Arhiva Novosti

APOSTOLSKO PUTOVANJE PAPE FRANJE U SARAJEVO

PROGRAM
Subota, 6. lipnja 2015.

 

07:30
Polazak zrakoplovom iz Rima/Fiumicino za Sarajevo

09:00
Službeni doček na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Objavljeno: 04.06.2015.

Proslavljena svetkovina Tijelova u Međugorju

U Međugorju je u četvrtak, 4. lipnja 2015., svečano proslavljena svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. U ovome svjetski poznatom molitvenom mjestu toga dana boravili su hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih zemalja. Tako je Ured informacija zabilježio hodočasničke skupine iz Italije, Češke, Poljske, Slovačke, Libanona, Kine, Francuske, Austrije, Njemačke, Španjolske, Argentine, Irske, Engleske, Kanade, SAD-a, Koreje, Ukrajine i Perua. (slike)

Objavljeno: 04.06.2015.

U Međugorju izvedeni Vivadijeva „Gloria” te Mozartova „Krunidbena misa”

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak ,4. lipnja tijekom večernje svete mise u 19 sati, na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova izvedeni su „Gloria” A. Vivaldija te  „Krunidbena misa”  W.A. Mozarta. Nastupili su: Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru, Akademski zbor Pro musica, zborovođa: Katja-Krolo Šarac i Dragan Filipović, korepetitorica: Marijana Pavlović, Simfonijski orkestar Mostar, solisti: Ilijana Korać, Monija Jarak, Stefano Surian, Mario Krnić. Izvedbom je dirigirao Igor Tatarević. 

Objavljeno: 04.06.2015.

Najveći crkveni zbor u povijesti BiH

Na svečanom misnom slavlju, koje će 6. lipnja 2015. na Olimpijskom stadionu Koševo u Sarajevu slaviti Sveti otac, papa Franjo pjevat će najveći crkveni zbor u povijesti BiH ikada okupljen na jednom Euharistijskom slavlju. Čine ga 53 zbora koji su prijavili svoje sudjelovanje te navježbali zadani program. Dio najvećeg crkvenog zbora u povijesti BiH je i međugorski župni zbor Kraljice mira pod ravnanjem sestre Irene Azinović.

Objavljeno: 02.06.2015.

Veliki broj hodočasnika u Međugorju

 

U Međugorju početkom lipnja boravi veliki broj hodočasnika, a najviše njih dolazi iz Italije. Tu su zatim skupine iz Njemačke, Austrije, Irske, SAD-a, Kanade, Francuske, Španjolske, Kine, Koreje, Slovačke, Ukrajine, Poljske, Švicarske, Paname i Malezije. Uz mnoštvo vjernika koji posjećuju međugorska molitvena mjesta, svakim danom sve su veći redovi i onih koji strpljivo čekaju na sakrament ispovijedi pred međugorskim ispovjedaonicama. Lijepo vrijeme i brojnost hodočasnika učinili su pretijesnom međugorsku župnu crkvu, tako da se skoro već dva mjeseca večernji molitveni program odvija s vanjskoga oltara. Od ove godine u Međugorju ljetni raspored molitvenog programa počeo je 1. lipnja i trajati će do 1. rujna. U 19  sati je večernja sveta misa, sat vremena prije moli se krunica. (slike)

Objavljeno: 02.06.2015.

Statistike za svibanj 2015

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 200 300

Broj svećenika koncelebranata: 3774 (121 dnevno)

Objavljeno: 01.06.2015.

Održan prvi solistički koncert klape „Laetitia“

Klapa „Laetitia“ (iz Frame Međugorje) održala je u nedjelju, 31. svibnja samostalni koncert u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju. Klapa je nastala prije nešto više od godinu dana na inicijativu voditeljice Monije Jarak i župnika fra Marinka Šakote. Sastoji se od 11 članova koji su i u glazbenoj sekciji Frame. 

Objavljeno: 01.06.2015.

