Arhiva Novosti

Hodočasnička iskustva: „Međugorje nam je drugi dom”

Obitelj Cindrić iz Čakovca, koja čini glazbeni sastav „Djeca ljubavi”, tijekom srpnja  posjetila je Međugorje. Govorili su nam o svojoj obitelji te glazbenom djelovanju.
Otac obitelji Darko je kazao da je za Međugorje  čuo već prvih dana ukazanja, a već je iduće godine s jednom skupinom iz Slavonskog Broda hodočastio Kraljici Mira.
 „Pratimo događanja u Međugorju u koje svojoj majci dolazimo u zagrljaj. Toliko smo se puta uvjerili u njezinu veliku  ljubavi za sve one koje nosimo u svom srcu. Ovo nam je drugi dom“ – složno su nam kazali članovi obitelj Cindrić koji su u Međugorje došli s molitvenom zajednicom Totus Tuus.
 

Objavljeno: 24.07.2013.

5. susret duhovnih zvanja Broćanskog dekanata

Susret duhovnih zvanja Broćanskog dekanata već pet godina održava se u različitim župama ovoga dekanata. Ovogodišnji susret, na kojemu je sudjelovalo 50-ak sudionika, održan je u Međugorju u ponedjeljak 22. srpnja.
Nazočnima je o međugorskoj župi i pastoralnom djelovanju u njoj govorio fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Sudionike su pozdravili dekan Broćanskog dekanata fra Mate Dragićević i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić.
Tijekom susreta slavljena je i sveta Misa.
Broćanski dekanat broji 116 duhovnih zvanja, među kojima su redovnice različitih družbi, svećenici, redovnici, bogoslovi i sjemeništarci.

Objavljeno: 23.07.2013.

Svetkovina sv. Jakova

U četvrtak 25. srpnja je svetkovina sv. Jakova - zaštitnika župe Međugorje.
Svete Mise u župnoj crkvi slave se u 7, 8 i 19 sati, a središnja proslava - svečana sveta Misa je u 11 sati u Gaju. Procesija s kipom kreće iz crkve u 10, 45 sati.
Molitveni program je redovit kao svaku večer - molitva krunice je u 18, a sv. Misa u 19 sati. U četvrtak je i redovito cjelonoćno klanjanje. U 22 sata počinje zajedničko klanjanje, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro.
Župa Međugorje utemeljena je 1892. godine i od svoga osnutka posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika.
 

Objavljeno: 22.07.2013.

Mlada Misa fra Josipa Serđe Ćavara

U nepuna tri tjedna u Međugorju  su Mlade Mise proslavila tri svećenika: 3.srpnja don Filip Pavlović, 7. srpnja fra Mario Ostojić i 21.srpnja fra Josip Serđo Ćavar.
 Fra Josip Serđo za mladomisničko geslo izabrao je citat iz poslanice Efežanima: „Koje li radosti u pozivu Njegovu!“ Prije početka Mise uvodnu riječ održao  je župnik fra Marinko Šakota i čestitao mladomisniku. Propovijedao je fra Danko Perutina koji je zahvalio Bogu što pod obroncima Podbrda i Križevca nastaju i rastu duhovna zvanja. Fra Danko je mladomisniku naglasio poruku iz Evanđelja – da treba biti i Marija i Marta – i moliti i raditi. 

Objavljeno: 22.07.2013.

Gospine poruke su mi pomogle razumjeti Međugorje

Uz hodočasnike iz nekoliko država svijeta, novinari Radiopostaje „Mir“ Međugorje ovih su dana razgovarali i s onima iz Meksika. Među njima je bila i Theresa, koja je prvi put u Međugorje hodočastila prije dvije godine. Tada je došla zbog znatiželje, nakon što je na dar dobila kip Međugorske Gospe: „Sve je bilo čudesno, imala sam vremena za ispovijed, pričest, molitvu, klanjanje i svetu Misu. Za vrijeme Mise sam osjećala kako Gospa dotiče moje srce i traži da se obratim. Nakon povratka s hodočašća puno sam čitala o Međugorju jer sam osjećala da to trebam činiti. I sad sam opet ovdje, kod Majke“ Theresa je također istaknula da su joj Gospine poruke pomogle razumjeti Međugorje: „Ovdje volim biti najviše zbog toga što je ovo posebno mjesto u kojem možete ući u svoje srce i biti s Gospodinom u tišini; možete ostaviti sve terete i samo slušati Boga, a ništa Mu ne govoriti’’.
 

Objavljeno: 21.07.2013.

