Arhiva Novosti

ISKUSTVA HODOČASNIKA

S dolaskom ljepših dana u ovom pouskrsnom vremenu sve je više hodočasnika u Međugorju. Novinari Radiopostaje Mir Međugorje razgovarali su s nekima od njih. „Zovem se Maria Degola i dolazim iz Verone. Već treći put sam u Međugorju, a prvi put sam došla 1990. i tada sam za vrijeme ukazanja doživjela potpunu tišinu unatoč mnoštvu koje je bilo prisutno na ukazanju. Razmišljala sam o onome zbog čega sam tada bila došla. Moj drugi posjet Međugorju se dogodio 2003. nakon što su mi umrli muž i kćer koja je imala samo 34 godine. Jedna moja prijateljica mi je rekla: ''Maria otiđi u Međugorje da ti Bog pomogne prebroditi sve.'' Tako je i bilo….Ovaj put sam došla sa sinom Francescom koji ima Downov sindrom. Prošle godine smo bili u Fatimi, a ove evo ovdje u Međugorju.“ 

Objavljeno: 18.04.2013.

Novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije

U Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji izabrana je nova Uprava. Za provincijala je izabran naš ravnatelj Informativnoga centra fra Miljenko Šteko. Fra Miljenku čestitamo i želimo mu uspjeh u radu, Božji blagoslov i zagovor Kraljice Mira u obnašanju ove odgovorne službe.
 

Objavljeno: 10.04.2013.

Uskrs s brojnim hodočasnicima u Međugorju

Među hodočasnicima koji su boravili u Međugorju tijekom Uskrsa susreli smo patera  Manoja Pathiyila  iz Indije koji trenutno živi u Njemačkoj, gdje studira teologiju. Ovo mu je prvi posjet Međugorju. U Indiji je čuo za međugorska ukazanja. Kad je došao u Njemačku ponovno je čuo za Međugorje.  (slike)

Objavljeno: 02.04.2013.

Statistike za ožujak 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 102 500

Broj svećenika koncelebranata: 1577 (50 dnevno)
 

Objavljeno: 01.04.2013.

Uskrs u Međugorju

I ove godine za Uskrs se u Međugorju okupio veliki broj hodočasnika, koji su u zajedništvu sa župljanima, sudjelovali u liturgiji Vazmenoga trodnevlja. Tijekom ovih dana u Međugorju su boravili hodočasnici iz: Italije, SAD-a, Austrije, Njemačke, Irske,Španjolske, Francuske, Ukrajine, Belgije, Slovačke, Rumunjske, Libanona, i Rusije, te hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na Veliki četvrtak molitva Krunice u međugorskoj župnoj crkvi počela je u 17 sati, a u 18 svečana sveta Misa Večere Gospodnje koju je predslavio fra Slaven Brekalo u suslavlju 29 svećenika. Na Veliki petak, od ranih jutarnjih sati, vjernici su se, u većim ili manjim skupinama, uspinjali na Križevac, moleći na različitim jezicima Križni put. U podnožju Križevca, u 11 sati započela je i središnja pobožnost Križnoga puta za župljane i hrvatske hodočasnike koju je predvodio fra Marinko Šakota, župni upravitelj. Popodnevna molitva Krunice bila je u 17, a bogoslužje Velikoga petka u 18 sati koje je predvodio fra Tomislav Pervan. Na Veliku subotu obredi Vazmenoga bdijenja, koje je predvodio fra Miljenko Šteko, počeli su u 20 sati. Sv. Mise na sam dan Uskrsa slavljene su na brojnim jezicima, a na hrvatskome u 7, 8, 11 i 18 sati. (slike)

Objavljeno: 31.03.2013.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 

 

 Uskrsna cestitka 2013 - fra Marinko Sakota

Objavljeno: 30.03.2013.

VAZMENO TRODNEVLJE U MEĐUGORJU

Veliki Četvrtak, 28. ožujka - Ovaj dan, u kojem se Crkva spominje ustanovljenja euharistije i svećeništva, dopušteno je slaviti samo Misu posvete ulja i Misu večere Gospodnje. Misu posvete ulja u Katoličkoj Crkvi slavi samo biskup sa svećenicima u Zbornoj crkvi, odnosno Katedrali. U Međugorju, dakle, toga prijepodneva se ne ispovijeda i nema sv. Misa. Molitva Krunice u međugorskoj župnoj crkvi počinje u 17 sati, a u 18 je svečana sveta Misa Večere Gospodnje. Nakon misnoga slavlja vjernici će imati prigodu za klanjanje i tihu molitvu uz Presveti Sakrament sve do pola noći. Prigoda sa sakrament Ispovijedi je od 16 sati do početka misnoga slavlja.

Objavljeno: 23.03.2013.

Cvjetnica-Nedjelja Muke Gospodnje u Međugorju

Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju liturgija Cvjetnice 24.ožujka započinje na temeljima stare župne crkve u 10,30. Nakon toga u procesiji ide se u župnu crkvu sv. Jakova gdje će se slaviti sv. Misa Muke Gospodnje. Misna slavlja u crkvi su i u 7, 8 te 18 sati. Na svim misama bit će blagoslov grančica. Od 14 sati molit će se krunica na Podbrdu.

