Arhiva Novosti

17. Hodnja mira Humac-Međugorje

Hodnja mira s Humca do Međugorja tradicionalno se održava 24. lipnja, na blagdan sv. Ivana Krstitelja. I ove su godine za križem i u molitvi pošle tisuće hodočasnika koje nije obeshrabrilo žarko lipanjsko sunce. Četrnaestak kilometara duga hodnja praćena pjesmom i molitvom krunice krenula je ispred franjevačkog samostana na Humcu u 6 sati ujutro da bi nešto prije 10 h Euharistijskim blagoslovom završila pred međugorskom župnom crkvom.

Objavljeno: 24.06.2008.

Pristižu hodočasnici za obljetnicu

U Međugorju se osjeća blizina nadolazeće proslave obljetnice Gospinih ukazanja. Sa svih strana svijeta, zrakom, morem i kopnom, pristižu hodočasnici.

Objavljeno: 23.06.2008.

Pješice iz Ravensburga u Svetu zemlju

Philip Knorr (68) pošao je pješice u Jeruzalem iz Ravensburga u Njemačkoj. Na hodočašće je krenuo na Duhovski ponedjeljak 12. svibnja, a u Međugorje stigao u petak 20. lipnja.

Objavljeno: 22.06.2008.

Popločane staze pred vanjskim oltarom

Pred 27. obljetnicu Gospinih ukazanja, u Međugorju su pred vanjskim oltarom popločane staze među klupama. Zahvaljujući ovom zahvatu, svećenicima i vjernicima bit će olakšano kretanje za vrijeme dijeljenja Svete pričesti, a izbjegnut će se i buka koraka na šljunku koja često ometa tihu sabranost.

Objavljeno: 21.06.2008.

Cipele za izbjeglice

Jacques Bousquet iz Francuske u Međugorju je bio 57 puta. Prvi puta došao je u početcima ukazanja kada Međugorje još nije bilo upisano na zemljopisnima kartama. Sjeća se toga vremena, te kako su hodočasnici imali bliski kontakt s fratrima i s vidiocima kojima su mogli biti sasvim blizu za vrijeme ukazanja. Sjeća se fra Slavka Barbarića koji je hodočasnicima znao prenijeti duh Međugorja. Sjeća se kako su mu ta iskustva dala sigurnost da je Gospa doista tu.

Objavljeno: 20.06.2008.

Devetnica Kraljici mira u Libanonu

Već osmu godinu zaredom od 16. do 25 lipnja s blagoslovom maronitskog patrijarha libanonska udruga „Prijatelji Marije Kraljice mira“ („Amis de Marie Reine de la Paix”) organizira molitvenu devetnicu pod naslovom „S Marijom molimo za Libanon“. Krunicu se neprestano moli devet dana, 24 sata na dan. Posti se tijekom cijele devetnice ili jedan dan po osobnom izboru. Presveti Oltarski Sakrament izložen je dan i noć tijekom svih devet dana. Devetnica se svake godine odvija u različitim libanonskim pokrajinama u crkvama koje odrede mjesni biskupi.

Objavljeno: 18.06.2008.

Raspored molitveno-liturgijskog programa za 27. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju

Od nedjelje 15.06. do ponedjeljka 23.06.

16 h                 Devetnica - molitva krunice na Podbrdu

18 - 21 h          večernji molitveni program u crkvi

19 h                 večernje misno slavlje uz prigodnu propovijed

 

Utorak 24.06. - blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja

06 h                 „Hodnja mira“ od Humca do Međugorja
                                       
Polazak pješice s Humca u 6 sati ujutro
                                        ispred crkve Sv
. Ante
                                       
Dolazak u Međugorje oko 10 h.
                                        Blagoslov s Presvetim.

Sv. ispovijed      prije podne i od 17 sati navečer.

8 h i 11 h         svete Mise na hrvatskom jeziku
                                       
svete Mise na drugim jezicima – prema
                                       blagdanskom rasporedu

18 h                krunica

19 h                večernja sveta Misa uočnica

22 – 24 h        klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu 
                                      uz meditacije

24 - 05 h         klanjanje u tišini

 

Srijeda 25.06. - 27. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Sv. ispovijed      tijekom cijeloga dana

5, 6, 7, 8, 9, 11, 16 h     svete Mise na hrvatskom jeziku.

sv. Mise na drugim jezicima – prema
               blagdanskom rasporedu

18 h                 krunica

19 h                 središnje večernje misno slavlje

Objavljeno: 14.06.2008.

