Arhiva Novosti

Statistike za siječanj 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 41.000

Broj svećenika koncelebranata: 866 (27 dnevno)
 

Objavljeno: 01.02.2010.

Međugorje - Dan molitve za mir u Svetoj zemlji

Prigodom obilježavanja 2. međunarodnog dana molitve za mir u Svetoj zemlji, u nedjelju 31. siječnja, u međugorskoj župnoj crkvi slavljena je na tu nakanu sveta misa u 8 sati koju je predvodio dr. fra Miljenko Šteko. Međugorje, poznato mjesto mira i pomirenja, jedno od 1000 mjesta u svijetu gdje se na ovaj dan molilo za mir u Svetoj zemlji. U poruci potpore, koja je toga dana čitana, Mons. Mario Toso, Tajnik Papinskoga Vijeća za Pravdu i Mir, ističe kako je mir uvijek dar Božji, te ohrabruje sudionike: Ustrajte u molitvi za mir ! Međugorje je uz Jeruzalem, Betlehem, Gazu, Rim, Moskvu, London, Paris, New York, te ostale gradove Europe, Azije, Afrike i Amerike prihvatilo poziv udruga Mladi za život iz Jeruzalema i Papaboys iz Rima, djelatno sudjelujući u ovome cjelodnevnome molitvenom zajedništvu, koje je otvorio o. Pierbattista Pizzaballa, kustos Svete zemlje u Jeruzalemu.

Objavljeno: 31.01.2010.

Međugorje pod snijegom

U srijedu 27. siječnja 2010. Međugorje se probudilo pod snijegom. Bijelom se pokrivaču najviše vesele djeca.  Mir – obilježje međugorske stvarnosti - pod snijegom osobito nadahnjuje fotografe koji ovih dana bilježe neponovljive prizore međugorskoga mirnog krajobraza. (slike)
 

Objavljeno: 29.01.2010.

NK Dinamo na pripremama u Međugorju

Nogometaši zagrebačkoga nogometnog kluba Dinamo, pod vodstvom predsjednika Mirka Barišića i trenera Krunoslava Jurčića, boravili su u Međugorju pripremajući se za predstojeću nogometnu sezonu. Uz redovite sportske aktivnosti, članovi hrvatskoga prvoligaškog prvaka nazočili su i u duhovnoj obnovi koju su za njih, u petak, 22. siječnja, organizirali međugorski franjevci. Najprije su se uspeli uz Brdo ukazanja moleći krunicu, a potom nazočili duhovnome nagovoru i sv. Misi u Kapelici klanjanja. Kao što je to u Međugorju uobičajeno, sudionici duhovne obnove mogli su pristupiti i sakramentu sv. Ispovijedi ili duhovnome razgovoru s međugorskim svećenicima. Osim članova Dinama, u Međugorju ovih dana borave i drugi hrvatski športski klubovi sudjelujući u redovitom molitvenom programu ove poznate župe.
(slike)

Objavljeno: 28.01.2010.

Obred obećanja međugorske FRAME

Članovi Franjevačke mladeži (FRAMA) međugorske župe u nedjelju 24. siječnja  imali su obred  obećanja za vrijeme sv. Mise u 18 sati, koju je, u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, predvodio fra Marinko Šakota. Sudjelovao je i fra Danko Perutina, duhovni asistent međugorske Frame.  63 framaša iz župe Međugorje je prvi put dalo ili produžilo svoje obećanje, a na svečanosti prisustvovali su i framaši iz Humca-Ljubuški koji su pjesmom uveličali ovo slavlje, zatim iz Čerina, Čitluka, Drinovaca, Gorice, Sovića, Ružića i dr.

Objavljeno: 25.01.2010.

