Arhiva Novosti

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2014.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice. Ukazanje je započelo u 13:46  h i trajalo do 13:51 h.
Draga djeco! Kao majka vam želim biti od pomoći. Želim vam svojom majčinskom ljubavlju pomoći otvoriti svoje srce i da u njega na prvo mjesto stavite moga Sina. Želim da vas po vašoj ljubavi prema mome Sinu i po vašoj molitvi obasja Božje svjetlo i ispuni Božje milosrđe. Želim da se tako otjera tama i smrtna sjena koja vas želi okružiti i zavesti. Želim da osjetite radost blagoslova Božjeg obećanja. Vi, djeca čovjeka, vi ste Božja djeca, vi ste moja djeca. Zato, djeco moja, pođite putovima kojima vas moja ljubav vodi, uči poniznosti, mudrosti i nalazi put k Nebeskom Ocu. Molite sa mnom za one koji me ne prihvaćaju i ne slijede, one koji zbog tvrdoće svoga srca ne mogu osjetiti radost poniznosti, pobožnosti, mira i ljubavi- radost moga Sina. Molite da vam vaši pastiri svojim blagoslovljenim rukama uvijek daju radost Božjeg blagoslova. Hvala vam.

Objavljeno: 18.03.2014.

Obilježena 80. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

U Međugorju je u nedjelju, 16. ožujka  obilježena  80. godišnjica od završetka izgradnje križa na  Križevcu i slavlja prve sv. mise pod tim križem. U pučkoj misi u 11 sati koju je predslavio župnik  fra Marinko Šakota, vjernici su se prisjetili franjevaca i župljana koji su gradili križ, a navečer je održana svečana akademija na kojoj je prikazan dokumentarni film o gradnji križa na Križevcu. Scenarij filma u kojem je kratki sažetak proteklih osamdeset godina potpisuje dr. Ivica Šarac, a autor filma je Mario Vasilj Totin. Jedno malo brdo postalo je, kako je fra Marinko  kazao na svetoj misi, brdo preobraženja:

Objavljeno: 17.03.2014.

Fra Grgur Blažević: „Kao dijete s roditeljima sam stalno odlazio u Međugorje”

Fra Grgur Blažević član je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Rođen je 1978. u Zagrebu, gdje je 15. lipnja prošle godine zaređen za svećenika. Danas je župni vikar u župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu. Njegov otac Grga redovito hodočasti Kraljici Mira, a k tomu je i i organizator hodočašća već desetljećima. Fra Grgur ističe kako je Međugorje oblikovalo njegovu obitelj, tj. njegove  roditelje koji su u nju unosili duh Međugorja:

Objavljeno: 15.03.2014.

BISKUP ADRIANO LANGA, OFM, IZ MOZAMBIkA POSJETIO HERCEGOVAČKU FRANJEVAČKU PROVINCIJU

Mons  Adriano Langa, OFM, nekadašnji generalni definitor Reda, a sada biskup biskupije Inhambane u Mozambiku ovih dana je posjetio Provinciju. U pratnji fra Stojana Damjanovića navratio je u Međugorje, na Humac i u Mostar. Braća su ga svagdje ljubazno primila i upoznala ga sa životom i radom Provincije, što je on s velikim zanimanjem saslušao. On je također ukratko predstavio svoju biskupiju. Obuhvaća 68.000 km2 , a  duga je 700 km. Ima 22 župe, 650 kršćanskih zajednica i 43 svećenika. Svijet je vrlo siromašan, te je zahvalan i za najmanju sitnicu pomoći u korist svoje biskupije i tamošnjih vjernika. Mons. Langa je i proteklih godina boravio u Međugorju. Prvi put je došao sredinom devedesetih godina, iz znatiželje, zato jer je čuo o Međugorju od braće franjevaca iz Hercegovačke franjevačke provincije koji djeluju u Kongu. Prilikom posjeta 2012.  kazao je da je upoznao Međugorje kao mjesto molitve: „Svima kažem da je Međugorje mjesto koje treba upoznati, jer nas Međugorje poziva na molitvu, Međugorje je mjesto susreta s Bogom”.- poručio je biskup iz Mozambika.

Objavljeno: 14.03.2014.

