Arhiva Novosti

Svjedočanstvo Sane Nassar iz Libanona

Sana Nassar iz Libanona sudjelovala je  na Dvadeset drugom međunarodnom susretu organizatora hodočašća, voditelja centara mira, međugorskih molitvenih i karitativnih skupina. Sana je osnovala neprofitabilnu organizaciju „Prijatelji Marije, Kraljice mira“ kojoj je cilj služiti Gospinim porukama iz Međugorja. U Međugorje prvi put dolazi 1986., a 1996. je s obitelji i sa skupinom prijatelja organizirala prvo hodočašće u Međugorje koje je trebalo biti samo za obitelj i prijatelje. 

Objavljeno: 11.03.2015.

81. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

U ponedjeljak, 16. ožujka  2015. navršava se 81 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. mise pod tim križem. Od dana odluke da se križ gradi, 21. siječnja 1934., prigodom Jubilarne godine našega Spasa, koju je međugorskim župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan, do dovršetka izgradnje protekla su samo 52 dana. Nacrt za spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja. Iduće godine, 12. travnja, upriličena je pokornička procesija na Križevac i poslije nje slavljena sv. misa. 

Objavljeno: 10.03.2015.

4. MEĐUNARODNO HODOČAŠĆE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

U MARIJINOJ ŠKOLI” 2015.

Koordinator: fra Marinko Šakota, župnik

Četvrto međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom održat će se u Međugorju od 11. do 14. lipnja 2015.  Glavni organizator je Udruga „Susret“ iz Čitluka u suradnji sa Župnim uredom Međugorje i „Majčinim selom“. Okupljanje i smještaj sudionika predviđen je u poslijepodnevnim satima u četvrtak, 11. lipnja  2015. u atriju zgrade Radiopostaje "Mir" Međugorje (zgrada na dnu velikog parkinga iza crkve).

Župljani župe Međugorje i ove godine darivaju hodočasnicima besplatan smještaj i hranu. Svaka osoba s invaliditetom ima pravo imati pratnju (prijatelja ili volontera), a ukoliko se radi o djetetu, može ga pratiti cijela obitelj.

Program hodočašća će biti ispunjen radionicama, predavanjima, svjedočanstvima i molitvom. U petak popodne predviđeno je vrijeme za pobožnost križnog puta na Križevcu, a u subotu ujutro predviđena je zajednička molitva na Brdu ukazanja.

Prijave za sudjelovanje na hodočašću primat će se do 15. 05. 2015. na e-mail adresu: gospina.skola@gmail.com.

U PRIJAVI NAVESTI: koliko će dana, osoba i pratnja, sudjelovati na hodočašću, kontakt telefon, ukupan broj hodočasnika: broj osoba s invaliditetom, od toga koliko je osoba u invalidskim kolicima i broj osoba u pratnji.  

 

Objavljeno: 09.03.2015.

Završen susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, međugorskih molitvenih i karitativnih skupina

Dvadeset drugi susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, međugorskih molitvenih i karitativnih skupina, na kojemu se okupilo 400 sudionika iz 23 zemlje, završio je sv. misom zahvalnicom u petak 6. ožujka, koju je predvodio koordinator seminara fra Marinko Šakota, župnik međugorske župe. Tema ovoga međunarodnog seminara  bila je: „Mir vama”. Fra Marinko je,  između ostalog, okupljenim sudionicima kazao:

Objavljeno: 06.03.2015.

Svjedočanstvo Lucije Šalov iz Zadra: „Međugorje je ogroman dar”

Lucija Šalov iz Zadra  četiri godine organizirano dovodi hodočasnike u Međugorje. Sudjelovala je na 22. susretu organizatora hodočašća, voditelja centara mira, međugorskih molitvenih i karitativnih skupina. O svome iskustvu rada s hodočasnicima koji dolaze u Međugorje kazala je: „Ja sam iz Hrvatske, ali dovodim talijanske skupine hodočasnika. Imam to dvojno iskustvo, to je malo specifično. 

Objavljeno: 05.03.2015.

Karen Carden i Marie Gastefsen: „Susret u Međugorju nam je od velike pomoći”

Na 22. susretu organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje koji je ove godine okupio gotovo 400 sudionika iz 23 zemlje sudjeluju i Karen Carden s Floride i Marie Gastefsen iz Portlanda. Karen već 17 godina dolazi na susret u Međugorje. O susretu je kazala:

Objavljeno: 04.03.2015.

