

Mons. Adriano Langa, biskup biskupije Inhambane u Mozambiku, boravio je ovih dana u Međugorju. To je njegov drugi posjet. Prvi put je došao sredinom devedesetih godina, iz znatiželje, zato je čuo o Međugorju od braće franjevaca iz Hercegovačke franjevačke provincije koji djeluju u Kongu. U opširnom razgovoru za radiopostaju Mir Međugorje, biskup je, između ostaloga, kazao: ''Ovaj drugi dolazak je moja inicijativa jer sam upoznao Međugorje kao mjesto molitve i htio sam doći zbog molitve.'' Za provedeno vrijeme u Međugorju kaže: ''Ovdje sam proživio dane u tišini. Moj dnevni program je bila jutarnja sv. Misa, zatim Križni put i navečer večernji molitveni program. Svima kažem da je Međugorje mjesto koje treba upoznati, jer nas Međugorje poziva na molitvu, Međugorje je mjesto susreta s Bogom'' - poručio je biskup iz Mozambika.

Objavljeno: 17.03.2012.

Članovi zajednice ''''Totus Tuus'''' u Međugorju

U Međugorju smo susreli 50-ak mladih iz zajednice ''Totus Tuus'', marijanske laičke zajednice iz Njemačke. S njima je došao svećenik Joachim Federhen koji je gostovao na radiopostaji ''Mir'' Međugorje.  Radi kao kapelan u jednoj župi, ali pripada i zajednici ''Totus Tuus'' u kojoj je dobio svoje zvanje.  Nastanak zajednice povezan je s Međugorjem. Jedan mladi bračni par iz Njemačke 1989. godine, tijekom svog ljetovanja u Hrvatskoj posjetio je Međugorje. Njih, koji nisu imali veze niti s Bogom niti s Crkvom, na tom mjestu dodirnula je ljubav Božja i spoznali su da moraju promijeniti svoje živote.

Objavljeno: 16.03.2012.

78. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

U petak 16. ožujka 2012. navršava se 78 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. Mise pod tim križem. Od dana odluke da se križ gradi, 21. siječnja 1934., prigodom Jubilarne godine našega Spasa, koju je župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan, do dovršetka izgradnje protekla su samo 52 dana. Nacrt za Spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja.

Objavljeno: 14.03.2012.