Kanonsko oblikovanje bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (FSR-a) u Međugorju

Na prvu korizmenu nedjelju, 9. ožujka 2014., u međugorskoj župnoj crkvi slavljen je obred primanja i zavjetovanja članova FSR-a. Pod svetom misom u 9.30 sati devetero članova bratstva položilo je trajne zavjete, njih dvoje privremene, a osamnaestero ih je primljeno u Red. Zavjete naših članova primila je područna ministra FSR-a u Hercegovini Marija Brnadić, a u ime Crkve potvrdio područni duhovni asistent fra Ljubo Kurtović, koji je predvodio misno slavlje uz koncelebraciju fra Ivana Landeke ml., duhovnog asistenta bratstva. Uz fra Ivana koji je pripremao kandidate i pružao im potrebnu duhovnu asistenciju, u formaciji je sudjelovala Mila Čuljak, područna učiteljica formacije, te pripremala kandidate za zavjetovanje. Skladnim liturgijskim pjevanjem slavlje je uveličao mali župni zbor pod ravnanjem s. Irene Azinović.
FSR Međugorje
 

Objavljeno: 14.03.2014.

Održan koncert Vesne Podrug Kossjanenko u Međugorju

Poznata pijanistica iz Hrvatske prof. Vesna Podrug Kossjanenko održala je pijanistički recital u dvorani svetoga Josipa u Majčinom selu, u srijedu, 12. ožujka. Koncert su organizirali Osnovna glazbena škola Ljubuški u suradnji s Majčinim selom, a na početku je sve prisutne pozdravio ravnatelj Majčinog sela fra Dragan Ružić. Na programu su bila djela L.V.Beethovena, F.Schuberta, F.Liszta, F.Chopina. Prije samoga koncerta, prof. Vesna Podrug Kossjanenko  je za radiopostaju Mir Međugorje izjavila da je vrlo nenadano došlo do njenog gostovanja u Međugorju:

Objavljeno: 14.03.2014.

80. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

Ove godine, točnije u nedjelju 16. ožujka  navršava se 80 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. mise pod tim križem. Obljetnica će se obilježiti tako da će se u petak, 14. ožujka, u 14 sati moliti Križni put na Križevcu, a u nedjelju, 16. ožujka na svetoj misi u 11 sati prisjetit će se graditelja križa. Nakon nedjeljne večernje mise u 19 sati održat će se Svečana akademija(dokumentarni film o Križevcu).

Objavljeno: 14.03.2014.

Održan III. seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame

Od 7. do 9. ožujka 2014. godine u Međugorju je održan III. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame, pod geslom “ Onaj tko ljubi Krista pun je radosti” (papa Franjo) na kojemu je sudjelovalo oko 110 framaša iz različitih dijelova BiH. Seminaru su također prisustvovali i nacionalni duhovni asistent Frame BiH fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent Frame Hercegovina fra Slaven Brekalo, te predstavnica nacionalnog vijeća Frame Hrvatska Marta Radoš. Cilj seminara bio je osvrnuti se na važnost formacije u bratstvima s posebnim naglaskom na formaciju tijekom razdoblja simpatizerstva, odnosno upoznavanja s bratstvom.
Seminar je započeo okupljanjem sudionika u dvorani “Ivan Pavao II”, nakon kojeg je uslijedila sveta misa u župnoj crkvi u Međugorju.  Sudionici su sudjelovali i na predavanjima, a tijekom rada u skupinama,između ostalog,  razgovaralo se o trenutnoj formaciji u mjesnim bratstvima, teškoćama s kojima se odgovorni u Frami suočavaju te mogućim rješenjima postojećih problema.

Objavljeno: 11.03.2014.

Rudolph Karg: „Dolazak u Međugorje promijenio mi je život”

57.godišnji Rudolph Karg,  iz Njemačke u Međugorje dolazi od početka ukazanja. Svjedoči da mu je 1984. sestra detaljno opisala Međugorje te na njezin nagovor posjećuje ovo mjesto. Kaže da mu je taj dolazak promijenio život: „Došao sam i shvatio da ovdje Gospa dolazi. To je za mene bio veliki dar”.–ističe Rudolph koji je za vrijeme rata sa svojim prijateljima i organizacijom pomagao mnogim mjestima u BiH:

Objavljeno: 10.03.2014.

