Arhiva Novosti

Biciklima iz Španjolske u Međugorje

Dvoje hodočasnika, Luis Garcia i Marina, iz Španjolske su hodočastili u Međugorje biciklima. Ovo im je prvi put da dolaze u Međugorje. Luis je o hodočašću kazao: „Na hodočašću smo od Španjolske do Jeruzalema. A evo Bog je želio da posjetimo i Međugorje. Uvijek smo bili u Božjim rukama i Djevice Marije koja nas je cijelim putem čuvala. Ona je htjela da ja budem ovdje. Čuo sam za Gospu Međugorsku, zahvaljujući jednoj hodočasnici koja je poznavala Međugorje. To je zapalilo žar u mom srcu. I ona je htjela da posjetim sva marijanska svetišta u cijeloj Europi. Od svih svetišta koje sam posjetio, ovo je najljepše mjesto i na mene je ostavilo najjači dojam.

Objavljeno: 15.12.2014.

Devetnica Rođenju Kristovu

U ponedjeljak, 15. prosinca 2014. u Međugorju počinje  devetnica  rođenju Isusovu. Kroz tih devet dana do Božića u 14 sati na Podbrdu moli se krunica. Stoga u idući petak, 19. prosinca neće biti Križnog puta na Križevcu, nego krunica na Podbrdu.Večernji molitveno-liturgijski program u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova započinje, kao i obično, u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. misa, a nakon mise uobičajeni molitveni program. Kroz cijelo Došašće, osim nedjelje, slave se svete mise zornice  u 6h, koje predslave međugorski franjevci. Mogućnost Ispovijedi je svako jutro, prije mise zornice od 5,30 i za vrijeme večernjeg molitvenog programa. Pozivaju se župljani da to bude zajednička priprava za ovogodišnju proslavu rođenja Kristova.

Objavljeno: 14.12.2014.

PREDSTAVLJEN ZBORNIK O FRA STANKU VASILJU

Prošle je godine u sklopu pripreme za proslavu patrona župe svetog Jakova, u Međugorju održan simpozij o fra Stanku Vasilju. A u petak, 12. prosinca 2014., nakon večernje svete mise, predstavljen je Zbornik radova o fra Stanku s toga simpozija koji sadrži i sva fra Stankova pisana djela. Predstavljena je i fra Stankova glazbena ostavština, njegove note sabrane u Zbirku izabranih pjesama, himni i misa. Fra Stanko je u drugoj polovici 20. stoljeća bio prepoznatljiva ličnost u Provinciji hercegovačkih franjevaca, kao i u hercegovačkoj Crkvi.

Objavljeno: 13.12.2014.

Seminar za ministrante u Međugorju

Seminar za ministrante hercegovačkih župa u kojima djeluju franjevci održan je u Međugorju, od 5. do 7. prosinca 2014. Na seminaru koji je održan na temu: „Dođi, slijedi me“ bila su  trideset i dva ministranta iz 16 župa. Seminar je počeo krunicom i večernjom misom u župnoj crkvi u Međugorju koju je predvodio fra Stanko Mabić, promicatelj duhovnih zvanja.  Voditelj je bio fra Perica Ostojić, đakon na službi u Mostaru, a  promišljalo se i razgovaralo o pozivu ministranta, te na poseban način o duhovnom pozivu. Subota je bila ispunjena različitim zabavnim igrama, pjesmom, radom po grupama, molitvom i zajedničkim druženjem. Sve je  završilo u nedjelju sa svetom misom u 11,00 sati, koju je predvodio fra Stanko Mabić, te zajedničkim ručkom nakon svete mise. Ministranti su se vratili svojim župama i svojim kućama radosni zbog iskustava koje su na seminaru doživjeli.

Objavljeno: 12.12.2014.

