Arhiva Novosti

Dvanaesta godišnjica smrti fra Leonarda Oreča

Ove godine, u utorak, 21. siječnja, navršava se 12 godina od smrti bivšega međugorskog župnika i osnivača vjersko-humanitarne organizacije „Međugorje-Mir“ fra Leonarda Oreča (Posuški Gradac, 1928. - Zagreb, 2002.). Fra Leonard je služio u Međugorju od 1988. do 1991., a od toga je nešto više od godinu dana bio župnik. Tijekom te tri godine ostavio je neizbrisiv trag kao iskusan i mudar svećenik, te gorljiv širitelj Gospine poruke mira i pomirenja. 1992. godine utemeljio je humanitarnu udrugu „Međugorje – Mir” u Splitu. Ova Udruga je preko prijatelja Međugorja posredovala desetke tisuća tona humanitarne pomoći našem narodu u godinama Domovinskoga rata. Od 1997. fra Leonardo je djelovao u Generalnoj kuriji franjevačkoga reda u Rimu. Na toj službi bio je do srpnja 2001. kada ga je pogodila teška bolest. Upravo tih dana bio je proslavio svoju zlatnu misu - 50. godina svećeništva. Preminuo je u Zagrebu,  21.siječnja 2002. Pokopan je 23. siječnja u Posušju.
 

Objavljeno: 13.01.2014.

„Mnogi nemaju otvorene oči srca i ne zamjećuju potrebne”

Svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Dragutin Goričanec utemeljitelj je i predsjednik humanitarne udruge „Job”, ali je i prije njezina osnutka godinama radio s ljudima s ruba društva. Novi broj Glasnika mira donosi intervju sa vlč. Dragutinom u kojemu govori o svome djelovanju te posjetima Međugorju. Za svoga dvadesetpetogodišnjeg svećeničkog života vlč. Dragutin, uz službu na više župa, uglavnom je zauzet brigom za siromašne, ovisnike, beskućnike…

Objavljeno: 13.01.2014.

Predstava "U godinama gladi" 19. siječnja u Međugorju

U dvorani Ivana Pavla II. (žuta dvorana) u Međugorju, u nedjelju 19. siječnja s početkom u 19:30 sati dramska sekcija HKUD-a Didak iz Gradnića prikazuje predstavu  “U godinama gladi”, autora fra Ante Marića koju je režirala Tina Laco. Predstava govori o teškim godinama gladi u Hercegovini tijekom Prvog svjetskog rata, čudesnoj pojavi fra Didaka, te vjeri i ljudskoj vedrini koja pronalazi snagu za život. Ulaz je besplatan. Predstava "U godinama gladi"premijerno je prikazana 2011. godine tijekom održavanja manifestacije Didakovi dani, a do sada je odigrana svega nekoliko puta.

Objavljeno: 12.01.2014.

Veliki zbor župe Međugorje boravio u Rimu

Veliki zbor župe Međugorje, pod vodstvom s. Irene Azinović, bio je od 3. do 9. siječnja 2014. na hodočašću u Rimu. Na ovom tradicionalnom putovanju najprije su pohodili Padovu i u svetištu Leopolda B. Mandića imali misno slavlje koje je predslavio don Donald Marković. U Rimu su posjetili bazilike sv. Petra i sv. Pavla, sv. Ivana Lateranskog, te baziliku Santa Maria Maggiore. U crkvi sv. Jeronima obogatili su svojim nastupom misno slavlje koje je predslavio mons. Jure Bogdan, rektor tamošnjeg Hrvatskog zavoda. Potom su pohodili i katakombe sv. Kalista, gdje su posjetili grob sv. Cecilije zaštitnice zborskog pjevanja. Misna slavlja svojim pjevanjem uveličali su i u Monte Cassinu kod sv. Benedikta i sv. Skolastike i u Asizu.Papa Franjo i dalje nastavlja oduševljavati vjernike pa je tako razveselio i članove Velikog međugorskog zbora. Naime, tijekom svoje audijencije 8. siječnja dok se papamobilom vozio po trgu sv. Petra, u gomili hodočasnika bili su i članovi međugorskog zbora Kraljice mira. Prije toga na nedjeljnom angelusu Sv.Oca također su nazočili članovi Velikog međugorskog zbora Kraljice mira.

Objavljeno: 11.01.2014.