Objavljeno: 20.03.2013.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2013.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice. Ukazanje je započelo u 13:52  h i trajalo do 13:58 h.
Draga djeco! Pozivam vas da s potpunim pouzdanjem i radošću blagoslivljate ime Gospodnje i da mu iz dana u dan iz srca zahvaljujete na velikoj ljubavi. Moj vam je Sin preko te ljubavi koju je križem pokazao dao mogućnost da vam sve bude oprošteno, da se ne morate sramiti, skrivati i iz straha ne otvarati vrata svoga srca mome Sinu. Naprotiv, djeco moja, pomirite se s nebeskim Ocem da biste mogli zavoljeti sami sebe kao što vas moj Sin voli. Kad zavolite sami sebe voljet ćete i druge ljude, vidjet ćete u njima moga Sina i prepoznati veličinu njegove ljubavi. Živite u vjeri! Moj vas Sin preko mene priprema za djela koja želi učiniti preko vas, preko kojih se želi proslaviti. Zahvaljujte mu. Posebno mu zahvaljujte na pastirima, na vašim posrednicima u pomirenju s nebeskim Ocem. Ja se zahvaljujem vama, svojoj djeci. Hvala vam.

Objavljeno: 18.03.2013.

79. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

Ove godine, točnije u subotu 16. ožujka  navršava se 79 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. Mise pod tim križem. Od dana odluke da se križ gradi, 21. siječnja 1934., prigodom Jubilarne godine našega Spasa, koju je župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan, do dovršetka izgradnje protekla su samo 52 dana. Nacrt za Spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja. Već sljedeće godine, 12. travnja, upriličena je pokornička procesija na Križevac i poslije nje slavljena sv. Misa. U rujnu 1935. na Križevcu je upriličena i proslava Uzvišenja sv. Križa, sukladno odredbi mjesnoga biskupa fra Alojzija Mišića. U posljednja tri desetljeća Križevac je postao neizostavna hodočasnička postaja mnogih namjernika koji hodočaste u Međugorje, a svakoga petka popodne župljani i hodočasnici uz Križevac obavljaju redovitu pobožnost Križnoga puta.

Objavljeno: 15.03.2013.

IZABRAN NOVI PAPA - FRANJO

Novi, 266. papa, isusovac je, Argentinac, Jorge Mario Bergoglio, sedamdesetšestogodišnji dosadašnji nadbiskup Buenos Airesa. Novi papa izabrao je ime Franjo. To je prvi puta u povijesti Crkve da je jedan rimski biskup uzeo to ime, a i prvi puta da je jedan isusovac izabran za papu, te da papa dolazi iz Latinske Amerike.
Jorge Mario Bergoglio rođen je 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu, u obitelji s petero djece, a otac mu je bio talijanski imigrant, te novi papa ima i argentinsko i talijansko državljanstvo. Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. U novicijat Družbe Isusove stupio je 11. ožujka 1958. godine. Humanističke studije završio je u Čileu, a 1963., po povratku u Buenos Aires, završio je filozofiju na Filozofskom fakultetu kolegija "San Jose" u San Miguelu.
Sljedeće dvije godine predavao je književnosti i psihologiju na kolegiju "Immacolata" u Santa Feu, a 1966. predavao je iste predmete na kolegiju "Salvatore" u Buenos Airesu. (IKA)

Objavljeno: 14.03.2013.

Govore sudionici susreta

Među sudionicima 20. međunarodnog susreta  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje koji se održavao od 3. do 7. ožujka izdvajamo sudjelovanje  Huberta Liepherra koji  je s tristotinjak prijatelja iz cijelog svijeta 1992. godine pokrenuo Hodnju mira. Prvi put je došao u Međugorje u lipnju 1987. godine. ''Dobio sam mnoge blagoslove od Neba preko Međugorja, pokušavam promijeniti svoj život svaki dan iako je to prilično teško. Od te 1987. dolazim redovito u Međugorje i dovodim skupine hodočasnika iz Južne Njemačke, iz Stuttgarta i Munchena, svake godine od 800 do 1000 hodočasnika''-ističe Hubert te dodaje kako na seminaru sudjeluje od početka, od kad je počeo u Tučepima 1991. /1992. godine: ''Pomaže nam da ostvarimo dobar odnos sa župom, s franjevcima. Oni nam ukazuju na koje bi stvari trebali pripaziti kad dovodimo hodočasnike i tako obogatiti svoj život. Najveći dar od Međugorja koji možete dobiti je da shvatite da postoji Bog i vječnost.  (slike)
 

Objavljeno: 07.03.2013.

Počeo Dvadeseti međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina

U Međugorju je, u nedjelju 3. ožujka, počeo Dvadeseti međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje. Na seminaru su sudionici iz 17 zemalja, iz: Italije, Engleske, SAD-a, Irske, Kanade, Libanona, Poljske, Francuske, Belgije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Latvije, Rusije, Ukrajine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susret obilježava tema vezana uz Godinu vjere: "Umnoži nam vjeru". Sudionici, osim na predavanjima i razgovorima s predavačima, sudjeluju i u večernjem molitveno - liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi. Predavači na ovogodišnjem seminaru su: fra Ivan Dugandžić, fra Danimir Pezer te far Mario Cifrak. Koordinator je fra Danko Perutina. (slike)

Objavljeno: 04.03.2013.

20. MEÐUNARODNI SUSRET ORGANIZATORA HODOČAŠĆA, VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Dvadeseti međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  3. do 7. ožujka 2013. godine.  Tema susreta je:
 
«Umnoži nam vjeru»(Lk 17, 5)

Objavljeno: 02.03.2013.

Statistike za veljaču 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 45 500

Broj svećenika koncelebranata: 1212 (43 dnevno)

Objavljeno: 01.03.2013.