Prva Nacionalna duhovna obnova Frame BiH

Od 5. do 7. prosinca 2014. godine u Međugorju je održana prva Nacionalna duhovna obnova Frame Bosne i Hercegovine pod geslom:„Besplatno primiste i besplatno dajte” (Mt 10, 8).  Osnovni cilj duhovne obnove je priprema za Božić, ali i rad na povezivanju dvaju područnih bratstava, Hercegovine i Bosne Srebrene. U Međugorju na duhovnoj obnovi okupilo se 100-ak framaša iz cijele BiH. Program je počeo okupljanjem i prijavama u dvorani Ivana Pavla II., nakon čega su framaši išli na krunicu i svetu misu u župnu crkvu sv. Jakova. Tijekom duhovnog trodnevlja mladi su sudjelovali u večrnjem molitvenom programu, posjetima Brdu ukazanja i Križevcu. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu je, po mnogim framašima,  bio najljepši dio ove duhovne obnove koja je završena zajedničkom svetom misom.

Objavljeno: 11.12.2014.

Humanitarna akcija "Srcem za Posavinu"

U svibnju ove godine velike poplave su pogodile Posavinu. Mnogi još uvijek nisu u svojim domovima, a kako kaže fra Marijan Živković, župnik i gvardijan u Tolisi i oni  u ovom vremenu iščekuju Božić i nadaju se svjetlu i toplini koje daruje malo dijete Isus u božićnoj noći. Mnoge su njihove obitelji osiromašene i još uvijek se nadaju i raduju svakoj pomoći ljudi dobre volje i dobroga srca.

Radiopostaja Mir Međugorje i Humanitarna udruga Međugorje Mir Majčino selo organiziraju humanitarnu akciju ''Srcem za Posavinu''. Pozivamo vas da ovoga došašća otvorite svoja srca za potrebite i pomognete bližnjima novčanim prilozima, hranom, higijenskim potrepštinama, kućanskim aparatima  i rabljenim namještajem. Svoje priloge možete donijeti u Humanitarnu udrugu Međugorje Mir Majčino selo svakim radnim danom od 8 do 16h.

Odazovimo se ovom pozivu na pomoć i riječima župnika fra Marijana koji kaže: ''Nemojte nas zaboraviti jer još uvijek trebamo vašu pomoć!''

Objavljeno: 10.12.2014.

PREMINUO KREŠIMIR ŠEGO

Rano jutros u Međugorju je, nakon teške bolesti, preminuo Krešimir Šego, dugogodišnji glavni urednik, međugorskog mjesečnika Glasnik mira. Rodio se 11. veljače 1950., u Međugorju. Osnovnu školu završio je u Međugorju i Čitluku, a srednju u Čapljini. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Radio je kao novinar u Sarajevu te kao profesor u gimnaziji u Čitluku.
Pisao je pjesme, eseje, književne kritike. Posljednji ispraća polazi u srijedu 10. prosinca 2014. u 13.30 sati, ispred kuće žalosti u Međugorju. Pokop će biti na groblju Kovačica u Međugorju. POČIVAO U MIRU BOŽJEM!     
 

Objavljeno: 09.12.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Carla Nicolini dolazi iz Italije. Već dugi niz godina je učiteljica i ravnateljica u školi. U Međugorje je prvi put došla 1986.godine i to je iskustvo palo u zaborav. Drugi put dolazi 1999., i od tada je Međugorje posjetila 30-ak puta. „To je puno, već sam na početku vidjela što je Međugorje. Shvatila sam da je želja upoznati sve više i više Gospu bila snažna u meni. Gospa je ovdje jako prisutna. To mi je pomoglo shvatiti tko sam ja. I 2010. sam izvršila posvetu svoga života. I od tada je počeo prekrasan, snažan put put radosti,  unatoč poteškoćama i križevima koji nisu nedostajali.

Objavljeno: 08.12.2014.

Proslava svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

U ponedjeljak, 8. prosinca svetkovina je Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Sv. mise na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi u Međugorju su u 6 (sv. misa zornica),11 i 18 sati. Večernji molitveni program, kao i redovito, počinje krunicom u 17 sati, potom slijedi večernja sveta misa. Od početka Došašća, pa sve do Božića, svakim danom, osim nedjeljom, u župnoj crkvi slavi se sveta misa zornica u 6 sati. A u petak, 12. prosinca,nakon večernje svete mise u 19.30., u dvorani Ivana Pavla II., održat će se promocija Zbornika radova o fra Stanku Vasilju i promocija Zbirke odabranih pjesama, himni i misa fra Stankovih. U glazbenom dijelu programa sudjeluju Veliki župni zbor i klapa Luka.