Svetom misom završio susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje

Svetom misom koju je predslavio fra Marinko Šakota, župnik međugorske župe u petak, 7. ožujka u Međugorju je završio 21. međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje. Fra Marinko, koji je bio i predavač na ovogodišnjem seminaru, kazao je u propovijedi o čemu su razmatrali posljednjih dana na seminaru : „Razmišljali smo o tome  gdje činimo pogrješke. Kada se samo oslonimo na sebe nastaje problem. Zato nam je Marija uzor.  I zato nam je tema seminara bila:''Evo ti Majke'', da učimo od nje, kako ona čini i što nam govori. Ona sve čini s Isusom, s Bogom. Kroz naše teme smo mogli vidjeti da je važno s Isusom živjeti. To nam Kraljica Mira ovdje govori.” Susret na kojemu je sudjelovalo  oko 250 sudionika iz 17 zemalja održavao se od 3. do 7. ožujka , a program se sastojao od predavanja, razgovora s predavačem, molitve na Križevcu, Brdu ukazanja te sudjelovanju u večernjem molitveno-liturgijskom programu u crkvi sv. Jakova u Međugorju. (slike)

Objavljeno: 07.03.2014.

Svjedočanstvo Alfreda Hecka: „Važno nam je da oni koji su bili u Međugorju žive duh ovoga mjesta”

Na susretu organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje sudjelovao je i Alfred Heck iz Njemačke.  Alfred je  sudjelovao na prvome susretu kojega se rado prisjetio: „Bilo nas je 50-ak iz različitih zemalja. Vladala je obiteljska atmosfera. Moje osobno iskustvo je da se kroz godine mijenjaju franjevci, ali svatko od njih je ostavio dojam da nas je u ljubavi i srdačnosti vodio kroz seminar.”

Objavljeno: 06.03.2014.

Iskustva sudionika susreta organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina u Međugorju

Među sudionicima 21. međunarodnog susreta organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje, koji se održava ovih dana u Međugorju je i Magdalena Kolar iz Baden Wettingena, iz Švicarske. Magdalena desetljećima dovodi hodočasnike u Međugorje:

Objavljeno: 05.03.2014.

21. Međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira i molitvenih skupina

U Međugorju je, u ponedjeljak 3. ožujka, registracijom sudionika započeo Dvadeset i prvi međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje na kojemu prvoga dana sudjeluje oko 250 sudionika iz 17 zemalja: Italije, SAD-a, Engleske, Irske, Rusije, Latvije, Ukrajine, Francuske, Španjolske, Koreje, Njemačke, Austrije, Švicarske, Poljske, Slovenije, Hrvatske i BiH. Susret obilježava tema "Evo ti majke", a predavač na ovogodišnjem seminaru je fra Marinko Šakota, župnik međugorske župe. Sudionici, osim na predavanjima i razgovorima s predavačem, sudjeluju i u večernjem molitveno - liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi, a predviđena je i molitva na Brdu ukazanja i Križevcu. Fra Marinko je, govoreći o temi ovogodišnjeg seminara, kazao da je Majka nama dana i da je ona s nama: „Ona nas vodi i to želimo sebi predočiti jer često zaboravimo da je ona tu. Ona je naša Majka koja nas vodi i voli i zato je trebamo čuti i slijediti. Kao što je Isus rekao Ivanu "Evo ti majke"  tako trebamo i mi osluhnuti ponovno što nam ona govori i poručuje. To će biti teme predavanja ”.
 

Objavljeno: 04.03.2014.

Korizma 2014.

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 05. ožujka 2014., u Katoličkoj crkvi započinje  korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Na svetim misama ujutro i navečer bit će obred pepeljanja-vidljivi znak prihvaćanja posta i pokore. Na Čistu srijedu je obvezan post i nemrs. Osobitost je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta.
Raspored te pobožnosti u međugorskoj  župi je:
Petkom:
Križni put na Križevcu u 14 sati, a u župnoj crkvi sv. Jakova nakon večernje sv. mise u 18 sati. Na filijalama(Šurmanci, Vionica, Miletina) petkom u 16 sati.
 

Objavljeno: 03.03.2014.

Statistike za veljaču 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 28 800

Broj svećenika koncelebranata: 623 (22 dnevno)
 

Objavljeno: 01.03.2014.