Prvi put u Međugorju

Dvadesetpetogodišnji Khaled Abu Sini iz Nazareta ovih je dana prvi put hodočastio u Međugorje, jako je zahvalan što mu se ispunila velika i davna želja.
Između ostalog nam je rekao: „Puno ljudi u  Izraelu zna za Međugorje i Gospine poruke. Iz moje župe svake godine se organizira hodočašće Kraljici Mira i u Lurd. Kad se vratim doma svima ću reći da obvezno odu u Međugorje koje je produženi Nazaret, dom Svete obitelji.
Osjećam da me je ovdje nešto dotaknulo iznutra. Josip, Marija i Isus su živjeli u Nazaretu prije mnogo godina i za nas je to jako važno. Sada, u ovom vremenu, Marija se ovdje ukazuje, toliko godina dolazi, živa je. To nije samo neka priča. Mariju mogu osjetiti, daje mi snagu, dotiče me iznutra, snaži mi vjeru koja će uvijek biti jaka bez obzira došao ja u Međugorje ili ne. Ne mogu riječima opisati taj osjećaj, to je kao neka energija, neki nutarnji osjećaj“ – kazao je ozareni mladi hodočasnik iz Nazareta.
 

Objavljeno: 19.07.2013.

Simpozij o fra Stanku Vasilju

U utorak, 23. srpnja, u Međugorju će se održati simpozij o liku i djelu fra Stanka Vasilja (1920.-1993.). Sudjeluju: fra Tomislav Pervan, fra Ivan Dugandžić, fra Robert Jolić, Ivica Šarac, Josip Muselimović, Snježana Vrbanec, Krešo Šego, fra Marinko Šakota. Simpozij će se održati u dvorani bl. Ivana Pavla II. s početkom u 16 sati. U 18 sati je molitva krunice, a u 19 sati sveta Misa na kojoj će se izvoditi fra Stankove skladbe. Nakon svete Mise slijedi svečana akademija.
 

Objavljeno: 19.07.2013.

Mlada Misa fra Stanka Ćosića

U nedjelju 14. srpnja 2013. u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Buhovu svoju Mladu Misu proslavio je fra Stanko Ćosić. Svečano misno slavlje započelo je procesijom u 11 sati. Prije samog početka fra Stankovi roditelji udijelili su mu blagoslov, a potom je četvero mladih iz župe izvelo prigodnu recitaciju. Buhovski župnik don Pavo Filipović pozdravio je nazočne, zaželio im dobrodošlicu, izrazio radost zbog mladomisničkog slavlja u Buhovu nakon 27 godina, kad je mladu misu slavio fra Petar Topić, te pozvao mladomisnika da započne svetu Misu. U koncelebraciji su bili ovogodišnji mladomisnici fra Mario i fra Josip Serđo, provincijal fra Miljenko, župnik don Pavo te još trideset svećenika. Fra Stankov propovjednik bio je fra Nikica Devčić, fratar Zadarske provincije. Zaželio je fra Stanku da bude milosrdni Samarijanac ljudima današnjeg vremena, da znadne liječiti mnogovrsne rane svim ljudima, znanima i neznanima.                               
Na kraju svete Mise mladomisniku i njegovoj obitelji, posebno majci, čestitao je župnik don Pavo, koji je radošću zbog ovog događaja i dirljivim riječima izmamio suze mnogih. Provincijal fra Miljenko čestitke je uputio fra Stanku, njegovoj obitelji, i cijeloj buhovskoj župi, ali i Hrvatskoj katoličkoj misiji u Zurichu odakle se fra Stanko prijavio u Provinciju. Potom je kratku zahvalu Gospodinu i svima koji su mu pomagali na putu do svećeništva izrekao sam mladomisnik, a nakon zahvale isto tako je zamolio za oprost sve kojima u međusobnim susretima nije pokazao ljubav. Na kraju su trojica mladomisnika podijelila mladomisnički blagoslov.

Napisao/la: Miriam
 

Objavljeno: 18.07.2013.

Završio seminar za svećenike

Osamnaesti međunarodni seminar za svećenike u Međugorju, na kojemu se okupilo 297 sudionika iz 23 zemlje, završio je u subotu 13. srpnja.
Seminar je započeo u ponedjeljak 8. srpnja 2013.,večernjim molitveno-liturgijskim programom, a misno slavlje otvorenja predslavio je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije u koncelebraciji sa 180 svećenika.
Tema ovogodišnjega seminara  bila je „Marijina vjera“. Koordinator je bio fra Marinko Šakota, upravitelj međugorske župe.  Osim predavanja, sudionici seminara sudjelovali su na redovitome molitveno-liturgijskome programu župe Međugorje. U ranim jutarnjim satima u četvrtak su zajednički molili Krunicu na Podbrdu, a u petak Križni put na Križevcu.
 

