Arhiva Novosti

Svibanj - Marijin mjesec u Međugorju

U mjesecu smo  svibnju koji je na poseban način posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Zato smo svi pozvani da se u svibnju što više uključimo u večernji molitveni program, molitvu krunice i svetu misu da bi zahvalili Mariji za sve njezine milosti.  Od 1. svibnja promijenjena je satnica večernjeg molitvenog programa u Međugorju. Večernji molitveni program počinje u 18 sati molitvom krunice, u 19 sati je sveta misa. Početkom svibnja u Međugorju prema podacima ureda informacija borave hodočasnici iz Njemačke, Austrije, Irske, Engleske, SAD-a, Kanade, Italije, Francuske, Poljske, Španjolske, Argentine, Brazila, Ukrajine, Belgije, Mađarske, Latvije, Libanona, Koreje te iz Švedske i Norveške.

Objavljeno: 02.05.2014.

Statistike za travanj 2014

Broj podijeljenih sv. pricesti: 160 700

Broj svećenika koncelebranata: 2418 (80 dnevno)

Objavljeno: 01.05.2014.

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju

Kao i svake godine, od četvrtka (1. svibnja) mijenja se satnica večernjega molitvenog programa u Međugorju. Molitva krunice u župnoj crkvi je u 18, a sv. misa u 19 sati, a nakon mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Klanjanje će biti utorkom i subotom u 22 sata, a četvrtkom u 20 sati nakon večernje svete mise. Molitva na Križevcu petkom i na Podbrdu nedjeljom je u 16 sati.

Objavljeno: 29.04.2014.

Propovijed pape Franje na slavlju kanonizacije Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Vatikan, (IKA) - U propovijedi svečane mise na kojoj je proglasio svetima pape Ivana XXIII. i Ivana Pavla II., papa Franjo posebno je istaknuo poslušnost Ivana XXIII. Duhu Svetomu, osobito kod pokretanja Drugoga vatikanskog sabora, a papu Ivana Pavla II. nazvao je papom obitelji. Sveti Otac istaknuo je da se "u središtu ove nedjelje, koja zaključuje osminu Uskrsa i koju je sv. Ivan Pavao II. posvetio Božjem milosrđu, nalaze slavne rane uskrsloga Isusa".

Objavljeno: 28.04.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

U  Međugorju su 27. travnja, na nedjelju Božanskog milosrđa boravili hodočasnici iz Hrvatske, SAD-a, Irske, Škotske, Italije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Koreje,  Slovenije, Slovačke, Mađarske, Francuske, Kanade, Poljske, Libanona, Ukrajine i Španjolske.  Među hodočasnicima iz Hrvatske susreli smo 80. godišnju Mariju iz Nove Gradiške, kojoj je ovo 80. dolazak u Međugorje. Kaže da je u Međugorju doživjela veliku milost:

Objavljeno: 28.04.2014.

Papa Franjo proglasio svetima Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Vatikan, (IKA) - Svečanost povijesne kanonizacije dvojice papa, blaženoga Ivana XXIII. i blaženoga Ivana Pavla II., počela je na mnoštvom hodočasnika dupkom ispunjenom Trgu Sv. Petra u Vatikanu, ukrašenom s 30.000 ruža, dar iz Ekvadora, molitvom Milosrdne krunice, uz pjevanje zbora Rimske biskupije. Papa u miru Benedikt XVI. je među koncelebrantima pokraj oltara.

Objavljeno: 27.04.2014.

Uskrs u Međugorju

U Međugorju su se i ove godine za Uskrs okupili brojni hodočasnici koji su, u zajedništvu s međugorskim župljanima, sudjelovali u liturgiji Vazmenoga trodnevlja. Tijekom ovih dana u Međugorju su boravili hodočasnici iz Italije, SAD-a, Irske, Francuske, Njemačke, Grčke, Libanona,  Austrije, Portugala, Argentine, Španjolske, Latvije, Engleske, Slovačke, Koreje  te hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na Veliki četvrtak molitvu krunice u međugorskoj župnoj crkvi u 17 sati predmolio  je fra Hrvoje Miletić, a svečanu svetu Misu Večere Gospodnje u 18 sati predslavio je fra Ivan Dugandžić u koncelebraciji  25 svećenika. (slike)

Objavljeno: 22.04.2014.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 

 

 Uskrsna cestitka 2014 - fra Marinko Sakota

Objavljeno: 19.04.2014.

VAZMENO TRODNEVLJE U MEĐUGORJU

Nedjelja, 20. travnja, Uskrsnuće Gospodinovo - Svete mise na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi su u 7, 8, 11 i 18 sati.

Objavljeno: 16.04.2014.

