Arhiva Novosti

Početak listopada u Međugorju

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda, svečano je proslavljena u Međugorju u četvrtakak, 4. listopada. Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavljen je nakon večernje sv. Mise, na Uočnicu svetkovine, na vanjskome oltaru župne crkve sv. Jakova. Obredu su nazočili i brojni hodočasnici koji u listopadu, Gospinom mjesecu, borave u Međugorju. Ured informacija bilježi skupine hodočasnika iz: Njemačke, Austrije, SAD-a, Irske, Italije, Francuske, Ukrajine, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Poljske, Srbije, Rumunjske, Libanona, Belgije, Nizozemske, Perua, Engleske, Kanade, Švicarske, Brazila i Venezuele.

Objavljeno: 05.10.2012.

Proslava svetkovine sv. Franje

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda svečano će se proslaviti u Međugorju u četvrtak, 4. listopada svetim misama u 7.30, 8 te 18 sati. U 8 sati sveta misa je za Franjevački svjetovni red (trećare). Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavit će se nakon večernje sv. Mise, na uočnicu svetkovine 3. listopada. Za svetkovinu se vjernici, uz brojne hodočasnike pripravljaju trodnevnicom koja počinje u ponedjeljak, 1. listopada Krunica kroz trodnevnicu je u 17 sati, a sveta misa u 18 sati.

Objavljeno: 03.10.2012.

Statistike za rujan 2012.

 

 Broj podijeljenih sv. pričesti: 226 500

 Broj svećenika koncelebranata: 5324 (177 dnevno)

Objavljeno: 01.10.2012.

''Međugorje mi je promijenilo život''

Jean Azar dolazi iz Libanona. Prvi put je bio u Međugorju 2002. godine. Tada je prolazio kroz jako teško razdoblje u  životu. Više puta je pokušao počiniti samoubojstvo i u Međugorju je dobio milost da se izliječi. ''Bog mi je dodirnuo srce preko Gospe i od tada hodam s njom. Mnogo stvari mi se promijenilo u životu, postao sam puno bolja osoba otkako živim Gospine poruke i razmišljam o njima svaki dan.

Objavljeno: 24.09.2012.

Završen Trinaesti  međunarodni seminar za bračne parove

Trinaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio oko 150 sudionika iz Konga, Belgije, Njemačke Kostarike, Latvije, Hrvatske, BiH, Slovačke održan je u Međugorju od 19. do 22. rujna  2012. godine, a tema mu je bila: "Suvremeni moralni izazovi u braku". Program se i ove godine odvijao preko jutarnjih i popodnevnih predavanja Tončija Matulića, profesora moralne teologije i socijalnog nauka Crkve na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, potom molitveno-liturgijskog programa u međugorskoj crkvi, molitve na Križevcu i Podbrdu. Završio je sv. Misom u subotu, 22. rujna u 11 sati. Seminar za bračne parove pokrenuo je pok. fra Slavko Barbarić, a ovogodišnji koordinator seminara bio je fra Danko Perutina. (slike)

Objavljeno: 23.09.2012.

13. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

 

Trinaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se u Međugorju  od  19. do 22. rujna  2012. godine.

                        Tema seminara je:


„Suvremeni moralni izazovi u braku“

Objavljeno: 14.09.2012.

ISKUSTVA HODOČASNIKA

Libanonski svećenik p. Charbel Zgheib boravio je u Međugorju sa skupinom mladih. Ovo mu je prvi posjet Međugorju. ''Ovdje je prisutna vjera i zaista se osjeti da Bog postoji. I da, mir tu prevladava''-kaže p. Charbel koji dodaje da mnogo Libanonaca dolazi u Međugorje:''Mnogi dolaze iz znatiželje, ali ima osoba koje imaju mnogo poteškoća. Kada dođu ovamo, cijeli njihov život se mijenja. I kada se vrate u Libanon, oni su drugačiji, njihov pogled na život i svijet se posve mijenja jer su doživjeli iskustvo susreta s Isusom i Gospom''. (slike)

Objavljeno: 13.09.2012.