Dojmovi sudionika susreta organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina u Međugorju

Među sudionicima 22. Međunarodnog susreta organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje, koji se održava ovih dana u Međugorju je i Magdalena Kolar iz Švicarske. Ona svjedoči o djelovanju molitvene skupine Kraljica mira  koja je nastala prije 14 godina, zahvaljujući fra Karlu Lovriću koji je tada bio na službi u Švicarskoj: 

Objavljeno: 03.03.2015.

Statistike za veljaču 2015

Broj podijeljenih sv. pricesti: 30 750

Broj svećenika koncelebranata: 687 (24 dnevno)

Objavljeno: 01.03.2015.

22. MEÐUNARODNI SUSRET ORGANIZATORA HODOČAŠĆA, VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Dvadeset drugi  međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  2. do 6. ožujka 2015. godine.  Tema susreta je:

 

"Mir vama!" (Iv 20, 21)

U Gospinoj školi

PROGRAM

Objavljeno: 01.03.2015.

Održan molitveni seminar Hercegovačkog područnog bratstva Frame

Molitveni seminar Hercegovačkog područnog bratstva Frame održan je od 20. do 22. veljače 2015. godine u Međugorju u kući molitve Domus Pacis. Sudjelovalo je pedeset i troje sudionika u vodstvu s fra Slavenom Brekalom, područnim duhovnim asistentom Frame i članovima područnog vijeća.

Objavljeno: 01.03.2015.

Iskustvo hodočasnika: „Volio bih da ljudi dođu i upoznaju Međugorje”

Pozivu Gospe Kraljice mira iz Međugorja odazvali su se milijuni hodočasnika iz cijeloga svijeta. Svjedočanstva brojnih možete pročitati na našoj stranici, a ti hodočasnici svjedoče o promjeni života, velikoj zahvalnosti Kraljici mira za primljene blagoslove i rađanju novog puta s Kristom.Svoje svjedočanstvo podijelio je u programu radiopostaje „Mir” Međugorje  Željko Kaić iz Karlovca:

Objavljeno: 27.02.2015.

Najstarija župljanka

Najstarija župljanka župe Međugorje, Ruža Vidović Baraćuša, proslavila je u subotu, 21. veljače 100. rođendan. Rođendan bake Ruže bio je prava svečanost za njenu obitelj, prijatelje, susjede i sve koji su došli  čestitati joj. Stoti rođendan baki Ruži čestitali su i međugorski župnik fra Marinko Šakota i fra Karlo Lovrić koji se bavi pastoralom starih i bolesnih u župi Međugorje i redovito posjećuje baku Ružu. Rođena je  21. veljače 1915. godine u Međugorju u obitelji Ilke i Mande Barać. Udala se za Tadiju Vidovića s kojim je rodila sedmero djece, od kojih je danas četvero živih. 

Objavljeno: 24.02.2015.

Popularizacija Svetoga pisma kroz malonogometni turnir u Međugorju

Hrvatsko biblijsko društvo, u suradnji s albanskim, srpskim i makedonskim biblijskim društvom, od 20. do 22. veljače 2015. organiziralo je malonogometni turnir u Međugorju s ciljem popularizacije Svetoga pisma. Okvir cijelog programa bila je zajednička molitva i susret s Biblijom. Nogometu je prethodilo čitanje iz Svetoga pisma, a pouku o redovitom čitanju i proučavanju Biblije održao je profesor biblijskih znanosti fra Ivan Dugandžić.

Objavljeno: 24.02.2015.

Korizmena duhovna obnova Franjevačkog svjetovnog reda u Međugorju

Dana 21. veljače održana je u Međugorju peta korizmena duhovna obnova u organizaciji hercegovačkog Područnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda. Program duhovne obnove započeo je obraćanjem područne ministre Ankice Zelenika. Riječi pozdrava i dobrodošlice uputili su domaćini: ministar mjesnog bratstva Jure Čilić, mjesni duhovni asistent fra Ivana Landeka ml. te međugorski župnik fra  Marinko Šakota. (Foto: Toni Iličić)

Objavljeno: 22.02.2015.

Pobožnost križnoga puta u Međugorju

 

Posebnost  je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti križnoga puta koji se moli, kako po crkvama tako i po obiteljima.  U međugorskoj župi pobožnost je petkom: na  Križevcu u 14 sati; u župnoj crkvi sv. Jakova nakon večernje svete mise; na filijalama (Šurmanci, Vionica, Miletina) u 16 sati. Pobožnost križnoga puta počela se moliti na Križevcu s početkom Gospinih ukazanja.

Objavljeno: 20.02.2015.