Hodočasnička mreža ''Marijin put''

Međugorje je ovih dana posjetila skupina mađarskih hodočasnika. Annamária Vécsey i András Molnár  predstavili su projekt ''Marijin put''- hodočasničke staze koje bi povezivale marijanska svetišta u srednjoj Europi. Na putu hodočasnici trebaju okrjepu, mjesto gdje će prespavati kako bi osvježeni mogli ići dalje do odredišta. Hodočasničke staze - posebno označeni putovi do svetišta -  aktualne su i u novije vrijeme i to sve više iz sigurnosnih razloga, kako bi se izbjegla opasnost od putovanja cestama kojima prometuju automobili.

Objavljeno: 15.04.2014.

CVJETNICA U MEĐUGORJU

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje uvodi nas u Veliki tjedan i pripremu za najveću kršćansku svetkovinu, Uskrs. U Međugorju je, kao i dosadašnjih godina, liturgija Cvjetnice 13. travnja počela  na temeljima stare župne crkve u 10,30. U liturgijski predviđenoj procesiji, nakon čitanja evanđelja o ulasku Gospodinovu u Jeruzalem te blagoslova grančica, ministranti, čitači, pjevači, svećenici i puk Božji – župljani i hodočasnici - krenuli su prema župnoj crkvi gdje je u 11 sati slavljena sv. misa Muke Gospodnje koju je predvodio fra Karlo Lovrić. U 18 sati svetu misu predvodio je fra Mladen Herceg u koncelebraciji 7 svećenika. Župljanima su se i ove godine pridružili brojni hodočasnici iz okolnih mjesta BiH, Hrvatske te iz Engleske, Italije, SAD-a, Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije i Irske. Tijekom dana, osim tri svete mise na hrvatskome, slavljeno je i pet svetih misa na jezicima inozemnih hodočasnika. Mnoštvo hodočasnika pridružilo se i molitvenom zajedništvu krunice na Podbrdu u 14 sati. (slike)

Objavljeno: 13.04.2014.

Cvjetnica-Nedjelja Muke Gospodnje u Međugorju

Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju liturgija Cvjetnice 13.travnja započinje na temeljima stare župne crkve u 10,30. Nakon toga, u procesiji se ide u župnu crkvu sv. Jakova gdje će se slaviti sv. misa Muke Gospodnje. Misna slavlja u crkvi su još u 7, 8 te 18 sati. Na svim misama bit će blagoslov grančica. Od 14 sati molit će se krunica na Podbrdu. Na filijalama mise su po uobičajenom rasporedu.
 

Objavljeno: 07.04.2014.

Križni put u izvedbi zborova „Pro Musica“ iz Mostara i „Prijatelji“ iz Čitluka

Svakoga petka u međugorskoj župnoj crkvi u korizmi, nakon večernje svete mise moli se Križni put koji predvode međugorski franjevci. A 4. travnja zborovi „Pro Musica“ iz Mostara i „Prijatelji“ iz Čitluka predvodili su Križni put pjesmom i riječju. Don Dragan Filipović, voditelj zbora ''Pro Musica'' uglazbio je stihove hrvatskog pjesnika Branka Klarića, koji je nestao u ratnom vihoru: „Ovaj Križni put je pisan za zbor, soliste i orkestar. Zahvaljujem svima onima koji su sudjelovali, koji su pomagali da zbor stane na noge s ovom kompozicijom Križnog puta. Svidio mi se tekst Branka Klarića, i otkrivajući tekstualnu melodiju napravio sam Križni put. Pok. Branko Klarić je za svaku postaju Križnog puta napravio jednu, dvije strofe, a mnogima je taj tekst poznat.''-kazao je don Dragan, a  Križni put je kao i svakoga petka izravno prenosila Radiopostaja ''Mir'' Međugorje.
 

Objavljeno: 06.04.2014.

Statistike za ožujak 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 65 800

Broj svećenika koncelebranata: 1344 (43 dnevno)
 

Objavljeno: 01.04.2014.

Hodočasnici iz Istre u Međugorju

Proteklog su vikenda Međugorje posjetili hodočasnici iz Istre. Točnije, oko 150 hodočasnika iz Rovinja i okolice. Riječ je o godišnjem hodočašću koji se organizira uvijek u korizmenom vremenu. Rebeka Sebastijan i Marija Pendić iz Rovinja svjedočile su  o svom iskustvu hodočašća i obraćenja u programu Radiopostaje ''Mir'' Međugorje. Rebeka je govorila o ovogodišnjem hodočašću u Međugorje i djelovanju vjernika kroz Franjevački svjetovni red u Rovinju: 

Objavljeno: 26.03.2014.