Arhiva Novosti

Duhovna obnova za studente

Udruga "Fra Slavko Barbarić" Međugorje i ove godine organizira seminar duhovne obnove za studente od 29.12.2005. do 1.1.2006. Sve informacije u svezi seminara mogu se dobiti u tajništvu Udruge na telefon 036 / 651 549.

Objavljeno: 01.12.2005.

Emisija «Živjeti srcem» za petu godišnjicu smrti fra Slavka Barbarića

U četvrtak 24. studenog 2005. godine Radiopostaja 'MIR' Međugorje u svom se programu, emisijom 'Živjeti srcem' prisjetila pokojnog fra Slavka Barbarića, redovitog suradnika, podupiratelja i dragog prijatelja našega radija.

Objavljeno: 29.11.2005.

Trinaesti međunarodni susret voditelja

Trinaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje održat će se  u Novoj dvorani u Međugorju  od 5. do 9. ožujka  2006. godine. Tema susreta je: ...bit ćete mi svjedoci...sve do kraja zemlje... (Dj 1, 8) Broj mjesta je ograničen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veći. Stoga vas molimo da što prije prijavite svoj dolazak na ovaj seminar. Prijave izvršiti na faxa: 00387 36 651 999  (za Mariju Dugandžić) ili putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr.

Objavljeno: 25.11.2005.

Promocija knjige «Živjeti srcem - lik i djelo fra Slavka Barbarića»

Na petu obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića u velikoj župnoj dvorani u Međugorju pred oko 800 uzvanika održana je promocija knjige fra Marinka Šakote «Živjeti srcem - lik i djelo fra Slavka Barbarića».

Objavljeno: 24.11.2005.

Obilježena peta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U četvrtak, 24.11.2005., međugorski župljani i hodočasnici obilježili su petu obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića molitvom Križnog puta na Križevcu u poslijepodnevnim satima te večernjom svetom Misom i euharistijskim klanjanjem u župnoj crkvi. Istu večer predstavljena je knjiga fra Marinka Šakote «Živjeti srcem» u velikoj župnoj dvorani.

Objavljeno: 24.11.2005.

Razgovor s Mirjanom Kovač uz 14. obljetnicu pada Vukovara

Četrnaest godina nakon pada Vukovara, gospođa Mirjana Kovač, ekonomistica rodom iz Vukovara, došla je na hodočašće u Međugorje da bi u molitvi Bogu i Gospi povjerila boli koje još i danas nosi u srcu. Svoja sjećanja i svoje nade s nama je podijelila sa suzama u očima.

Gospođa Kovač prije rata obnašala je dužnost ravnateljice Zdravstvenog osiguranja, za vrijeme rata vodila je krizni stožer za zdravstvene djelatnike Republike Hrvatske, a poslije rata u MORHU je bila pomoćnica zapovjednika za gospodarstvo, potom načelnica MORHA za gospodarstvo, te načelnica kontrole u ministarstvu obrane.

S Mirjanom Kovač u Župnom uredu razgovarala je Lidija Paris.

Objavljeno: 21.11.2005.

Svjedočanstvo: Fra Vincenzo Brocanelli, ofm, moderator misijske evangelizacije u Franjevačkom redu

Fra Vinzenzo Brocanelli, moderator misijske evangelizacije u Franjevačkom redu manje braće, prigodom svoj prvog boravka u Međugorju u subotu, 22. 10. 2005., dao je slijedeće svjedočanstvo:

«U Međugorju se nalazim prvi put. Popeo sam se na Brdo ukazanja. Mislim da je ovo jedno veliko središte duhovnosti. Jednom riječju, ako ljudi ovamo dolaze da ljube Isusa više, bit će sposobni da ljube bližnjega više, i bit će novi misionari. O fratrima koji djeluju ovdje mogu reći samo najbolje. Na raspolaganju su ljudima koji dolaze, i što mi se čini najvažnijim, zadovoljni su svojom službom.»

