Arhiva Novosti

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI 25. PROSINCA 2005.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 14 sati i 45 minuta i trajalo je 7 minuta.

Objavljeno: 25.12.2005.

Božićni koncert dječjih zborova

Međugorski dječji zbor «Golubići mira», pod ravnanjem s. Slavice Kožul, i dubrovački dječji zbor «Mali raspjevani Dubrovnik» pod ravnanjem maestra Đele Jusića održali su tradicionalni božićni koncert u međugorskoj župnoj crkvi u nedjelju, 19.12.2005. u 15 h. Poseban gost ovog koncerta bila je klapa «Luka» iz Ploča. Maestro Jusić i s. Slavica Kožul surađuju već dugi niz godina. Ovakav božićni koncert održava se svake godine i u Međugorju i u Dubrovniku. (photos)

Objavljeno: 20.12.2005.

Božićni koncert Hrvatskog baroknog ansambla

U četvrtak, 15.12.2005. u 20 h, Hrvatski barokni ansambl nastupio je po prvi puta u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju. Na repertoaru je bio izbor iz talijanskog baroknog programa: Concerti grossi talijanskih skladatelja Corellija, Torellija i Manfredinija, Legrenzijev motet «O dilectissime Jesu» kao i Scarlattijeva kantata za sopran i gudače «O di Betlemme altera». Koncert je održan u organizaciji Župnog ureda Međugorje i posredstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH. (photos)

Objavljeno: 16.12.2005.

Dva božićna koncerta u međugorskoj crkvi

U međugorskoj župnoj crkvi ove će se godine održati dva božićna koncerta.

U četvrtak 15.12. u 20 h, «Hrvatski barokni ansambl» izvest će klasični instrumentalni božićni program na kojem će biti izvedena djela Corellija, Legrenzija, Torellija, Manfredinija i Scarlattija.

U nedjelju 18.12. u 15 h, «Golubići mira» iz Međugorja i «Mali raspjevani Dubrovnik» izvest će tradicionalne i novokomponirane božićne pjesme. Gost ovog koncerta je klapa «Luka» iz Ploča.

Pozivamo sve župljane i sve ljude dobre volje da dođu na te koncerte kako bi se kroz glazbu i pjesmu pripremili za ovaj najradosniji kršćanski blagdan!

Objavljeno: 12.12.2005.

Pismo prijateljima

Poštovani dobročinitelji i prijatelji Međugorja,

Započinjemo vrijeme došašća, vrijeme iščekivanja,. Svatko od nas pojedinačno, obiteljski i u zajednici pokušava na svoj način što bolje pripraviti put Onome koji dolazi.

On nastavlja dolaziti i tražiti nas. Nastavlja slati proroke koji to obznanjuju. Njegova i naša majka Marija, od samih početaka, je najizravnija njegova učenica i pouzdana suradnica. Nebrojno puta u povijesti pokazala se takvom. U naše dane Bog  je šalje kao Kraljicu Mira. Šalje je da nas pouči božanskoj mudrosti mira. Šalje je da nas pouči, što služi našem miru, a što ga ruši. Zahvalni smo Bogu i slavimo ga za sve koji u molitvi, pomirenju, postu, primanju sakramenata, čitanju svetog Pisma upoznaše božansku mudrost mira.

Objavljeno: 03.12.2005.

Duhovna obnova za studente

Udruga "Fra Slavko Barbarić" Međugorje i ove godine organizira seminar duhovne obnove za studente od 29.12.2005. do 1.1.2006. Sve informacije u svezi seminara mogu se dobiti u tajništvu Udruge na telefon 036 / 651 549.

Objavljeno: 01.12.2005.

Emisija «Živjeti srcem» za petu godišnjicu smrti fra Slavka Barbarića

U četvrtak 24. studenog 2005. godine Radiopostaja 'MIR' Međugorje u svom se programu, emisijom 'Živjeti srcem' prisjetila pokojnog fra Slavka Barbarića, redovitog suradnika, podupiratelja i dragog prijatelja našega radija.

Objavljeno: 29.11.2005.

Trinaesti međunarodni susret voditelja

Trinaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje održat će se  u Novoj dvorani u Međugorju  od 5. do 9. ožujka  2006. godine. Tema susreta je: ...bit ćete mi svjedoci...sve do kraja zemlje... (Dj 1, 8) Broj mjesta je ograničen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veći. Stoga vas molimo da što prije prijavite svoj dolazak na ovaj seminar. Prijave izvršiti na faxa: 00387 36 651 999  (za Mariju Dugandžić) ili putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr.

