Arhiva Novosti

Obljetnica mučeničke smrti franjevaca povezanih s Međugorjem

10. veljače, na blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u župi Međugorje redovito se slavi spomen na mučeničku smrt franjevaca koji su rođeni u Međugorju ili su u ovoj župi pastoralno djelovali.

Objavljeno: 11.02.2006.

Razgovor: David Ianni, pijanist i skladatelj iz Luksemburga

David Ianni, pijanist i skladatelj iz Luksemburga, bio je u Međugorju da bi Novu 2006. godinu započeo u molitvi. Na hodočašće je došao s katoličkom zajednicom «Amici di Dio» iz Austrije. (Vidi: http://www.amicididio.com)

Objavljeno: 01.02.2006.

MEĐUGORJE – MIR

Vjersko – humanitarna udruga


“Draga djeco!

"... molite za darove Duha Svetoga, da u duhu ljubavi budete svakim danom i u svakoj situaciji bliže bratu čovjeku i da u mudrosti i ljubavi nadvladate svaku poteškoću. Ja sam s vama i zagovaram svakog od vas pred Isusom." (Poruka, 25. svibnja 2000. )

 

Vjersko – humanitarna udruga “Međugorje – Mir” osnovana je 1992. godine kao nastavak aktivnosti Caritasa Župnog ureda Međugorje. Na samom početku rata, radi lakšeg komuniciranja sa svijetom pojavila se potreba otvaranja ureda župnog Caritasa Međugorje u Splitu. Nakon nekoliko mjeseci uspješnog rada kao karitativne međugorske organizacije uvidjelo se da bi, zbog lakše i uspješnije suradnje sa carinskim i drugim nadležnim organima bilo uputnije osnovati ured registriran u Republici Hrvatskoj. Tako je osnovana udruga Međugorje - Mir, čiji je ravnatelj i duhovni voditelj  bio pok. fra Leonard Oreč.

Objavljeno: 25.01.2006.

Razgovor s mons. Thomasom Msusom, biskupom Zombe, Malavi

Mons. Thomas Msusa, biskup Zombe u Malaviju, boravio je u Međugorju u studenom 2005. S njim je na hodočašće došao i njegov umirovljeni prethodnik mons. Allan Chamgwera, te mons. Remi Joseph Gustave Saint-Marie, biskup u biskupiji Dedza.

Objavljeno: 23.01.2006.

Novo međugorsko glasilo: GLASNIK MIRA

 U siječnju 2006. god. Informativni centar "Mir" Međugorje započeo je tiskati međugorski mjesečnik pod imenom "GLASNIK MIRA".
Kroz nepunih petnaest godina čitatelji su imali prigodu iz mjeseca u mjesec pratiti “Glas mira” koji je – koliko bijaše u (za)danim prilikama moguće – pratio, izvješćivao i promicao duhovnost koja je izrasla iz onoga što je započelo u kasnim popodnevnim satima povijesnoga 24. lipnja 1981. Kroz petnaestak godina, tj. tamo negdje od pada bezbožnoga komunizma, u tom smo glasilu imali prigodu stavljati na papir, pratiti, suživljavati se te živjeti duhovnost koja se rodila ovdje. To glasilo bijaše i ostade trajni spomen na jedno prijelomno razdoblje u povijesti svijeta, Katoličke crkve i ove župe koja je promišlju Providnosti bačena u žarište svjetskih zbivanja i Kristove Crkve.

Objavljeno: 21.01.2006.

Jedanaest svećenika iz Portugala u Međugorju

U četvrtak, 19.01.2006., jedanaest svećenika iz raznih župa u Portugalu pohodilo je svetište Kraljice Mira u Međugorju. U međugorskoj župnoj kući susreli su se sa župnikom dr. fra Ivanom Sesarom s kojim su razgovarali o međunarodnoj dimenziji međugorske župe i o portugalskim hodočasnicima koji dolaze u ovo mjesto molitve. Izrazili su želju doći ponovno, pojedinačno i sa svojim vjernicima.

Objavljeno: 19.01.2006.

Cjelonoćno tiho klanjanje svakog 25. u mjesecu

U prošloj godini, koju je Sveti Otac proglasio godinom euharistije, u župi Međugorje svakoga 25. u mjesecu bilo je organizirano cjelonoćno tiho klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Cjelonoćno klanjanje će se i dalje održavati u župnoj crkvi svakog 25. u mjesecu.

Objavljeno: 18.01.2006.

Biskupi u Međugorju tijekom 2005. god.

Tijekom 2005. godine u Međugorju je boravilo 15 biskupa iz 12 zemalja.