Objavljeno: 19.11.2005.

Razgovor: Mons. José Domingo Ulloa Mendieta, O.S.A., pomoćni biskup panamske nadbiskupije

U rujnu 2005. u Međugorju je na privatnom hodočašću, zajedno sa sedamnaest hodočasnika, boravio mons. José Domingo Ulloa Mendieta, O.S.A., pomoćni biskup panamske nadbiskupije. S njim je razgovarao Dragan Soldo, novinar Radiopostaje «Mir» Međugorje.

Objavljeno: 18.11.2005.

Četiri biskupa u Međugorju

Uz mnogobrojne hodočasnike u petak, 4. studenog, svetište Kraljice mira u Međugorju pohodila su četiri biskupa, tri iz Malavija: mons. Thomas Msusa, aktualni dijecezanski biskup u biskupiji Zomba, njegov prethodnik biskup u miru mons. Allan Chamgwera i mons. Remi Joseph Gustave Saint-Marie, dijecezanski biskup u biskupiji Dedza, te biskup iz Kanade mons. Joseph Faber MacDonald, dijecezanski biskup u biskupiji Saint John, New Brunswick.

Objavljeno: 10.11.2005.

Franjevci iz Rima u Međugorju

Fra Vinzenzo Brocanelli, generalni tajnik za misije u Franjevačkom redu manje braće, i fra Šime Samac, generalni definitor Franjevačkog reda, posjetili su Međugorje u subotu, 22. 10. 2005.

Objavljeno: 24.10.2005.

Mons. Michael Pearse Lacey, umirovljeni pomoćni biskup Toronta (Kanada) na četvrtom privatnom hodočašću u Međugorju

Od 9. do 17. listopada 2005., u Međugorju je na svojem četvrtom privatnom hodočašću boravio mons. Pearce Lacey, umirovljeni pomoćni biskup Toronta. Došao je sa skupinom hodočasnika iz Kanade.

Objavljeno: 20.10.2005.

Dani kruha

Dani kruha, manifestacija koju učenici i djelatnici Osnovne škole Bijakovići već nekoliko godina organiziraju u prostorijama škole, ove se godine održala pred župnom crkvom svetog Jakova. Smisao ovog događanja je zahvaliti za «kruh naš svagdašnji» i za život koji nam dolazi od Boga, te naučiti kako najbolje koristiti kruh i sve Božje darove.

Objavljeno: 14.10.2005.

Svjedočanstvo: mons. Stanislas Lukumwena, ofm, biskupija Kole, Kongo

Na svom drugom privatnom hodočašću u Međugorju, u rujnu 2005, boravio je mons. Stanislas Lukumwena Lumbala, O.F.M., biskup biskupije Kole u Demokratskoj Republici Kongo. Za svećenika je zaređen 1979., a za biskupa 1998. Mons. Lukumwena je prvi Afrikanac franjevački provincijal u Kongu, i prvi Afrikanac zaređen za biskupa u Kongu. U Međugorje je došao sam, na nekoliko dana osobne molitve i duhovne obnove.

Objavljeno: 13.10.2005.

Talijanska delegacija posjetila Međugorje

Delegacija talijanskog Ministarstva infrastrukture i transporta na čelu s Vincenzom Corbijem boravila je u Međugorju 13.10.2005. Gospodin Vincenzo Corbi sa suradnicima posjetio je Župni ured, gdje se susreo sa župnikom dr. fra Ivanom Sesarom.

Objavljeno: 13.10.2005.

Podsjetnik organizatorima i pratiteljima hodočašća

Još jedanput podsjećamo organizatore i pratitelje hodočašća da bez dozvole Župnog ureda nikome nije dopušteno voditi skupine po međugorskim molitvenim mjestima (župna crkva i prostor oko nje, molitveni prostor oko kipa Uskrslog, Brdo ukazanja, Križevac, Plavi križ, groblje itd.).

Objavljeno: 06.10.2005.