Objavljeno: 25.11.2005.

Promocija knjige «Živjeti srcem - lik i djelo fra Slavka Barbarića»

Na petu obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića u velikoj župnoj dvorani u Međugorju pred oko 800 uzvanika održana je promocija knjige fra Marinka Šakote «Živjeti srcem - lik i djelo fra Slavka Barbarića».

Objavljeno: 24.11.2005.

Obilježena peta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U četvrtak, 24.11.2005., međugorski župljani i hodočasnici obilježili su petu obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića molitvom Križnog puta na Križevcu u poslijepodnevnim satima te večernjom svetom Misom i euharistijskim klanjanjem u župnoj crkvi. Istu večer predstavljena je knjiga fra Marinka Šakote «Živjeti srcem» u velikoj župnoj dvorani.

Objavljeno: 24.11.2005.

Razgovor s Mirjanom Kovač uz 14. obljetnicu pada Vukovara

Četrnaest godina nakon pada Vukovara, gospođa Mirjana Kovač, ekonomistica rodom iz Vukovara, došla je na hodočašće u Međugorje da bi u molitvi Bogu i Gospi povjerila boli koje još i danas nosi u srcu. Svoja sjećanja i svoje nade s nama je podijelila sa suzama u očima.

Gospođa Kovač prije rata obnašala je dužnost ravnateljice Zdravstvenog osiguranja, za vrijeme rata vodila je krizni stožer za zdravstvene djelatnike Republike Hrvatske, a poslije rata u MORHU je bila pomoćnica zapovjednika za gospodarstvo, potom načelnica MORHA za gospodarstvo, te načelnica kontrole u ministarstvu obrane.

S Mirjanom Kovač u Župnom uredu razgovarala je Lidija Paris.

Objavljeno: 21.11.2005.

Svjedočanstvo: Fra Vincenzo Brocanelli, ofm, moderator misijske evangelizacije u Franjevačkom redu

Fra Vinzenzo Brocanelli, moderator misijske evangelizacije u Franjevačkom redu manje braće, prigodom svoj prvog boravka u Međugorju u subotu, 22. 10. 2005., dao je slijedeće svjedočanstvo:

«U Međugorju se nalazim prvi put. Popeo sam se na Brdo ukazanja. Mislim da je ovo jedno veliko središte duhovnosti. Jednom riječju, ako ljudi ovamo dolaze da ljube Isusa više, bit će sposobni da ljube bližnjega više, i bit će novi misionari. O fratrima koji djeluju ovdje mogu reći samo najbolje. Na raspolaganju su ljudima koji dolaze, i što mi se čini najvažnijim, zadovoljni su svojom službom.»

Objavljeno: 19.11.2005.

Razgovor: Mons. José Domingo Ulloa Mendieta, O.S.A., pomoćni biskup panamske nadbiskupije

U rujnu 2005. u Međugorju je na privatnom hodočašću, zajedno sa sedamnaest hodočasnika, boravio mons. José Domingo Ulloa Mendieta, O.S.A., pomoćni biskup panamske nadbiskupije. S njim je razgovarao Dragan Soldo, novinar Radiopostaje «Mir» Međugorje.

Objavljeno: 18.11.2005.

Četiri biskupa u Međugorju

Uz mnogobrojne hodočasnike u petak, 4. studenog, svetište Kraljice mira u Međugorju pohodila su četiri biskupa, tri iz Malavija: mons. Thomas Msusa, aktualni dijecezanski biskup u biskupiji Zomba, njegov prethodnik biskup u miru mons. Allan Chamgwera i mons. Remi Joseph Gustave Saint-Marie, dijecezanski biskup u biskupiji Dedza, te biskup iz Kanade mons. Joseph Faber MacDonald, dijecezanski biskup u biskupiji Saint John, New Brunswick.

Objavljeno: 10.11.2005.

Franjevci iz Rima u Međugorju

Fra Vinzenzo Brocanelli, generalni tajnik za misije u Franjevačkom redu manje braće, i fra Šime Samac, generalni definitor Franjevačkog reda, posjetili su Međugorje u subotu, 22. 10. 2005.

Objavljeno: 24.10.2005.