4. MEĐUNARODNO HODOČAŠĆE ZA OSOBE S INVALIDITETOM     

Koordinator: fra Marinko Šakota, međugorski župnik

Četvrto međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom održat će se u Međugorju od 11. do 14. lipnja 2015.  Glavni organizator je Udruga „Susret“ iz Čitluka, u suradnji sa Župnim uredom Međugorje i „Majčinim selom“. Okupljanje i smještaj sudionika predviđen je u poslijepodnevnim satima u četvrtak, 11. lipnja  2015. u zgradi radiopostaje „Mir“ Međugorje (zgrada na dnu velikog parkirališta iza crkve). Prijavilo se oko 1600 hodočasnika iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Poljske, Slovačke, Latvije i Ukrajine. 

Objavljeno: 29.05.2015.

Prvi samostalni koncert klape „Laetitia“

 

Klapa „Laetitia“ (iz Frame Međugorje) najavljuje samostalni koncert koji će se održati u nedjelju, 31. svibnja 2015. u dvorani Ivana Pavla II. (žuta dvorana) u Međugorju, u 19:30. Ulaz je slobodan.  Darija i Anamarija Ramljak, u programu radiopostaje „Mir“ Međugorje, najavljujući koncert, o klapi su kazale: 

Objavljeno: 28.05.2015.

Ljetni raspored molitvenog programa

 

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. lipnja. Molitva krunice u župnoj crkvi počinje u 18, a sv. misa u 19 sati, a nakon mise slijedi uobičajeni molitveni raspored, ovisno o danu u tjednu. Klanjanje je utorkom i subotom u 22 sata te četvrtkom nakon večernje svete mise. Pobožnost Križnog puta na Križevcu petkom je u 16, a molitva krunice na Podbrdu nedjeljom također u 16 sati.

Objavljeno: 28.05.2015.

Radiopostaja Mir Međugorje izradila audio najave posjeta pape Franje

Kratke audio najave posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini, namijenjene emitiranju u radio programima, izradila je ovih dana Radiopostaja Mir Međugorje, kao svoj doprinos u medijskim pripremama papinog dolaska u Sarajevo.

Objavljeno: 26.05.2015.

Iskustva međugorskih hodočasnika

U Međugorju krajem mjeseca svibnja borave hodočasnici iz Njemačke, Austrije, SAD-a, Italije, Francuske,Irske,Engleske, Meksika, Poljske, Slovenije, Belgije, Koreje, Češke, Slovačke, Indonezije. U Međugorju smo proteklih dana susreli i fra Nikicu Devčića, člana Franjevačke provincije svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru. Fra Nikica je sudjelovao i na seminaru za liječnike, jer je on i liječnik.  

Objavljeno: 25.05.2015.

Hodočasnica s Barbadosa u Međugorju

Sredinom svibnja 2015., Therese Gloumeau s dalekog Barbadosa sudjelovala je na seminaru za liječnike i medicinsko osoblje u Međugorju. Po struci je kardiolog i taj posao radi već 44 godine. O hodočašću u Međugorje Therese je kazala: „Put do Međugorja je jako dug, 36 sati leta. Ovo nije moj prvi posjet Međugorju, ali je prvi put da sam na seminaru za liječnike i medicinsko osoblje.

Objavljeno: 20.05.2015.

Duhovna obnova „Živite dostojno poziva kojim ste pozvani“

 

Od 8. do 10. svibnja 2015. godine u Međugorju je održana duhovna obnova Frame Mostar. Cilj duhovne obnove bila  je priprema za nadolazeća primanja i obećanja bratstva. U subotu, nakon jutarnje molitve, duhovni asistent fra Antonio Šakota imao je predavanje o temi koja je ujedno i geslo duhovne obnove „Živite dostojno poziva kojim ste pozvani“ (Ef 4, 1).

Objavljeno: 18.05.2015.

Prva sveta pričest u župi Međugorje

U nedjelju, 17. svibnja pedeset i sedmero djece iz župe Međugorje pristupilo je prvoj svetoj pričesti. Svečanu svetu misu u 10 sati predslavio je fra Dragan Ružić, a misno slavlje je svojim pjevanjem uveličao međugorski dječji zbor „Golubići mira“ pod ravnanjem s. Irene Azinović. 

Objavljeno: 18.05.2015.