Arhiva Novosti

Završen 19. međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje

Devetnaesti međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja  centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje koji se održao od 4. do 8. ožujka 2012. okupio je više od 300 sudionika, iz Brazila, Irske, Engleske, Sjedinjenih Američkih  Država, Njemačke, Švicarske, Austrije, Portugala, Francuske, Poljske, Latvije, Ukrajine, Češke, Slovenije i Hrvatske, i najviše njih iz Italije.

Objavljeno: 08.03.2012.

19. MEÐUNARODNI SUSRET ORGANIZATORA HODOČAŠĆA, VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH I KARITATIVNIH SKUPINA

 

Devetnaesti međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  4. do 8. ožujka 2012. godine.  Tema susreta je:
«Vjerujem, Gospodine! Pomozi mojoj nevjeri! »(Mk 9, 24).

Objavljeno: 01.03.2012.

Statistike za veljaču 2012.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 21.000

Broj svećenika koncelebranata: 729 (25 dnevno)

Objavljeno: 01.03.2012.

U Međugorju održana korizmena duhovna obnova područnog bratstva

U organizaciji vijeća Hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda, u subotu  25. veljače 2012., održana je korizmena duhovna obnova u Međugorju, na kojoj se okupilo više od 350 članova iz bratstava Hercegovine i to iz: Tomislavgrada, Posušja, Drinovaca, Humca, Čerina, Čitluka, Mostara, Širokog Brijega, Međugorja itd. Na početku sve prisutne pozdravio je domaćin fra Danko Perutina koji je uputio riječi dobrodošlice. Nakon toga je područni duhovni asistent, fra Josip Vlašić, održao predavanje o temi: "Kao bratstvo i s bratstvom kroz vrata vjere" koji je naglasio važnost života u bratstvu. Sudionici obnove su sudjelovali i u večernjem molitveno-iturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova. Svetu Misu u 18 sati predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar u koncelebraciji 9 svećenika. Na kraju sv. Mise  sudionike je pozdravio  i međugorski župnik fra Petar Vlašić. Program duhovne obnove završio je klanjanjem. (fotografije)

Objavljeno: 26.02.2012.

Korizmena duhovna obnova FSR-a

Popodnevna  duhovna obnova za članove Franjevačkog svjetovnog reda Hercegovačkog područnog bratstva održat će se u Međugorju, na prvu korizmenu subotu, 25. veljače 2012. Na obnovu su pozvani članovi svih mjesnih bratstava Hercegovačkoga područnog bratstva. Program započinje u 15 sati u dvorani bl. Ivana Pavla II. okupljanjem i nastavlja se predavanjem o temi: ''Kao bratstvo i s bratstvom kroz "vrata vjere" predavača fra Josipa Vlašića, područnog duhovnog asistenta. U 17 sati je molitva krunice, a u 18 je sveta Misa koje će predslaviti fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. U 21 sat je klanjanje Presvetom sakramentu. Domaćin FSR-u u Međugorju će biti veća skupina  simpatizera svetoga Franje i Franjevačkoga svjetovnog reda koju, od listopadu prošle godine, vodi i priprema fra Danko Perutina. Međugorje je obilježila osobita franjevačka prisutnost i u  nedjelju 19. veljače 2012.,  kada su članovi Franjevačke mladeži (FRAMA) međugorske župe imali obred primanja i obećanja za vrijeme večernje sv. Mise u 18 sati.

Objavljeno: 24.02.2012.

Korizma 2012.

 

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 22. veljače 2012., u Katoličkoj Crkvi započinje  korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Osobitost je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta.

Raspored te pobožnosti u međugorskoj  župi je:
Petkom: Križni put na Križevcu u 14 sati, a u župnoj crkvi sv. Jakova nakon večernje sv. Mise u 18 sati.
Nedjeljom: prije pučke mise, tj. u 10 i 30, i nakon večernje sv. Mise u 18 sati.
 

Objavljeno: 19.02.2012.

Gosp. Rateb Rabie, predsjednik Kršćanske ekumenske zajednice u posjetu Međugorju

U Međugorju je boravio gosp. Rateb Rabie, predsjednik Kršćanske ekumenske zajednice. S njim su razgovarali novinari radiopostaje Mir Međugorje. Gosp. Rateb je Kršćanin iz Palestine, rođen u Jordanu, jer su mu roditelji bili prisiljeni napustiti Jeruzalem 1948. godine. Kasnije je otišao u SAD, oženio se i tamo živi već 35 godina. O svom životnom putu kaže: "Bio sam poslovan čovjek, radio sam i samo razmišljao kako steći moć i novac. Onda sam dobio poziv da odem u Svetu zemlju i osjetio sam kako trebam učiniti nešto za kršćane i mir. Tri godine poslije sam shvatio da moram izabrati hoću li ići naprijed sa svojim poslom ili ću krenuti sa svojom misijom, budući da nisam mogao oboje istodobno raditi. Ostavio sam sve i upustio se u ovo i sad mogu reći da sam sretan. Imam 4 kćeri i mojoj obitelji se na početku to nikako nije sviđalo jer nisu mogli shvatiti što je to ova neprofitna organizacija".

Objavljeno: 12.02.2012.

Sjećanje na pobijene franjevce

U Širokom Brijegu od 4. do 7. veljače obilježena je 67. godišnjica stradavanja hercegovačkih franjevaca, odnosno 2. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. U petak, 10. veljače spomendan je bl. kardinala Stepinca i dan kada se sjećamo stradalih franjevaca međugorske župe. Sveta misa u 18 sati slavit će se za fra Križana Galića, fra Jozu Bencuna, fra Marka Dragićevića, fra Mariofila Sivrića, fra Grgu Vasilja i fra Jenka Vasilja - koji su mučki ubijeni u Drugome svjetskom ratu. Molit će se za sve župljane žrtve Prvoga, Drugog i Domovinskog rata.