Objavljeno: 18.07.2013.

Biciklističko hodočašće Padova - Međugorje

Skupina od dvadeset četvero hodočasnika ovih je dana biciklima stigla iz Padove u Međugorje.
Vodič ovoga putovanja bio je Gian Carlo, koji nam je kazao da ih je na hodočašće potaknula želja što bolje upoznati poruke Kraljice Mira: „Svi sudionici bili su složni da biciklima dođu do Gospe, do njenih poruka, do njenog poziva.
Iz Padove smo krenuli jer je sveti Ante toliko volio Gospu. Hodočašće je bilo poprilično teško, poglavito zbog lošeg vremena zbog vremena, ali molitva nam je pomogla nadići sve poteškoće. Svako jutro smo razmišljali hoćemo li krenuti ili ne, ali uz molitvu i Gospinu pomoć stigli smo u Međugorje u kojemu se zaista udiše mir” - kazao je Gian koji je zahvalio svima na dobročinstvima tijekom puta: „U ime svih mojih kolega zahvaljujem za sva dobročinstva koja smo susreli i koja ćemo susresti na našem putu. Vodili su nas sveti Ante i naša Majka koja nas vodi svaki dan, iz dana u dan, u nova iskustva”.
 

Objavljeno: 18.07.2013.

Mlada Misa fra Maria Ostojića

U nedjelju 7. srpnja 2013., u župnoj crkvi sv. Jakova apostola st. u Međugorju svoju Mladu Misu proslavio je fra Mario Ostojić.
Sveto misno slavlje započelo je u 11 sati, a prisustvovali su mu obitelj, prijatelji, te mnoštvo hodočasnika koji su željeli biti dio ovog lijepog događaja za cijelu župu. Na svetoj Misi propovijedao je fra Bože Milić, koji je naglasio da je Međugorje mnoge ljude potaklo da na svoj život počnu gledati drugačije i uviđati koliko je Bog važan u njihovim životima.

Objavljeno: 16.07.2013.

18. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA SVEĆENIKE

18.   duhovne vježbe  za svećenike održat će se u Međugorju

od 8. do 13.  srpnja 2013. 

„MARIJINA VJERA“


PROGRAM SEMINARA

Objavljeno: 08.07.2013.

Završen Četrnaesti  međunarodni seminar za bračne parove

Četrnaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio 150 sudionika, održan je u Međugorju od 3. do 6. srpnja  2013. godine.
Tema seminara je bila: „Brak kao mjesto i sredstvo duhovnoga rasta muža i žene“. Predavači na seminaru bili su  dr.fra Mirko Mataušić i psihologinja Vesna Gračner. Sudionici seminara redovito su sudjelovali u molitveno-liturgijskom programu u međugorskoj crkvi, a molitveno su pohodili Križevcu i Podbrdo.
Seminar je završio sv. Misom u subotu, 6. srpnja u 11 sati. Podsjetimo, ovaj važni susret bračnih parova pokrenuo je pok. fra Slavko Barbarić.
Koordinator seminara bio je fra Danko Perutina.
 

Objavljeno: 07.07.2013.

Mlada Misa don Filipa Pavlovića

U srijedu 3. srpnja 2013. sav vjernički život u župi Međugorje bio je u znaku mladomisničkog slavlja don Filipa Pavlovića iz Bijakovića.
Sveto misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Jakova započelo je u 11 sati, a prisustvovali su mu obitelj, prijatelji, te mnoštvo hodočasnika koji su željeli biti dio ovog lijepog događaja za cijelu župu.
Na početku sv. Mise don Filipu je čestitao upravitelj međugorske župe fra Marinko Šakota, a propovijedao je vlč. Anđelko Katanec. Vlč. Anđelko je opisao kako je don Filip došao do svoga cilja te da je za sve nas to jedinstveno, vrijedno i sveto.
Vlč. Filip Pavlović rođen je 26.prosinca 1983. godine u Mostaru. Za đakona je zaređen 29. rujna 2012. u Zagrebu, a kao đakon pastoralno je djelovao u župi Bl. Alojzija Stepinca Bestovje - Novaki- Rakitje kod Zagreba. Zagrebački nadbiskup, uzoriti kardinal Josip Bozanić svečano ga je zaredio za svećenika 15. lipnja u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Marijina. (slike)
 

Objavljeno: 04.07.2013.

Statistike za lipanj 2013

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 211 900

Broj svećenika koncelebranata: 3920 (130 dnevno)
 

Objavljeno: 01.07.2013.