Bračni par Giuseppe Magnoni i Maria Luigia Giochin: „Međugorje je naš drugi dom”

Bračni par Giuseppe Magnoni  i Maria Luigia Giochin iz Italije dovode hodočasnike u Međugorje. Imaju troje djece: oženjenog sina, sina svećenika te kćer časnu sestru. Svjedoče da je dvoje njihove djece  posvećeno zahvaljujući Međugorju, a sin i nevjesta su se upoznali na jednom hodočašću u Međugorju.  A oni su prije 25 godina osnovali molitvenu skupinu. Giuseppe je u Međugorje prvi put došao za vrijeme rata, a njegova supruga 2000. godine. Njegov prvi susret s Međugorjem bio je susret s izbjeglicama, vojnicima:

Objavljeno: 09.01.2014.

Biciklom iz Španjolske u Međugorje

Brojni hodočasnii dolaze u Međugorje različitim prometalima. Jedan zanimljiv posjet dogodio se sredinom prosinca. Naime 24-godišnji Bosco Gorbena iz Španjolske biciklom je stigao u Međugorje. Na putu je proveo tri i pol mjeseca, a njegovo hodočašće bilo je svojevrsno traženje sebe i dragoga Boga. „Na put sam krenuo 28.kolovoza, nakon što sam završio studij veterinarstva. Htio sam ići do Turske i proći kroz Međugorje, budući da sam o tom mjestu ranije čuo jer je moja obitelj bila tu. Moj stric i strina su se ovdje obratili, i uvijek su mi pričali o Međugorju. Nisam uspio doći do Turske, ali došao sam do Međugorja i to je bilo prekrasno putovanje.Ljudi su bili iznenađeni kada bi me vidjeli s mnoštvom stvari za put. Zanimalo ih je kamo idem, odakle dolazim”- kazao je mladi hodočasnik Bosco iz Španjolske koji ističe da ga se u Međugorju najviše dojmila vjera koja se može vidjeti na svakom koraku,.

Objavljeno: 08.01.2014.

Prvi put u Međugorju

Ured informacija u Međugorju početkom mjeseca siječnja 2014. bilježi dolazak hodočasnika iz: Poljske, Slovačke, Češke, SAD-a, Italije, Koreje, Kine, Njemačke, Austrije, Francuske i Argentine. Susreli smo hodočasnicu Blanku iz Češke koja je prvi put posjetila Međugorje i jako je zahvalna što joj se ispunila želja. Za ovo mjesto i Gospina ukazanja čula je u 90-tim godinama, ali nije odlučila tada doći. Svjedoči da je ovo pravo vrijeme za dolazak, da je Kraljica Mira pozvala nju i ostale međugorske hodočasnike.
 

Objavljeno: 07.01.2014.

Blagoslov župnih prostorija u Međugorju

U Međugorju je, u ponedjeljak  6. siječnja 2014.,  svečano proslavljena svetkovina Bogojavljena,. Uz župljane, bili su nazočni i hodočasnici iz Francuske, SAD-a, Italije i Argentine. Tijekom dana slavljene su tri svete mise na hrvatskom, te po jedna na talijanskom, francuskom i engleskom jeziku. U župi Međugorje blagoslov kuća se redovito odvija u Božićno vrijeme, a na dan Bogojavljenja blagoslivljaju se  i župne prostorije. Na blagoslovu su se toga dana, uz molitvu i pjevanje božićnih pjesama, okupili  fra Marinko Šakota, fra Karlo Lovrić, fra Ivan Landeka ml., fra Hrvoje Miletić te sestre franjevke koje su na službi u ovoj župi. Blagoslovljene su i prostorije Radiopostaje Mir Međugorje, gdje je fra Karlo Lovrić putem etera dao blagoslov cijeloj župi, djelatnicima i svim slušateljima.

Objavljeno: 07.01.2014.

Statistika župe Međugorje za 2013. godinu

Fra Marinko Šakota, međugorski župnik u programu radiopostaje Mir Međugorje govorio je o dočeku Nove godine u Međugorju te se osvrnuo na 2013. godinu. Kazao je da se ova protekla godina ne razlikuje od prethodnih što se tiče hodočasnika. Tako je 2013. podijeljeno u Međugorju  ukupno 1 876 800 sv. pričesti, a na sv. misama je koncelebriralo 38 655 svećenika.
U župi Međugorje u 2013. godini kršteno je 63 djece (od toga 28 djevojčica i 35 dječaka).
Umrlo je 49 osoba (od toga 29 ženskih i 20 muških)
Vjenčana 33 para
Prvu pričest, 5. svibnja primilo 30 djece
Krizmano, 4. svibnja 90 mladih

Objavljeno: 06.01.2014.

Propovijed fra Stanka Ćosića u novogodišnjoj noći u Međugorju

Fra Stanko Ćosić je predvodio svetu misu u novogodišnjoj noći u prepunoj crkvi sv. Jakova u Međugorju. U propovijedi je govorio o tome kako kršćanin treba gledati naprijed, kako se boriti protiv grijeha i slabosti u godini koja je pred nama. Propovijed donosimo u cijelosti:

Objavljeno: 03.01.2014.