Obilježena osma godišnjica smrti fra Leonarda Oreča

U četvrtak, 21. siječnja u 18 sati, u međugorskoj župnoj crkvi slavljena je sv. Misa za negdašnjeg međugorskog župnika i ostale pokojne svećenike koji su službovali u Međugorju. Koncelebrirano Misno slavlje predvodio je dr. fra Miljenko Šteko, koji je, navodeći riječi 56 psalama, između ostaloga, kazao: „Sve je zapisano u knjizi Božjoj. Po toj knjizi i mi računamo sve ovo vrijeme spomenute pokojne subraće, a upravo se danas navršilo osam godina od smrti negdašnjega međugorskog župnika dr. fra Leonarda Oreča, koji je svjetlo dana ugledao u Posuškom Gracu godine 1928., a „sestricu smrt“ dočekao 2002. u Zagrebu. Njegovi dani izbrojeni su u 74. godini života, 55. redovništva i 51. svećeništva – upravo kad je proslavio svoju Zlatnu misu - 50. godina svećeništva! A njegovi zemni ostaci čekaju uskrsnuće mrtvih u franjevačkoj grobnici u Posušju.

Objavljeno: 22.01.2010.

Majka Božja - najbolja pastoralna teologinja

Prigodom boravka bečkoga nadbiskupa  kardinala Christopha Schönborna u Međugorju, s njim je razgovarao Max Domej, Gebetsaktion Wien

U Lurdu i Fatimi Crkva je donijela svoj sud, svoj konačni sud, tek nakon što su događaji bili okončani. Do toga će i u ovom slučaju prije ili kasnije doći, ali i tu ostavljamo Majci Božjoj slobodne ruke…. Mislim da Međugorje može mirno nastaviti ići svojim putem s povjerenjem da će Crkva, Majka i Učiteljica, ovdje doista dobro pratiti put kojim se ide.
 

Objavljeno: 18.01.2010.

UMRO MARTIN PERO BORAS, prof. glazbe

U srijedu, 13. siječnja 2010. u SK bolnici u Mostaru, nakon kratke i teške bolesti, u 55. godini života, umro je profesor Martin Pero Boras s Hardomilja. Profesor Boras je podučavao glazbu mnogim generacijama franjevačkih sjemeništaraca i novaka na Humcu, predavao u više škola, a uz njegovu pomoć i vodstvo djelovale su brojne glazbene sekcije u bratstvima FRAME u Hercegovini, pa tako i u Međugorju. Posebno prepoznatljiv pečat prof. Boras ostavio je kao ravnatelj međunarodnog zbora i orkestra koji je animirao pjevanje na Međunarodnom festivalu mladih u Međugorju, te za vrijeme Molitvenoga dočeka Nove godine. Iza njega je ostala supruga i četvero djece.
Sprovod pokojnog Martina Pere je u petak, 15. siječnja na groblju na Žabaru, župa Humac u 14 sati.
Počivao u miru Božjem.

Objavljeno: 14.01.2010.

Intervju Kardinala Dr. Christopha Schönborna Večernjem listu

'Došli smo ovdje kako bismo bili bliski Gospodinovoj Majci', rekli se na misi polnoćki u Međugorju, Vaša Eminencijo. Ove su riječi snažno odjeknule. Molim za pojašnjenje?!
Kardinal: Ja ne mogu zataškati da ljudi dvadeset godina dolaze u Međugorje, kao i to što doživljavaju u Međugorju, da osjećaju blizinu Majke Božje. Ja još do sada nikada nisam bio u Međugorju. Ovdje sam prvi put, ali od trenutka od kako sam biskup, a to je od 1991. godine, jednostavno sam primijetio i kod nas kući plodove Međugorja.
 

Objavljeno: 04.01.2010.

Molitveni doček Nove godine u Međugorju

U Međugorju je za Novu godinu boravilo preko deset tisuća hodočasnika, uglavnom mladih, iz cijeloga svijeta. Nakon svete Mise zahvalnice koju je u 18  sati predvodio fra Svetozar Kraljević, zajednica Cenacolo je pred crkvom sv. Jakova uprizorila likovima, evanđeoskim tekstovima, pjesmom i glazbom Betlehemske žive jaslice. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, od 22 do 23 sata, predvodio je dr. fra Miljenko Šteko, a sv. Misu koja je započela u 23,15, na latinskome jeziku, predvodio je nadbiskup bečki, kardinal dr. Christoph Schönborn, u suslavlju dr. fra Ivana Sesara, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije i drugih 120 svećenika. Čitav Molitveni program pratio je svojim pjevanjem i sviranjem Međunarodni zbor i orkestar.
(slike)

 

 

Propovijed beckog kardinala dr. Christoph Schonborn u Medjugorju - 31.12.2009.

