Arhiva Novosti

Prva sveta pričest u Međugorju

Nakon završene vjeronaučne priprave,  18. svibnja 2014. u 10 sati Prvoj svetoj pričesti u župi Međugorje pristupilo je pedeset petero djece. Svečanu svetu misu predslavio je fra Stanko Ćosić, a slavlje je svojim skladnim pjevanjem uveličao međugorski dječji zbor „Golubići mira“. Fra Stanko je u propovijedi djeci kazao   kako je ovo za njih  poseban dan jer se mogu pričestiti i na poseban način primiti Isusa: „Upoznajte Isusa, što ga budete više upoznavali, upoznat ćete i Boga. Što više budete Isusa upoznavali, upoznat ćete svoju vlastiti ljepotu. Kao cvjetovi koji se otvaraju suncu, tako će vaše srce cvjetati. Svi vi roditelji, budite primjer svojoj djeci”.

Objavljeno: 19.05.2014.

Sakrament Svete potvrde u Međugorju

U subotu 17. svibnja 2014. u  župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju 79 krizmanika primilo je sakrament Svete potvrde kojim se kršteni obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije povezuju s Crkvom.  Sakrament Potvrde kandidatima je podijelio mjesni biskup, mons. Ratko Perić pod svetom Misom u 10 sati. Svojom pjesmom ovo misno slavlje uveličao je Veliki župni zbor župe Međugorje. Dan prije, 16. svibnja, krizmanici, njihovi kumovi i roditelji pristupili su sakramentu svete ispovijedi.

Objavljeno: 18.05.2014.

Bračni par iz Rima: „U Međugorju se osjeća unutarnji mir”

Bračni par Sergio i Ida dolaze iz Rima. U Međugorju su prvi put i jako su zahvalni što im se ispunila želja. Kazali su kako je ovo za njih jedno prekrasno iskustvo. Sergio je još kazao: „Posrećilo nam se da je i vrijeme bilo lijepo. Potičem sve da dođu ovdje jer je doista dirljivo iskustvo. Na Brdu ukazanja postoji nešto što je teško objasniti i doista sam mislio što je moglo potaknuti vidioce da se penju gore. Čini mi se da je sv.Ivan Pavao II. rekao da je Međugorje ispovjedaonica svijeta. Osjeća se jača unutarnja vedrina, unutarnji mir. Stvari iz svakodnevnog života poslože se na pravi način”.

Objavljeno: 14.05.2014.

Drugi put u Međugorju

Uz hodočasnike iz nekoliko država svijeta, novinari Radiopostaje „Mir“ Međugorje ovih su dana razgovarali i s onima iz Škotske. Među njima je bio  i John McKenzie kojemu je ovo drugi posjet Međugorju. Godinama su ga nagovarali na dolazak u Međugorje, no prvi put dolazi tek u listopadu prošle godine:

Objavljeno: 07.05.2014.

Peter O''Brien iz Irske: „Doživio sam duboko obraćenje”

Ovih dana rijeka hodočasnika se slila u Međugorje, a  među njima smo susreli Petera O'Briena koji dolazi iz Corka u Irskoj, gdje studira pravo. Ovo mu je četvrti posjet Međugorju. Ističe kako je prvi put došao kad mu je prijatelj svećenik iz Irske platio put u Međugorje: „Bio sam tjedan dana tu i, premda sam čuo za Međugorje već i prije, nisam točno znao što se tu događa. Kad sam se vratio doživio sam duboko obraćenje.  Jako duboko obraćenje i od tada sam jako zainteresiran za katoličanstvo, misu, krunicu i ispovijed.

Objavljeno: 05.05.2014.

Svibanj - Marijin mjesec u Međugorju

U mjesecu smo  svibnju koji je na poseban način posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zato smo svi pozvani da se u svibnju što više uključimo u večernji molitveni program, molitvu krunice i svetu misu da bi zahvalili Mariji za sve njezine milosti.  Od 1. svibnja promijenjena je satnica večernjeg molitvenog programa u Međugorju. Večernji molitveni program počinje u 18 sati molitvom krunice, u 19 sati je sveta misa. Početkom svibnja u Međugorju prema podacima ureda informacija borave hodočasnici iz Njemačke, Austrije, Irske, Engleske, SAD-a, Kanade, Italije, Francuske, Poljske, Španjolske, Argentine, Brazila, Ukrajine, Belgije, Mađarske, Latvije, Libanona, Koreje te iz Švedske i Norveške.