Objavljeno: 07.12.2014.

Međugorje u pripravi za Božić

U tijeku su pripreme za Božić u župi Međugorje. Uz molitveno-duhovnu pripravu župljana i hodočasnika kroz svete mise zornice u 6h, u župi se gradi i Betlehem na prostoru platoa ispred crkve sv. Jakova. Već nekoliko dana momci iz zajednice Cenacolo grade Betlehem za žive jaslice koje će biti uprizorene od Badnjaka. Zajednica Cenacolo tradicionalno godinama uprizoruje žive jaslice za sve župljane i hodočasnike koji posjećuju Međugorje.

Objavljeno: 05.12.2014.

Don Pietro Paterlini: „Na poseban način su me se dojmila međugorska brda”

Međugorje je posjetio don Pietro Paterlini, talijanski svećenik, iz biskupije Reggio Emilia Guastalla. Za Međugorje je prvi put čuo osamdesetih godina. A prvi posjet  se dogodio u prosincu 2009., kada je don Pietro Međugorje posjetio s jednom malom skupinom hodočasnika iz  župe. „Imao sam želju doći u Međugorje, jer sam prije toga posjetio Gospina svetišta u Italiji i Francuskoj. U Međugorju sam našao vrlo snažno ozračje molitve. Kad dođeš u Međugorje, jednostavnije moliš. A na poseban način su me se dojmila međugorska brda: Brdo ukazanja, gdje se moli krunica  i Križevac, s pobožnošću Križnog puta. Nazvao bih Međugorje velikom školom molitve”. – ističe don Pietro  dodaje kako je vidio  brojne plodove obraćenja u Međugorju.

Objavljeno: 03.12.2014.

Statistike za studeni 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 61 000

Broj svećenika koncelebranata: 1264 (42 dnevno)

Objavljeno: 01.12.2014.

Prvi Mladifest u Poljskoj

Nakon 25 godina Mladifesta u Međugorju, održan je prvi festival mladih i u Poljskoj. Osim Bijele Hrvatske i pape u bijelom (sv. Ivana Pavla II.), Poljake i Hrvate sada veže i Međugorje. Poljaci su i ranije hodočastili u Međugorje, no sada na neki način Međugorje ide u Poljsku i ta će povezanost biti čvršća i plodonosnija. Tako je barem izgledalo tijekom tri dana druženja mladih Poljaka i mladih iz Međugorja. (slike)

Objavljeno: 28.11.2014.

Došašće u Međugorju

U nedjelju, 30. studenog počinje došašće - vrijeme priprave za Božić. Od  ponedjeljka, 1. prosinca, u župi Međugorje počinju i svete mise zornice. Svaki dan, osim nedjelje, bit će u župnoj crkvi sveta misa zornica u 6 sati, koju će prenositi i radiopostaja Mir Međugorje. Ove godine biti će još jedna posebnost, a to je da kroz to vrijeme neće biti jutarnjih misa u 7:30, već samo misa zornica u 6 sati, na kojoj će se moliti i za  pokojne. U Međugorju su, u ovome uobičajeno mirnijem vremenu, boravili hodočasnici iz  Poljske, Latvije, SAD-a, Italije, Slovačke, Koreje i Austrije.

Objavljeno: 27.11.2014.

Seminar za prvoobećanike – „Gospodine što hoćeš da učinim”

Po prvi put, područno vijeće Frame Hercegovina organiziralo je seminar za prvoobećanike, koji je održan u Međugorju od 7. do 9. studenog 2014. godine. Na seminaru, pod geslom „Gospodine što hoćeš da učinim?”, sudjelovalo je 37 framaša iz 16 bratstava. Framaši koji su u ovoj školskoj godini dali svoja prva obećanja ili će ih tek dati na seminaru su imali priliku naučiti što su zapravo obećanja, kome ih daju i zašto, te sz razmišljali o tom velikom koraku za njih i njihovo bratstvo.

Objavljeno: 26.11.2014.