Međugorski hodočasnici

U Međugorje hodočasnici dolaze na razne načine. Susreli smo ovih dana mladu Slovenku koja je u Međugorje hodočastila biciklom.Biljana Nikoloska iz Ljubljane na put je pošla bez zaliha hrane i pića, a novca je ponijela samo toliko da plati misu zahvalnicu. I tako, s potpunim pouzdanjem u Božju providnost, kako kaže, nakon petodnevnog putovanja u Međugorje stigla u subotu 1. rujna. Szabó Ferenc došao je u Međugorje pješice iz Mađarske. Kaže kako je u ljeto 2010. osjetio  poziv da pođe u Međugorje.

Objavljeno: 11.09.2012.

Proslavljen blagdan Uzvišenja Križa Kristova

Blagdan Uzvišenja Križa Kristova svečano je proslavljen u Međugorju u nedjelju, 9. rujna 2012. uz župljane i mnogobrajne hodočasnike iz: Velike Britanije, Kanade, Australije, Irske, Španjolske, Italije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovačke, Francuske, Malte, Ukrajine, Češke, Belgije, Koreje, Poljske, Brazila, Portugala, Rumunjske te Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U župnoj crkvi je slavljeno pet sv. Misa na hrvatskome jeziku: u 6, 7, 8,12 i 19  sati. Svečana sv. Misa na Križevcu, koju je predslavio fra Slaven Brekalo, slavljena je u 11 sati. Prije početka Mise, molila se Krunica.  (slike)

Objavljeno: 10.09.2012.

Promjena satnice molitvenoga programa

Prvi ponedjeljak nakon proslave Uzvišenja Križa Kristova u Međugorju se mijenja i satnica molitveno-liturgijskog programa. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. Misa u 18 sati. Slijedi uobičajeni molitveni program nakon sv. Mise. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu srijedom i subotom je od 21 do 22 sata. Molitva krunice na Podbrdu je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme. Sveta Misa u 13 sati bit će samo subotom.

Objavljeno: 05.09.2012.

Sveta Misa na Križevcu

Prve nedjelje nakon proslave blagdana Male Gospe - rođenja blažene Djevice Marije, u Međugorju se tradicionalno slavi blagdan Uzvišenja Križa Kristova. Ove godine blagdan Male Gospe je u subotu, a nedjelja nakon toga, 9. rujna, je proslava na Križevcu. Svečana sv. Misa na Križevcu je u 11 sati, a sat vremena prije sv. Mise započinje molitva Križnoga puta uz Križevac. Za sve one koji nisu u mogućnosti pohoditi Križevac, mogu sudjelovati na jednoj od sv. Misa na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi: u 6, 7, 8,12 i 19 sati.

Objavljeno: 04.09.2012.

Statistike za kolovoz 2012.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 366 000

Broj svećenika koncelebranata: 8018 (258 dnevno)
 

Objavljeno: 01.09.2012.

IZ BERGAMA PJEŠICE U MEĐUGORJE

U Međugorje su u četvrtak, 30. kolovoza nakon gotovo mjesec dana pješačenja iz Bergama, iz Italije, sretno stigli hodočasnici, braća Franco i Sergio Valoti. Iako u sedmom desetljeću  života, uz Božju pomoć, sretno su prepješačili put dug 1050 kilometara. Namjera njihova hodočašća bila je proći duhovni put, put duhovnoga obraćenja.

Objavljeno: 31.08.2012.

Međugorski hodočasnici

Roberta Brusić i Boris Peterlin djelatnici Hrvatskog Caritasa boravili su u Međugorju. Roberta  kaže kako se prvi susret s Međugorjem dogodio neposredno nakon završetka rata u Hrvatskoj, no, pravi istinski susret s Gospom i čežnja za ovim mjestom dogodio se u zreloj dobi. ''Tada je Gospodin učinio promjenu u mom života i dogodio se susret sa živim Bogom i Majkom'', ističe Roberta.

Objavljeno: 28.08.2012.

Kolovoz 2012. u Međugorju

I nakon svetkovine Velike Gospe u Međugorju borave brojni hodočasnici sa svih   strana svijeta. Ured informacija bilježi skupine hodočasnika iz: Italije, Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Poljske, Irske, Engleske, SAD-a, Francuske, Španjolske, Libanona,  Novog Zelanda, Mađarske, Ukrajine, Koreje i naravno hodočasnici iz BiH i Hrvatske. Novinari radiopostaje ''Mir'' Međugorje susreli su vlč. Richarda Offonga, kapelana u Londonu za nigerijsku skupinu ljudi koja živi tamo.

Objavljeno: 19.08.2012.