Objavljeno: 02.01.2010.

Statistike za prosinac 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 62.700
Broj svećenika koncelebranata: 1.271 (41 dnevno)

U protekloj 2009. godini podijeljeno je ukupno 1 378 600 sv. pričesti, a na sv. misama je koncelebriralo 33 302 svećenika.
 

Objavljeno: 01.01.2010.

Doček Nove godine u Međugorju

U Međugorje su pristigli mnogi hodočasnici, uglavnom mladi, iz cijeloga svijeta na tradicionalni molitveni doček Nove godine. Večernji molitveni program započinje u 17 sati molitvom krunice, a u 18 sati je sv. Misa zahvalnica za proteklu godinu. Prije vigilije, zajednica Cenacolo upriličit će Žive jaslice na prostoru ispred crkve. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu započinje u 22 sata, a sv. Misa, koju na latinskome jeziku predvodi nadbiskup bečki, kardinal dr. Christoph Schönborn, započinje u 23,15.

Objavljeno: 31.12.2009.

Održan godišnji susret stipendista Udruge «Fra Slavko Barbarić»

U Međugorju je 30. prosinca 2009. održan godišnji susret stipendista Udruge «Fra Slavko Barbarić». Susret je u 14 sati, molitvom i pozdravom studentima, otvorio predsjednik Udruge dr. fra Miljenko Šteko, zahvalivši članovima Udruge na suradnji i zajedničkom radu. Predsjednik se osobito zahvalio brojnim dobročiniteljima koji su, unatoč mnogim poteškoćama u doba recesije, i ove godine bili otvoreni i spremni pomoći potrebnim studentima talentima. U ovoj akademskoj godini na natječaj za stipendije prijavilo se 265 studenata, od toga 228 onih koji su ispunili uvjete natječaja. K tomu, Udruga je ove godine zaprimila i brojne zamolbe jednokratne pomoći.
(slike)

Objavljeno: 30.12.2009.

Bečki kardinal dr. Christoph Schönborn u Međugorju

U Međugorje je ponedjeljak 28. prosinca, u privatni posjet, stigao nadbiskup bečki, kardinal dr. Christoph Schönborn, a u Međugorju će ostati nekoliko dana. Kardinal, povrh svega, želi, uz posjet Cenacolu - koji svoju podružnicu ima i u Austriji, u ovom poznatom molitvenom mjestu biti molitelj. Kardinal Schönborn (1945.) je od 1975 do 1991. profesor je dogmatike i teologije kršćanskoga Istoka u Fribourgu (Švicarska), a od 1987. do 1992. je tajnik redakcije za izdavanje novoga Katekizma Katoličke Crkve. Od 1991. je pomoćni biskup, a od 1995. nadbiskup Beča. Godine 1998. imenovan je kardinalom, te izabran za predsjednika Biskupske konferencije Austrije. Kardinal Schönborn danas je jedan od najuglednijih stručnjaka za teologiju kršćanskoga Istoka, a član je, između ostaloga, i vatikanske Kongregacije za nauk vjere.
  (slike)

Propovijed beckog kardinala dr. Christoph Schonborn u Medjugorju - 31.12.2009.

Objavljeno: 29.12.2009.

Čestitka - Na dobro Vam došao Božić i Sveto porođenje Isusovo!

Doista, od punine njegove svi primismo, i to milost na milost, jer On je MIR naš!
Sa željom da Božji mir vlada u srcima, u obiteljima, u svim zemljama i na cijelom svijetu, sjedinjeni u molitvi sa svim prijateljima Međugorja širom svijeta:
NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I SVETO POROĐENJE ISUSOVO i NOVA 2010. GODINA!
Neka vam ovaj Božić bude dan radosti i mira. Neka Vas Isus pohodi u vašim obiteljima i rodi se u skrovitosti vašega srca!
Župni ured Međugorje
Informativni centar «Mir» Međugorje

 (slike)

Čestitka - Fra Petar Vlašić, župnik

Objavljeno: 26.12.2009.