Pješačko hodočašće u Međugorje

Josip Jurina i Stjepan Sačer iz Gornje Stubice, Republika Hrvatska, u prošloj su korizmi, za jedne pobožnosti križnoga puta odlučili pješice hodočastiti Kraljici Mira u Međugorje. Nakon priprema i također pješačkog hodočašća u Mariju Bistricu (27 kilometara), na hodočašće u Međugorje krenuli su 27. svibnja. Put dug oko 550 km prešli su za jedanaest dana. Po dolasku u Međugorje 6. lipnja sudjelovali su u večernjem molitvenom programu, a sutradan su, unatoč žuljevima, posjetili Podbrdo i Križevac.

Objavljeno: 11.06.2008.

Mariolog Laurentin brani Međugorje: “Ma kakva sotonska prijevara. Ondje se uistinu ukazuje Gospa”.

Razgovarao: Bruno Volpe

Grad Vatikan – Mišljenja u sučeljavanju: ljepota dijelektike. Na stupcima naših novina, ugledni biskup i egzorcist, mons. Andrea Gemma, oštro je osudio međugorski fenomen definirajući ga 'velikom prijevarom'. Načelo jednakih mogućnosti (Par condicio) nameće da čujemo i mišljenje sklono ukazanjima u Međugorju. Tako smo razgovarali s jednim od najuglednijih živućih mariologa, ocem Renèom Laurentinom (na fotografiji).

Objavljeno: 10.06.2008.

Ministar Čobanković posjetio Međugorje

Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u Vladi Republike Hrvatske, Petar Čobanković posjetio je u petak, 30. svibnja Međugorje. Njegovi domaćini bili su načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, ravnatelj Majčinog sela fra Svetozar Kraljević i međugorski župnik fra Petar Vlašić.

Objavljeno: 02.06.2008.

Statistike za svibanj 2008.

Svibanj 2008.:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 150.000

Broj svećenika koncelebranata: 3.614 (116 dnevno)

Objavljeno: 01.06.2008.

Biskup iz Ruande

U Međugorju je od 19. do 22. 05. 2008. boravio Mons. Jean Damascène Bimenyimana, biskup biskupije Cyangugu u Ruandi.

Mons. Bimenyimana predslavio je svetu Misu za hodočasnike francuskog jezičnog područja na kojoj je i održao propovijed, suslavio je na sv. Misi za hodočasnike njemačkog jezičnog područja i sudjelovao u večernjem molitvenom programu. Uspeo se na Brdo ukazanja, posjetio je vidioca Ivana s kojim je molio krunicu te nazočio ukazanju, a razgovarao je i s vidjelicom Vickom. Posjetio je i župnika te ručao u župnoj kući.

Objavljeno: 23.05.2008.

Krizma u župi sv. Jakova u Međugorju

U četvrtak 22. svibnja 2008. na blagdan Tijelova u Međugorju je 83 krizmanika primilo sakrament svete Potvrde iz ruku dubrovačkog biskupa mons. Želimira Puljića. (photos)

Objavljeno: 22.05.2008.

Blagdan Tijelova – Tijelovska procesija

U četvrtak 22.05.2008., na blagdan Tijelova, svečanu večernju Misu na vanjskom oltaru predslavio je fra Danko Perutina. Kao i svake godine, poslije svete Mise uslijedila je procesija s Presvetim ulicama Međugorja u kojoj su sudjelovali ovogodišnji prvopričesnici, nekoliko desetina svećenika i nekoliko tisuća hodočasnika. (photos)

Objavljeno: 22.05.2008.

Deveti međunarodni seminar za bračne parove

Deveti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se u Međugorju od 5. do 8. studenoga 2008. godine. Tema seminara je: „Problemi braka i obitelji i njihovo rješavanje“. Predavač na seminaru je prof. dr. Vlado Jukić, psihijatar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče u Zagrebu, izvanredni profesor psihijatrije Medicinskom fakultetu u Zagrebu. (Program i prijave)

Objavljeno: 21.05.2008.