Objavljeno: 02.05.2014.

Statistike za travanj 2014

Broj podijeljenih sv. pricesti: 160 700

Broj svećenika koncelebranata: 2418 (80 dnevno)

Objavljeno: 01.05.2014.

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju

Kao i svake godine, od četvrtka (1. svibnja) mijenja se satnica večernjega molitvenog programa u Međugorju. Molitva krunice u župnoj crkvi je u 18, a sv. misa u 19 sati, a nakon mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Klanjanje će biti utorkom i subotom u 22 sata, a četvrtkom u 20 sati nakon večernje svete mise. Molitva na Križevcu petkom i na Podbrdu nedjeljom je u 16 sati.

Objavljeno: 29.04.2014.

Propovijed pape Franje na slavlju kanonizacije Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Vatikan, (IKA) - U propovijedi svečane mise na kojoj je proglasio svetima pape Ivana XXIII. i Ivana Pavla II., papa Franjo posebno je istaknuo poslušnost Ivana XXIII. Duhu Svetomu, osobito kod pokretanja Drugoga vatikanskog sabora, a papu Ivana Pavla II. nazvao je papom obitelji. Sveti Otac istaknuo je da se "u središtu ove nedjelje, koja zaključuje osminu Uskrsa i koju je sv. Ivan Pavao II. posvetio Božjem milosrđu, nalaze slavne rane uskrsloga Isusa".

Objavljeno: 28.04.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

U  Međugorju su 27. travnja, na nedjelju Božanskog milosrđa boravili hodočasnici iz Hrvatske, SAD-a, Irske, Škotske, Italije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Koreje,  Slovenije, Slovačke, Mađarske, Francuske, Kanade, Poljske, Libanona, Ukrajine i Španjolske.  Među hodočasnicima iz Hrvatske susreli smo 80. godišnju Mariju iz Nove Gradiške, kojoj je ovo 80. dolazak u Međugorje. Kaže da je u Međugorju doživjela veliku milost:

Objavljeno: 28.04.2014.

Papa Franjo proglasio svetima Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Vatikan, (IKA) - Svečanost povijesne kanonizacije dvojice papa, blaženoga Ivana XXIII. i blaženoga Ivana Pavla II., počela je na mnoštvom hodočasnika dupkom ispunjenom Trgu Sv. Petra u Vatikanu, ukrašenom s 30.000 ruža, dar iz Ekvadora, molitvom Milosrdne krunice, uz pjevanje zbora Rimske biskupije. Papa u miru Benedikt XVI. je među koncelebrantima pokraj oltara.

Objavljeno: 27.04.2014.

Uskrs u Međugorju

U Međugorju su se i ove godine za Uskrs okupili brojni hodočasnici koji su, u zajedništvu s međugorskim župljanima, sudjelovali u liturgiji Vazmenoga trodnevlja. Tijekom ovih dana u Međugorju su boravili hodočasnici iz Italije, SAD-a, Irske, Francuske, Njemačke, Grčke, Libanona,  Austrije, Portugala, Argentine, Španjolske, Latvije, Engleske, Slovačke, Koreje  te hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na Veliki četvrtak molitvu krunice u međugorskoj župnoj crkvi u 17 sati predmolio  je fra Hrvoje Miletić, a svečanu svetu Misu Večere Gospodnje u 18 sati predslavio je fra Ivan Dugandžić u koncelebraciji  25 svećenika. (slike)

Objavljeno: 22.04.2014.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 

 

 Uskrsna cestitka 2014 - fra Marinko Sakota

Objavljeno: 19.04.2014.

VAZMENO TRODNEVLJE U MEĐUGORJU

Nedjelja, 20. travnja, Uskrsnuće Gospodinovo - Svete mise na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi su u 7, 8, 11 i 18 sati.

Objavljeno: 16.04.2014.

Hodočasnička mreža ''Marijin put''

Međugorje je ovih dana posjetila skupina mađarskih hodočasnika. Annamária Vécsey i András Molnár  predstavili su projekt ''Marijin put''- hodočasničke staze koje bi povezivale marijanska svetišta u srednjoj Europi. Na putu hodočasnici trebaju okrjepu, mjesto gdje će prespavati kako bi osvježeni mogli ići dalje do odredišta. Hodočasničke staze - posebno označeni putovi do svetišta -  aktualne su i u novije vrijeme i to sve više iz sigurnosnih razloga, kako bi se izbjegla opasnost od putovanja cestama kojima prometuju automobili.

Objavljeno: 15.04.2014.