Objavljeno: 09.02.2012.

Međugorje pod snijegom

 

Nakon neuobičajeno lijepoga i toplog siječnja, u veljači je zima pokazala svoje pravo snježno lice. U srijedu 1. veljače 2012. u Međugorju je pao prvi snijeg, a u petak je jednostavno sve zaustavio - kao i u čitavoj Hercegovini i Dalmaciji. Ovakvo vrijeme prema najavama meteorologa zadržat će se i idućih dana. Uz nogometni klub Cibalija, u Međugorju borave i druge skupine hodočasnika iz  Španjolske, SAD-a, Argentine, Perua, Koreje i Italije - svjedočeći neponovljive prizore međugorskoga krajobraza. (slike)

Objavljeno: 06.02.2012.

Statistike za siječanj 2012.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 54.700

 Broj svećenika koncelebranata: 1122 (36 dnevno)

Objavljeno: 01.02.2012.

Održana duhovna obnova za župu Međugorje

 Za župljane župe Međugorje održana je duhovna obnova od 27. do 29. siječnja 2012., a predvodio ju je prof. Tomislav Ivančić iz Zagreba. Osim redovitoga večernjega molitvenog programa, dr. Ivančić je održao i niz predavanja za župljane, djelatnike Župnog ureda, Informativnoga centra, vlasnike pansiona i hotela, djecu i mlade. U nedjelju, 29. siječnja predslavio je đačku misu u 9 i 30 te pučku u 11 sati, s kojom je i završila duhovna obnova. U razgovoru za Radiopostaju Mir Međugorje dr. Ivančić je kazao kako je cilj svake duhovne obnove posijati dobro sjeme za osobni život i dušu, kako bi naša vjera postala snažnija. ''Vrlo je važno otvoriti se milosti Božjoj i osluškivati što nam Bog kaže'', naglasio je Ivančić, te dodao kako ''Međugorje otvara tajnu Neba i stoga fascinira čovjeka''. U djelu duhovne obnove sudjelovali su i vjernici iz okolnih mjesta.

Objavljeno: 30.01.2012.

Duhovna obnova u župi Međugorje

 

Od petka 27. siječnja do nedjelje 29. siječnja 2012. u župi Međugorje održat će se duhovna obnova koju će i 2012. voditi dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba. On prati međugorska događanja još od listopada 1982. i u ovoj je župi održao brojne propovijedi, duhovne obnove, seminare, predavanja.

 

Objavljeno: 26.01.2012.

Svjedočanstvo - "Od te radosti ja bih plakala"

Ružica Polić, živi u Sidneyu, u Australiji, nalazi se na kratkom odmoru u Hrvatskoj. 1971. s roditeljima, braćom i sestrama s 13 godina odlazi u Australiju. Udana je, ima  3 kćeri. Sada radi s bolesnima, starijima i nemoćnima. Boravila je u Međugorju sa suprugom. S njom smo razgovarali o Međugorju, ali i o životu Hrvata u Australiji. Pripada dvjema molitvenim zajednicama. Rado slušaju radiopostaju ''Mir'' Međugorje te dosta čitaju o Međugorju.  ''Mislim da Hrvati dosta prenose međugorske poruke među Australce. Ovo je treći put da prolazim kroz Međugorje. Prva dva puta sam došla iz radoznalosti. Ovaj put sam došla kao hodočasnik, doživjela sam mir, osjetila sam Božansku ljubav. Nadam se da ću dio ovoga što sam doživjela nositi sa sobom i da ću Međugorje donijeti i drugima. Ja se divim kad vidim, posebice muškarce, kada kleče i mole krunice. Suze mi naviru na oči, jer se to ne vidi često.'' - kaže Ružica koja nam je ispričala i zanimljivu priču o obraćenju mladića, njegovu povratku na pravi put vjere, a sve je opet povezano s Međugorjem.

Objavljeno: 25.01.2012.

Libanonke u Gospinoj misiji

Sana Nassar i  Sara Chaya  dolaze iz Libanona. Sana je osnovala neprofitabilnu organizaciju ''Prijatelji Marije, Kraljice mira'' kojoj je cilj služiti Gospinim porukama mira iz Međugorja. Prvi put u Međugorje dolazi 1986., a 1996. je sa skupinom prijatelja organizirala prvo hodočašće u Međugorje koje je trebalo biti samo za obitelj i prijatelje. To se hodočašće pretvorilo u hodočašće za čitav libanonski narod. Nekolicina njih su organizirali hodočašća koja su postajala sve veća.

Objavljeno: 22.01.2012.

10 godišnjica smrti fra Leonarda Oreča

 

  • U subotu, 21. siječnja 2012. navršava se 10 godina od smrti bivšeg međugorskog župnika pok. fra Leonarda Oreča (Posuški Gradac, 1928. - Zagreb, 2002.). Toga dana u 18 sati slavit će se za njega sveta Misa u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova. Fra Leonardo je osnovnu školu pohađao u Posuškome Gracu, gimnaziju na Širokomu Brijegu (1940. - 1945.), Varaždinu i Sarajevu. U Sarajevu završava i bogosloviju. Franjevački habit obukao 1946., a za svećenika zaređen 1951. Djelovao kao odgojitelj u Splitu i Kraljevoj Sutjesci.
Objavljeno: 16.01.2012.