Arhiva Novosti

Održana „Misijska večer“ u Međugorju

U sklopu Misijske večeri, koja je okupila mnoštvo posjetitelja,  u subotu, 13. veljače u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju prikazan je dokumentarni film o 40-godišnjem djelovanju školskih sestara franjevki splitske provincije u DR Kongo „Školske sestre franjevke u srcu Afrike“. Sestre su otišle u Kongo 1974. i do danas uvelike doprinose duhovnom i socijalnom razvoju u mjestu Luhwinja.

Objavljeno: 16.02.2016.

Duhovna obnova međugorske župe

U Međugorju tijekom siječnja i veljače boravi manji broj hodočasnika. Postalo je  uobičajeno da se u ovom vremenu za međugorske župljane organizira duhovna obnova koja će se održati 19.,20., i 21. veljače (petak, subota i nedjelja). Program duhovne obnove počinje u crkvi sv. Jakova molitvom krunice u 17 sati i nastavlja se svetom misom u 18 sati.

Objavljeno: 15.02.2016.

Pobožnost Križnoga puta u korizmenom vremenu u Međugorju

Osobitost  je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta koji se moli, kako po našim crkvama tako i po obiteljima.  U međugorskoj župi pobožnost je petkom: na  Križevcu s početkom u 14 sati; u župnoj crkvi sv. Jakova nakon večernjeg misnog slavlja koje počinje u 18 sati. Na filijalama (Šurmanci, Vionica, Miletina) prema dogovoru župljana.

Objavljeno: 12.02.2016.

Život međugorske župe u zimskim danima

Siječanj i veljača drugačiji su mjeseci u Međugorju od ostalih mjeseci u godini. Osim po nazočnosti pokojeg stranog hodočasnika ili manje skupine koji su namjerno odabrali ovo mirno razdoblje za osobnu molitvu, župa svetog Jakova u tom se razdoblju ne razlikuje mnogo od drugih hercegovačkih župa. Sakramentalni i pastoralni život župe teče uobičajeno dalje: (slike)

 

Objavljeno: 12.02.2016.

Slavljena sveta misa za stradale fratre i župljane župe Međugorje

U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, u srijedu, 10. veljače, na blagdan Stepinčeva, slavljena je sveta misa za fratre iz ove župe ubijene koncem Drugoga svjetskog rata i u poraću kao i za župljane stradale u Prvome, Drugome te u Domovinskom ratu. Danas se još ne zna za posljednja počivališta mnogih, ali sjećanje na njih živi u molitvi vjernih.

Objavljeno: 11.02.2016.

Molitva mladih župe Međugorje u korizmi

Mladi župe sv. Jakova u Međugorju odlučili su i ovu korizmu živjeti na najljepši način. Svaku večer tijekom korizme, od 20 sati i 30 minuta zajednički će moliti krunicu na Brdu ukazanja. Molitve krunice neće biti jedino petkom (pobožnost Križnoga puta na Križevcu u 14 sati i nakon večernje svete mise u crkvi)  i nedjeljom (molitva krunice na Brdu ukazanja u 14 sati).

Objavljeno: 10.02.2016.

Akcija „Deset dana bez ekrana”

Župni ured Čitluk, Franjevački svjetovni red i Frama Čitluk, pokrenuli su akciju pod nazivom „Deset dana bez ekrana” („10 dana drugačijeg gledanja”). Akcija počinje na Čistu srijedu, 10. veljače 2016. Kordinator akcije je fra Danko Perutina.

Četiri su glavna cilja akcije:

1. Smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane kako bi se poboljšala komunikacija među učenicima i u obitelji između roditelja i djece.
2. Stjecati kompetencije za razvijanje kritičkog stava prema pojedinim medijskim sadržajima i aktivnostima te za prepoznavanje opasnosti od nasilja i zlostavljanja putem interneta.

Objavljeno: 10.02.2016.