Statistike za prosinac 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 73 000

Broj svećenika koncelebranata: 1134 (36 dnevno)

U protekloj 2013. godini podijeljeno je ukupno 1 876 800 sv. pričesti, a na sv. misama je koncelebriralo 38 655 svećenika.
 

Objavljeno: 01.01.2014.

U molitvi i pjesmi dočekana Nova 2014. godina

U Međugorju su u molitvi i pjesmi Novu 2014. godinu, osim župljana, dočekale i tisuće hodočasnika iz cijeloga svijeta i to skupine iz: Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Italije, Rumunjske, SAD-a, Engleske, Francuske, Poljske, Španjolske, Litve, Ukrajine, Kine i Libanona. Uz njih, na molitvu se slilo i mnoštvo mladih iz Hrvatske i BiH. Svetu misu zahvalnicu za 2013. godinu, u utorak 31. prosinca u 18 sati, predslavio je fra Svetozar Kraljević, u koncelebraciji s 49 svećenika. Nakon sv. mise, članovi zajednice Cenacolo upriličili su žive jaslice na prostoru ispred crkve. Molitveni doček Nove godine započeo je bdjenjem u 22 sata, kojeg je predvodio fra Stanko Ćosić.

Objavljeno: 01.01.2014.

Božićna akcija Frame Međugorje

Međugorska Frama je i ove godine organizirala božićnu akciju pod nazivom „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste”, kako bi i ove godine uljepšala Božić onima kojima je to najpotrebnije. Tako su framaši u stvaralačkoj sekciji izrađivali vijence skoro svaki dan, te su ih napravili velik broj. Vijence su prodavali u Došašću, subotom i nedjeljom. Novcem koji su prikupili uljepšali su blagdane najsiromašnijim župljanima međugorske župe. Iz molitvene skupine mladih, koju je vodio fra Slavko Barbarić, izrasla je Frama Međugorje. Danas u Frami, uz glazbenu sekciju djeluju još i: dramska,medijska,čitalačka, molitvena, stvaralačka, karitativna, sportska i eko-sekcija. Mladi Frame Međugorje svojim djelovanjem uljepšavaju razne događaje u ovoj svjetski poznatoj župi.

Objavljeno: 30.12.2013.

Održan Božićni koncert međugorske župe

U Međugorju je u nedjelju, 29. prosinca, u dvorani bl. Ivana  Pavla II. održan Božićni koncert na kojemu su uz izvođače iz župe Međugorje nastupili i brojni gosti, među kojima svakako valja izdvojiti Doris Dragović, Zoricu Kondžu i Ivana Mikulića.Organizator koncerta je Župni ured Međugorje, a suorganizatori Mjesne zajednice Međugorje i Bijakovići.Čast da ovaj koncert službeno proglasi otvorenim pripala je međugorskom župniku fra Marinku Šakoti koji je na početku pozdravio sve prisutne i zaželio im sretan Božić. Na koncertu su još nastupili veliki zbor župe Međugorje, ženska klapa „Smilje“, Frama Međugorje, klapa „Subrenum“, Dječji zbor „Golubići mira“, Folklorna sekcija Šurmanci, Tamburaški orkestar Šurmanci, fra Karlo Lovrić, mlada pjesnikinja Ivana Buntić, HKUD Sv. Marko Vionica, Frama Međugorje, Stjepan Yesseta. Svoj doživljaj Božića kroz pjesmu publici je predstavila i klapa „Luka“ iz Ploča. Koncert su vodili Sanja Pehar i Robert Pehar, a nakon koncerta ugodno druženje nastavljeno je na prigodnom domjenku. (slike)

Objavljeno: 30.12.2013.

Doček Nove 2014. godine u Međugorju

Međugorje za molitveni doček Nove 2014. godine očekuje nekoliko tisuća hodočasnika, uglavnom mladih, iz čitavoga svijeta. Molitvena noć na Silvestrovo, u utorak  31. 12. 2013., započinje molitvom krunice u 17 sati. Večernja sv. Misa zahvalnica je u 18, a nakon svete Mise zajednica "Cenacolo" uprizoruje Žive jaslice na platou ispred crkve. U 22 sata počinje molitveno bdijenje pred Presvetim, a potom je svečana sv. Misa. I ove godine cjelokupan program moguće je slikom i tonom pratiti u Velikoj dvorani bl. Ivana Pavla II. Doček Nove godine iz župne crkve sv. Jakova u Međugorju uživo će prenositi i Radiopostaja Mir Međugorje.

Objavljeno: 30.12.2013.