- Mons. Hieronymus Herculanus Bumbun, O.F.M. Cap., nadbiskup Pontianaka (Indonezija)

- Mons. Salvatore Boccaccio, biskup Frosinonea (Italija)

- Mons. Geevarghese Mar Divannasios Ottathengil, biskup siro-malankarskog obreda biskupije Bathery  (Kerala, Indija)

- Mons. José Luís Azcona Hermoso, O.A.R., Augustinac, biskup biskupije Marajó (Para, Brazil)

- Mons. Bruno Tommasi, nadbiskup u miru nadbiskupije Lucca (Italija)

- Mons. Hermann Raich, S.V.D., biskup Wabaga (Papua Nova Gvineja)

- Mons. Issam John Darwish, BSO, DD., eparh Melkitske katoličke crkve Australije i Novog Zelanda

- Mons. Domenico Pecile, umirovljeni biskup Latine (Italija)

- Mons José Domingo Ulloa Mendieta, O.S.A., pomoćni biskup Paname (Panama)

- Mons. Stanislas Lukumwena Lumbala, O.F.M., biskup biskupije Kole (Demokratska Republika Kongo)

- Mons. Pearce Lacey, umirovljeni pomoćni biskup Toronta (Kanada)

- Mons. Thomas Msusa, biskup biskupije Zomba (Malavi)

- Mons. Allan Chamgwera, umirovljeni biskup biskupije Zomba (Malavi)

- Mons. Remi Joseph Gustave Saint-Marie, biskup biskupije Dedza (Malavi)

- Mons. Joseph Faber MacDonald, biskup biskupije Saint John (New Brunswick, Kanada)

Objavljeno: 16.01.2006.

Statistike za kuću molitve «Domus pacis» za 2005. godinu

Tijekom 2005. godine u kući molitve «Domus pacis» održano je 45 različitih seminara na kojima je sudjelovalo 1.532 vjernika.

Održano je 18 seminara posta, molitve i šutnje za vjernike iz: Austrije (2), Njemačke (2), Poljske (1), Francuske (2), Ukrajine (1), Rusije (1), Litve (1), Slovačke (1), Italije (2), Mađarske (1), Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine (4). Na ovim seminarima sudjelovalo je 644 vjernika koji su tijekom šest dana produbljivali svoju vjeru u Gospodina, slijedeći Gospin poziv na molitvu, post i unutarnju šutnju. Seminare je vodio fra Ljubo Kurtović.

U istoj kući na 9 duhovnih obnova okupila su se 294 člana franjevačke mladeži i ministranta iz Hercegovine.

Školske sestre franjevke održale su 7 seminara za djevojke na kojima je sudjelovalo 190 djevojaka.

Također je održano i 11 duhovnih seminara za 404 osobe koje su organizirali različiti duhovni pokreti.

Objavljeno: 15.01.2006.

Statistike za 2005. godinu

Svetih pričesti: podijeljeno 1,299.100. Na sv. misama koncelebriralo: 29.673 svećenika. Hodočasničke skupine došle su iz 57 zemalja sa svih kontinenata: Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Češka, Danska, Egipat, Engleska, Filipini, Finska, Francuska, Gibraltar, Grčka, Hrvatska, Indija, Indonezija, Irska, Italija, Izrael, Japan, Južnoafrička Republika, Kanada, Kina, Koreja, La Reunion, Litva, Letonija, Libanon, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Malavi, Malezija, Malta, Meksiko, Novi Zeland, Nizozemska, Njemačka, Panama, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, SAD, Singapur, Slovačka, Slovenija, Srbija i Crna Gora, Škotska, Španjolska, Šri Lanka, Švicarska, Tahiti, Ukrajina, Vijetnam.

Objavljeno: 14.01.2006.

Razgovor : O. Alexis Wiehe, biskupija Toulon, Francuska

Nakon boravka u Međugorju više nisam isti čovjek
O. Alexis Wiehe, svećenik tulonske biskupije, zaređen sredinom 2004., došao je na hodočašće u Međugorje u prosincu 2005. Međugorsko iskustvo utjecalo je na njegov život i zvanje. Ima dopuštenje od svog biskupa u svoj pastoralni rad uključiti elemente koje je primio u Međugorju.

Objavljeno: 12.01.2006.

Doček Nove godine u Međugorju

Molitveni doček Nove 2006. godine okupio je u Međugorju nekoliko tisuća uglavnom mladih hodočasnika iz cijelog svijeta. Skupine sa svih kontinenata počele su pristizati već nekoliko dana ranije, pa je u četvrtak i petak navečer crkva već bila premalena za prihvat tolikih vjernika. (photos)

Objavljeno: 02.01.2006.

Dan studenata

U organizaciji Udruge Fra Slavko Barbarić u svetištu Kraljice Mira u Međugorju 29. prosinca u dvorani «Majčinog sela» u Bijakovićima održan je tradicionalni Dan studenata. Susret je započeo u 15,00 sati pozdravnim govorom predsjednika Udruge dr. fra Ivana Sesara. (photos)

Objavljeno: 30.12.2005.

Božić u Međugorju

Župljani, vjernici iz okolnih župa i hodočasnici za Božić su se pripravljali devetnicom: osim večernjeg molitvenog programa u župnoj crkvi, tijekom devetnice molila se krunica na Brdu ukazanja, te su se slavile sv. Mise zornice.(photos)

Objavljeno: 29.12.2005.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI 25. PROSINCA 2005.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 14 sati i 45 minuta i trajalo je 7 minuta.

Objavljeno: 25.12.2005.