Kninski krizmanici hodočastili u Međugorje

Krizmanici župe sv. Ante Padovanskog, Knin organizirano su hodočastili Kraljici mira u Međugorje, u subotu 6. veljače 2016.  90-ak krizmanika pošlo je na hodočašće u ranim jutarnjim satima s fra Ivanom Lukačem, župnim vikarom i vjeroučiteljima. Na putu do Međugorja posjetili su i samostan u Sinju gdje ih je primio gvardijan  fra Antonio Mravak, te Imotski gdje su obišli samostan i jezera.  (slike)

Objavljeno: 10.02.2016.

Duhovni seminar za posuške framaše

Od 5. do 7. veljače,  49 posuških framaša, proveli su na seminaru u Međugorju koji se održavao pod geslom „Ja sam s vama u sve dane”. Fra Josip Serđo Ćavar, duhovni asistent Frame Posušje kazao je da framaši dugo pamte ove seminare:  „Vratili smo se s trodnevnoga seminara koji se održavao u Kući mira u Međugorju.

Objavljeno: 09.02.2016.

Sjećanje na stradale fratre i župljane župe Međugorje

Na spomendan blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, i ove godine, u srijedu 10. veljače, slavit će se sveta misa u 18 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju, u spomen na mučeničku smrt  franjevaca koji su rođeni u Međugorju ili su u ovoj župi pastoralno djelovali. Tijekom i neposredno poslije Drugog  svjetskog rata od partizanske i komunističke  ruke stradalo je 66 hercegovačkih franjevaca.

Objavljeno: 08.02.2016.

Prikazivanje dokumentarnog filma „Školske sestre franjevke u srcu Afrike”

Školske sestre franjevke Krista Kralja, u subotu, 13. veljače 2016., u 19.30h, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju priređuju prikazivanje dokumentarnog filma  „Školske sestre franjevke u srcu Afrike”, nastalog 2014. godine kada su Školske sestre franjevke splitske Provincije obilježile  40 godina života i djelovanja u Misiji u Kongu.

Objavljeno: 08.02.2016.

Susreti međugorskih župljana u korizmi

Ove godine, u korizmi počinju susreti međugorskih župljana, svake srijede u korizmi, osim Pepelnice, nakon večernje svete mise u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani). Prvih 45 minuta-meditacija u tišini (uz svijeću čitanje i razmatranje Božje riječi). Nakon toga, u jednom dijelu dvorane blagovanje kruha i vode (odnosno čaja). „Na ovaj način želimo se kao župa vratiti postu srijedom i petkom.

Objavljeno: 07.02.2016.

Korizma u Međugorju 2016.

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 10. veljače 2016., u Katoličkoj Crkvi počinje  korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Na svetim misama ujutro i navečer bit će obred pepeljanja - vidljivi znak prihvaćanja posta i pokore. Na Čistu srijedu je obvezan post i nemrs. Osobitost je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta.

Objavljeno: 07.02.2016.

Svjedočanstvo vjere Željka Babića u Međugorju

Željko Babić, izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije, koja je na nedavnom Europskom prvenstvu u Poljskoj osvojila brončanu medalju, hodočastio je 4. veljače 2016. u Međugorje, zahvaliti Kraljici Mira za sve primljene milosti. Susreo se s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom, a potom je gostovao u programu radiopostaje „Mir” Međugorje.

Objavljeno: 05.02.2016.

U Međugorju svečano proslavljena Svijećnica

Mirnije razdoblje s manje hodočasnika, kako je to uobičajeno u ovome vremenu, vlada u Međugorju. Tako je, uz međugorske župljane te manje skupine hodočasnika iz Njemačke Italije, Francuske, SAD-a i Poljske, svečano proslavljen blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu – Svijećnica, u utorak 2. veljače. Toga dana slavljeno je u Medugorju 7 svetih misa, od toga 3 na hrvatskom jeziku.

Objavljeno: 02.02.2016.